zonnepanelen zonder geschikt dak met sce

Investeren in zonnepanelen zonder die op je eigen dak te hebben

Eric 17 juni 2022
Leestijd 4 minuten Categorie: Energie

Het gaat hard met de zonnepanelen in Nederland: ons land is nu koploper in Europa wat betreft het aantal zonnepanelen per hoofd van de bevolking. De hogere energieprijzen maken zonnepanelen nog interessanter. Maar wat doe je als jouw dak niet geschikt is voor zonnepanelen? Ook in dat geval kun je investeren in zonnepanelen, vaak met subsidie. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Wat als mijn dak niet geschikt is voor zonnepanelen?

Huur je een woning en wil jouw verhuurder niet verduurzamen? Of ben je huiseigenaar, maar is je dak te klein, of ligt het te veel in de schaduw om voldoende rendement uit zonnepanelen op je dak te halen? Voor wie graag wil genieten van de voordelen van zonnepanelen, maar geen geschikt dak heeft, is er nu een regeling: de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).

Simpel gesteld profiteer je met deze regeling van de voordelen van zonnepanelen, terwijl de panelen ergens anders komen te liggen. Dat kan een door de gemeente beschikbaar gesteld stuk grond zijn, een boerderij of een ander gebouw.

Hoe vraag je subsidie aan?

Wil je gebruikmaken van de SCE-regeling? Dan moet je eerst lid worden van een energiecoöperatie, of er zelf eentje oprichten. Wat is een energiecoöperatie? Simpel gesteld een groep mensen die samen wil investeren in een duurzaam project, in dit geval zonnepanelen. Bestaande energiecoöperaties zijn bijvoorbeeld mensen die elkaar kennen van hetzelfde bedrijf, buurtgenoten, verenigingen van eigenaren en nog veel meer. Samen zo’n coöperatie oprichten doe je in drie stappen:

  1. Zoek een locatie in de buurt voor de zonnepanelen.
  2. Doe een haalbaarheidsstudie.
  3. Vraag een vergunning aan.

De voorwaarden van de SCE-regeling

Een project moet om voor subsidie in aanmerking te komen aan een aantal regels voldoen. Dit zijn de twee belangrijkste:

Hoe werkt de SCE-regeling?

Het is bij de SCE-regeling niet letterlijk zo dat je zonnepanelen aanschaft en je dan een rechtstreekse verbinding van de panelen naar je huis krijgt. De stroom van de panelen van de deelnemers komt in een soort pool op het stroomnet terecht. Een deelnemer aan de regeling krijgt 15 jaar lang een bedrag uitgekeerd voor iedere kilowattuur die het project opbrengt. Is de opbrengst lager dan de kostprijs? Dan krijg je dat via de regeling gecompenseerd. Simpel gesteld is de subsidie dus het verschil tussen een bepaald basisbedrag en de marktprijs. De hoogte van de subsidie wordt elk jaar opnieuw bepaald.

zonnepark voor sce regeling

Met de SCE subsidie kun je investeren in zonnepanelen in een zonnepark.

Zijn er nog andere mogelijkheden om te investeren in zonnepanelen?

Lukt het niet om je aan te sluiten bij een energiecoöperatie, of er zelf één te organiseren?  Dat kan gebeuren, als er bijvoorbeeld in jouw postcodegebied te weinig animo is om mee te doen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om te investeren in zonnepanelen:

Vergelijk energieleveranciers voor zonnepanelen

Nederland is al koploper in zonnepanelen in Europa, maar koepelorganisatie SolarPower Europe voorspelt dat het aantal zonnepanelen in ons land voor eind 2025 zal verdubbelen. Wil jij graag investeren in zonnepanelen, heb je bijvoorbeeld nog geen zonnepanelen en wil je er graag op overstappen? Of heb je al zonnepanelen en ben je benieuwd of je bij een andere aanbieder een betere deal kunt sluiten?  Vergelijk alle aanbiedingen van energieleveranciers op onze website. Je kunt daarbij aangeven of je al zonnepanelen hebt, onze vergelijker houdt daar dan rekening mee.

Vergelijk energieleveranciers voor zonnepanelenVergelijken

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

energiekosten bij thuiswerken
Thuiswerken door corona: bespaar energiekosten met onze tips

Femke 11 januari 2021

Een gevolg van meer thuiswerken is dat het thuisgebruik van water, gas en stroom toeneemt. Veel huishoudens zien dan ook de vaste lasten stijgen. Gelukkig kun je zelf veel doen om energiekosten te besparen met onze tips voor het voorkomen van een hoge energierekening!

zonnepanelen en energieleverancier
Welke energieleverancier kiezen als je zonnepanelen hebt en stroom wil terugleveren?

Femke 3 november 2020

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en leveren je ook nog eens geld op. Wek je namelijk met je zonnepanelen meer stroom op dan je verbruikt? Dan kun je deze stroom terugleveren aan je energieleverancier. Die betaalt je daar een vergoeding voor. Welke energieleverancier is de groenste? Wat kosten zonnepanelen en wat brengen ze op?

afbouw salderingsregeling
Salderingsregeling zonnepanelen: hoe zit het nu precies met deze regeling vanaf 2023?

Femke 9 april 2021

Eind 2020 kwam het kabinet met een wetsvoorstel om de salderingsregeling zonnepanelen af te bouwen vanaf 2023. Wat is de status hiervan en hoe gaat het nu precies verder met de salderingsregeling? En is zonnepanelen aanschaffen nog wel verstandig als deze populaire regeling wordt afgebouwd?

Delta overgenomen door Vattenfall
Vattenfall neemt energieberdijf Delta Zeeland over

Eric 21 januari 2019

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall heeft de energietak van Delta, die onder andere groene stroom aan consumenten en het midden en kleinbedrijf verkoopt overgenomen. voor de klanten van Delta gaat er niets veranderen zegt het bedrijf in een persbericht.