zonnepanelen zonder geschikt dak met sce

Investeren in zonnepanelen zonder die op je eigen dak te hebben

Eric 17 juni 2022
Leestijd 4 minuten Categorie: Energie

Het gaat hard met de zonnepanelen in Nederland: ons land is nu koploper in Europa wat betreft het aantal zonnepanelen per hoofd van de bevolking. De hogere energieprijzen maken zonnepanelen nog interessanter. Maar wat doe je als jouw dak niet geschikt is voor zonnepanelen? Ook in dat geval kun je investeren in zonnepanelen, vaak met subsidie. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Wat als mijn dak niet geschikt is voor zonnepanelen?

Huur je een woning en wil jouw verhuurder niet verduurzamen? Of ben je huiseigenaar, maar is je dak te klein, of ligt het te veel in de schaduw om voldoende rendement uit zonnepanelen op je dak te halen? Voor wie graag wil genieten van de voordelen van zonnepanelen, maar geen geschikt dak heeft, is er nu een regeling: de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).

Simpel gesteld profiteer je met deze regeling van de voordelen van zonnepanelen, terwijl de panelen ergens anders komen te liggen. Dat kan een door de gemeente beschikbaar gesteld stuk grond zijn, een boerderij of een ander gebouw.

Hoe vraag je subsidie aan?

Wil je gebruikmaken van de SCE-regeling? Dan moet je eerst lid worden van een energiecoöperatie, of er zelf eentje oprichten. Wat is een energiecoöperatie? Simpel gesteld een groep mensen die samen wil investeren in een duurzaam project, in dit geval zonnepanelen. Bestaande energiecoöperaties zijn bijvoorbeeld mensen die elkaar kennen van hetzelfde bedrijf, buurtgenoten, verenigingen van eigenaren en nog veel meer. Samen zo’n coöperatie oprichten doe je in drie stappen:

  1. Zoek een locatie in de buurt voor de zonnepanelen.
  2. Doe een haalbaarheidsstudie.
  3. Vraag een vergunning aan.

De voorwaarden van de SCE-regeling

Een project moet om voor subsidie in aanmerking te komen aan een aantal regels voldoen. Dit zijn de twee belangrijkste:

Hoe werkt de SCE-regeling?

Het is bij de SCE-regeling niet letterlijk zo dat je zonnepanelen aanschaft en je dan een rechtstreekse verbinding van de panelen naar je huis krijgt. De stroom van de panelen van de deelnemers komt in een soort pool op het stroomnet terecht. Een deelnemer aan de regeling krijgt 15 jaar lang een bedrag uitgekeerd voor iedere kilowattuur die het project opbrengt. Is de opbrengst lager dan de kostprijs? Dan krijg je dat via de regeling gecompenseerd. Simpel gesteld is de subsidie dus het verschil tussen een bepaald basisbedrag en de marktprijs. De hoogte van de subsidie wordt elk jaar opnieuw bepaald.

zonnepark voor sce regeling

Met de SCE subsidie kun je investeren in zonnepanelen in een zonnepark.

Zijn er nog andere mogelijkheden om te investeren in zonnepanelen?

Lukt het niet om je aan te sluiten bij een energiecoöperatie, of er zelf één te organiseren?  Dat kan gebeuren, als er bijvoorbeeld in jouw postcodegebied te weinig animo is om mee te doen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om te investeren in zonnepanelen:

Vergelijk energieleveranciers voor zonnepanelen

Nederland is al koploper in zonnepanelen in Europa, maar koepelorganisatie SolarPower Europe voorspelt dat het aantal zonnepanelen in ons land voor eind 2025 zal verdubbelen. Wil jij graag investeren in zonnepanelen, heb je bijvoorbeeld nog geen zonnepanelen en wil je er graag op overstappen? Of heb je al zonnepanelen en ben je benieuwd of je bij een andere aanbieder een betere deal kunt sluiten?  Vergelijk alle aanbiedingen van energieleveranciers op onze website. Je kunt daarbij aangeven of je al zonnepanelen hebt, onze vergelijker houdt daar dan rekening mee.

Vergelijk energieleveranciers voor zonnepanelenVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

gasprijzen dalen niet
De kans dat de gasprijzen op korte termijn zullen dalen is klein

Femke 24 februari 2022

Sinds de gasprijzen eind vorige jaar een zeer snelle en ongekende stijging lieten zien is de energiemarkt uiterst onzeker. Analisten verwachtten enkele maanden geleden nog dat de prijzen bij het aanbreken van het voorjaar weer zouden dalen, maar de situatie is nu heel anders.

Shell Energy
Shell wordt energieleverancier en gaat stroom en gas leveren aan particulieren

Femke 31 augustus 2021

Shell gaat onder de naam Shell Energy groene stroom en CO2 gecompenseerd gas leveren aan Nederlandse huishoudens. Recent heeft Shell van de Autoriteit Consument & Markt de vergunning hiervoor gekregen. Het is de verwachting dat je vanaf eind 2021 klant kunt worden bij Shell Energy

afsluitboete voor verwijderen gasaansluiting
Uitspraak rechter: niet betalen voor het weghalen van de gasaansluiting

Eric 17 augustus 2020

Nederland moet van het gas af. De komende decennia moeten geleidelijk alle huishouden gasloos worden. Dat betekent onder meer: niet meer koken op gas, geen warm water meer op gas en vooral het huis op een andere manier verwarmen. Maar wie nu al stappen neemt en de woning gasloos maakt, krijgt te maken met een onaangename verrassing: hoge afsluitkosten bij het opzeggen van de gaslevering!

energie overstappen gunstig
Aanbod van energiecontracten groeit en overstappen kan weer lonen

Femke 26 januari 2022

De prijsontwikkelingen op de energiemarkt van de afgelopen maanden zijn gerust chaotisch te noemen. Het lijkt er echter op dat de markt een beetje tot rust komt. De energieprijs is nog wel hoog, maar doordat het wat stabiliseert valt er wel weer meer te kiezen en het weer lonen om over te stappen.