Energie vergelijken 2023

Doe de postcodecheck voor het vergelijken van energie aanbiedingen op jouw adres.

Veilig en betrouwbaar vergelijken

 • Energie aanvragen op de website van de leverancier zelf.
 • Anoniem vergelijken: wij bewaren jouw gegevens niet.

Makkelijk en zonder risico overstappen

 • Je hebt bij ieder energiecontract 14 dagen bedenktijd.
 • Geen gedoe, de nieuwe leverancier regelt de overstap.
 • Bij ieder energiecontract 14 dagen bedenktijd.
 • Wij delen of bewaren geen gegevens.
Energie vergelijken, overstappen en besparen

Vergelijk energie op jouw adresVergelijken

Heb je zonnepanelen of een dubbele meter? Deze opties kun je op de volgende pagina opgeven.

Bij iedere leverancier profiteer je van het prijsplafond voor energie, ook als je overstapt! Klik hier voor meer informatie

Energie aanbiedingen met vast en variabel tarief

NextEnergy aanbieding
Dynamisch inkooptarief

Groene stroom en gas
tegen inkoop-dagtarief
altijd opzegbaar

1
UnitedConsumers aanbieding
Variabel tarief 5% korting

Nederlandse windenergie
en gas
per maand opzegbaar

2
Frank Energie aanbieding
Dynamisch inkooptarief

Groene Nederlandse stroom
en gas
per maand opzegbaar

3
Vattenfall aanbieding
Variabel tarief

Stroom & Gas
Modelcontract
per maand opzegbaar

4

Jaarlijks besparen op de energierekening!

Wist je dat je veel bespaart met ieder jaar energie vergelijken en overstappen op een ander energiecontract? Bijna alle energieleveranciers geven hoge kortingen, cashback of bijvoorbeeld een tablet cadeau wanneer je overstapt en minimaal een jaarcontract afsluit. Je profiteert hierdoor al snel van een voordeel van honderden euro’s per jaar.

Behalve speciale acties voor nieuwe klanten, zijn tarieven ook onderhevig aan wijzigingen. De aanbieder die vorig jaar het goedkoopste tarief voor gas en/of stroom aanbood, kan inmiddels door een andere zijn ingehaald. Het loont om minstens één keer per jaar onze vergelijkingscheck te doen.

Bezoekers geven ons gemiddeld een
9.3

Wij zijn lid van:Keurmerk webwinkel vergelijkingssite

Recente energie bespaarders

 • 04:46:
  iemand overgestapt naar
  Vattenfall
 • 03:15:
  iemand overgestapt naar
  Budget Energie
 • 00:59:
  iemand overgestapt naar
  Frank Energie

Gemiddelde besparing:
€ 326 per jaar!

Bron: geanonimiseerde data van de maatschappijen.

Veelgestelde vragen

Deze vragen over vergelijken en overstappen van energie krijgen wij regelmatig.

 • Nee, de nieuwe leverancier zal de levering door de huidige leverancier opzeggen, hiervoor hoef jij niets te doen. De nieuwe energieleverancier zal hierbij rekening houden met de einddatum van je huidige contract zodat je geen opzegboete hoeft te betalen. Ook zal je hierdoor nooit een periode dubbel betalen.

 • Je komt bij het overstappen geen seconde zonder gas of elektriciteit te zitten. De overstap is een puur administratieve handeling, in technisch opzicht verandert er niets. Er wordt dus niets door een monteur bij jou thuis of in de straat aangepast.

 • Nee, je zult nooit ook maar een dag dubbel betalen bij overstappen. De nieuwe en de oude energieleverancier stemmen gezamenlijk de overstapdatum af en garanderen je dat je nooit een periode dubbel betaalt. Als je nog geen slimme meter hebt wordt wel nog door de nieuwe energieleverancier gevraagd de meterstanden door te geven.

 • Ja, een energiecontract kun je bij een verhuizing meenemen naar je nieuwe adres volgens dezelfde voorwaarden en tarieven.

  Geef altijd wel de verhuisdatum op tijd door, dit kan vanaf 3 maanden van tevoren, maar doe het in ieder geval uiterlijk 2 weken van tevoren.

  Als je tijdelijk energie wilt hebben op zowel je oude als je nieuwe adres, dan is het bij de meeste energieleveranciers mogelijk om het energiecontract op beide adressen te laten gelden.

 • Het hangt van de overeenkomst met de huidige leverancier af op welk moment je kan overstappen. Als je geen contract hebt voor een bepaalde periode dan kun je op ieder moment overstappen. Heb je wel een contract voor een bepaalde periode (meestal 1, 2 of 3 jaar), dan moet je of wachten tot het einde van je contact of je kunt je contract wellicht afkopen. Informeer bij je huidige leverancier wat de mogelijkheden voor afkopen zijn.

  Overigens kun je je wel al een bepaalde tijd voordat je contract afloopt aanmelden bij een nieuwe energieleverancier. Hoe lang van tevoren dit precies kan verschilt per aanbieder, maar doorgaans ligt dit tussen de 6 weken en 3 maanden. Informeer bij het nieuwe energiebedrijf welke periode zij hiervoor hanteren. Als je je binnen die periode dan aanmeldt, dan zal de overstap plaatsvinden op het moment dat je contract afloopt. Op die manier stap je precies op tijd over, niet te vroeg en ook niet later dan nodig.

