acceptatieplicht zorgverzekering

Wat is acceptatieplicht bij zorgverzekeringen?

Als je wilt overstappen met je zorgverzekering dan is de nieuwe zorgverzekeraar die je hebt gekozen verplicht om jou te accepteren als nieuwe klant voor de basisverzekering: de acceptatieplicht. Dit ongeacht je gezondheid, leeftijd, geslacht of medische voorgeschiedenis. Ook mag de zorgverzekeraar geen selectie maken op basis van geloof, opleiding of regio. Bepaalde verzekeraars adverteren dan wel met slogans als “de verzekering voor hoger opgeleiden” of zijn sterk regio gericht, feit is dat iedereen zich aan mag melden en de verzekeraar bij wet niemand mag weigeren.

Ook is het zo dat de zorgpremie voor iedere verzekerde gelijk moet zijn. De zorgverzekeraar mag voor het basispakket dus ook geen hogere premie vragen aan klanten die wellicht meer gezondheidsrisico’s lopen.

Op de acceptatieplicht zijn wel de volgende uitzonderingen:

De acceptatieplicht is onderdeel van de Zorgverzekeringswet. Deze regel moet voorkomen dat zorgverzekeraars hun klanten gaan selecteren en dat het dan voor mensen met gezondheidsproblemen onmogelijk wordt om van zorgverzekeraar te wisselen.

Acceptatieplicht alleen voor de basisverzekering

De acceptatieplicht geldt alleen voor de verplichte basisverzekering. Voor aanvullende verzekeringen mag de zorgverzekeraar klanten wel weigeren, een acceptatieprocedure hanteren of aanvullende voorwaarden stellen.

Als je daarom een aanvullende verzekering hebt die je bij de nieuwe verzekeraar ook weer af wilt sluiten, dan is het verstandig om eerst te informeren of je geaccepteerd wordt. Een chronische of langdurige ziekte of een bepaalde medische geschiedenis kan voor een zorgverzekeraar aanleiding zijn om je te weigeren voor een bepaalde aanvullende verzekering, extra vragen te stellen, een hogere premie te vragen of bepaalde dekkingen uit te sluiten.

Je kan ook alleen voor de basisverzekering overstappen

Overigens is je oude verzekeraar verplicht je aanvullende verzekeringen aan te houden als je alleen voor de basisverzekering overstapt naar een nieuwe zorgverzekeraar. Dus als je nieuwe verzekeraar jou niet accepteert voor een aanvullende verzekering, dan kun je deze bij je oude verzekeraar aanhouden. Het is dan echter wel belangrijk dat deze aanvullende verzekering niet automatisch wordt opgezegd door de nieuwe verzekeraar. Beter is het in dat geval de oude zorgverzekering niet automatisch te laten opzeggen, maar dat je dit zelf doet en daarbij expliciet aangeeft dat je opzegging alleen voor de basisverzekering geldt.

Bron: Rijksoverheid

Vind jouw zorgpolis 2020Vergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 27 november 2019
Laatste update: 27 november 2019