Energie vergelijken 2022

Veilig en betrouwbaar vergelijken

 • Aanvragen op de website van de leverancier zelf.
 • Anoniem vergelijken: wij bewaren jouw gegevens niet.

Makkelijk en zonder risico overstappen

 • Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd.
 • Geen gedoe, de nieuwe leverancier regelt de overstap.
Doe de
postcodecheck
voor
energie vergelijken
op jouw adres
Energie vergelijken
Energie vergelijken, overstappen en besparen

Vergelijk energie op jouw adresVergelijken

Heb je zonnepanelen of een dubbele meter? Deze opties kun je op de volgende pagina opgeven.

Energie aanbiedingen met vast en variabel tarief

Coolblue Energie aanbieding
1 jaar vast tarief

Groene stroom en gas

Extra voordeel:

€ 50,00
cadeau bij Coolblue!

1
Budget Energie aanbieding
Variabel tarief

100% groene stroom
en gas
per maand opzegbaar

2
Frank Energie aanbieding
Variabel inkooptarief

Groene Nederlandse stroom
en gas
per maand opzegbaar

3
Vattenfall aanbieding
Variabel tarief

Stroom & Gas
Modelcontract
per maand opzegbaar

4

Jaarlijks besparen op de energierekening!

Wist je dat je veel bespaart met ieder jaar energie vergelijken en overstappen op een ander energiecontract? Bijna alle energieleveranciers geven hoge kortingen, cashback of bijvoorbeeld een tablet cadeau wanneer je overstapt en minimaal een jaarcontract afsluit. Je profiteert hierdoor al snel van een voordeel van honderden euro’s per jaar.

Behalve speciale acties voor nieuwe klanten, zijn tarieven ook onderhevig aan wijzigingen. De aanbieder die vorig jaar het goedkoopste tarief voor gas en/of stroom aanbood, kan inmiddels door een andere zijn ingehaald. Het loont om minstens één keer per jaar onze vergelijkingscheck te doen.

Bezoekers geven ons gemiddeld een
9.3

Wij zijn lid van:Keurmerk webwinkel vergelijkingssite

Recente slimme bespaarders

 • 17:02:
  iemand overgestapt naar
  Coolblue Energie
 • 15:51:
  iemand overgestapt naar
  Coolblue Energie
 • 14:27:
  iemand overgestapt naar
  Coolblue Energie

Gemiddelde besparing:
€ 326 per jaar!

Bron: geanonimiseerde data van de maatschappijen.

Veelgestelde vragen

Deze vragen over vergelijken en overstappen van energie krijgen wij regelmatig.

 • Nee, de nieuwe leverancier zal de levering door de huidige leverancier opzeggen, hiervoor hoef jij niets te doen. De nieuwe energieleverancier zal hierbij rekening houden met de einddatum van je huidige contract zodat je geen opzegboete hoeft te betalen. Ook zal je hierdoor nooit een periode dubbel betalen.

 • Je komt bij het overstappen geen seconde zonder gas of elektriciteit te zitten. De overstap is een puur administratieve handeling, in technisch opzicht verandert er niets. Er wordt dus niets door een monteur bij jou thuis of in de straat aangepast.

 • Nee, je zult nooit ook maar een dag dubbel betalen bij overstappen. De nieuwe en de oude energieleverancier stemmen gezamenlijk de overstapdatum af en garanderen je dat je nooit een periode dubbel betaalt. Als je nog geen slimme meter hebt wordt wel nog door de nieuwe energieleverancier gevraagd de meterstanden door te geven.

 • Het hangt van de overeenkomst met de huidige leverancier af op welk moment je kan overstappen. Als je geen contract hebt voor een bepaalde periode dan kun je op ieder moment overstappen. Heb je wel een contract voor een bepaalde periode (meestal 1, 2 of 3 jaar), dan moet je of wachten tot het einde van je contact of je kunt je contract wellicht afkopen. Informeer bij je huidige leverancier wat de mogelijkheden voor afkopen zijn.

