energietarieven omhoog door netbeheerkosten

De energietarieven gaan de komende jaren opnieuw omhoog

Eric 3 december 2019 Categorie: Energie,

De verwachting is dat de energietarieven de komende jaren opnieuw fors zullen stijgen, dit meldt Vereniging Eigen Huis (VEH). De vereniging maakt zich namelijk grote zorgen over de kosten voor het netbeheer.

Netbeheerkosten stijgen

De netbeheerders hebben aangegeven dat het zogenoemde capaciteitstarief voor stroom in 2022 zal stijgen met 20 á 25 procent en dat dit waarschijnlijk in de jaren daarna zal doorstijgen. Deze stijging is het gevolg van de hoge investeringen die in het elektriciteitsnetwerk gedaan moeten worden om de klimaatdoelstellingen te halen. Ook telt hierbij de ontmanteling of ombouw van het gasnetwerk mee.

Een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk kost nu tussen de 180 en 200 euro per jaar. Dit is het zogenoemde vastrecht en wordt betaald via de energierekening. De landelijke netbeheerder TenneT, beheerder van het hoogspanningsnet, wil dit tarief verhogen om de toekomstige investeringen te kunnen bekostigen. Omdat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hierin dwars lag spande TenneT een rechtszaak aan en heeft deze gewonnen. Hiermee heeft de netbeheerder groen licht gekregen om de investeringen door te kunnen berekenen aan de klanten.

Het netbeheertarief zal in 2022 met ongeveer 60 euro per jaar stijgen. Het is nog niet bekend of deze verhoging in één keer wordt doorgevoerd of dat dit de aankomende jaren in stapjes gebeurt.

Door verduurzaming zijn forse investeringen noodzakelijk

Het overigens zeker dat het niet bij deze verhoging zal blijven. Ook de regionale netbeheerders zullen de komende jaren fors moeten investeren in de capaciteit van hun elektriciteitsnetwerken alsmede voor de afbouw van het gasnet. De capaciteit van de regionale netwerken zal moeten worden verhoogd om aan de te verwachten vraag door onder andere elektrisch rijden te kunnen voldoen. Daarnaast is er in sommige regio’s al een capaciteitsprobleem door steeds meer duurzame bronnen die op het elektriciteitsnet moeten worden aangesloten. Bijvoorbeeld zonneparken en windmolens die hun opbrengsten kwijt moeten kunnen op het net. Ook deze investeringen zullen uiteindelijk aan de klant worden doorberekend.

elektrisch rijden

Meer energievraag door o.a. elektrisch rijden.

Energierekening wordt onbetaalbaar

De VEH stelt dat voor deze aankomende kostenstijgingen onvoldoende aandacht is van de politiek. De verhogingen komen namelijk bovenop de stijging van de energiebelasting op gas in de aankomende jaren. De vereniging is bang dat de energierekening op termijn voor veel huishoudens onbetaalbaar zal worden en pleit ervoor dat de politiek snel duidelijkheid geeft en noodzakelijke maatregelen neemt.

Klimaatakkoord onder druk

Het Klimaatakkoord van het kabinet heeft als uitgangspunt dat de verduurzamingsoperatie lasten-neutraal moet zijn. Dit houdt in dat hogere kosten voor onder meer energie gecompenseerd moeten worden door lagere lasten, bijvoorbeeld een belastingverlaging. Door deze aankomende stijgingen van tarieven staat dit uitgangspunt echter nu al onder zware druk.

Besparen op energiekosten

Zelf kun je overigens diverse maatregelen treffen om te besparen op je energiekosten om op die manier de verhogingen minder zwaar uit te laten pakken. Naast energiebesparende maatregelen zoals isoleren, zuinigere apparaten en bewust gebruik kun je ook overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Het voordeel van overstappen is niet alleen dat de energietarieven wellicht goedkoper zijn bij een andere leverancier, maar je krijgt meestal ook nog eens een aantrekkelijke welkomstkorting. Dit kan je op jaarbasis een besparing opleveren tot wel enkele honderden euro’s!

Vergelijk energietarieven en bespaarVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

prijsplafond uitleg
Het prijsplafond voor energie blijkt zeer complex, hoe werkt het?

Femke 23 december 2022

Vanaf 1 januari 2023 gaat het prijsplafond voor gas en stroom in. Wat in eerste instantie simpel leek, blijkt in de praktijk zeer ingewikkeld. Dat geldt zowel voor de consumenten als voor de energieleveranciers.Wat maakt het prijsplafond voor energie zo ingewikkeld en hoe gaat het werken?

lagere gas en stroomtarieven
Variabele stroom- en gastarieven per 1 januari opnieuw omlaag

Femke 19 december 2020

Voor het derde half jaar op rij dalen per 1 januari 2021 de energietarieven opnieuw. Het gaat om de variabele tarieven, maar dit heeft ook invloed op nieuwe contracten met vaste tarieven. Daarentegen gaan de netbeheerkosten juist omhoog. Wat betekent dit voor de energierekening?

11 tips voor makkelijk energie besparen
11 tips om energie te besparen

Femke Update: 13 juli 2021

Voor veel Nederlandse huishoudens is de energierekening een grote kostenpost elke maand. Tijdens een koude winter zetten we de verwarming extra hoog en in een hele warme zomer zetten we massaal airco’s en ventilatoren aan. De jaarlijkse rekening kan daardoor onverwachts vervelend uitpakken. Energie besparen is geld besparen!

zonnepanelen en energieleverancier
Welke energieleverancier kiezen als je zonnepanelen hebt en stroom wil terugleveren?

Femke 3 november 2020

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en leveren je ook nog eens geld op. Wek je namelijk met je zonnepanelen meer stroom op dan je verbruikt? Dan kun je deze stroom terugleveren aan je energieleverancier. Die betaalt je daar een vergoeding voor. Welke energieleverancier is de groenste? Wat kosten zonnepanelen en wat brengen ze op?