energieleverancier kiezen voor zonnepanelen

Welke energieleverancier kiezen als je zonnepanelen hebt en stroom wil terugleveren?

Femke 3 november 2020
Leestijd 5 minuten Categorie: Energie,

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en leveren je ook nog eens geld op. Wek je namelijk met je zonnepanelen meer stroom op dan je verbruikt? Dan kun je deze stroom terugleveren aan je energieleverancier. Die betaalt je daar een vergoeding voor.

Maar let op, de vergoeding voor teruglevering verschilt behoorlijk per leverancier. Welke energieleverancier geeft de beste vergoeding? En welke energieleverancier is nu echt de groenste? Wat kosten zonnepanelen eigenlijk, en wat brengen ze op? Het antwoord op al deze vragen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Wat is de investering voor zonnepanelen?

Als je zonnepanelen wilt, moet je eerst zeker weten of jouw dak daarvoor wel geschikt is. Ook je energiemeter en je meterkast moeten aan bepaalde eisen voldoen. Je energieleverancier kan je vragen hierover beantwoorden. Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan kun je van start met zonnepanelen. Je hebt drie mogelijkheden om zonnepanelen aan te schaffen: kopen, huren of leasen.

  • Als je zonnepanelen wil kopen, ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten. Er zijn verschillende types zonnepanelen, en de prijs kan behoorlijk variëren. Gemiddeld zit je al gauw rond de 4000 euro voor tien panelen. Het is wel mooi meegenomen dat je na aankoop de btw terug kan krijgen van de Belastingdienst.
  • Een groot voordeel van zonnepanelen huren is dat je niet in één keer een grote investering hoeft te doen. Je betaalt maandelijks een bedrag aan huur aan de zonnepanelenverhuurder. Meestal heb je ook geen omkijken naar onderhoud en reparatie, omdat de verhuurder daarvoor zorgt. Let wel op dat tussentijds opzeggen van het huurcontract duur uit kan vallen. Check dus goed je huurcontract voordat je het ondertekent.
  • Het leasen van zonnepanelen werkt hetzelfde als het leasen van bijvoorbeeld een telefoon of auto. Je betaalt maandelijks een bedrag, gedurende een afgesproken periode. Meestal is de leaseperiode van zonnepanelen 15 jaar. Na de looptijd zijn de zonnepanelen van jou en kun je er nog zo’n 10 jaar gebruik van maken: de levensduur van zonnepanelen is namelijk gemiddeld 25 jaar. Je kunt de zonnepanelen aan het einde van je contract ook inruilen voor een nieuwere variant. Daarvoor sluit je dan weer een nieuw contract af.

Je hebt op meerdere manieren voordeel met zonnepanelen

Je neemt minder stroom af, krijgt een vergoeding voor terugleveren én betaalt minder energiebelasting.

Wat leveren zonnepanelen op?

Als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je zelf verbruikt, wordt dit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Elke energieleverancier is namelijk wettelijk verplicht de stroom die je teruglevert te verrekenen met de stroom die je afneemt. Dit heet salderen.

Je hebt dus op meerdere manieren financieel voordeel met zonnepanelen: je energierekening wordt lager doordat je minder stroom van je leverancier afneemt, en voor het terugleveren van stroom krijg je een vergoeding. Je betaalt ook nog eens minder energiebelasting.

De salderingsregeling wordt vanaf 2023 afgebouwd. Hoe dit in de praktijk zal verlopen, en of er een andere regeling voor in de plaats komt is nog niet bekend.

Voordelen van zonnepanelen

Je ziet ze op steeds meer daken: in Nederland zijn er al rond de 1 miljoen woningen voorzien van zonnepanelen. Ze dragen bij aan een beter milieu, bieden financieel voordeel, en nog veel meer. De voordelen van zonnepanelen op een rij:

  • Zonnepanelen leveren een besparing op je energierekening, omdat je zelf stroom opwekt en dus minder stroom van het stroomnet nodig hebt.
  • Voor het terugleveren van stroom krijg je een vergoeding.
  • Stroom opwekken met zonnepanelen belast het milieu niet.
  • Doordat je zelf stroom opwekt, heb je minder last van de stijging van stroomtarieven.
  • Je woning stijgt in waarde met zonnepanelen op het dak: gemiddeld zo’n € 5000,- Niet alleen door de zonnepanelen zelf, maar ook omdat ze een gunstig effect hebben op het energielabel van je woning.
  • De energiebelasting stijgt ieder jaar, maar met zonnepanelen heb je daar minder last van: je betaalt over de zelf opgewekte stroom geen energiebelasting.
  • De spaarrente is historisch laag, en het ziet er niet naar uit dat dit snel gaat veranderen. Daardoor is het rendement van zonnepanelen veel hoger dan het rendement van je spaarrekening.

Welke energieleverancier kiezen bij terugleveren stroom

Wil je zonnepanelen laten plaatsen? Dat kan bij iedere energieleverancier. Dat zijn er best veel, en ze hebben ook nog eens allerlei verschillende contracten. De vergoeding voor terugleveren van stroom van zonnepanelen kan per leverancier behoorlijk verschillen. Wat is nu de beste keuze? Vergelijk de verschillende aanbieders met onze vergelijker. Hierin kun je aangegeven dat je zonnepanelen hebt, en een schatting geven van de opbrengst. Hier wordt dan bij het vergelijken rekening mee gehouden.

