In heel Nederland worden sinds 2012 geleidelijk de oude analoge elektriciteitsmeters en gasmeters vervangen door nieuwe digitale meters, bekend als slimme meter (niet te verwarren met de slimme thermostaat). Heeft jouw woning nog een oude elektriciteits- en gasmeter? Je ontvangt dan automatisch een bericht van de netbeheerder waarin wordt gevraagd een afspraak te maken voor gratis installatie van de slimme elektriciteits- en gasmeter. Wil je hier niet op wachten? Dan kun je de netbeheerder vragen de meter al eerder te plaatsen, in dat geval wordt er echter wel ongeveer 70 euro aan kosten in rekening gebracht.
Stroom- en gasmeter vervangen niet verplicht
In eerste instantie wilde de overheid het laten vervangen van de meters verplicht stellen. Daar was echter veel weerstand tegen, veel mensen maakten zich namelijk zorgen over de privacy. In 2009 stemde de Eerste Kamer daarom tegen het wetsvoorstel om de slimme meter verplicht te stellen, dit mede naar aanleiding van een actie van TV programma Radar. Vervanging gebeurt daarom vooralsnog op vrijwillige basis.
Als je de vervanging weigert maar later alsnog de slimme meter wilt laten plaatsen, dan worden daarvoor wel kosten in rekening gebracht. Vervanging naar aanleiding van het bericht van de netbeheerder is gratis.
Wat doet de slimme meter?
De hoofdtaak van de nieuwe meter is net zoals de oude het registreren van je stroom- en gasverbruik. Op basis hiervan wordt altijd je definitieve energierekening opgemaakt en ieder jaar verrekend met de voorschotbedragen die je maandelijks hebt betaald. Bij de oude meters werd om deze reden één keer per jaar gevraagd om de meterstanden door te geven en als je van energieleverancier overstapte werd ook op dat moment gevraagd de standen door te geven. Bij de nieuwe meters worden deze standen automatisch doorgegeven aan de netbeheerder die het vervolgens weer doorgeeft aan de leverancier. Tenzij je expliciet hebt aangegeven dat je niet wilt dat de standen automatisch worden uitgelezen, in dat geval dien je ze nog steeds zelf door te geven. Je kunt dit bijvoorbeeld besluiten om privacy redenen.
Voordelen van de slimme meter
Daarnaast zijn er nog andere voordelen, zoals:
- Doordat de meterstanden vaker worden uitgelezen zullen de energierekening en het voorschotbedrag nauwkeuriger zijn.
- Je ontvangt iedere twee maanden per e-mail een overzicht van je verbruik in de afgelopen periode.
- Indien gewenst kun je advies ontvangen voor energiebesparende maatregelen.
- Als je zelf energie opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, dan zal de slimme meter ook de zogenoemde teruglevering registreren.
Is een slimme meter echt slim?
Nee, eigenlijk is de benaming slimme meter wat overdreven. Het verschil met de oude analoge meter is dat deze nieuwe meter digitaal is en dat de meterstanden automatisch kunnen worden doorgegeven aan de netbeheerder. Meer doet de meter eigenlijk niet uit zichzelf, hij zet bijvoorbeeld niet de verwarming uit als je niet thuis bent en hij zorgt er ook niet voor dat het energieverbruik efficiënter is.
Hoe worden de meterstanden verstuurd?
Als je naast een elektriciteitsmeter ook een slimme gasmeter hebt dan wordt de gasmeter gekoppeld aan de elektriciteitsmeter. Deze koppeling is meestal draadloos, bij de wat oudere typen wordt een kabeltje gebruikt. De gasmeter geeft via deze koppeling zijn stand door aan de elektriciteitsmeter waarna deze zowel het gasverbruik als het stroomverbruik doorgeeft aan de netbeheerder. Dit laatste gebeurt via een gsm netwerk door middel van GPRS, een protocol voor dataoverdracht. De elektriciteitsmeter kan dus gezien worden als basismeter waaraan de gasmeter is gekoppeld en wellicht in de toekomst ook de watermeter.
Artikelinformatie
Publicatiedatum: | 8 mei 2019 |
Laatste update: | 11 april 2020 |