No claim is een term die bij autoverzekeringen wordt gebruikt voor korting bij schadevrije jaren. Simpel vertaald betekent het “niet claimen” of “geen claim”. Voor de verzekering betekent het een beloning in de vorm van een korting als je langere tijd geen schade claimt, een goedkopere autoverzekering dus. Voor ieder jaar dat je schadevrij rijdt krijg je een zogenoemde no claim korting die kan oplopen tot een korting van 80 procent op de premie.
Hoe bouw je no claim korting op?
Het opbouwen van de no claim korting is heel eenvoudig en gaat automatisch. De verzekeraar hanteert hiervoor een bonus/malus ladder waarop je ieder jaar dat je geen schade claimt een trede stijgt. Deze bonus/malus ladder wordt meestal gewoon no claim ladder genoemd. Als je bovenaan de ladder bent zul je de maximale korting op de premie voor de autoverzekering krijgen. Voor volgende schadevrije jaren bouw je dan geen extra korting meer op, maar wel bonus jaren of plus jaren. Van deze bonus of plus jaren profiteer je op het moment dat je onverhoopt wel een schade krijgt.
Bij schade daalt de korting
Als je no claim korting hebt opgebouwd en je krijgt schade, dan zal je één of meer treden dalen op de ladder. Het aantal treden dat je daalt kan verschillen per verzekeraar, maar de hoogte van het schadebedrag maakt geen verschil. Als je eerder genoemde bonus of plus jaren hebt opgebouwd, dan zal je bij een eerste schade geen of minder treden dalen, afhankelijk van de verzekeraar.
Doordat de hoogte van het schadebedrag geen invloed heeft op het aantal treden dat je terugvalt is het soms bij kleinere schades voordeliger om deze niet te claimen bij de verzekering. Het schadebedrag kan dan namelijk kleiner zijn dan de korting die je over meerdere jaren zult mislopen. Het is daarom altijd verstandig om dit even te berekenen voordat je de schade bij de verzekeraar claimt, alhoewel je van een service gerichte verzekeraar mag verwachten dat deze je ook hierop zal wijzen.
Negatieve schadevrije jaren
Als je schade claimt terwijl je nog weinig geen schadevrije jaren hebt opgebouwd, dan kun je te maken krijgen met negatieve schadevrije jaren. In plaats van een no claim korting moet je dan juist een toeslag op de normale verzekeringspremie betalen. Deze toeslag is vaak fors, sommige verzekeraars verdubbelen zelfs de premie. Het maximale aantal jaren in de min is vijf.
Op het moment dat je negatieve schadevrije jaren hebt is het lastiger om over te stappen van autoverzekeraar. Bij de meeste verzekeraars zullen je hiermee namelijk niet geaccepteerd worden. Je zult dan óf moeten wachten tot je weer uit de min bent door een aantal jaar geen schade te claimen, óf je kunt overstappen naar één van de volgende verzekeraars die wél klanten met negatieve schadevrije jaar accepteren:
Overigens zul je niet terugvallen of in negatieve jaren komen als de veroorzaakt schade niet jouw schuld is. Dus als de schade door een ander is veroorzaakt of door diefstal, brand of steenslag.
Wisselen van verzekeraar en de no claim korting
Als je wisselt van autoverzekering dan neem je je opgebouwde no claim gewoon mee. Je geeft bij de nieuwe verzekeraar het aantal schadevrije jaren op en deze zal de opgebouwde korting ook weer toepassen. Overstappen heeft dus geen nadelige gevolgen voor je opgebouwde korting.
Geldigheid van de schadevrije jaren
Als je een aantal jaren niet verzekerd bent, bijvoorbeeld omdat je geen eigen auto of leaseauto hebt, dan vervallen na een aantal jaar je opgebouwde jaren. Het aantal jaren dat ze geldig blijven verschilt per verzekeraar, maar bij de meeste is dit drie jaar.
Artikelinformatie
Publicatiedatum: | 21 mei 2019 |
Laatste update: | 11 september 2020 |