Vergelijk energieleveranciers voor terugleverenVergelijken

Hoe groen is je energieleverancier?

Als je zonnepanelen hebt dan doe je dit meestal niet alleen voor het financiële voordeel, maar ook omdat je graag meewerkt aan een beter milieu. Dan vind je het waarschijnlijk ook belangrijk dat je energieleverancier duurzame energie levert. Een aantal leveranciers heeft zich volledig gericht op het leveren van groene stroom via zonnepanelen. Voorbeelden hiervan zijn Pure Energie, Energie VanOns en Vrijopnaam. Van alle groene energieleveranciers wordt jaarlijks door WISE Nederland een overzicht gemaakt. Klik hier voor deze ranglijst groenste energieleverancier van 2020.

zonnepanelen in een zonnepark

Je kunt ook investeren in zonnepanelen in een zonnepark.

Je eigen zonnepanelen, maar niet op je eigen dak

Is het op het dak van jouw huis niet mogelijk zonnepanelen te installeren, of wil je gewoon geen zonnepanelen op je dak, maar wil je toch graag je steentje bijdragen aan zonne-energie? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor:

  • De postcoderoosregeling: dit is een stimuleringsregeling. Je wordt lid van een coöperatie, en je koopt dan zonnepanelen die niet op je eigen dak komen te liggen, maar op daken binnen omliggende postcodes. Met deze regeling profiteer je van het belastingvoordeel op zonne-energie.
  • Buiten de postcoderoos: ook bij deze optie koop je zonnepanelen die niet op je eigen dak komen. Het verschil met de postcoderoosregeling is dat ze ook niet in de omliggende postcodes komen te liggen. Het nadeel hiervan is dat het belastingvoordeel dan niet geldt. Een voordeel is dat als er geen zonnepanelen mogelijk zijn in je directe omgeving, je op deze manier toch mee kunt doen aan zonne-energie opwekken.
  • Investeren zonder kopen: je koopt niet rechtstreeks zonnepanelen, maar een soort obligaties. Hiervan wordt de opbrengst gebruikt voor het aanleggen van een zonnepark. Aan het eind van de afgesproken looptijd krijg je jouw inleg terug. In de tussentijd deel je in de opbrengsten van de stroom door de zonnepanelen, of een vaste rente. Én je hebt bijgedragen aan duurzame energie.
  • Stroom kopen van andermans zonnepanelen: je kiest bij een energieleverancier voor stroomlevering uit duurzame Nederlandse bronnen. Dat kunnen zonneparken zijn, of stroom van zonnepanelen van andere deelnemers. Andersom werkt het ook: overtollige stroom van je eigen zonnepanelen kun je, via de energieleverancier, verkopen aan andere huishoudens.

De beste energieaanbiedingen

Energiedirect aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 260 euro korting / cashback!

Coolblue Energie aanbieding
1 Jaar Zeker

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Nu € 200 Coolblue tegoed!

Nu 200 euro tegoed voor de Coolblue webshop bij een 1 jarig contract!
Bovenop tot 250 euro korting op energiebesparende producten!

Essent aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groen stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 310 euro korting / cashback!

UnitedConsumers aanbieding
1 jaar vast tarief

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

125 euro extra korting / cashback!

Energiecontracten met een dynamisch tarief:

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Tags

  • Pure Energie
  • Energie VanOns
  • Vrijopnaam

Gerelateerde artikelen

zonnepanelen rendabel
Blijft investeren in zonnepanelen rendabel?

Femke 19 september 2023

Investeerde je de afgelopen jaren in zonnepanelen voor je huis, dan was dat waarschijnlijk een van de slimste financiële zetten die je kon doen. Zonnepanelen leveren immers een aanzienlijke verlaging op van je energierekening. Maar de salderingsregeling staat onder druk en energiebedrijven komen met terugleverkosten.

gasprijzen dalen niet
De kans dat de gasprijzen op korte termijn zullen dalen is klein

Femke 24 februari 2022

Sinds de gasprijzen eind vorige jaar een zeer snelle en ongekende stijging lieten zien is de energiemarkt uiterst onzeker. Analisten verwachtten enkele maanden geleden nog dat de prijzen bij het aanbreken van het voorjaar weer zouden dalen, maar de situatie is nu heel anders.

Welkom Energie in problemen
Energieleverancier Welkom Energie kan niet meer leveren, wat betekent dit voor klanten?

Eric 27 oktober 2021

Door de hoge gasprijzen lijkt nu ook de eerste Nederlandse leverancier serieus in de problemen. Het betreft hier Welkom Energie, een relatief kleine energieleverancier met ongeveer 90.000 klanten. Omdat het bedrijf niet meer aan zijn leveringsverplichtingen kan voldoen is de leveringsvergunning per 1 november ingetrokken.

stijgende energieprijzen
De energieprijzen schieten omhoog, wat merk je hiervan als consument?

Eric 22 september 2021

In de media horen we al geruime tijd over allerlei crisissen, maar met de steeds maar hogere energieprijzen wordt nu ook al gesproken van een energiecrisis. De tarieven voor elektriciteit en gas blijven maar stijgen. Wat is er aan de hand en wat is de oorzaak? En wat gaan we hier als consument van merken?