vast of variabel energiecontract

Voor energie vast of variabel tarief kiezen?

Femke 24 december 2020
Leestijd 5 minuten Categorie: Energie,

Per 1 januari 2021 dalen de variabele energietarieven voor de derde keer op rij. Hoewel de energiebelasting en de kosten voor netbeheer stijgen, wordt de energierekening van Nederlandse huishoudens met een variabel energiecontract per 1 januari aanstaande lager.

Als de gas- en stroomprijzen zo vaak dalen is een vast tarief dan nog wel verstandig? Wat is nu eigenlijk voordeliger, een energiecontract met een vast of met een variabel tarief? In dit artikel vertellen we meer over de daling van de energietarieven, de verschillen tussen variabel en vast, en wat nu de beste en voordeligste keuzes zijn.

Daling tarieven voor zowel gas als elektriciteit

Door de daling van de gastarieven komt de gasprijs inmiddels in de buurt van de voormalige bodemprijs in 2016. De variabele tarieven voor stroom dalen minder hard. Bij de vorige prijsdaling bijvoorbeeld, die van 1 juli 2020 daalden de gastarieven met gemiddeld 20 procent en de stroomtarieven met gemiddeld 10 procent. De daling per 1 januari 2021 is wat minder sterk, het gaat naar verwachting om enkele euro’s op jaarbasis.

Waarom dalen de tarieven?

Prijswijzigingen van gas en stroom komen vrijwel altijd door veranderingen in de olieprijs. De gasprijs is hier namelijk aan gekoppeld. Dus stijgt of daalt de olieprijs, dan stijgt of daalt de gasprijs mee. Daar komt nog bij dat een aantal elektriciteitscentrales op gas draait. Hierdoor wijzigt indirect ook de gemiddelde prijs voor elektriciteit mee als de olieprijs wijzigt.

Daarnaast waren onlangs de volgende factoren van invloed op de daling van de gasprijs:

  • Door de klap voor de wereldeconomie als gevolg van de coronacrisis is de vraag naar gas sterk verminderd.
  • Er is een overvloed aan gas in voorraad. Dat komt door de coronacrisis, én door lager verbruik in de relatief warme winter van afgelopen jaar.
  • Het was ook na de winter veel warmer en zonniger dan gemiddeld, waardoor het gasverbruik verder afnam.

Voor de prijsdaling van elektriciteit waren ook de vele zonuren een belangrijke oorzaak. Die waren goed voor het opwekken van meer zonne-energie. Dit had met name invloed op het tarief voor groene stroom.

De beste energiecontracten op dit moment

Energiedirect aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 260 euro korting / cashback!

Coolblue Energie aanbieding
1 Jaar Zeker

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Nu € 200 Coolblue tegoed!

Nu 200 euro tegoed voor de Coolblue webshop bij een 1 jarig contract!
Bovenop tot 250 euro korting op energiebesparende producten!

Essent aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groen stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 310 euro korting / cashback!

UnitedConsumers aanbieding
1 jaar vast tarief

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

125 euro extra korting / cashback!

Energiecontracten met een dynamisch tarief:

Variabele contracten profiteren sneller van prijsdalingen

In ons land had 48 procent van de huishoudens in 2019 een energiecontract met variabele tarieven. In 2015 was dat 58 procent.

De variabele tarieven voor energie stelt men twee keer per jaar opnieuw vast: op 1 januari en op 1 juli. Daardoor variabele contracten eerder van dalingen dan vaste contracten, waarbij de prijzen voor één of meerdere jaren vastliggen. Een eenvoudig voorbeeld: als de prijzen per 1 juli 2021 dalen en je hebt een contract met variabele tarieven, dan profiteer je per 1 juli 2021 direct van de nieuwe lagere prijs. Heb je een contract met vast tarief dat bijvoorbeeld pas op 1 juli 2022 verloopt, dan moet je dus een jaar langer wachten tot je kunt profiteren van de prijsdaling.

Verschillen tussen energie tegen vast of variabel tarief

Het belangrijkste verschil tussen energie tegen een vast of variabel tarief is helder: een vast tarief houdt in dat het tarief vastligt gedurende de looptijd van het energiecontract. Deze looptijd kan één of meerdere jaren zijn, met een maximum van vijf jaar. Een variabel tarief kan elk half jaar wijzigen: het kan stijgen, maar ook dalen. Welke kant het opgaat is niet te voorspellen.

Maar let op: het variabele tarief geldt niet voor alle kosten. Het verschil tussen vast en variabel geldt alleen voor de levering van stroom en gas. De andere kosten – overheidsheffingen, Opslag Duurzame Energie (ODE) en netbeheerkosten – zijn hetzelfde bij zowel vaste als variabele contracten. Anders gezegd: het variabele tarief gaat over de kosten van je energieleverancier zelf. De andere kosten betaal je wel aan je energieleverancier, maar die moeten zij doorbetalen aan de overheid en de netbeheerder.

