Energieprijzen vergelijken

Doe de postcodecheck en vergelijk energieprijzen op jouw adres.

Vergelijk de energieprijzen in jouw regioVergelijken

Het prijsplafond voor energie geldt sinds 1 januari niet meer. Wil je zekerheid? Kies dan voor een contract met vast tarief! Klik hier voor meer informatie

De laagste tarieven én hoogste kortingen

Energiedirect aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 260 euro korting / cashback!

Coolblue Energie aanbieding
1 Jaar Zeker

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Nu € 200 Coolblue tegoed!

Nu 200 euro tegoed voor de Coolblue webshop bij een 1 jarig contract!
Bovenop tot 250 euro korting op energiebesparende producten!

Essent aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groen stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 310 euro korting / cashback!

UnitedConsumers aanbieding
1 jaar vast tarief

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

125 euro extra korting / cashback!

Energiecontracten met een dynamisch tarief:

Bespaar jaarlijks honderden euro's op de energieprijzen!

Sinds de energiemarkt is geliberaliseerd is er een divers aanbod van energieleveranciers. Hierdoor loont het zeer de moeite om met enige regelmaat, tenminste één keer per jaar, de energieprijzen te vergelijken. Door de competitieve markt wordt er namelijk veel gestunt met de tarieven én worden nieuwe klanten gelokt met cadeaus en cashback acties.

Hier kun jij van profiteren! Door de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken en door overstappen kun je hier ieder jaar zelfs tot honderden euro’s mee besparen op de toch al dure energierekening! Kies het pakket met de laagste energieprijzen voor stroom en gas en pak daarnaast door overstappen ook nog eens de welkomstpremie mee.

vrouw energieprijzen vergelijken

Bezoekers geven ons gemiddeld een
9.3

Wij zijn lid van:Keurmerk webwinkel vergelijkingssite

Overgestapt op lagere energieprijzen

 • 17:13:
  iemand gekozen voor
  Powerpeers
 • 16:58:
  iemand gekozen voor
  Tibber
 • 16:24:
  iemand gekozen voor
  Frank Energie

Gemiddeld € 326 bespaard op de tarieven!

Bron: geanonimiseerde data van de maatschappijen.

Energietarieven verschillen per regio

In principe hanteren de energiemaatschappijen tarieven die voor het hele land hetzelfde zijn, zij maken geen onderscheid per regio of provincie. Echter kan het per regio wel verschillen wat je uiteindelijk onder de streep moet betalen. Dit komt omdat er in de totale energieprijzen ook de belastingen, het vastrecht en het transporttarief zit. Deze laatste twee kunnen wel per regio verschillen. Er zijn in Nederland namelijk verschillende netbeheerders actief die ieder hun eigen regio hebben en deze mogen verschillende tarieven hanteren voor het vastrecht en het transport van elektriciteit en gas. Hierdoor verschilt de energieprijs per regio.

Door op de kaart op jouw regio te klikken zie je wie bij jou de netbeheerder is.

Zo stap je over met energie

Een goede aanbieding gevonden? Overstappen is zo geregeld...

Vergelijken

Op je gemak energieprijzen vergelijken op jouw adres, maak je keuze en meld je aan op de website van de energiemaatschappij.

1
Bedenktijd

Je hebt 14 dagen bedenktijd, daarom zal de datum van de overstap altijd na deze bedenktijd zijn.

2
Opzeggen

De nieuwe energiemaatschappij zegt je huidige contract op per de datum van de overstap.

3
Meterstanden

Je ontvang je een verzoek om je meterstanden door te geven. Heb je een slimme meter? Dan gaat dit automatisch.

4
Geregeld!

Je bent overgestapt, dit jaar bespaar je weer vele euro's op de energierekening!

overgestapt
5

Veelgestelde vragen

Vragen over het vergelijken van de prijzen voor energie.

 • De energieprijzen worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals vraag en aanbod, weersomstandigheden, politieke beslissingen, marktregulering en de prijzen van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Daarnaast spelen ook de kosten van duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, een rol bij het bepalen van de energieprijzen.

