Scooterverzekering vergelijken
Op basis van jouw gegevens en die van je scooter vergelijken wij de beste scooterverzekeringen.
- Direct aanvragen bij de verzekeraar of tussenpersoon.
- Anoniem: wij bewaren of delen jouw gegevens niet.
- Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd.
- Je behoudt je no-claim korting voor schadevrije jaren.
Populaire verzekeringen voor scooters
Scooterverzekering
Kenmerken & opties:
- WA-dekking
- Beperkt casco (WA+) dekking
- Allrisk dekking
- Opzittendenverzekering
- Pechhulp
- Vervangend vervoer
Scooterverzekering
Kenmerken & opties:
- WA-dekking
- Beperkt casco (WA+) dekking
- Allrisk dekking
- Opzittendenverzekering
- Pechhulp
- Rechtsbijstand verkeer
Scooterverzekering
Kenmerken & opties:
- WA-dekking
- Beperkt casco (WA+) dekking
- Allrisk dekking
- Opzittendenverzekering
- Rechtsbijstand verkeer
Scooterverzekering
Kenmerken & opties:
- WA-dekking
- Beperkt casco (WA+) dekking
- Allrisk dekking
- Opzittendenverzekering
- Pechhulp
- Rechtsbijstand verkeer
Jouw scooter verzekeren voor aansprakelijkheid, schade en diefstal
Omdat een scooter een motorvoertuig is ben je verplicht deze minimaal voor WA (wettelijke aansprakelijkheid) te verzekeren. Met deze WA-dekking is namelijk de schade verzekerd die jij door een onverhoopt ongelukje bij anderen veroorzaakt. Wel zo zeker, want deze kosten kunnen al snel hoog oplopen, vooral als er ook persoonlijk letsel is.
Met WA-dekking is de schade aan jou eigen scooter echter niet verzekerd wanneer de oorzaak aan jouzelf is te wijten. Ook diefstal en vandalisme zijn hiermee niet gedekt. Hiervoor kun je de dekking uitbreiden met een zogenoemde beperkt casco of allrisk dekking. Deze extra dekkingen zijn niet verplicht, maar in veel gevallen wel aan te raden.
Vul het kenteken van je scooter en je eigen gegevens in bovenstaande scooterverzekering vergelijker in en alle opties worden vrijblijvend voor jou vergeleken en op een rij gezet. Hiermee zie je in één oogopslag wat de verschillende scooterverzekeringen per maand kosten en waarvoor je dan precies bent verzekerd. Met enkele muisklikken sluit je de door jou gekozen verzekering vervolgens direct af.
Veelgestelde vragen
Vraag en antwoord over het verzekeren van een scooter.
-
Moet ik verplicht mijn scooter verzekeren?
Ja, je bent in Nederland wettelijk verplicht om minstens een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) voor je scooter af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade die je aan anderen toebrengt.
-
Wat gebeurt er als ik een ongeluk veroorzaak terwijl ik niet verzekerd ben?
Rijden zonder verzekering is illegaal in Nederland en kan ernstige gevolgen hebben. Als je een ongeluk veroorzaakt terwijl je niet verzekerd bent, ben je persoonlijk aansprakelijk voor alle schade. Daarnaast kan je een boete krijgen voor het rijden zonder verzekering en kan je scooter in beslag worden genomen.
-
Hoe kan ik mijn schadevrije jaren opbouwen?
Schadevrije jaren zijn de jaren dat je verzekerd bent en geen schade claimt op je verzekering. Voor elk jaar dat je geen schade claimt, krijg je een schadevrij jaar erbij. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager je premie vaak is.
-
Wat is het verschil tussen de cataloguswaarde en de dagwaarde van mijn scooter bij een verzekering?
