Gaslicht tarieven vergelijken

Doe de postcodecheck voor het vergelijken van gas en licht op jouw adres.

Check gaslicht aanbiedingen op jouw adresVergelijken

Het prijsplafond voor energie geldt sinds 1 januari niet meer. Wil je zekerheid? Kies dan voor een contract met vast tarief! Klik hier voor meer informatie

Populaire gas en licht aanbiedingen

Energiedirect aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 260 euro korting / cashback!

Coolblue Energie aanbieding
1 Jaar Zeker

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Nu € 200 Coolblue tegoed!

Nu 200 euro tegoed voor de Coolblue webshop bij een 1 jarig contract!
Bovenop tot 250 euro korting op energiebesparende producten!

Essent aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groen stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 310 euro korting / cashback!

UnitedConsumers aanbieding
1 jaar vast tarief

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

125 euro extra korting / cashback!

Energiecontracten met een dynamisch tarief:

Steeds meer huishoudens wisselen met gaslicht

Wisselen van leverancier voor gas en licht wordt door steeds meer huishoudens gedaan. Logisch, want als je niets doet wordt door hogere belastingen en toeslagen de energierekening ieder jaar duurder. Door ieder jaar opnieuw gaslicht leveranciers met elkaar te vergelijken kun je met een paar simpele stappen ieder jaar opnieuw honderden euro's besparen! Gewoon de gaslicht postcodecheck invullen en je ziet in een oogopslag wat op jouw adres de voordeligste leverancier is. Bovendien ontvang je als nieuwe klant vrijwel altijd een welkomstbonus of een aantrekkelijk cadeau zoals bijvoorbeeld een tablet. Door niets te doen laat je geld liggen! Doe de postcodecheck, kies jouw nieuwe leverancier voor gas en licht en stap over. Het kost je maar enkele minuten, maar het levert je honderden euro's op!

vrouw gaslicht vergelijken

Bezoekers geven ons gemiddeld een
9.3

Wij zijn lid van:Keurmerk webwinkel vergelijkingssite

Zojuist overgestapt met gas en licht

 • 18:00:
  iemand aangemeld bij
  Pure Energie
 • 17:13:
  iemand aangemeld bij
  Powerpeers
 • 16:58:
  iemand aangemeld bij
  Tibber

Zij besparen
gemiddeld € 326

Bron: geanonimiseerde data van de gaslichtleveranciers.

Waarom jaarlijks overstappen loont

Als je ieder jaar overstapt van gaslicht leverancier, bespaar je zo honderden euro's op je energierekening. Dit is het gevolg van de liberalisatie van de energiemarkt, waardoor er veel concurrentie is ontstaan tussen de verschillende energiemaatschappijen. Hier profiteer je als consument van! De energiebedrijven geven nieuwe klanten namelijk hoge kortingen, cashback-acties of andere cadeaus, zoals tablets en cadeaubonnen. Vaak is de enige voorwaarde dat je minimaal een jaar klant blijft, maar na die contractperiode van een jaar ben je vrij om weer te switchen naar een andere gaslicht energieleverancier en profiteer je opnieuw van aanbiedingen! Het kan ook zijn dat je huidige leverancier je een nieuw aantrekkelijk aanbod doet om te blijven.

Overstappen? Dit is het moment!

Het moment waarop je kunt overstappen van je huidige gaslicht aanbieder naar een andere energiemaatschappij, hangt af van jouw contract. Bij een jaarcontract geldt meestal dat de einddatum van het contract niet te ver in de toekomst mag liggen. De termijn hiervoor verschilt per gaslicht aanbieder en varieert van zes weken tot drie maanden.
Bij een contract voor onbepaalde tijd geldt een opzegtermijn van 30 dagen. De energieleveranciers hebben het zo geregeld dat ze bij een nieuwe aanmelding zorgen dat alles goed wordt overgedragen vanuit de vorige leverancier.

Met gas en licht vergelijken kun je ieder jaar honderden euro's besparen!

Wij adviseren je om te kiezen voor een contract van één jaar, zodat je ieder jaar opnieuw kunt vergelijken.

De tarieven van gas en licht veranderen ieder jaar. Net als jouw verbruik. Het is daarom echt aan te raden om jouw energieprijzen ieder jaar onder de loep te nemen. Als je een goed beeld hebt van je verbruik, kun je verschillende tarieven gaan vergelijken. Dit kan je honderden euro’s per jaar opleveren! Door goed te kijken welk tarief voor jou interessant is, kun je kiezen welke aanbieder bij jou past. Daarna kun je overstappen.

gas en licht vergelijken

Kies je voor een vast, variabel of dynamisch tarief?