 • Energieprijzen zijn onderhevig aan veranderingen als gevolg van de fluctuerende marktomstandigheden. Variaties in vraag en aanbod, weersomstandigheden, politieke en economische factoren, en veranderingen in de kosten van productie en transport kunnen leiden tot prijsschommelingen op zowel korte als lange termijn.

 • Om te besparen op de energierekening kun je allereerst energie-efficiëntie verbeteren door het isoleren van je woning, het gebruik van energiezuinige apparaten en het verminderen van energieverbruik. Daarnaast kun je overstappen naar een energieleverancier met lagere tarieven of een contract met gunstigere voorwaarden. Het is ook mogelijk om te investeren in duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp, om op lange termijn te besparen op energiekosten.

 • Bij vaste energietarieven wordt een vaste prijs per kWh elektriciteit of m³ gas afgesproken voor de duur van het contract. Dit biedt prijszekerheid en bescherming tegen prijsschommelingen. Variabele energietarieven zijn daarentegen gekoppeld aan de marktprijzen en kunnen gedurende de contractperiode veranderen. Dit betekent dat je kunt profiteren van dalende marktprijzen, maar ook het risico loopt op hogere kosten bij stijgende prijzen.

 • Groene energie wordt opgewekt uit duurzame, hernieuwbare bronnen zoals zon, wind, waterkracht en biomassa. Het gebruik van groene energie draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Grijze energie wordt daarentegen opgewekt uit niet-hernieuwbare bronnen zoals steenkool, aardolie en aardgas, die bij verbranding schadelijke broeikasgassen uitstoten.

 • Energiebelastingen en heffingen zijn overheidsmaatregelen om het energieverbruik te reguleren en de transitie naar duurzame energie te stimuleren. Enkele belangrijke belastingen en heffingen zijn de energiebelasting, de opslag duurzame energie (ODE), de btw op energie en eventuele regionale of lokale heffingen. Deze belastingen en heffingen worden doorgaans doorberekend in de energieprijzen.

 • De kale energieprijs is de prijs die je betaalt per kWh elektriciteit of m³ gas, exclusief belastingen, heffingen en netwerkkosten. De totale energieprijs daarentegen omvat naast de kale energieprijs ook alle bijkomende kosten, zoals energiebelasting, opslag duurzame energie, btw en netwerkkosten. De totale energieprijs is dus de uiteindelijke prijs die je als consument betaalt voor je energieverbruik.

 • Prijselasticiteit is een maat voor de gevoeligheid van de vraag naar een product of dienst ten opzichte van een prijsverandering. In het geval van energieprijzen geeft de prijselasticiteit aan hoeveel de vraag naar energie verandert als gevolg van een verandering in de energieprijs. Als de prijselasticiteit laag is, betekent dit dat consumenten hun energieverbruik niet significant zullen aanpassen bij prijsschommelingen, wat kan leiden tot minder stabiele energieprijzen.

 • Om jezelf te beschermen tegen stijgende energieprijzen op de lange termijn, kun je investeren in energiebesparende maatregelen en duurzame energieoplossingen, zoals zonnepanelen, warmtepompen en energieopslagsystemen. Door je energieverbruik te verminderen en zelf energie op te wekken, vermindert je jouw afhankelijkheid van externe energieleveranciers en bent je minder vatbaar voor schommelingen in de energieprijzen. Ook kun je overwegen een energiecontract met vaste tarieven af te sluiten om zekerheid te hebben over de prijs gedurende de contractperiode.

ALLE VRAGEN

Het is vaak voordeliger om je voor één jaar te binden aan de leverancier

Een jaarcontract levert meestal meer voordeel op dan een variabele prijs of een langer contract.

Vaste prijs of variabele prijs?

Energieleveranciers geven je meestal de keuze tussen een energiecontract met een vaste prijs of met een variabele prijs. Een contract met een variabele prijs is altijd voor onbepaalde tijd en dat betekent dat je het op ieder moment weer op kunt zeggen en over kunt stappen. Dat klinkt interessant, maar toch is het dat eigenlijk niet.