De cataloguswaarde van je scooter is de nieuwprijs bij aankoop. Dit is vaak de basis voor de premieberekening bij nieuwe scooters. De dagwaarde is de huidige waarde van je scooter, rekening houdend met factoren zoals leeftijd en slijtage. Bij een totaalverlies of diefstal, wordt meestal de dagwaarde uitgekeerd, tenzij je een specifieke nieuwwaarde- of aanschafwaarderegeling in je verzekering hebt.
-
Wat gebeurt er bij schade terwijl iemand anders op mijn scooter rijdt?
De verzekering is gekoppeld aan het voertuig, niet aan de bestuurder. Dus als iemand anders schade veroorzaakt terwijl hij op jouw scooter rijdt, dan wordt de schade nog steeds gedekt door jouw verzekering, mits deze persoon een geldig rijbewijs heeft en met jouw toestemming de scooter bestuurt. Houd er rekening mee dat dit invloed kan hebben op jouw schadevrije jaren en de hoogte van je premie.
-
Ik gebruik mijn scooter niet. Moet ik hem nog steeds verzekeren?
Ja, in Nederland is het verplicht om je scooter te verzekeren, zelfs als je deze niet gebruikt. Als je je scooter tijdelijk niet gebruikt, kun je overwegen om hem te schorsen bij de RDW. Tijdens de schorsingsperiode is de verzekeringsplicht opgeheven.
-
Zijn accessoires op mijn scooter ook verzekerd?
Dit hangt af van de polisvoorwaarden van je verzekering. Sommige verzekeringen bieden standaard een bepaalde dekking voor accessoires, terwijl andere dit als optionele extra dekking bieden. Controleer je polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekeraar om te weten te komen of je accessoires gedekt zijn.
Hoe stap je over van scooterverzekering?
Heb je al een scooterverzekering en wil je overstappen? Volg deze stappen.
Controleren
Check of je huidige scooterverzekering per maand of per direct opzegbaar is en noteer in dat geval de datum per wanneer deze kan stoppen.
Vergelijken
Bovenaan deze pagina kun je scooterverzekeringen vergelijken. Vul je kenteken en gegevens in en kies de polis welke het beste bij jou past.
Aanmelden
Meld je aan bij de nieuwe verzekeraar en geef de datum van stopzetting van je oude verzekering hier op als ingangsdatum voor de nieuwe verzekering.
Opzeggen
Wacht op de bevestiging van acceptatie van de nieuwe verzekeraar en zeg pas daarna je oude scooterverzekering op.
De verschillende scooterverzekeringen, welke is het beste?
Bij het vergelijken van scooterverzekeringen kun je kiezen uit verschillende soorten verzekeringen. De meeste verzekeraars bieden drie varianten, een aantal twee varianten. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.
WA scooterverzekering
Als je een scooter hebt ben je verplicht om minimaal WA verzekerd te zijn. Dit staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en hiermee ben je verzekerd voor schade en letsel die je door een ongeval bij anderen toebrengt. De WA scooterverzekering is de goedkoopste van de drie soorten verzekeringen, maar deze dekt dan ook niet jouw eigen schade, vandalisme aan of diefstal van jouw scooter.
Beperkt Casco scooterverzekering
De Beperkt Casco verzekering wordt ook wel WA+ scooterverzekering genoemd. Naast de WA dekking ben je met deze verzekeringen ook gedekt voor schade door brand of extreme weersinvloeden zoals storm. Daarnaast is ook diefstal en vandalisme verzekerd. Deze Beperkt Casco scooterverzekering is iets duurder dan de WA verzekering, maar je bent dan wel beter verzekerd.
Allrisk scooterverzekering
Dit is de meest uitgebreide scooterverzekering. Naast alles van WA en Beperkt Casco is bij de Allrisk scooterverzekering ook de schade aan jouw eigen scooter verzekerd na een ongeval. Ook als het een eenzijdig ongeval betreft, bijvoorbeeld een val. Met de Allrisk verzekering loop je dus geen risico, tenzij sprake is van opzet of illegale handelingen.
