Zorgverzekering 2021 vergelijken

Veilig en betrouwbaar vergelijken

 • Aanvragen op de website van de zorgverzekeraar zelf.
 • Jouw gegevens worden niet bij ons opgeslagen.

Makkelijk en zonder risico overstappen

 • Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd.
 • Je wordt altijd geaccepteerd voor de basisverzekering.
De beste
zorgpolis
voor jou
in 2021
Zorgverzekering vergelijken
Zorgverzekeringen vergelijken en overstappen

Informatie over zorgpolis 2021Vergelijken

Blijf up to date!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de zorgverzekering voor 2021? Meld je dan aan voor onze zorgupdate en we houden je per e-mail op de hoogte.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar een update. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Veelgekozen zorgverzekeringen 2020

Ditzo zorgpolis aanbieding
Goede Keuze

basisverzekering
met € 385 eigen risico

€ 107,90 p/mnd

1
De Friesland zorgpolis aanbieding
Zelf Bewust Polis

basisverzekering
met € 385 eigen risico

€ 110,50 p/mnd

2
HEMA zorgpolis aanbieding
Combinatiepolis

basisverzekering
met € 385 eigen risico

€ 113,00 p/mnd

3
Salland zorgpolis aanbieding
Naturapolis

basisverzekering
met € 385 eigen risico

€ 113,90 p/mnd

4
OHRA zorgpolis aanbieding
Restitutiepolis

basisverzekering
met € 385 eigen risico

€ 116,50 p/mnd

1
Postcode Zorgcollectief zorgpolis aanbieding
NN Restitutiepolis

basisverzekering
met € 385 eigen risico

€ 117,85 p/mnd

2
Nationale Nederlanden zorgpolis aanbieding
Restitutiepolis

basisverzekering
met € 385 eigen risico

€ 119,08 p/mnd

3
UnitedConsumers zorgpolis aanbieding
Eigen Keuze

basisverzekering
met € 385 eigen risico

€ 121,31 p/mnd

4

Overstappen van zorgverzekering

Ieder jaar in het laatste weken van jaar oriënteert Nederland zich massaal op de zorgverzekering voor het aankomende jaar. Dat is namelijk het moment dat er overgestapt mag worden naar een andere verzekeraar of naar een andere zorgpolis bij dezelfde verzekeraar. Het loont de moeite om de aanbiedingen van de zorgverzekeraars ieder jaar weer met elkaar te vergelijken, want premies en dekkingen kunnen behoorlijk verschillen per jaar. Misschien is je zorgverzekering veel goedkoper bij een andere verzekeraar. Maar ook je persoonlijke situatie kan een reden zijn om voor het nieuwe jaar over te stappen naar een andere zorgverzekering.

Veelgestelde vragen

 • Voor de basisverzekering hebben zorgverzekeraars een acceptatieplicht. Dat betekent dat de verzekeraar je altijd moet accepteren als klant, ongeacht je leeftijd of gezondheid.

  Voor de aanvullende verzekeringen is dit echter anders, hiervoor geldt geen acceptatieplicht. Als je daarom voor bepaalde lopende behandelingen afhankelijk bent van een aanvullende verzekering bij je huidige zorgverzekeraar, informeer dan eerst bij de nieuwe verzekeraar of je ook voor de aanvullende verzekering zal worden geaccepteerd. Dit om te voorkomen dat na het overstappen blijkt dat je een voor jou belangrijke aanvullende dekking niet meer kan afsluiten.

 • Nee. Het basispakket verandert ieder jaar, ook als je blijft zitten waar je zit. Ook de premies worden ieder jaar opnieuw vastgesteld en stijgen dan doorgaans. Dit geldt ook als je niets doet. Het is daarom aan te bevelen om ieder jaar opnieuw te kijken of je nog wel goed zit bij je huidige verzekeraar. De vertrouwde zorgpolis van 2019 kan namelijk in 2020 wel minder goed aansluiten bij jouw situatie en budget.

