uurtarief voor stroom

Een uurtarief voor stroom, wordt dat de toekomst?

Eric Update: 21 februari 2023
Leestijd 4 minuten Categorie: Energie,

Je ziet steeds vaker aanbiedingen voor stroom tegen een flextarief. Volgens kenners van de energiemarkt wordt dit het tarief van de toekomst. Maar wat houdt een flextarief of uurtarief voor stroom nu eigenlijk precies in? Wat is het verschil tussen een uurtarief en een variabel tarief? Daarnaast roept een nieuw stroomtarief twee belangrijke vragen op: draagt het bij aan de energietransitie, en ben je er als consument voordeliger mee uit?

Energie vergelijken

Wat houdt een uurtarief voor stroom precies in?

Simpel gesteld bepaal je met een flextarief zelf wanneer je energie verbruikt en tegen welke prijs. Met behulp van slimme software, bijvoorbeeld een handige app op je telefoon of tablet, zie je op welke uren van de dag de stroom het goedkoopst is. Heb je bijvoorbeeld een elektrische auto dan weet je van tevoren wanneer je deze het goedkoopst kunt opladen.

Omdat de tarieven per dag en per uur behoorlijk verschillen kun je met een beetje slim plannen al gauw honderden euro’s per jaar besparen. Wanneer je steeds de reële marktprijs per uur betaalt ben je op jaarbasis vrijwel altijd goedkoper dan met een vast contract.

Flextarief is geheel anders dan variabel tarief

Soms worden de begrippen flextarief en variabele tarief verward. Een variabel tarief is echter iets heel anders dan een flextarief. Een variabel tarief voor energie houdt simpelweg in dat het tarief twee keer per jaar opnieuw wordt vastgesteld: op 1 januari en 1 juli.

Is een uurtarief voor stroom de oplossing voor overbelasting van het net?

De uurprijs wordt bepaald door vraag en aanbod op de energiemarkt. Door de groei van wind- en zonne-energie ontstaan er steeds vaker pieken in het aanbod. Soms is er dus meer stroom - vooral groene - dan het netwerk kwijt kan. Hoe meer we gebruik maken van flextarieven, hoe beter we ons energieverbruik op de pieken kunnen afstemmen.

De verwachting is dat we met flextarieven pieken in het energieaanbod in de toekomst veel beter kunnen benutten. Bij een piek in aanbod daalt namelijk de prijs. Klanten met flextarieven met bijbehorende slimme software zien dat en maken graag gebruik van de goedkope stroom. Het mes snijdt dan aan twee kanten: de distributie van stroom gaat gelijkmatiger en als consument betaal je minder.

windenergie

Wind- en zonne-ernergie zorgt voor steeds meer piekbelasting.

Door slim energie te gebruiken kun je veel goedkoper uit zijn

Door apparaten die veel stroom verbruiken aan te zetten op momenten dat de uurprijs laag is kun je veel energiekosten besparen. We noemden al het voorbeeld van de elektrische auto, maar je bespaart al veel energiekosten door huishoudelijke apparaten die relatief veel stroom gebruiken aan te zetten op het moment dat de stroom het goedkoopst is. Bijvoorbeeld je vaatwasser of wasmachine.

Er zijn ook al slimme apparaten of apps die automatisch voor je in de gaten houden wanneer de stroom het voordeligst is. Een voorbeeld hiervan is Stekker.app. Met deze app stel je de voordeligste tijd in voor het laden van de batterij van een elektrische auto. Je geeft in de app het tijdstip op waarop je wil dat de batterij vol is, en de app zorgt ervoor dat dit op de voordeligste uren gebeurt.

Door slim energiegebruik kun je veel energiekosten besparen

Slimme adapters of apps houden voor je in de gaten wanneer de stroom het voordeligst is.

Flexprijzen zijn de toekomst en helpen de energietransitie

De verwachting is dat flexprijzen de energietransitie zullen versnellen. Er wordt steeds meer duurzame energie opgewekt. Dat is goed voor de energietransitie maar op dit moment is het groene energie-aanbod wisselvallig, met grote pieken en dalen. Hoe flexibeler leveranciers en klanten hiermee om kunnen gaan hoe beter dat is voor het milieu.

Met slimme meters en flexibele energietarieven staan we aan het begin van een nieuw tijdperk, waarin we steeds beter en goedkoper van groene stroom gebruik maken.

Welke energiemaatschappijen werken al met een uurtarief voor stroom?

De grote energiemaatschappijen zoals Eneco, Essent en Vattenfall bieden nog geen flextarieven aan. Je kunt op dit moment voor een energiecontract op basis van flexibele uurtarieven onder andere terecht bij de leveranciers Frank Energie, NieuweStroom, easyEnergy, EnergyZero, Vrijopnaam, NextEnergy en Tibber.

Vergelijk de prijzen van energieleveranciers, wie weet bespaar je honderden euro’s per jaar

Flex heeft de toekomst, maar er zijn op dit moment nog maar weinig energieleveranciers die met een uurtarief voor stroom werken. Bij de leveranciers tegen reguliere tarieven zijn er grote prijsverschillen. Door te vergelijken en eventueel over te stappen kun je tot honderden euro’s per jaar besparen. Vergelijk de prijzen van energieleveranciers in onze vergelijker!

Vind jouw ideale energiecontractVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Tags

  • EasyEnergy
  • Frank Energie
  • NextEnergy
  • Vrijopnaam
  • ANWB
  • Tibber

Gerelateerde artikelen

Enstroga in problemen
Einde voor Enstroga: de tweede energieleverancier in problemen door hoge gasprijzen

Eric 10 november 2021

Opnieuw staat een Nederlandse energieleverancier op het punt van omvallen. Het energiebedrijf Enstroga heeft de Autoriteit Consument & Markt op eigen initiatief verzocht de leveringsvergunning in te trekken omdat het bedrijf niet meer garant kan staan voor een betrouwbare energielevering. De vergunning is daarom per 12 november ingetrokken.

cv ketel nog steeds populair
Cv-ketels nog steeds populair, ondanks dat we van het gas af moeten

Femke 7 september 2020

In 2019 steeg de verkoop van cv-ketels, en dat al voor het zesde jaar op rij. Best opmerkelijk als je weet dat de regering wil dat we in de toekomst gasloos gaan leven. Nederland van het gas af: het gaat tot nu toe niet bepaald vanzelf. Gaat het op deze manier wel lukken om de doelstelling van het regeringsbeleid te halen: Nederland aardgasvrij in 2050?

overstappen energie gunstig door lage prijzen
Radar TV: overstappen met energie is door lage prijzen extra gunstig

Eric 21 april 2020

Het televisieprogramma Radar van AvroTros besteedde maandagavond 20 april aandacht aan de historisch lage energieprijzen. Deze sterke daling van de prijzen is in 2019 al ingezet, maar is nu door de coronacrisis op een extreem laag niveau gekomen.
Daarom is het volgens Radar en ook volgens ons van KiesZeker nu extra gunstig om te vergelijken en over te stappen naar een nieuw energiecontract!

zonnepanelen en energieleverancier
Welke energieleverancier kiezen als je zonnepanelen hebt en stroom wil terugleveren?

Femke 3 november 2020

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en leveren je ook nog eens geld op. Wek je namelijk met je zonnepanelen meer stroom op dan je verbruikt? Dan kun je deze stroom terugleveren aan je energieleverancier. Die betaalt je daar een vergoeding voor. Welke energieleverancier is de groenste? Wat kosten zonnepanelen en wat brengen ze op?