Met een Allrisk scooterverzekering heb je alle risico's afgedekt
De WA en Beperkt Casco scooterverzekeringen zijn de voordeligste opties.
Scooterverzekeringen vergelijken met aanvullende opties
Naast bovenstaande drie soorten verzekering waartussen je moet kiezen kun je optioneel nog één of meer aanvullende scooterverzekeringen afsluiten. Het verschilt per verzekeraar wat aangeboden wordt, maar dit zijn de meest gangbare opties. In de vergelijker voor scooterverzekeringen zie direct per verzekeraar wat de extra opties zijn.
Opzittendenverzekering
Met de ongevallenverzekering voor opzittenden ben jij en een eventuele passagier op je scooter verzekerd bij ernstig letsel of overlijden als gevolg van een ongeval. Bij blijvende invaliditeit krijg jij en/of je passagier een bedrag uitgekeerd. Bij overlijden krijgen nabestaanden een uitkering.
Rechtsbijstand verkeer
Met de aanvullende verzekering rechtsbijstand verkeer ben je verzekerd voor de juridische kosten als gevolg van een aanrijding of ander conflict in het verkeer. Ook de juridische kosten bij een conflict met de scooterdealer of monteur zijn hierbij gedekt.
Pechhulp scooter
Met pechhulp word je snel weer op weg geholpen als je door pech niet verder kunt rijden. Bij de ene verzekeraar is dit een haal- en brengservice waarbij jij en je scooter naar een gewenste bestemming worden gebracht. Bij andere verzekeraars is dit echt een reparatiedienst, een soort wegenwacht voor de scooter dus. Soms wordt pechhulp overigens ook al standaard inclusief aangeboden bij een scooterverzekering.
Diefstal van je scooter is alleen verzekerd met ART-slot!
Als je je scooter hebt verzekerd voor diefstal, dus met een Beperkt Casco (WA+) of Allrisk scooterverzekering, zorg dan nog wel voor het juiste slot! Om bij diefstal daadwerkelijk een vergoeding te krijgen vereist de verzekeraar namelijk dat je scooter of slot stond met een ART-goedgekeurd slot. De meeste verzekeraars eisen minimaal de gradatie ART-3, maar sommige eisen ART-4. Na onverhoopte diefstal dien je twee sleutels (de normale en de reserve) van het bij de verzekeraar geregistreerde slot te kunnen overhandigen als bewijs dat de scooter inderdaad op slot stond.
Wat kost een scooterverzekering?
De kosten voor een scooterverzekering, in verzekeringstermen “de premie” die je moet betalen, is afhankelijk van diverse factoren. Het hangt onder meer af van je leeftijd, schadevrije jaren, het bouwjaar en de aanschafwaarde van de scooter en uiteraard de dekking die je kiest. Daarnaast kan ook de premie verschillen per regio, dus ook je woonplaats is van belang. Verzekeraars stellen namelijk dat de kans op schade en diefstal kan verschillen per regio of stad.
Bij het scooterverzekeringen vergelijken op onze website wordt met al deze factoren rekening gehouden, zodat jij direct de juiste kosten per verzekering ziet.
Artikelen over scooterverzekeringen
Hoe voorkom je dat je brommer of scooter wordt gestolen? 8 tips!
Bregje 21 mei 2021
Scooters en brommers zijn populair, helaas ook bij het dievengilde. Je hoopt natuurlijk dat het jou nooit overkomt, en gelukkig kun je de kans dat je scooter of brommer wordt gestolen verkleinen. We geven 8 tips!
Wat zijn de verschillen tussen een brommer, scooter en snorfiets?
Bregje 5 mei 2021
Het lijkt wel of er steeds meer verschillende soorten tweewielers op de weg verschijnen. Naast brommers, scooters en bromfietsen zie je bijvoorbeeld steeds meer soorten e-bikes. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen al deze tweewielers?