 • Nee hoor. Partners en kinderen boven de 18 kunnen bij verschillende verzekeraars verzekerd zijn. Dat kan goed uitpakken, want een zorgpolis die voor jou prima is, kan door andere zorgbehoeften misschien niet de beste zijn voor je partner of kinderen.

  Kinderen onder de 18 worden gratis meeverzekerd op de zorgpolis van één van de ouders. Als de ouder aanvullende verzekeringen heeft gelden die ook automatisch voor het kind. Je kunt kinderen daarom het beste bijschrijven op de polis van de ouder die het meest uitgebreid aanvullend verzekerd is.

 • Nederland staat inderdaad in de top 10 van Europese landen waar het meeste uitgegeven wordt aan zorgkosten. Daar staat een hoge kwaliteit van zorg tegenover. Toch is het lastig om premies van zorgverzekeringen één op één te vergelijken met andere landen omdat zorgstelsels in de verschillende landen heel verschillend zijn. In België ben je bijvoorbeeld voor nog geen 10 euro per maand verzekerd bij een ziekenfonds, maar daar staat tegenover dat er voor ieder huisartsbezoek, medicijnen en ziekenhuisbehandelingen een eigen bijdrage geldt van 25 á 30 procent. Ook zijn medicijnen daar veel duurder dan in Nederland.

  Ook wordt vaak vergeten, en daardoor ook bij het vergelijken niet meegenomen, dat lagere inkomens een zorgtoeslag ontvangen. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen wordt hiermee vaak meer dan de helft van de zorgpremie vergoed, soms wel tot zo'n 80 procent.

 • Als je je wilt verzekeren via een zorgcollectief, bijvoorbeeld een collectief van je werkgever of sportvereniging, dan krijg je in 2020 een korting tot maximaal 5%. Je moet je dan aanmelden bij de zorgverzekeraar waar jouw collectief de korting mee overeen is gekomen. Bij het online aanmelden bij de betreffende verzekeraar heb je dan een optie om het collectief te selecteren of een collectiviteitsnummer in te vullen waarmee de afgesproken korting vervolgens wordt toegepast.

ALLE VRAGEN

De basisverzekering

Het afsluiten van een basisverzekering voor zorg is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Ieder jaar bepaalt de overheid welke zorg door het basispakket is gedekt. Dat is de zorg waar iedereen recht op heeft en medisch noodzakelijk is. Deze basisverzekering is bij iedere verzekeraar en voor iedereen hetzelfde. Wel kan het verschillen bij welke zorgverlener je terecht kan, iedere verzekeraar heeft namelijk zelf contracten en afspraken met zorgverleners. Ook is het afhankelijk van het soort polis naar welke zorgverlener of welk ziekenhuis je kunt gaan voor de maximale dekking. Voor noodhulp kun je wel altijd overal terecht.

Alle zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering. De premie voor een bepaalde verzekering moet ook voor iedereen gelijk zijn, ongeacht gezondheid of leeftijd. De premie mag wel verschillen per verzekeraar of verzekeringspakket. Dit zorgt ervoor dat er concurrentie is tussen de zorgverzekeraars en dat je door te vergelijken en over te stappen veel kunt besparen.

Soorten zorgpolissen

Er zijn verschillende typen polissen voor de basisverzekering. Het type bepaalt naar welke zorgverlener je kunt gaan voor de maximale dekking door je zorgverzekeraar. Voor acute zorg, zoals een ongeval en levensbedreigende situaties kun je altijd bij iedere zorgverlener en ziekenhuis terecht.

Naturapolis

Een naturapolis vergoedt alleen volledig als de verzekeraar een contract heeft met de zorgverlener. Als je naar een niet gecontracteerde behandelaar gaat moet je meestal 20% van de rekening zelf betalen.

Restitutiepolis

Met een restitutiepolis krijg je de volledige vergoeding bij alle zorgverleners. Je bent met dit type polis dus volledig vrij in de keuze naar welke behandelaar of ziekenhuis je gaat.