  Overigens kun je je wel al een bepaalde tijd voordat je contract afloopt aanmelden bij een nieuwe energieleverancier. Hoe lang van tevoren dit precies kan verschilt per aanbieder, maar doorgaans ligt dit tussen de 6 weken en 3 maanden. Informeer bij het nieuwe energiebedrijf welke periode zij hiervoor hanteren. Als je je binnen die periode dan aanmeldt, dan zal de overstap plaatsvinden op het moment dat je contract afloopt. Op die manier stap je precies op tijd over, niet te vroeg en ook niet later dan nodig.

 • Om de energieaanbiedingen zoveel mogelijk op jouw persoonlijke situatie af te stemmen kun je het beste het laatst bekende energieverbruik over één jaar opgeven. Dit jaarverbruik vind je op de laatste jaarafrekening van je energieleverancier. Op deze afrekening vind je het verbruik van stroom en indien van toepassing ook gas.

  Als je dit verbruik opgeeft in onze energievergelijker worden de resultaten het beste op jouw situatie afgestemd. Het verbruik kun je opgeven nadat je je postcode en huisnummer hebt ingevuld en op vergelijken hebt geklikt. Klik dan vervolgens op “Verbruik en metertype opgeven” en vul het jaarverbruik in zoals dat op de jaarafrekening staat.

  Je energieverbruik opgeven in de vergelijker.

  Indien je de jaarrekening niet bij de hand hebt of niet meer kan vinden dan geeft het kiezen van de gezinssamenstelling (aantal personen in je huishouding) doorgaans ook een goede schatting van het verbruik.

ALLE VRAGEN

Overstappen met energie is zó geregeld!

Je komt nooit zonder stroom of gas te zitten.

Vergelijken

Vergelijk rustig alle aanbiedingen op jouw adres, maak je keuze en meld je aan op de website van de maatschappij.

1
Bedenktijd

Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd, daarom zal de overstapdatum in ieder geval na deze bedenktijd worden gepland.

2
Opzeggen

Je nieuwe energiebedrijf zegt je huidige contract op per ingangsdatum van je nieuwe contract.

3
Meterstanden

Als je nog geen slimme meter hebt, ontvang je een verzoek om je meterstanden door te geven.

4
Overgestapt

Gefeliciteerd! Alles is geregeld, je bent overgestapt.

overgestapt
5

Wanneer overstappen?

Wil je kosteloos overstappen, dan mag je geen lopend energiecontract hebben met een einddatum die te ver in de toekomst ligt. Afhankelijk van de voorwaarden van je contract, kun je al overstappen tussen de 3 maanden en 6 weken vóór de einddatum. Je kunt dus op tijd beginnen met vergelijken en besparen. Je nieuwe leverancier zoekt op wanneer je huidige contract afloopt, zodat de overstap boetevrij is. Nog nooit overgestapt? Dan is de kans groot dat je een contract hebt voor onbepaalde tijd en ieder moment zorgeloos kunt overstappen. Je nieuwe aanbieder van energie houdt rekening met de opzegtermijn en zegt het oude contract op.

Jaarlijks energie vergelijken is jaarlijks besparen op de energierekening!

Kies daarom liever voor een 1-jarig energiecontract in plaats van een meerjarig contract.

Vast of variabel

Wanneer je energie vergelijkt, kun je kiezen uit een vast of variabel contract. Het is slim om te kiezen voor vaste energietarieven; deze horen bij de vaste contracten (1, 2, 3 of 5 jaar) en bieden het meeste zekerheid. Je weet dan precies welk bedrag je per kWh stroom en per m3 gas betaalt gedurende de hele contractperiode. Kies je voor een variabel leveringstarief, dan kies je voor een contract met onbepaalde looptijd. In dat geval ontvang je ook geen welkomstkorting. Vergelijk energie daarom met vaste contracten (een vaste looptijd). Dan profiteer je het meeste!

