Bestelautoverzekering vergelijken

Veilig en betrouwbaar vergelijken

 • Aanvragen op de website van de verzekeraar zelf.
 • Jouw gegevens worden niet bij ons opgeslagen.

Makkelijk en zonder risico overstappen

 • Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd.
 • Je behoudt je no-claim korting voor schadevrije jaren.
Bereken
de premie
voor jouw
bedrijfsauto
Bedrijfsautoverzekering vergelijken
verzekering voor bestelbus

Vergelijk bestelautoverzekeringenVergelijken

Een speciale verzekering voor bestelauto’s

Met een bestelauto heb je lekker veel ruimte om goederen te vervoeren. Logisch dus dat deze auto’s veel worden gebruikt door bedrijven. Maar ook voor particulieren is het niet ongewoon om een bestelbusje aan te schaffen.

Voor de verzekering is het echter altijd een bedrijfsauto, dus ook als je particulier bent moet je deze bestelwagens verzekeren middels een aparte bestel- of bedrijfsautoverzekering. Je kunt er geen reguliere verzekering voor personenauto’s voor afsluiten.

Niet alle verzekeraars bieden verzekeringen voor bedrijfsauto’s aan, maar gelukkig zijn er wel een aantal verzekeraars waar je uit kunt kiezen. Door het kenteken van je bestelbus in te vullen checken wij of je auto inderdaad als bedrijfswagen is geregistreerd en tonen je vervolgens de verzekeraars waar je online de premie kunt berekenen en direct een bestelautoverzekering kunt afsluiten.

Bezoekers geven ons gemiddeld een
9.3

Wij zijn lid van:Keurmerk webwinkel vergelijkingssite

Bestelauto's recent verzekerd

 • 19:23:
  een bedrijfsauto verzekerd bij
  FBTO
 • 18:32:
  een bedrijfsauto verzekerd bij
  FBTO
 • 17:29:
  een bedrijfsauto verzekerd bij
  FBTO

Gemiddelde besparing: € 156 per jaar!

Bron: geanonimiseerde data van de autoverzekeraars.

Veelgestelde vragen

 • Wij kunnen voor verzekeringen geen inhoudelijke vragen beantwoorden of persoonlijk advies geven. Dit conform de richtlijnen van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Voor vragen over een specifieke verzekering verwijzen wij naar de betreffende verzekeraar.

  De vergelijkers op onze website waar wordt gevraagd om persoonlijke gegevens en/of gegevens van het voertuig worden aangeboden door een partner met een AFM-vergunning. De betreffende partner wordt vermeld in het resultatenscherm van de vergelijker.

 • Ja, het aantal schadevrije jaren wordt altijd overgenomen door een nieuwe verzekeraar. Zo behoud je altijd je no-claim korting.

 • De premie voor de autoverzekering is mede afhankelijk van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Dit wordt dan ook gevraagd bij het afsluiten van een verzekering. Natuurlijk is van tevoren nooit precies het aantal kilometers bekend en daarom werkt men met kilometrages, bijvoorbeeld minder dan 10.000 km, minder dan 20.000 km etc.

  Als je structureel meer kilometers maakt dan dat je bij het afsluiten hebt opgegeven, dan moet je dit aan de verzekeraar melden, zodat deze de premie daarop kan bijstellen. Dit geldt ook als je juist minder kilometers maakt.

  Als je dit niet meldt en je meer kilometers maakt dan opgegeven, dan betaal je dus mogelijk te weinig premie. Bij eventuele schade kan een verzekeraar de te weinig betaalde premie verrekenen met het uit te keren schadebedrag of kan met terugwerkende kracht alsnog de premie in rekening brengen.

 • In Nederland is een autoverzekering met minimaal WA dekking verplicht voor alle auto's die gebruik maken van de openbare weg.

  Als je (tijdelijk) geen gebruik maakt van de openbare weg, dan kun je de auto laten schorsen bij de RDW. Tijdens een schorsing kun je ook de autoverzekering opschorten of opzeggen. Denk eraan dat de auto dan ook niet geparkeerd mag zijn op de openbare weg.

