de groenste energieleverancier

Wie is de groenste energieleverancier van Nederland?

Femke 26 november 2020
Leestijd 3 minuten Categorie: Energie,

Ieder jaar doen de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE samen onderzoek naar de duurzaamheid van energieleveranciers. Daarmee willen deze organisaties zowel de energieleveranciers als consumenten stimuleren om duurzame keuzes te maken. Uit het onderzoek volgt een ranglijst genaamd Stroomranking. Onlangs kwam de Stroomranking editie 2020 uit. Daaruit blijkt onder andere dat het langzaam vooruit gaat met de verduurzaming, maar dat veel energieleveranciers zich groener voordoen dan ze zijn.

Wat verstaan we precies onder groene stroom?

Maar eerst, wat verstaan we nu eigenlijk precies onder groene stroom? Groene stroom komt van duurzame energiebronnen. Daarmee worden alle bronnen bedoeld die hernieuwbaar zijn. Dus alle bronnen die niet onder de fossiele energiebronnen (steenkool, bruinkool, aardolie, aardgas en aanverwante bronnen) vallen. Kernenergie valt ook niet onder groene energie.

54 leveranciers beoordeeld op duurzaamheid

De Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE beoordeelden voor de Stroomranking 54 energieleveranciers. Deze werden op de volgende criteria beoordeeld:

  • Levering: welk percentage is echt groene stroom en welk percentage grijs?
  • Inkoop: hoe wordt de stroom geproduceerd?
  • Investeringen: hoeveel bedragen de investeringen in groene stroom voor de toekomst?

Een belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat maar elf leveranciers zich echt groen mogen noemen. Daarbij valt op dat het voornamelijk de kleinere leveranciers zijn die goed scoren.

ranglijst-groenste-energieleverancier

De ranglijst groenste energieleverancier voor 2020.

Zakelijke markt veel minder groen dan consumentenmarkt

Ook opvallend is het aanzienlijke verschil tussen de zakelijke en particuliere markt. Het gemiddelde rapportcijfer van leveranciers voor de zakelijke markt is onvoldoende, een 5,0.  De levering aan consumenten gaat een stuk beter: het gemiddelde rapportcijfer is daar een 6,8.

Grote verschillen tussen grote en kleine leveranciers

De verschillen zijn groot. Vijf energieleveranciers voor de consumentenmarkt, EasyEnergy, Pure Energie, Energie VanOns, om | nieuwe energie en Powerpeers doen het perfect: deze betrekkelijk kleine en jonge leveranciers scoren rapportcijfer 10 voor consumentenenergie. De grote en bekende namen presteren een stuk minder goed. Vattenfall en Essent halen een zware onvoldoende. Positieve uitschieter bij de grote namen is Eneco met een 8,1 voor consumentenenergie.

Grote stijgers op de Stroomranking zijn Budget Energie dat van een 3,7 naar een 7,7 ging,  en NLE (van 3,9 naar 6,3).

Eneco doet het aanzienlijk beter dan de andere "groten"

Vergroening door zo’n groot bedrijf heeft grote impact op het verduurzamen van de hele stroomvoorziening.

Greenwashing blijft een probleem

Wat opvalt in het onderzoek is dat ongeveer twee derde van de energieleveranciers een lager cijfer krijgt voor de stroom die ze inkopen dan voor de stroom die ze verkopen. Dat duidt erop dat de ingekochte stroom vaak grijs is. Hoe kan dat ze deze stroom dan toch als ‘groen’ verkopen? Energieleveranciers kopen certificaten, Garanties van Oorsprong (GVO's) genaamd. Door deze certificaten te tonen lijkt de stroom groen, terwijl dat voor een groot deel eigenlijk niet zo is. Dit noemen we greenwashing.

