prijsplafond energie stopt

Prijsplafond voor energie stopt, is overstappen verstandig?

Femke Update: 22 november 2023
Leestijd 4 minuten Categorie: Energie,

Vanaf 1 januari 2024 komt er een einde aan het prijsplafond voor energie in Nederland. Dit kan gevolgen hebben voor jouw energierekening. In dit artikel leggen we uit hoe het precies zit: wat is het prijsplafond ook alweer, wat verandert er precies en hoe kun je jezelf het beste beschermen tegen onverwachte prijsstijgingen?

Wat is het prijsplafond?

De energieprijzen stegen in 2023 zo hard dat de overheid een prijsplafond instelde. Dit betekende dat huishoudens niet meer dan € 1,45 per kuub gas en € 0,40 per kilowattuur stroom betaalden. Deze prijzen golden tot een verbruik van 1.200 m³ gas en 2.900 kWh stroom.

Van zo’n 6 procent van de Nederlandse huishoudens liggen de prijzen in hun energiecontract nog steeds boven het prijsplafond. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat is zonde, want vrijwel elke energieleverancier biedt tegenwoordig prijzen aan die onder het prijsplafond zitten.

Vrijwel elke leverancier biedt contracten aan die onder het prijsplafond zitten

Waarom nu actie ondernemen?

Vanaf 1 januari 2024 komt het prijsplafond te vervallen. Anders gezegd, als consument betaal je vanaf die datum weer simpelweg de prijs die in je energiecontract staat vermeld. Dat kan dus betekenen dat je straks veel meer gaat betalen dan je gewend bent.

Maar let op: het verbreken van een contract kan je tegenwoordig een boete opleveren. Is je contract vóór juni 2023 afgesloten? Dan zal deze boete waarschijnlijk niet veel hoger zijn dan € 100 tot € 150. Dit bedrag verdien je al snel terug met een nieuw contract met lagere energietarieven.

Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van de ACM blijkt dat er momenteel weer voldoende keuze is in energiecontracten met prijzen die onder het prijsplafond liggen. De kans is dus groot dat je een contract kunt vinden waarmee je geld bespaart.

Energiecontract checken vrijwel altijd verstandig

Heb je nu een variabel contract met prijzen boven het prijsplafond? Dan is het vaak voordeliger om over te stappen. Als je al een vast contract hebt, hangt het af van de prijzen in dit contract. Het is dus verstandig je contract te checken. Zijn de prijzen in je contract hoger dan de bedragen van prijsplafond (zie hierboven)? Dan kun je het beste overstappen naar een andere, goedkopere leverancier.

Het is dus vrijwel altijd verstandig om je energiecontract te controleren: vaak zijn er goedkopere energiecontracten te vinden, nu het einde van het prijsplafond in zicht is. Kortom, je contract checken kost je niet veel tijd en je voorkomt dat je onnodig teveel betaalt.

energie overstappen 2024

Het is verstandig om je energiecontract te vergelijken met anderen.

Energiekosten voor minima na 1 januari 2024

Er komt komend jaar aan nog een maatregel een einde: naast het prijsplafond verdwijnt namelijk ook de energietoeslag. Vooral voor huishoudens met een laag inkomen, die nu nog recht hebben op de eenmalige energietoeslag van € 1.300, kan het vervallen van de twee maatregelen samen dus best veel impact hebben.

Ter geruststelling: de overheid biedt nog steeds financiële steun voor minima. Dat gebeurt in de vorm van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Hier kunnen de meest kwetsbare huishoudens terecht als ze moeite hebben met het betalen van hun energierekening. Daarnaast werkt het kabinet aan koopkrachtmaatregelen.

Hoe zat het ook alweer met de energietoeslag? Deze maatregel van de overheid was bedoeld voor huishoudens met een laag inkomen, om de hoge energieprijzen te compenseren. Het ging om netto maandinkomens (inclusief vakantiegeld), van maximaal 1.310,05 euro voor alleenstaanden en maximaal 1.871,50 euro voor samenwonenden en gehuwden.

Waarom verdwijnt het prijsplafond en de energietoeslag?

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaf aan dat de prijspieken die leidden tot de invoering van het prijsplafond inmiddels achter de rug zijn. Sinds de zomer van 2023 bieden de meeste energieleveranciers weer meerjarige contracten aan, met prijzen onder het prijsplafond.

Ministerie een verlenging van het prijsplafond niet meer nodig

Consumenten kunnen nu weer kiezen voor meer zekerheid met een vast contract.

Van de aangeboden energiecontracten bevinden de tarieven zich inmiddels in zo’n 86 procent van de gevallen onder het prijsplafond. Consumenten kunnen dus weer zelf kiezen voor meer zekerheid in de vorm van een vast contract. Daarom vindt het Ministerie een verlenging van het prijsplafond niet meer nodig.

Vergelijk de prijzen van energiecontracten

Kortom, het is nu een goed moment om je energiecontract onder de loep te nemen. Check of de prijzen in je huidige contract boven het prijsplafond vallen en overweeg om over te stappen naar een meer voordelige leverancier. Vergelijk de contracten van alle energiebedrijven met onze vergelijker. Het verdwijnen van het prijsplafond en de energietoeslag betekent dat je na 2024 mogelijk met hogere energiekosten te maken krijgt. Door op tijd actie te ondernemen, voorkom je onnodig hoge energierekeningen.

Energiecontracten vergelijkenVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Gerelateerde artikelen

energiecontract via telefonische verkoop
Kassa: energiecontracten telefonische verkoop ongeldig

Eric 30 januari 2021

Het TV programma Kassa van omroep BNNVARA had zaterdag 30 januari een item over de rechtsgeldigheid van energiecontracten die via telefonische verkoop worden afgesloten. Deze telefonische verkopers zijn tussenpersonen die uit naam van de energieleveranciers energiecontracten verkopen. De ACM stelt dat contracten die op deze manier tot stand zijn gekomen niet rechtsgeldig zijn.

energielabel apparaten
Energieverbruik vaak hoger dan energielabel aangeeft

Femke 27 maart 2019

Veel apparaten blijken minder energiezuinig te zijn dan op het energielabel wordt aangegeven. Dit blijkt uit een onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit NVWA. Vooral bij televisies, vaatwassers en koelkasten blijkt het energieverbruik vaak niet te kloppen met het energielabel.

overstappen energie gunstig door lage prijzen
Radar TV: overstappen met energie is door lage prijzen extra gunstig

Eric 21 april 2020

Het televisieprogramma Radar van AvroTros besteedde maandagavond 20 april aandacht aan de historisch lage energieprijzen. Deze sterke daling van de prijzen is in 2019 al ingezet, maar is nu door de coronacrisis op een extreem laag niveau gekomen.
Daarom is het volgens Radar en ook volgens ons van KiesZeker nu extra gunstig om te vergelijken en over te stappen naar een nieuw energiecontract!

mobiel vast combivoordeel
Meer consumenten profiteren van combivoordeel vast en mobiel bellen

Frank Update: 11 augustus 2021

Een vast én mobiel abonnement bij dezelfde provider afsluiten is populair. Er zijn in Nederland nu al zo’n drie miljoen consumenten die dit hebben gedaan. Providers bieden hierbij aantrekkelijke kortingen en andere voordelen.