Bromfietsverzekering vergelijken
Ga goed verzekerd de weg op met je brommer, bereken hier direct de verzekeringspremie.
- Direct aanvragen bij de verzekeraar of tussenpersoon.
- Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd.
- Jouw gegevens worden niet bij ons opgeslagen.
- Je behoudt je no-claim korting voor schadevrije jaren.
Populaire verzekeringen voor brommers
Bromfietsverzekering
Kenmerken & opties:
- WA-dekking
- Beperkt casco (WA+) dekking
- Allrisk dekking
- Opzittendenverzekering
- Pechhulp
- Vervangend vervoer
Bromfietsverzekering
Kenmerken & opties:
- WA-dekking
- Beperkt casco (WA+) dekking
- Allrisk dekking
- Opzittendenverzekering
- Pechhulp
- Rechtsbijstand verkeer
Bromfietsverzekering
Kenmerken & opties:
- WA-dekking
- Beperkt casco (WA+) dekking
- Allrisk dekking
- Opzittendenverzekering
- Rechtsbijstand verkeer
Bromfietsverzekering
Kenmerken & opties:
- WA-dekking
- Beperkt casco (WA+) dekking
- Allrisk dekking
- Opzittendenverzekering
- Pechhulp
- Rechtsbijstand verkeer
Veilig en verantwoord de weg op begint met een bromfietsverzekering
Als je een bromfiets (scooter, brommer, snorfiets of speed pedelec) hebt, dan is het verplicht om die te verzekeren. Deze brommerverzekering moet minimaal de schade dekken die jij met je bromfiets onverhoopt toebrengt aan anderen. Dit is dekking voor wettelijke aansprakelijkheid, afgekort: WA.
Deze WA-polissen dekken echter niet jouw eigen schade bij een ongeval, vandalisme of diefstal. Wil je dit wel verzekeren, kies dan voor een paar euro meer voor een beperkt casco of een allrisk polis. Door in de vergelijker het kentekennummer van jouw bromfiets en de overige gegevens in te vullen, krijg je een overzicht van de mogelijke verzekeringen voor jouw brommer. Afsluiten doe je vervolgens veilig en vertrouwd op de website van de verzekeraar of direct bij de tussenpersoon.
Hierna is je bromfiets na bevestiging van de verzekeraar direct verzekerd en kun je dus met een goed gevoel de weg op!
Veelgestelde vragen
Vragen over het vergelijken van bromfietsverzekeringen.
-
Kan ik een bromfietsverzekering afsluiten voor mijn zoon of dochter?
Ja, als ouder kun je een verzekering voor een brommer afsluiten voor je kind. Je geeft dan je zoon of dochter op als regelmatige bestuurder.
Het is echter aan te raden om de verzekering op naam van het kind af te sluiten als hij of zij de hoofdgebruiker is. Op deze manier bouwt je kind namelijk direct zelf schadevrije jaren op.
-
Is een brommer verzekerd als deze opgevoerd is?
Een bromfiets mag niet harder rijden van 45 kilometer per uur, voor een snorfiets is dit 25 kilometer per uur. De voertuigen worden hiervoor technisch begrensd waardoor harder rijden ook niet mogelijk is, deze begrenzing is wettelijk verplicht.
Bij een opgevoerde bromfiets is deze begrenzing aangepast naar een hogere snelheid of helemaal verwijderd. Dit opvoeren is echter illegaal en je kunt hier dan ook een flinke boete voor krijgen.
Daarnaast is een opgevoerde bromfiets niet verzekerd! Ook niet als je netjes de verzekeringspremie hebt betaald.
-
Moet ik een speed pedelec ook als bromfiets verzekeren?
Speed pedelecs zijn elektrische fietsen die een hogere maximale snelheid hebben dan een normale elektrische fiets, namelijk tot 45 kilometer per uur. Hierdoor vallen speed pedelecs onder de categorie bromfietsen en moeten deze dan ook verplicht als bromfiets worden verzekerd. Een fietsverzekering voor een e-bike is niet geschikt voor een speed pedelec.
-
Kan ik mijn scooter verzekeren met een bromfietsverzekering?
Ja, sterker nog, je scooter moet verzekerd worden als bromfiets. Wettelijk gezien is een scooter namelijk een bromfiets. Als je op onze website of ergens anders scooterverzekeringen vergelijkt, dan worden feitelijk brommerverzekeringen vergeleken die het gunstigste zijn voor jouw scooter.