ALLE VRAGEN

Overstappen met energie is zó geregeld!

Je komt nooit zonder stroom of gas te zitten.

Vergelijken

Vergelijk rustig alle aanbiedingen op jouw adres, maak je keuze en meld je aan op de website van de maatschappij.

1
Bedenktijd

Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd, daarom zal de overstapdatum in ieder geval na deze bedenktijd worden gepland.

2
Opzeggen

Je nieuwe energiebedrijf zegt je huidige contract op per ingangsdatum van je nieuwe contract.

3
Meterstanden

Als je nog geen slimme meter hebt, ontvang je een verzoek om je meterstanden door te geven.

4
Overgestapt

Gefeliciteerd! Alles is geregeld, je bent overgestapt.

overgestapt
5

Wanneer overstappen?

Wil je kosteloos overstappen, dan mag je geen lopend energiecontract hebben met een einddatum die te ver in de toekomst ligt. Afhankelijk van de voorwaarden van je contract, kun je al overstappen tussen de 3 maanden en 6 weken vóór de einddatum. Je kunt dus op tijd beginnen met vergelijken en besparen. Je nieuwe leverancier zoekt op wanneer je huidige contract afloopt, zodat de overstap boetevrij is. Nog nooit overgestapt? Dan is de kans groot dat je een contract hebt voor onbepaalde tijd en ieder moment zorgeloos kunt overstappen. Je nieuwe aanbieder van energie houdt rekening met de opzegtermijn en zegt het oude contract op.

Jaarlijks energie vergelijken is jaarlijks besparen op de energierekening!

Kies daarom liever voor een 1-jarig energiecontract in plaats van een meerjarig contract.

Vast of variabel

Wanneer je energie vergelijkt, kun je kiezen uit een vast of variabel contract. Het is slim om te kiezen voor vaste energietarieven; deze horen bij de vaste contracten (1, 2, 3 of 5 jaar) en bieden het meeste zekerheid. Je weet dan precies welk bedrag je per kWh stroom en per m3 gas betaalt gedurende de hele contractperiode. Kies je voor een variabel leveringstarief, dan kies je voor een contract met onbepaalde looptijd. In dat geval ontvang je ook geen welkomstkorting. Vergelijk energie daarom met vaste contracten (een vaste looptijd). Dan profiteer je het meeste!

Duurzame energie

Ben je een bewuste consument, kies dan bij het energie vergelijken voor duurzame stroom en kies daarmee voor de toekomst. Je filtert in de zoekresultaten eenvoudig op de mate van duurzaamheid; je filtert op grijze stroom, groene stroom uit Nederland of groene stroom uit overige landen in de Europese Unie. Leveranciers van groene stroom wekken de energie op een duurzame manier op (in Nederland of in andere landen in de EU) of investeren in duurzame (internationale) projecten. Helemaal groen is deze energie nog niet, maar het is momenteel het meest duurzame alternatief waar je voor kunt kiezen.

Een energiecontract van 1, 2, 3 of 5 jaar kiezen?

Een energiecontract met een vast tarief neem je altijd af voor minimaal één jaar. Maar de meeste maatschappijen bieden ook contracten aan met een langere looptijd. Een langere looptijd lijkt aantrekkelijk, je bent er dan immers zeker van dat je tarief de komende jaren niet zal gaan stijgen. Dit is echter maar ten dele waar, want dit vastgezette tarief geldt alleen voor de leveringstarieven en vaste leveringskosten. De energiebelasting, opslag duurzame energie en netbeheerkosten kunnen tussentijds wel veranderen.

Wij adviseren daarom om ieder jaar opnieuw je energiecontract te vergelijken met andere aanbiedingen. Kies daarom liefst voor een energiecontract van één jaar, zodat je na dat jaar kunt overstappen als zich weer een goede aanbieding voordoet. Ook is het zo dat de welkomstkorting bij bijvoorbeeld een 3-jarig contract niet drie keer zo hoog is dan bij een 1-jarig contract. Dat maakt daardoor een 1-jarig contract doorgaans ook voordeliger dan een meerjarig energiecontract.

Energie vergelijken in de regio

De energieprijs die je betaalt kan per regio verschillen. Het energiebedrijf zelf rekent wel voor het hele land dezelfde tarieven, maar het eindtarief wordt mede bepaald door belastingen en de kosten die de netbeheerder via de factuur van de leverancier in rekening brengt. Deze laatste kosten, de tarieven van de netbeheerders, kunnen echter per regio verschillen. Dit tarief bestaat uit het vastrecht, een vast bedrag voor gebruik van de aansluiting op het net én de kosten voor het transport van de elektriciteit en het gas.

Onze postcodecheck houdt rekening met de tarieven per regio, dus in de vergelijker zie je altijd de geldende tarieven op jouw adres.