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een mix tussen een restitutie- en naturapolis. Voor de meeste soorten zorg heb je vrije keuze van zorgverlener, maar er zijn uitzonderingen. Voor bepaalde zorg kun je alleen naar gecontracteerde behandelaars.

Budgetpolis

De budgetpolis is eigenlijk een goedkopere naturapolis. Ook met dit type kun je voor volledige vergoeding alleen terecht bij gecontracteerde behandelaars. Het aantal gecontracteerde behandelaars is echter beperkter dan bij een naturapolis.

Wat verandert er aan het basispakket in 2021?

De meeste veranderingen zijn nog niet bekend. Traditiegetrouw maakt de overheid op Prinsjesdag de veranderingen voor de zorgverzekering van het aankomende jaar bekend. Dit jaar is dat op dinsdag 15 september.

Een aantal dingen zijn echter wel al bekend geworden:

 1. Het eigen risico blijft 385 euro in 2021, deze is namelijk voor een aantal jaar bevroren. Het blijft mogelijk om dit eigen risico vrijwillig te verhogen voor een lagere premie. Voor een huisartsconsult geldt geen eigen risico.

 2. Zorgverzekeraars mogen net als in 2020 voor een collectieve verzekering maximaal 5% korting geven op de basisverzekering.

Zodra de overige wijzigingen bekend worden zullen wij deze melden op onze website.

Aanvullende verzekeringen

Naast het verplichte basispakket kun je je bij iedere zorgverzekeraar ook aanvullend verzekeren voor zaken die buiten het basispakket vallen. Deze aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht en de zorgverzekeraar is ook niet verplicht om iedereen te accepteren voor deze aanvullende polissen. In tegenstelling tot de basisverzekering mogen ze hier wel een acceptatiebeleid op basis van gezondheid of leeftijd voeren.

De meeste verzekeraars bieden aanvullende pakketten voor:

 • Tandarts
 • Fysiotherapie
 • Extra dekking voor zorg in buitenland

Tandongevallenverzekering

Tandheelkundige kosten na een ongeval zijn vaak niet of beperkt gedekt door de basisverzekering of aanvullende tandartsverzekering. Sommige zorgverzekeraars bieden hiervoor een aparte tandongevallenverzekering aan.

Als je verzekeraar deze verzekering niet aanbiedt of als het alleen in een dure aanvullende verzekering zit die je eigenlijk niet wilt, dan kun je hier ook een losse ongevallenverzekering voor afsluiten bij Ixorg.

aanvullende tandartsverzekering

Aanvullende verzekering niet altijd nodig

Soms heb je helemaal geen aanvullende verzekering nodig. Je bent gezond, leeft gezond en je verwacht dan ook niet de zorg nodig te hebben die gedekt wordt door aanvullende verzekeringen. Als je een goed gebit hebt en dagelijks goed poetst heb je misschien ook geen tandartsverzekering nodig. Als je alleen voor controle periodiek naar de tandarts gaat, dan is het goedkoper om de consulten zelf te betalen in plaats van daarvoor maandelijks een extra verzekeringspremie te betalen.

Een ongelukje zit echter in een klein hoekje en voor fysiotherapie of tandheelkunde na een ongeval is er geen of slechts beperkte dekking door de basisverzekering. Om hoge kosten na een ongeval toch te verzekeren kun je daarvoor eventueel een ongevallenverzekering voor tand en/of fysio afsluiten. Als je zorgverzekeraar een dergelijke ongevallenverzekering zonder aanvullende verzekering niet aanbiedt, dan kun je deze ook afsluiten bij Ixorg.

ixorg het alternatief voor een aanvullende verzekering

Uiterlijk 31 januari een nieuwe zorgverzekering kiezen

Als je je huidige zorgverzekering uiterlijk op 31 december hebt opgezegd dan heb je tot en met 31 januari de tijd om je aan te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar. Je nieuwe zorgverzekering gaat altijd per 1 januari in, als je deze later in januari hebt afgesloten, dan is dit met terugwerkende kracht.