-
Ben ik ook verzekerd tegen diefstal van mijn brommer?
Of je brommer verzekerd is tegen diefstal, hangt af van het type verzekering dat je hebt afgesloten. Als je een WA-verzekering hebt, ben je niet verzekerd tegen diefstal. Maar als je een Beperkt Casco- of Volledig Cascoverzekering hebt, dan ben je wel verzekerd tegen diefstal. Het is wel belangrijk om altijd aangifte te doen bij de politie als je bromfiets gestolen is.
-
Is mijn helm ook verzekerd bij een bromfietsverzekering?
In de meeste gevallen dekt de bromfietsverzekering niet de schade aan je helm. Er kunnen echter extra dekkingsopties zijn waar je voor kunt kiezen die accessoires, zoals een helm, kunnen dekken. Je moet deze informatie controleren in de polisvoorwaarden van de verzekering.
-
Kan ik mijn bromfietsverzekering overdragen als ik mijn bromfiets verkoop?
Over het algemeen kan je je bromfietsverzekering niet overdragen op de nieuwe eigenaar als je je bromfiets verkoopt. De nieuwe eigenaar moet een eigen verzekering afsluiten. Je zou je verzekeraar moeten informeren over de verkoop zodat zij de verzekering kunnen beëindigen of aanpassen.
Overstappen van bromfietsverzekering doe je zó
Checken
Controleer de polis van je huidige bromfietsverzekering. Wat de contract- en opzegtermijn? Wat is de eerst mogelijke beëindigingsdatum?
Vergelijken
Raadpleeg de bromfietsverzekering vergelijker en kies de verzekering die bij jouw wensen en budget past.
Afsluiten
Meld je aan bij de nieuwe verzekeraar en geef als ingangsdatum de eerst mogelijke beëindigingsdatum van je huidige verzekering op.
Opzeggen
Zeg je huidige verzekering pas op nadat je van de nieuwe verzekeraar een bevestiging van acceptatie hebt ontvangen.
Is het een brommer, scooter, snorfiets of speed pedelec?
Er zijn verschillende soorten gemotoriseerde tweewielers, hoe weet je nu precies onder welke categorie jouw voertuig valt?
Voor de wegenverkeerswet en de verzekering maakt het geen verschil, ze vallen namelijk allemaal onder de categorie bromfietsen. Daarom is voor alle bovengenoemde tweewielers een verzekering met minimaal WA-dekking verplicht.
Overigens verschillen de verkeersregels wel per type voertuig! Lees hiervoor ons artikel over de verschillende soorten bromfietsen.
Scooters, snorfietsen en speed pedelecs zijn bromfietsen.
Voor de wegenverkeerswet en de verzekering vallen ze allemaal onder de categorie bromfiets.
Welke bromfietspolis moet je kiezen?
Bij het vergelijken of afsluiten van een bromfietsverzekering wordt gevraagd welke dekking je wenst. Bij de meeste verzekeraars heb je keuze uit drie opties, enkele verzekeraars bieden alleen WA en allrisk. Wat nu precies de verschillen zijn leggen we hieronder uit.
WA polis
De WA bromfietspolis staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze brommerverzekeringen dekt alleen jouw aansprakelijkheid, wat betekent dat alleen de schade en het letsel bij anderen, waarvoor jij aansprakelijk bent is gedekt. De schade aan jouw eigen bromfiets en overige eigendommen zijn met deze polis niet verzekerd.
Beperkt Casco (WA+) polis
De Beperkt Casco brommerpolis wordt ook wel WA plus genoemd. Deze polis dekt naast de aansprakelijkheid ook jouw schade, mits die niet door jouw schuld is veroorzaakt. Denk hierbij aan overmacht, zoals schade door extreem weer of diefstal van je brommer. Bij een ongeval waarbij jij de schuldige bent is jouw schade echter nog steeds niet verzekerd.
Allrisk polis
Wil je de zekerheid hebben dat je in vrijwel alle gevallen ook jouw eigen schade is verzekerd, dan kies je voor de Allrisk bromfietspolis. Deze verzekering dekt alles beschreven onder voorgaande polissen, maar daarnaast ook de schade aan je eigen bromfiets. Ook als jij de schuldige bent bij een aanrijding.