Overstappen en zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op het dak? Ook dan kun je overstappen van energie. Bij het vergelijken van energie kun je aanvinken dat je zonnepanelen hebt en de verwachte opbrengst invullen. In de resultaten wordt hier dan rekening mee gehouden.

De energie uit de zonnepanelen wordt in eerste instantie gebruikt voor jouw eigen verbruik. Maar op de momenten dat jouw verbruik lager ligt dan de opgewekte hoeveelheid stroom, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit terugleveren wordt salderen genoemd en voor de teruggeleverde elektriciteit ontvang je een vergoeding conform de salderingsregeling.

zonnepanelen en energie vergelijken

Collectief energie afnemen

Samen met een groep consumenten energie afnemen. Dat kan voordelig uitpakken doordat je hiermee groot energie kunt inkopen. Voor de aanbieder is dit vaak interessant omdat het bedrijf hiermee in één klap een groot aantal klanten kan binnenhalen. Energiebedrijven zijn daarom doorgaans graag bereid om zo’n zogenoemd energiecollectief een aantrekkelijke korting te geven.

Een dergelijk collectief wordt meestal op initiatief van een belangenorganisatie opgezet, denk hierbij bijvoorbeeld aan de Consumentenbond of Vereniging Eigen Huis. Maar er zijn ook interessante "open" initiatieven, bijvoorbeeld die van UnitedConsumers. Bij een organisatie wordt vaak als voorwaarde gesteld dat je lid bent of wordt. Bij een "open collectief" kan iedereen zich meestal zonder voorwaarde aansluiten. Om maximaal voordeel te behalen raden wij daarom aan om bij het vergelijken van energie ook naar deze mogelijkheden te kijken.

Hieronder enkele aanbiedingen die je kunt afsluiten bij UnitedConsumers. 

UnitedConsumers Variabel tarief
Variabel tarief

Nederlandse windenergie
en gas
per maand opzegbaar

Extra tips voor energie vergelijken en besparen

Met onderstaande 5 tips vind je de aanbieding die het beste bij jou past én je het meeste voordeel oplevert.

 1. Kijk niet alleen naar de welkomstpremie of het cadeau

  Een hoge welkomstbonus of een tablet cadeau zijn natuurlijk erg verleidelijk, maar kijk ook naar het energiecontract zelf. Zijn bijvoorbeeld ook de energietarieven voordelig? En hoe lang zit je aan het contract vast?

 2. Controleer de einddatum van je huidige energiecontract

  Duurt het nog langer dan 3 maanden voordat je huidige contracttermijn afloopt? Wacht dan nog even met overstappen om een overstapboete te voorkomen. Als je een variabel contract hebt of nog nooit bent overgestapt met energie, dan kun je je direct aanmelden bij een andere aanbieder.

 3. Kies bij voorkeur een termijn van 1 jaar

  Met een vast tarief ben je vrijwel altijd goedkoper. Je sluit dan echter wel een energiecontract voor een bepaalde tijd. Kies bij voorkeur voor 1 jaar. Je bent dan volgend jaar weer vrij om een andere aanbieding te kiezen met wellicht weer lagere energietarieven of een aantrekkelijke bonus of een cadeau.

 4. Geef je energieverbruik zo nauwkeurig mogelijk op

  In onze vergelijker kun je je energieverbruik schatten op basis van gezinssamenstelling. Voor de meest betrouwbare energie vergelijking kun je echter het beste even je verbruik op de laatste energienota nakijken en dat invullen. Zo worden sluiten de berekende tarieven het beste aan bij jouw situatie.

 5. Gebruik de filters in onze energievergelijker

  Nadat je postcode en huisnummer hebt ingevuld kun je nadat de aanbiedingen zijn verschenen nog extra filters toepassen. Wil je alleen groene stroom of wil je alleen de contracten van 1 jaar zien? Selecteer het in het filter. Ook kun je selecteren op leverancier.

Recente energie berichten

prijsplafond uitleg
Het prijsplafond voor energie blijkt zeer complex, hoe werkt het?

Femke 23 december 2022

Vanaf 1 januari 2023 gaat het prijsplafond voor gas en stroom in. Wat in eerste instantie simpel leek, blijkt in de praktijk zeer ingewikkeld. Dat geldt zowel voor de consumenten als voor de energieleveranciers.Wat maakt het prijsplafond voor energie zo ingewikkeld en hoe gaat het werken?

energieplafond in Nederland
Met het prijsplafond voor energie moet de energierekening betaalbaar blijven

Femke Update: 10 november 2022

Het is de laatste tijd het gesprek van de dag: de hoogte van de energierekening. Voor veel huishoudens dreigen betalingsproblemen. De overheid stelt daarom een prijsplafond voor energie in. We lichten dit hier uitgebreid voor je toe.

dynamisch energiecontract
Een dynamisch energiecontract, is dat gunstig of niet?

Femke Update: 3 januari 2023

De energiemarkt is op dit moment uiterst onzeker, contracten met vaste tarieven worden niet meer aangeboden en steeds meer huishoudens komen in de problemen door dure variabele tarieven. Er is echter ook nog een contract met dynamisch tarief, is dit gustig of juist niet?