 • De auto moet door jou verzekerd zijn zodra deze op jouw naam is overgeschreven. Je kunt de verzekering van te voren al afsluiten en in laten gaan vanaf de dag dat de auto op jouw naam staat. Je hebt voor het afsluiten van een autoverzekering wel de meldcode nodig die op het kenteken staat. Als je de verzekering van tevoren wilt afsluiten vraag dan deze meldcode alvast op bij de verkoper.

 • Een bestelauto is een auto die is ingericht voor het vervoer van goederen. Deze auto's hebben dan ook altijd veel laadruimte en slechts beperkte ruimte voor passagiers. Bestelauto's zijn er in verschillende uitvoeringen, zo zijn er de busjes, de combo's en de wagens met op laadbak.

  De bestelauto wordt door de RDW altijd geregistreerd als bedrijfsauto.

 • Een grijs kenteken is de benaming voor het kenteken van een bedrijfsauto. De kentekenplaat zelf is gewoon geel, maar vroeger was het kentekenbewijd deel 1 van de auto's grijs, waar dan ook de benaming "grijs kenteken" vandaan komt.

  Op de nummerplaat zelf kun je een zogenoemd grijs kenteken herkennen aan het feit dan één van de lettecombinaties begint met een B of een V.

ALLE VRAGEN

Welke auto’s zijn bestelauto’s?

Bestelauto’s zijn er in diverse verschijningen. Het zijn busjes, combo’s of auto’s met een open laadbak. Ze hebben allemaal gemeen dat er slechts beperkte ruimte is voor passagiers en juist méér ruimte om goederen te vervoeren.

De combo en het busje kunnen overigens ook ingericht zijn als personenauto. In dat geval is de auto gewoon voorzien van stoelen en ramen achterin. Deze voor personen ingerichte auto’s zijn geen bestelauto’s en zijn ook geen bedrijfsauto’s, maar gewoon personenauto’s.

Bestelwagens zijn in eerste instantie bestemd als auto voor bedrijven, daarom zijn ze ook als bedrijfsauto geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Echter kunnen ze ook gewoon door particulieren aangeschaft en op naam gezet worden.

bestelwagens

Bestelwagens in verschillende uitvoeringen.

Fiscale voordelen voor ondernemers

Als je een bestelauto zakelijk gebruikt, dus op naam hebt staan van je onderneming, bijvoorbeeld als zzp’er, dan profiteer je van een aantal fiscale voordelen. Het tarief voor de wegenbelasting is dan namelijk aanzienlijk lager en ook kun je bij de aanschaf vrijstelling krijgen voor en BMP (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen).

Als je met je bedrijf werkzaamheden uitvoert waarvoor je BTW moet berekenen kun je bovendien de BTW aftrekken bij de aankoop van de auto.

Overstappen met een bestelautoverzekering

Overstappen van bedrijfsautoverzekering kan je voordeel opleveren. Houdt hierbij rekening met onderstaande stappen.

Voorwaarden

Pak de voorwaarden van je huidige verzekering erbij en kijk wanneer je op kunt zeggen en wat dan de einddatum is.

1
Nieuwe verzekering

Vergelijk de verschillende verzekering voor bedrijfsauto’s en maak je keuze. Kijk naast de prijs vooral ook naar de dekking en voorwaarden.

2
Afsluiten

Sluit de nieuwgekozen bestelautoverzekering af en geeft als ingangsdatum de einddatum van je huidige verzekering op.

3
Beëindigen

Soms regelt de nieuwe verzekeraar de opzegging van je oude verzekering. In geval je dit zelf moet doen, zeg dan pas op na acceptatie bij de nieuwe bedrijfsautoverzekering!

4

Voordeel voor ondernemers bij een bedrijfsautoverzekering

Als een bestelauto of een personenauto zakelijk wordt gebruikt, dan kan dit voordelig zijn voor de verzekeringspremie. Je kunt een auto van de zaak namelijk exclusief BTW verzekeren. Dit betekent dat de verzekeraar uitgaat van de waarde van de auto exclusief BTW, een aanzienlijk lagere waarde dus en daardoor ook een lagere premie.