Duurzame energie

Ben je een bewuste consument, kies dan bij het energie vergelijken voor duurzame stroom en kies daarmee voor de toekomst. Je filtert in de zoekresultaten eenvoudig op de mate van duurzaamheid; je filtert op grijze stroom, groene stroom uit Nederland of groene stroom uit overige landen in de Europese Unie. Leveranciers van groene stroom wekken de energie op een duurzame manier op (in Nederland of in andere landen in de EU) of investeren in duurzame (internationale) projecten. Helemaal groen is deze energie nog niet, maar het is momenteel het meest duurzame alternatief waar je voor kunt kiezen.

Een energiecontract van 1, 2, 3 of 5 jaar kiezen?

Een energiecontract met een vast tarief neem je altijd af voor minimaal één jaar. Maar de meeste maatschappijen bieden ook contracten aan met een langere looptijd. Een langere looptijd lijkt aantrekkelijk, je bent er dan immers zeker van dat je tarief de komende jaren niet zal gaan stijgen. Dit is echter maar ten dele waar, want dit vastgezette tarief geldt alleen voor de leveringstarieven en vaste leveringskosten. De energiebelasting, opslag duurzame energie en netbeheerkosten kunnen tussentijds wel veranderen.

Wij adviseren daarom om ieder jaar opnieuw je energiecontract te vergelijken met andere aanbiedingen. Kies daarom liefst voor een energiecontract van één jaar, zodat je na dat jaar kunt overstappen als zich weer een goede aanbieding voordoet. Ook is het zo dat de welkomstkorting bij bijvoorbeeld een 3-jarig contract niet drie keer zo hoog is dan bij een 1-jarig contract. Dat maakt daardoor een 1-jarig contract doorgaans ook voordeliger dan een meerjarig energiecontract.

Energie vergelijken in de regio

De energieprijs die je betaalt kan per regio verschillen. Het energiebedrijf zelf rekent wel voor het hele land dezelfde tarieven, maar het eindtarief wordt mede bepaald door belastingen en de kosten die de netbeheerder via de factuur van de leverancier in rekening brengt. Deze laatste kosten, de tarieven van de netbeheerders, kunnen echter per regio verschillen. Dit tarief bestaat uit het vastrecht, een vast bedrag voor gebruik van de aansluiting op het net én de kosten voor het transport van de elektriciteit en het gas.

Onze postcodecheck houdt rekening met de tarieven per regio, dus in de vergelijker zie je altijd de geldende tarieven op jouw adres.

Overstappen en zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op het dak? Ook dan kun je overstappen van energie. Bij het vergelijken van energie kun je aanvinken dat je zonnepanelen hebt en de verwachte opbrengst invullen. In de resultaten wordt hier dan rekening mee gehouden.

De energie uit de zonnepanelen wordt in eerste instantie gebruikt voor jouw eigen verbruik. Maar op de momenten dat jouw verbruik lager ligt dan de opgewekte hoeveelheid stroom, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit terugleveren wordt salderen genoemd en voor de teruggeleverde elektriciteit ontvang je een vergoeding conform de salderingsregeling.

zonnepanelen en energie vergelijken

Collectief energie afnemen

Samen met een groep consumenten energie afnemen. Dat kan voordelig uitpakken doordat je hiermee groot energie kunt inkopen. Voor de aanbieder is dit vaak interessant omdat het bedrijf hiermee in één klap een groot aantal klanten kan binnenhalen. Energiebedrijven zijn daarom doorgaans graag bereid om zo’n zogenoemd energiecollectief een aantrekkelijke korting te geven.