Je kunt kiezen tussen een vast, variabel of dynamisch tarief. Het voordeel van een vast tarief is dat je voor de hele looptijd van je contract weet waar je aan toe bent. Een variabel tarief brengt meer onzekerheid met zich mee en wordt vaak gekoppeld aan een contract voor onbepaalde tijd. Het voordeel van variabel is dat je eerder profiteert als de tarieven omlaag gaan, maar daarentegen ben je in het nadeel als de tarieven omhoog gaan. Variabele tarieven worden doorgaans eens per half jaar aangepast, maar bij een aantal leveranciers ook per maand of per kwartaal.

Met een dynamisch tarief wisselt het tarief voor gas per dag en voor licht per uur. Bij dit tarief betaal je altijd het inkooptarief, dus de gaslichtleverancier verdient niet aan wat je verbruikt. Je betaalt daarentegen een soort abonnementskosten per maand, wat voor de leverancier het verdienmodel is. Door slim met gaslicht om te gaan, bijvoorbeeld door de wasmachine, droger etc. op goedkope momenten te gebruiken kan dit type contract interessant zijn.

Wij adviseren om de tarieven van de verschillende contracten met elkaar te vergelijken, om zo een duidelijk overzicht te krijgen van de mogelijkheden.

Voor hoeveel jaar vastzetten?

Het klinkt interessant, 2, 3 of 5 jaar geen last van stijgende prijzen voor gas en licht. Dit geldt echter alleen voor de vaste leveringskosten en de leveringstarieven. Een aanzienlijk deel van je energierekening bestaat uit kosten die wél jaarlijks kunnen wijzigen, ook als je een meerjarig contract hebt. Dit zijn de kosten voor energiebelasting, opslag duurzame energie en netbeheerkosten. Samen met de btw is dit minimaal de helft van je rekening.

Kies daarom bij voorkeur voor een 1-jarig contract, zodat je ieder jaar de gelegenheid hebt om over te stappen naar een voordeliger contract en te profiteren van de welkomstpremie.

Verschillen in prijs voor gas en licht

Sinds 1 januari 2020 is de regiotoeslag voor het transport van gas afgeschaft. Deze regiotoeslag hield in dat je een hoger gastarief betaalde naar gelang je verder van het aardgas winningsgebied in Groningen woonde.

Maar ondanks dat de afstand nu geen rol meer speelt zijn er nog wel regionale verschillen. Dit is het gevolg van de verschillende tarieven die de netbeheerders rekenen voor het vastrecht en voor het transport.

Dus ondanks dat het leveringstarief voor gas voor een afnemer in het noorden niet meer anders is dan voor een afnemer in het zuiden, kan het eindtarief inclusief de tarieven voor netbeheer en de belastingen nog wel per locatie verschillen. Dit geldt eveneens voor de stroomtarieven.

Vergelijk, bespaar en maak de overstap naar een betere energiedeal

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over gas licht vergelijken? Wij hebben de meest gestelde vragen met antwoorden op onze website geplaatst. Als je vraag hier niet tussen staat, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

 • Als de welkomstpremie een korting of cashback is, dan wordt deze meestal verrekend met de jaarafrekening na het einde van de contractperiode. Je krijgt dan dus meer terug of moet minder bijbetalen. Als je hebt gekozen voor een gas en licht aanbieding waarbij je een cadeau krijgt dan verschilt het per leverancier wanneer je dit cadeau ontvangt. Doorgaans is dit nadat je contract enkele maanden loopt en dus de eerste voorschotnota’s hebt voldaan.

 • De term 'gaslicht' verwijst naar de levering van zowel aardgas als elektriciteit aan huishoudens en bedrijven. Hoewel de term 'gaslicht' beide diensten (gas en elektriciteit) omvat, is het mogelijk om bij energieleveranciers enkel gas of enkel elektriciteit af te nemen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en situatie.

 • Een vast tarief voor gas en licht is een prijs per kWh voor elektriciteit of per m³ voor gas die gedurende de gehele contractperiode gelijk blijft. Een variabel tarief kan daarentegen gedurende de contractperiode veranderen, meestal twee keer per jaar. De keuze tussen vast en variabel hangt af van je persoonlijke voorkeur. Als je prijszekerheid wilt, is een vast tarief geschikt. Als je denkt dat prijzen zullen dalen of bereid bent het risico te nemen dat ze stijgen, kan een variabel tarief een optie zijn.