Bij een contract zonder vaste looptijd geeft de leverancier namelijk ook geen korting, cadeau of cashback. Je bind je immers niet aan de leverancier en deze zal je daar dan ook niet voor belonen. Daarnaast heb je ook geen zekerheid over de energieprijs, een variabel tarief betekent immers dat het alle kanten op kan. Je hebt natuurlijk direct voordeel als de prijzen omlaag gaan, want dan wordt ook jouw tarief lager, maar het kan net zo goed omhoog gaan.

Bij een vaste prijs weet je waar je aan toe bent gedurende de contractperiode. Gaan de energietarieven omhoog? Jouw vaste prijs gaat niet omhoog! Maar als de tarieven omlaag gaan, gaat jou vaste prijs helaas ook niet omlaag. Maar doordat je je voor een bepaalde tijd bindt aan de leverancier krijg je wel een beloning in de vorm van die korting of cashback, wat het eigenlijk in de meeste gevallen wel voordeliger maakt om te kiezen voor een vaste energieprijs.

De looptijd van je contract

Naast het kiezen tussen vast of variabel heb je bij vast ook de keuze in de looptijd. Eén jaar, twee jaar of drie jaar?

Hier adviseren wij je om te kiezen voor een energiecontract van één jaar. Je kunt dan immers ieder jaar opnieuw vergelijken en zo nodig overstappen. Bovendien krijg je, als je kiest voor een meerjarig contract, naar verhouding minder korting.

Dus ons advies: bind je voor een bepaalde periode tegen een vaste energieprijs aan een leverancier, maar liever niet langer dan een jaar!

Lagere energieprijzen met een collectief

Als je je aansluit bij een energiecollectief kun je mogelijk profiteren van extra korting op de energieprijs. Een collectief is een groep consumenten die gezamenlijk energie inkoopt en hierdoor kan onderhandelen over goedkopere tarieven of kortingen op de reguliere prijs.

Er zijn hiervoor diverse initiatieven waar je je bij aan kan sluiten. Voor sommige collectieven geldt dat je lid moet zijn van de organisatie waar het vanuit gaat, maar er zijn er ook waar iedereen zich bij aan kan sluiten. UnitedConsumers is bijvoorbeeld een energiecollectief die open staat voor iedere consument en waarbij je altijd 10 procent korting krijgt op de gemiddelde landelijke energieprijzen.

UnitedConsumers 1 jaar vast tarief
1 jaar vast tarief

Nederlandse windenergie
en gas
per maand opzegbaar

Extra voordeel:

125 euro extra korting / cashback!


ACTIE

Recent energienieuws

prijsplafond voor energie stopt
Prijsplafond voor energie stopt, is overstappen verstandig?

Femke Update: 22 november 2023

Vanaf 1 januari 2024 komt er een einde aan het prijsplafond voor energie in Nederland. Dit kan gevolgen hebben voor jouw energierekening. Wat is het prijsplafond ook alweer, wat verandert er precies en hoe kun je jezelf het beste beschermen tegen onverwachte prijsstijgingen?

zonnepanelen rendabel
Blijft investeren in zonnepanelen rendabel?

Femke 19 september 2023

Investeerde je de afgelopen jaren in zonnepanelen voor je huis, dan was dat waarschijnlijk een van de slimste financiële zetten die je kon doen. Zonnepanelen leveren immers een aanzienlijke verlaging op van je energierekening. Maar de salderingsregeling staat onder druk en energiebedrijven komen met terugleverkosten.

meer keuze vaste energiecontracten
Terug van weggeweest: een vast energiecontract, maar wel met nieuwe voorwaarden

Femke 6 juni 2023

Sinds 1 juni bieden energiebedrijven weer meerjarige, vaste energiecontracten aan. Dit is een welkome verandering na een lange periode met alleen kortlopende contracten. Hoe komt dat zo ineens en waar moet je op letten als je een nieuw vast energiecontract wilt afsluiten?