Een dergelijk collectief wordt meestal op initiatief van een belangenorganisatie opgezet, denk hierbij bijvoorbeeld aan de Consumentenbond of Vereniging Eigen Huis. Maar er zijn ook interessante "open" initiatieven, bijvoorbeeld die van UnitedConsumers. Bij een organisatie wordt vaak als voorwaarde gesteld dat je lid bent of wordt. Bij een "open collectief" kan iedereen zich meestal zonder voorwaarde aansluiten. Om maximaal voordeel te behalen raden wij daarom aan om bij het vergelijken van energie ook naar deze mogelijkheden te kijken.

Hieronder enkele aanbiedingen die je kunt afsluiten bij UnitedConsumers. 

Excuus, in deze categorie zijn op dit moment geen producten beschikbaar.

Extra tips voor energie vergelijken en besparen

Met onderstaande 5 tips vind je de aanbieding die het beste bij jou past én je het meeste voordeel oplevert.

 1. Kijk niet alleen naar de welkomstpremie of het cadeau

  Een hoge welkomstbonus of een tablet cadeau zijn natuurlijk erg verleidelijk, maar kijk ook naar het energiecontract zelf. Zijn bijvoorbeeld ook de energietarieven voordelig? En hoe lang zit je aan het contract vast?

 2. Controleer de einddatum van je huidige energiecontract

  Duurt het nog langer dan 3 maanden voordat je huidige contracttermijn afloopt? Wacht dan nog even met overstappen om een overstapboete te voorkomen. Als je een variabel contract hebt of nog nooit bent overgestapt met energie, dan kun je je direct aanmelden bij een andere aanbieder.

 3. Kies bij voorkeur een termijn van 1 jaar

  Met een vast tarief ben je vrijwel altijd goedkoper. Je sluit dan echter wel een energiecontract voor een bepaalde tijd. Kies bij voorkeur voor 1 jaar. Je bent dan volgend jaar weer vrij om een andere aanbieding te kiezen met wellicht weer lagere energietarieven of een aantrekkelijke bonus of een cadeau.

 4. Geef je energieverbruik zo nauwkeurig mogelijk op

  In onze vergelijker kun je je energieverbruik schatten op basis van gezinssamenstelling. Voor de meest betrouwbare energie vergelijking kun je echter het beste even je verbruik op de laatste energienota nakijken en dat invullen. Zo worden sluiten de berekende tarieven het beste aan bij jouw situatie.

 5. Gebruik de filters in onze energievergelijker

  Nadat je postcode en huisnummer hebt ingevuld kun je nadat de aanbiedingen zijn verschenen nog extra filters toepassen. Wil je alleen groene stroom of wil je alleen de contracten van 1 jaar zien? Selecteer het in het filter. Ook kun je selecteren op leverancier.

Recente energie berichten

strenger toezicht acm energiebedrijven
ACM moet de consument beter beschermen als een energiebedrijf failliet gaat

Femke 15 april 2022

Stel dat jouw energiebedrijf failliet gaat, wat gebeurt er dan? Een actuele vraag, want de afgelopen tijd gingen meerdere energieleveranciers failliet, vaak met nadelige gevolgen voor de klanten. Beter toezicht op energiebedrijven moet de consument beter beschermen.

variabel tarief vaker aangepast
Eneco en Vattenfall passen variabel tarief vaker aan vanaf april

Femke 28 maart 2022

De energieprijzen blijven maar stijgen. Steeds meer huishoudens komen daardoor in de problemen. Energieleveranciers bieden niet of nauwelijks nog contracten met een vast tarief aan. Daarnaast passen ze het variabel tarief voor gas en stroom vaker tussentijds aan. Welke gevolgen heeft dit voor de klanten?

gasprijzen dalen niet
De kans dat de gasprijzen op korte termijn zullen dalen is klein

Femke 24 februari 2022

Sinds de gasprijzen eind vorige jaar een zeer snelle en ongekende stijging lieten zien is de energiemarkt uiterst onzeker. Analisten verwachtten enkele maanden geleden nog dat de prijzen bij het aanbreken van het voorjaar weer zouden dalen, maar de situatie is nu heel anders.