
Eric 3 december 2019 Categorie: Energie
De verwachting is dat de energietarieven de komende jaren opnieuw fors zullen stijgen, dit meldt Vereniging Eigen Huis (VEH). De vereniging maakt zich namelijk grote zorgen over de kosten voor het netbeheer.
Netbeheerkosten stijgen
De netbeheerders hebben aangegeven dat het zogenoemde capaciteitstarief voor stroom in 2022 zal stijgen met 20 á 25 procent en dat dit waarschijnlijk in de jaren daarna zal doorstijgen. Deze stijging is het gevolg van de hoge investeringen die in het elektriciteitsnetwerk gedaan moeten worden om de klimaatdoelstellingen te halen. Ook telt hierbij de ontmanteling of ombouw van het gasnetwerk mee.
Een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk kost nu tussen de 180 en 200 euro per jaar. Dit is het zogenoemde vastrecht en wordt betaald via de energierekening. De landelijke netbeheerder TenneT, beheerder van het hoogspanningsnet, wil dit tarief verhogen om de toekomstige investeringen te kunnen bekostigen. Omdat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hierin dwars lag spande TenneT een rechtszaak aan en heeft deze gewonnen. Hiermee heeft de netbeheerder groen licht gekregen om de investeringen door te kunnen berekenen aan de klanten.
Het netbeheertarief zal in 2022 met ongeveer 60 euro per jaar stijgen. Het is nog niet bekend of deze verhoging in één keer wordt doorgevoerd of dat dit de aankomende jaren in stapjes gebeurt.
Door verduurzaming zijn forse investeringen noodzakelijk
Het overigens zeker dat het niet bij deze verhoging zal blijven. Ook de regionale netbeheerders zullen de komende jaren fors moeten investeren in de capaciteit van hun elektriciteitsnetwerken alsmede voor de afbouw van het gasnet. De capaciteit van de regionale netwerken zal moeten worden verhoogd om aan de te verwachten vraag door onder andere elektrisch rijden te kunnen voldoen. Daarnaast is er in sommige regio’s al een capaciteitsprobleem door steeds meer duurzame bronnen die op het elektriciteitsnet moeten worden aangesloten. Bijvoorbeeld zonneparken en windmolens die hun opbrengsten kwijt moeten kunnen op het net. Ook deze investeringen zullen uiteindelijk aan de klant worden doorberekend.

Meer energievraag door o.a. elektrisch rijden.
Energierekening wordt onbetaalbaar
De VEH stelt dat voor deze aankomende kostenstijgingen onvoldoende aandacht is van de politiek. De verhogingen komen namelijk bovenop de stijging van de energiebelasting op gas in de aankomende jaren. De vereniging is bang dat de energierekening op termijn voor veel huishoudens onbetaalbaar zal worden en pleit ervoor dat de politiek snel duidelijkheid geeft en noodzakelijke maatregelen neemt.
Klimaatakkoord onder druk
Het Klimaatakkoord van het kabinet heeft als uitgangspunt dat de verduurzamingsoperatie lasten-neutraal moet zijn. Dit houdt in dat hogere kosten voor onder meer energie gecompenseerd moeten worden door lagere lasten, bijvoorbeeld een belastingverlaging. Door deze aankomende stijgingen van tarieven staat dit uitgangspunt echter nu al onder zware druk.
Besparen op energiekosten
Zelf kun je overigens diverse maatregelen treffen om te besparen op je energiekosten om op die manier de verhogingen minder zwaar uit te laten pakken. Naast energiebesparende maatregelen zoals isoleren, zuinigere apparaten en bewust gebruik kun je ook overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Het voordeel van overstappen is niet alleen dat de energietarieven wellicht goedkoper zijn bij een andere leverancier, maar je krijgt meestal ook nog eens een aantrekkelijke welkomstkorting. Dit kan je op jaarbasis een besparing opleveren tot wel enkele honderden euro’s!
Over de auteur

Eric Hes
Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.
Bronvermelding
Gerelateerde artikelen

Waarom zijn de energieprijzen de afgelopen maanden zoveel gestegen?
Femke 26 mei 2021
Begin januari waren de energieprijzen de laagste sinds jaren. Dit was mede het gevolg van de mindere vraag naar energie door de coronacrisis. Nu, zo’n vier maanden na dit laagtepunt zijn de tarieven in korte tijd echter flink gestegen. Hoe kan dit zo snel omslaan?

In 2020 is de energierekening gemiddeld 170 euro lager
Femke 4 maart 2020
Een meevaller dit jaar! Terwijl vorige jaar de energierekening fors duurder uitviel, zullen veel huishoudens dit jaar een lagere energierekening hebben. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zullen kleine huishoudens het meeste profiteren. Gemiddeld zal de rekening voor energie 10 procent lager zijn, wat neerkomt op een voordeel van zo’n 170 euro over het hele jaar.

Vattenfall wil duurzame stadsverwarming leveren met een mega-boiler
Eric 7 juni 2021
Vorig jaar schreven we over de twijfels bij Vattenfall over het bouwen van een nieuwe biomassacentrale bij Diemen. De kans dat de biomassacentrale er komt is een stuk kleiner geworden. Vattenfall wil nu namelijk een mega-boiler bouwen.

Enkeltarief en dubbeltarief: hoe profiteer je van de daluren voor stroom?
Femke 11 februari 2021
Bij stroom kun je kiezen voor enkeltarief of dubbeltarief. Dubbeltarief werkt vanaf 1 juli 2021 alleen nog maar met een slimme meter. Waarom is dat eigenlijk, en hoe werkt het? Wat is het verschil tussen enkel- en dubbeltarief en welk tarief is voor jou gunstiger?