Tussentijds overstappen niet mogelijk

Je kunt alleen met ingang van ieder nieuw jaar overstappen van zorgverzekering. Gedurende het jaar zit je vast aan de verzekering van je keuze.

Alleen als je gedurende het jaar 18 wordt of als je uit het buitenland komt en in Nederland komt wonen of werken dan kun je je tijdens het lopende verzekeringsjaar een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Aanvullende verzekeringen, dit zijn extra verzekeringen bovenop het basispakket, kun je soms wel tussentijds wijzigen of afsluiten.

Zorgtoeslag 2021

De verplichte zorgverzekering is voor de meeste mensen een flinke financiële last. Door de verschillende zorgpakketten ook op prijs te vergelijken kun je wel flink besparen. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgpolis kan enkele tientjes per maand zijn. Maar desondanks blijft het een zware kostenpost.

Iedereen vanaf 18 met een lager inkomen kan echter een tegemoetkoming in de kosten voor de zorgverzekering krijgen. Dit is een bijdrage van de overheid en wordt zorgtoeslag genoemd. Deze zorgtoeslag krijg je niet automatisch, maar moet je aanvragen bij de Belastingdienst.

De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Voor 2021 zal de zorgtoeslag die je maximaal kan krijgen stijgen met 44 euro per jaar voor 1-persoonshuishoudens en met 99 euro per jaar voor meerpersoonshuishoudens. Op hoeveel zorgtoeslag je precies recht hebt kun je later dit jaar berekenen bij de Belastingdienst. Daarvoor moeten eerst alle zorgpremies bekend zijn gemaakt.

De zorgpremies voor 2020

Hieronder publiceren wij de zorgpremies voor het huidige verzekeringsjaar 2020. Het tarief voor 2019 staat er tussen haakjes onder, zodat je snel het verschil met dit jaar kunt zien. Uiterlijk 12 november zullen alle zorgverzekeraars de premie voor 2021 bekend maken en die zullen we vanaf dan op deze plaats publiceren.

Dit zijn de standaard premies bij een eigen risico van 385 euro. Door vrijwillig een hoger eigen risico te kiezen of als je meedoet in een collectief zal de premie lager zijn.

Zorgverzekeraar Premies basisverzekering per maand
Restitutiepolis Naturapolis Budgetpolis Combinatiepolis
- € 110,00
(€ 108,00)
- -
- € 115,25
(€ 107,25)
- -
€ 127,45
(€ 131,65)
€ 120,95
(€ 124,80)
€ 114,95
(€ 120,45)
-
- € 109,95
(-)
- -
- € 125,45
(€ 125,45)
€ 110,50
(€ 106,75)
-
- € 107,90
(-)
- € 114,95
(€ 109,95)
- - - € 118,00
(€ 112,00)
€ 122,50
(€ 117,50)
€ 116,95
(€ 109,95)
- -
- - - € 113,00
(€ 111,00)
- - - € 118,00
(€ 112,00)
- € 107,95
(€ 113,20)
- -
€ 133,00
(€ 125,00)
€ 123,00
(€ 122,00)
€ 111,00
(€ 109,00)
-
€ 119,08
(€ 128,60)
- - -
€ 116,50
(€ 116,30)
- - -
€ 133,00
(€ 129,98)
- - -
€ 126,35
(€ 113,50)
€ 116,85
(€ 110,71)
€ 111,00
(€ 106,25)
-
€ 117,85
(€ 118,31)
- - -
- € 125,45
(€ 126,95)
€ 115,95
(€ 114,95)
-
- € 115,50
(€ 107,50)
- -
- € 113,90
(€ 106,90)
- -
€ 128,50
(€ 119,25)
- - -
€ 121,31
(€ 114,25)
€ 113,95
(€ 108,85)
- -
€ 127,89
(€ 126,00)
€ 119,95
(€ 120,95)
€ 107,95
(€ 105,85)
-
€ 134,95
(€ 133,75)
€ 125,45
(€ 126,95)
€ 115,95
(€ 114,95)
-
€ 126,00
(€ 128,95)
€ 120,20
(€ 124,15)
€ 114,20
(€ 111,95)
-
€ 128,50
(€ 124,90)
- - -