Aanvullende opties bij brommerverzekeringen
Naast de keuze voor de dekking zoals hierboven beschreven heb je, afhankelijk van de verzekeraar, meestal dan een aantal extra opties die je kunt meeverzekeren. Deze opties zijn niet verplicht, maar vaak wel aan te raden. De bromfietsverzekeringen vergelijker laat bij iedere verzekeraar zien welke optie je aanvullend kunt verzekeren.
Opzittendenverzekering
Een opzittendenverzekering is een ongevallenverzekering voor jou en een eventuele passagier die je meeneemt op je brommer. Als je betrokken raakt bij een ernstig ongeval en jij of je passagier daarbij blijvend letsel oploopt, dan wordt hiervoor een bedrag uitgekeerd. In geval van overlijden ontvangen de nabestaanden een uitkering.
Rechtshulp verkeer
Als je deelneemt aan het verkeer kun je verzeild raken in een conflict, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval. Indien dit ontaardt in een juridische procedure over schade of letsel, dan kan noodzakelijke juridische bijstand, bijvoorbeeld van een advocaat, flink in de kosten lopen. Een rechtshulpverzekering voor verkeer biedt hierbij hulp, zowel financieel als praktisch. Ook bij een geschil met een bromfietshandelaar of monteur kun je een beroep doen op deze aanvullende verzekering.
Pechhulp
Bij pechhulp denk je misschien in eerste instantie aan de Wegenwacht voor auto’s. Maar pechhulp is er ook voor andere voertuigen, waaronder bromfietsen. Door je te verzekeren voor pechhulp brommer kun je snel weer verder rijden als je brommer plotseling dienstweigert. Bij sommige verzekeraars is de pechhulpservice een haal- en brengservice. In dat geval wordt je bromfiets niet ter plekke gerepareerd, maar worden jij en je voertuig naar een gewenste bestemming gebracht, bijvoorbeeld naar een reparatiebedrijf.
Hoe wordt de premie van een bromfietsverzekering berekend?
Bij het berekenen van de premie voor een bromfietsverzekering nemen verzekeraars verschillende factoren in overweging. Hieronder leggen we de meest voorkomende elementen uit die de kosten van je verzekering bepalen.
- Type en waarde van de bromfiets: het model, merk, de leeftijd en de waarde van je bromfiets hebben een aanzienlijke invloed op de premie. Een duurdere of nieuwer model bromfiets kan bijvoorbeeld een hogere premie hebben vanwege de hogere vervangingskosten.
- Leeftijd en rijervaring van de bestuurder: over het algemeen geldt dat jongere bestuurders met minder rijervaring hogere premies betalen. Dit komt omdat statistieken aantonen dat deze groep vaker bij ongelukken betrokken is.
- Locatie: de plaats waar je woont en waar je bromfiets wordt geparkeerd, heeft ook invloed op de premie. In gebieden met hogere criminaliteitscijfers of in stedelijke gebieden waar de kans op ongelukken groter is, kunnen de premies hoger zijn.
- Het aantal geclaimde ongevallen in het verleden: verzekeraars kijken naar je claimgeschiedenis om te bepalen hoeveel risico ze lopen door je te verzekeren. Als je in het verleden veel claims hebt ingediend, kunnen ze je premie verhogen.
- De gekozen dekking: het type verzekering dat je kiest, speelt ook een rol. Een basis WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) is over het algemeen goedkoper dan een WA+ (beperkt casco) of een Allrisk (volledig casco) verzekering, die een bredere dekking bieden.
Het is altijd een goed idee om verschillende verzekeringsopties en aanbieders te vergelijken om de beste dekking te vinden die past bij jouw behoeften en budget. En vergeet niet, de goedkoopste optie is niet altijd de beste. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen een betaalbare premie en een adequate dekking.
Artikelen over bromfietsverzekeringen
Hoe voorkom je dat je brommer of scooter wordt gestolen? 8 tips!
Bregje 21 mei 2021
Scooters en brommers zijn populair, helaas ook bij het dievengilde. Je hoopt natuurlijk dat het jou nooit overkomt, en gelukkig kun je de kans dat je scooter of brommer wordt gestolen verkleinen. We geven 8 tips!
Wat zijn de verschillen tussen een brommer, scooter en snorfiets?
Bregje 5 mei 2021
Het lijkt wel of er steeds meer verschillende soorten tweewielers op de weg verschijnen. Naast brommers, scooters en bromfietsen zie je bijvoorbeeld steeds meer soorten e-bikes. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen al deze tweewielers?