De grootste verschillen tussen inkoop- en verkoopcijfers zagen de onderzoekers bij Clean Energy, Energiedirect, Essent, Woonenergie, Oxxio, UnitedConsumers en Neosmart.

greenwashing energie

Informatieplicht voor energieleveranciers

Certificaten kopen en koppelen aan ingekochte stroom, mag dat zomaar? Sinds 2005 zijn energieleveranciers verplicht hun klanten te informeren over de bron van de elektriciteit die ze leveren. Dit doen ze met een stroometiket. Deze verplichting geldt echter niet voor ingekochte stroom. Hierdoor blijft verborgen dat achter de stroometiketten soms toch vervuilende stroom schuilgaat. De organisaties achter het onderzoek doen dan ook een oproep aan de politiek om ook voor ingekochte stroom met een wettelijke transparantieplicht te komen.

Eneco groenste energieleverancier van de ‘grote drie’

Uit het onderzoek blijkt dat van de grote namen Eneco als enige positief opvalt. Een 8,1 voor consumentenenergie is een fraaie score, zeker als je het vergelijkt met de zware onvoldoendes van concurrenten als Vattenfall en Essent. Eneco heeft duurzaamheid tot een belangrijk onderdeel van de strategie gemaakt. Onlangs kreeg Eneco daarvoor het ISO 55001-certificaat voor Asset Management.

Energieleveranciers vergelijken

Eneco verzorgt samen met Vattenfall en Essent ongeveer twee derde van het totale stroomaanbod voor consumenten. Vergroening door zo’n groot bedrijf heeft dan ook grote impact op het verduurzamen van de hele Nederlandse stroomvoorziening.

Ben je benieuwd hoe jouw leverancier het doet? Of wil je overstappen naar een groenere energieleverancier? In onze energievergelijker kun je filteren op groene energie. Daarbij kun je ook de gewenste herkomst aangeven (uit Nederland of Europa). Ook kun je per energie-aanbieding zien wat de bron daarvan is!

Vergelijk leveranciers op duurzaamheidVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Bronvermelding

Tags

  • Eneco
  • Pure Energie
  • Vattenfall
  • Essent
  • om | nieuwe energie
  • Energie VanOns
  • EasyEnergy
  • Budget Energie
  • Oxxio
  • UnitedConsumers
  • Energiedirect
  • NLE
  • Powerpeers

Gerelateerde artikelen

beter klimaat groen energiecontract
Help je het klimaat echt met een duurzaam energiecontract?

Femke 14 augustus 2020

Wil jij graag een steentje bijdragen aan het minder belasten van het klimaat, bijvoorbeeld door te kiezen voor een duurzaam energiecontract? Wanneer je op zoek gaat naar een aanbieder die écht duurzaam en milieuvriendelijk is, kom je er al snel achter dat dit nog niet zo makkelijk is. Er zijn tientallen aanbieders, die ook nog eens vrijwel allemaal verschillende soorten contracten aanbieden.

energie overstappen
Record overstappen energie door hogere energiekosten

Eric 12 februari 2019

In 2018 is een recordaantal huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier. Aanleiding hiervoor was met name de aangekondigde stijging van energiekosten. Door over te stappen naar een andere leverancier kunnen consumenten tot wel 300 euro besparen op de energienota.

dynamisch energiecontract
Een dynamisch energiecontract, is dat gunstig of niet?

Femke Update: 9 november 2023

De energiemarkt is op dit moment uiterst onzeker, contracten met vaste tarieven worden niet meer aangeboden en steeds meer huishoudens komen in de problemen door dure variabele tarieven. Er is echter ook nog een contract met dynamisch tarief, is dit gustig of juist niet?

energielabel apparaten
Energieverbruik vaak hoger dan energielabel aangeeft

Femke 27 maart 2019

Veel apparaten blijken minder energiezuinig te zijn dan op het energielabel wordt aangegeven. Dit blijkt uit een onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit NVWA. Vooral bij televisies, vaatwassers en koelkasten blijkt het energieverbruik vaak niet te kloppen met het energielabel.