 • Een energieleverancier is verantwoordelijk voor de levering van gas en licht aan consumenten en bedrijven, terwijl een netbeheerder zorgt voor het transport en het onderhoud van het energienetwerk. De energieleverancier stelt contracten op en verzorgt de facturatie, terwijl de netbeheerder de infrastructuur beheert en storingen oplost.

 • Groene stroom, die wordt opgewekt uit duurzame bronnen zoals wind, zon en biomassa, was in het verleden vaak duurder dan grijze stroom, afkomstig van fossiele brandstoffen. Tegenwoordig zijn de prijzen van groene stroom echter steeds concurrerender geworden. In sommige gevallen kan groene stroom zelfs goedkoper zijn dan grijze stroom, afhankelijk van de energieleverancier en de gekozen contractvorm.

 • Er zijn diverse manieren om gas en licht te besparen, zoals het isoleren van je woning, het gebruik van energiezuinige apparaten, het plaatsen van zonnepanelen en het bewust omgaan met energieverbruik (bijv. door verlichting uit te schakelen wanneer je een ruimte verlaat). Ook kun je overwegen om over te stappen op groene stroom, wat bijdraagt aan een duurzamere energievoorziening.

ALLE VRAGEN

Hoe werkt overstappen met gaslicht?

Je blijft altijd verzekerd van de levering van gas en licht!

Vergelijken

Vergelijk rustig alle aanbiedingen op jouw adres, maak je keuze en meld je aan op de website van de energieleverancier.

1
Bedenktijd

Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd, daarom zal de overstapdatum in ieder geval na deze bedenktijd worden gepland.

2
Opzeggen

Je nieuwe energieleverancier zegt je huidige contract op per ingangsdatum van je nieuwe contract.

3
Meterstanden

Als je nog geen slimme meter hebt, ontvang je een verzoek om je meterstanden door te geven.

4
Overgestapt

Gefeliciteerd! Alles is geregeld, je bent overgestapt met gaslicht!

overgestapt
5

Een collectief voor gas en licht

Het kan voordelig zijn om mee te doen aan het collectief inkopen van gas en licht. Dit is ook wel bekend als energiecollectief. Het initiatief voor zo’n collectief wordt meestal genomen door een organisatie zoals een bond of vereniging, maar er zijn ook bedrijven die het opzetten. Als consument kun je je dan aansluiten bij zo’n collectief. De beheerder zal vervolgens namens de groep van aangesloten consumenten met leveranciers van energie onderhandelen over de tarieven. Doordat je als groep groot kunt inkopen kunnen vaak kortingen en speciale tarieven worden bedongen.

Een gaslichtcollectief is bijvoorbeeld die van UnitedConsumers. Hier krijg je altijd 10 procent korting op het gemiddelde landelijke tarief. Zie hieronder de opties van deze aanbieder.

UnitedConsumers 1 jaar vast tarief
1 jaar vast tarief

Nederlandse windenergie
en gas
per maand opzegbaar

Extra voordeel:

125 euro extra korting / cashback!


ACTIE

Recente gaslicht berichten

prijsplafond voor energie stopt
Prijsplafond voor energie stopt, is overstappen verstandig?

Femke Update: 22 november 2023

Vanaf 1 januari 2024 komt er een einde aan het prijsplafond voor energie in Nederland. Dit kan gevolgen hebben voor jouw energierekening. Wat is het prijsplafond ook alweer, wat verandert er precies en hoe kun je jezelf het beste beschermen tegen onverwachte prijsstijgingen?

zonnepanelen rendabel
Blijft investeren in zonnepanelen rendabel?

Femke 19 september 2023

Investeerde je de afgelopen jaren in zonnepanelen voor je huis, dan was dat waarschijnlijk een van de slimste financiële zetten die je kon doen. Zonnepanelen leveren immers een aanzienlijke verlaging op van je energierekening. Maar de salderingsregeling staat onder druk en energiebedrijven komen met terugleverkosten.

meer keuze vaste energiecontracten
Terug van weggeweest: een vast energiecontract, maar wel met nieuwe voorwaarden

Femke 6 juni 2023

Sinds 1 juni bieden energiebedrijven weer meerjarige, vaste energiecontracten aan. Dit is een welkome verandering na een lange periode met alleen kortlopende contracten. Hoe komt dat zo ineens en waar moet je op letten als je een nieuw vast energiecontract wilt afsluiten?