Het tarief tussen haakjes is van 2019.disclaimer

Zorgpolis 2021: de tijdlijn

In aanloop naar de zorgverzekering voor 2021 zijn er een aantal belangrijke datums.

15 september 2020

Prinsjesdag

Deze dag is het Prinsjesdag, ook een belangrijke datum voor de zorgverzekering voor het aankomende jaar. De regering maakt op deze dag namelijk de belangrijkste wijzigingen bekend voor het basispakket, het eigen risico en de zorgtoeslag. Lees in dit blog de bekendgemaakte punten voor de zorgpolis 2021.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22 september 2020

DSW zorgverzekeraar

Traditiegetrouw maakt zorgverzekeraar DSW in de week na Prinsjesdag als eerste verzekeraar de premie voor het volgende jaar bekend. Inmiddels heeft men de premie voor 2021 bekend gemaakt.

12 november 2020

Alle zorgpremies bekend

Uiterlijk op deze datum moeten alle zorgverzekeraars de premie voor de basisverzekering 2021 bekend maken. Hierna kunnen de verschillende verzekeraars en hun zorgpakketten dan ook met elkaar vergeleken worden. KiesZeker zal de vergelijker voor zorgverzekeringen na deze datum zo snel mogelijk online zetten.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31 december 2020

Opzeggen zorgverzekering

Dit is de laatste dag waarop je van zorgverzekeraar kan wisselen. Als je nog geen keuze hebt kunnen maken, maar nog wel een overstap overweegt, zeg dan uiterlijk op deze datum je huidige zorgpolis op. Als je vóór 1 januari hebt opgezegd heb je nog de hele maand januari de tijd om je aan te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar.

31 januari 2021

Nieuwe zorgverzekering kiezen

Dit is echt de laatste dag waarop je je nog kunt aanmelden bij een nieuwe zorgverzekeraar. Voorwaarde is dan wel dat je je oude verzekering al vóór het nieuwe jaar hebt opgezegd. Als je in januari nog een nieuwe zorgpolis kiest, dan gaat deze met terugwerkende kracht per 1 januari in.

 
 
 
 
 

Recente berichten over zorgverzekeringen

kiezen van zorgverzekering
De juiste zorgverzekering kiezen met deze 7 tips

Bregje 2 oktober 2020

We zitten alweer in het laatste kwartaal van het jaar. De tijd van vallende bladeren, maar ook van nadenken over je zorgverzekering voor volgend jaar. Eind 2019 stapten zo’n 1,1 miljoen Nederlanders over. Denk jij erover na om dit jaar over te stappen? We helpen je graag op weg met het kiezen van je zorgverzekering.

zorgpremie stijgt bij DSW
Zorgverzekeraar DSW wederom als eerste met de nieuwe zorgpremie

Eric 22 september 2020

Zoals gebruikelijk is zorgverzekeraar DSW ook dit jaar weer de eerste die de zorgpremie voor het aankomende jaar bekend heeft gemaakt. De premie in 2021 zal bij deze verzekeraar stijgen met € 6,50 per maand, de basisverzekering gaat daarmee € 124,50 per maand kosten.

wijzigingen zorgverzekering 2021
Prinsjesdag en de wijzigingen voor de zorgverzekering in 2021

Bregje 16 september 2020

Iedere derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Dit jaar verliep de dag anders dan we gewend zijn. De impact van het coronavirus is te merken in de miljoenennota. Ben jij benieuwd wat de invloed van corona is op de premie van de zorgverzekering en inhoud van het basispakket? Lees het in dit artikel.