Ook kan voor nieuw gekochte bedrijfsauto’s meestal de BPM voor de verzekering worden afgetrokken. Ook dit resulteert in een lagere nieuwwaarde en daardoor een lagere premie voor de bedrijfsautoverzekering.

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat een schadeclaim ook exclusief de BTW of de BMP zal worden uitgekeerd. Het is dus met name voordelig als je weinig of geen schade hebt.

Over de premie zelf voor de (bestel)autoverzekering kan geen BTW worden afgetrokken, simpelweg omdat er geen BTW over wordt gerekend. Wel wordt er over de premie assurantiebelasting berekend, maar dit is niet aftrekbaar.

Een bestelauto verzekeren is voordeliger voor ondernemers

Doordat ondernemers de BTW en BMP van de aankoopwaarde kunnen aftrekken wordt de premie lager.

De verschillende dekkingen die je kunt kiezen

Bij het vergelijken en afsluiten van een bestelautoverzekering kun je kiezen uit verschillende type polissen. Hieronder de belangrijkste verschillen tussen deze dekkingen.

Disclaimer: De beschrijving van dekkingen op deze pagina zijn globaal, het kan op details afwijken per verzekeraar.

WA dekking

WA dekking

Met deze dekking ben je verzekerd voor de schade die door jouw toedoen bij anderen is ontstaan. De schade aan jouw eigen bestelauto is hiermee niet verzekerd. Daarom is deze verzekering met name geschikt voor wat oudere bestelauto’s met een lagere dagwaarde.

Beperkt Casco dekking

Beperkt Casco dekking

Deze dekking wordt ook wel WA Plus genoemd. Het is dan ook en wat uitgebreidere verzekering dan de WA. Hierbij is namelijk ook de schade aan jouw eigen bestelauto gedekt als deze is veroorzaakt buiten jouw schuld. Denk bijvoorbeeld aan stormschade en steenslag.

Allrisk dekking

Allrisk dekking

De Allrisk dekking is het meest uitgebreid. Hierbij is ook de schade aan jouw bestelauto verzekerd als jij daar zelf schuldig aan bent. Ook vandalisme is hiermee verzekerd. Uitgezonderd is schade door nalatigheid of bijvoorbeeld rijden met alcohol op.

De dingen die je vervoert kunnen van invloed zijn op de verzekering

Als je een bestelauto zakelijk rijdt doe je dat meestal om dingen te kunnen vervoeren. Als dit zaken zijn die mogelijk een hoger risico op schade of diefstal hebben, dan kan dat van invloed zijn op de verzekeringspremie. Bij het afsluiten van een verzekering op naam van een bedrijf wordt dan ook meestal gevraagd welke zaken je gaat vervoeren.

De premie kan afhankelijk zijn van de zaken die je vervoert

Wees hier eerlijk en duidelijk over om bij schade geschillen te voorkomen.

Artikelen over bestelautoverzekeringen

schadevrije jaren bij scheiding
Hoe zit het bij de autoverzekering met schadevrije jaren na een scheiding?

Bregje 26 augustus 2021

Een scheiding is vaak zwaar. Naast emoties brengt het ook veel administratieve rompslomp met zich mee. Er zijn heel wat zaken die je moet regelen, en soms zijn dat zaken waar je niet zo snel bij stil staat. Zoals de schadevrije jaren van de autoverzekering bijvoorbeeld.

verzekering bij auto uitlenen
Auto lenen of uitlenen, hoe zit dat met de verzekering?

Eric 24 juni 2021

Een auto lenen of uitlenen voor een kort ritje of voor een vakantie: een groot deel van de Nederlandse autobezitters doet dit weleens. Maar lang niet iedereen staat er van tevoren bij stil wat de consequenties zijn als er schade ontstaat. Hoe zit het precies met de verzekering?

autoverzekering niet geldig bij drank
De autoverzekering keert niet uit bij rijden onder invloed

Bregje 11 juni 2021

Nu de corona-maatregelen worden versoepeld kunnen we weer een terrasje pakken, naar café en restaurant of naar feestjes. Een biertje of wijntje is dan ook verleidelijk. Niets mis mee, behalve als je daarna achter het stuur stapt. In dat geval ben je namelijk niet verzekerd!