Vrijwel alle energieleveranciers wijzigen hun variabele tarieven ieder half jaar, op 1 januari en op 1 juli. De andere energiekosten, van overheid en netbeheerder, kunnen elk jaar op 1 januari wijzigen.

Energie tegen een vast of variabel tarief? De voor- en nadelen

Het grote voordeel van vaste energietarieven is dat je er geen omkijken naar hebt. Je weet voor langere tijd waar je aan toe bent. Bijkomend voordeel is dat energiemaatschappijen ook graag zekerheid hebben en daarom vaak korting geven op vaste contracten.

Het grote nadeel van vaste tarieven is dat je minder snel profiteert van een tussentijdse daling van de tarieven. Aan de andere kant, de prijzen kunnen ook stijgen en daar heb je met een vast contract dan weer minder snel last van.

Bij een variabel tarief is het precies andersom: je hebt niet langdurig een vaste prijs, maar je profiteert eerder van prijsdalingen. Het nadeel is dan weer dat je sneller meer moet betalen bij prijsstijgingen.

Wat is nu voordeliger? Deze vraag is lastig te beantwoorden, omdat we nu eenmaal niet in de toekomst kunnen kijken. Het komt dus eigenlijk neer op de vraag: waar voel je jezelf prettiger bij? De zekerheid van een vast contract – mogelijk met korting - met het risico dat je een prijsdaling misloopt? Of minder zekerheid en hopen dat de prijzen vaker en harder dalen dan stijgen?

Variabele contracten profiteren sneller van prijsdalingen

Maar energiemaatschappijen hebben ook graag zekerheid en geven daarom vaak korting op vaste contracten.

Vaste stroomprijs, variabele gasprijs

Bij een aantal energieleveranciers kan je kiezen voor een vaste stroomprijs in combinatie met een variabele gasprijs. Op je energierekening telt de gasprijs meestal veel zwaarder mee dan de stroomprijs. Opletten dus, of je tarief voor zowel gas als stroom geldt. Weet je het niet zeker, check dan je energiecontract.

Wijzigingen bij de grote drie energieleveranciers

Kijken we naar de dalingen in gaslichttarieven bij de grootste drie energieleveranciers dan zien we dat bij Vattenfall de daling het grootst is. Doordat bij Vattenfall de leveringskosten flink stijgen is het effect van de lagere gas- en stroomprijs voor de gemiddelde energierekening minder groot. Bij Eneco dalen de variabele leveringskosten voor gas en stroom ook en blijven de leveringskosten gelijk. De nieuwe tarieven van Essent zijn op het moment van schrijven van dit artikel nog niet bekend.

Vast of variabel? Vergelijk energieleveranciers

Van variabel naar vast of van vast naar variabel? Door over te stappen naar een andere energieleverancier kun je veel geld besparen. Vergelijk alle energieleveranciers in onze vergelijker! Bekijk alle aanbiedingen die mogelijk zijn op jouw adres: met een variabel tarief of vast tarief met verschillende looptijden.

Vast of variabel? Vergelijk energieVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Tags

  • Vattenfall
  • Eneco
  • Essent

Gerelateerde artikelen

11 tips voor makkelijk energie besparen
11 tips om energie te besparen

Femke Update: 13 juli 2021

Voor veel Nederlandse huishoudens is de energierekening een grote kostenpost elke maand. Tijdens een koude winter zetten we de verwarming extra hoog en in een hele warme zomer zetten we massaal airco’s en ventilatoren aan. De jaarlijkse rekening kan daardoor onverwachts vervelend uitpakken. Energie besparen is geld besparen!

Delta overgenomen door Vattenfall
Vattenfall neemt energieberdijf Delta Zeeland over

Eric 21 januari 2019

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall heeft de energietak van Delta, die onder andere groene stroom aan consumenten en het midden en kleinbedrijf verkoopt overgenomen. voor de klanten van Delta gaat er niets veranderen zegt het bedrijf in een persbericht.

energienota 2020 lager
In 2020 is de energierekening gemiddeld 170 euro lager

Femke 4 maart 2020

Een meevaller dit jaar! Terwijl vorige jaar de energierekening fors duurder uitviel, zullen veel huishoudens dit jaar een lagere energierekening hebben. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zullen kleine huishoudens het meeste profiteren. Gemiddeld zal de rekening voor energie 10 procent lager zijn, wat neerkomt op een voordeel van zo’n 170 euro over het hele jaar.

energielabel apparaten
Energieverbruik vaak hoger dan energielabel aangeeft

Femke 27 maart 2019

Veel apparaten blijken minder energiezuinig te zijn dan op het energielabel wordt aangegeven. Dit blijkt uit een onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit NVWA. Vooral bij televisies, vaatwassers en koelkasten blijkt het energieverbruik vaak niet te kloppen met het energielabel.