besparen vaste lasten met niet loyaal zijn

Loyaal zijn is vaak goed, maar niet voor je vaste lasten

Bregje 28 september 2021 Categorieën: Verzekering, Internet & TV, Energie, Mobiel

Loyaliteit wordt vaak gewaardeerd en beloond, maar voor vaste lasten zoals abonnementen, energiecontracten en verzekeringen geldt dat vaak juist niet. Verzekeraars, providers en energieleveranciers noemen klanten die nooit overstappen vaak slapende klanten. Voor hen zijn slapende klanten de beste klanten.
Kijk je nooit naar je contracten om, dan betaal je na verloop van tijd het meeste. Overstappen of onderhandelen kan je veel besparingen opleveren, maar hoe pak je het aan? We zetten de mogelijkheden om over te stappen, en daarmee geld te besparen op een rij.

Besparen op vaste lasten begint met overzicht

We staan er vaak niet bij stil, maar een groot deel van het inkomen gaat op aan vaste lasten. Tegenwoordig betaalt een grote meerderheid van de huishoudens de vaste lasten via automatische afschrijvingen. Dat is op zich handig, want je hebt zo minder werk aan je administratie, maar je verliest al snel mogelijkheden om te besparen uit het oog.

Heb je nog geen overzicht van je vaste lasten? Zet al je vaste lasten eens letterlijk op een rij, en loop ze één voor één na. Welke vaste lasten kunnen goedkoper door over te stappen? Misschien zijn er zelfs lasten die je kunt schrappen.

De volgende stap is vergelijken. Vrijwel alle vaste lasten, zoals je zorgverzekering, mobiele abonnement en je energierekening en nog veel meer, kun je online vergelijken. Een gemakkelijke en snelle manier om erachter te komen waar je voordeliger uit bent voor je abonnementen en contracten.

Kijk ook eens goed naar veranderingen in je situatie

Een verzekering of contract sluit je meestal af wanneer dat nodig is, en vaak kijk je er daarna nauwelijks meer naar om. Maar als er iets verandert in jouw situatie of die van je huishouden kan dat van invloed zijn op je verzekeringen en andere contracten. Een scheiding, een andere auto, een ander huis, kinderen, een andere baan: deze veranderingen kunnen allemaal van invloed zijn.

Loop eens al je verzekeringen en contracten na, misschien betaal je bijvoorbeeld voor dekkingen die niet meer van toepassing zijn. En het is gelijk een goed moment om te kijken of je op verzekeringen en andere contracten, bijvoorbeeld voor mobiele of vaste telefonie, internet en tv kunt besparen door over te stappen.

Een verandering in situatie of huishouden is vaak van invloed op contracten

Het overstapseizoen voor zorgverzekeringen komt er weer aan

De zorgverzekering is vaak een van de duurste onderdelen van je vaste lasten, maar ook eentje waar veel op kunt besparen. Met overstappen spaar je gemiddeld ongeveer 20 euro per persoon per uit. Een huishouden met twee volwassenen – kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd - kan dus een kleine 500 euro besparen op jaarbasis.

Hou de komende tijd de berichtgeving over zorgverzekeringen in de gaten, want de tijd om over te stappen komt er weer aan. Overstappen kan jaarlijks, aan het eind van elk jaar. In november maken de verzekeraars de nieuwe premies en voorwaarden bekend, en dan kun je tot 31 december overstappen.

Hoe groot je financieel voordeel ook lijkt, kies niet blindelings de goedkoopste zorgverzekering. Je moet eerst zeker weten dat je nieuwe verzekeraar de zorg dekt die jij verwacht nodig te hebben.

Je kunt naast overstappen op nog twee manieren besparen op je zorgverzekering:

  1. Kijk kritisch naar je aanvullende verzekeringen. Heb je deze allemaal nodig? Verwacht je bijvoorbeeld weinig gebitsproblemen en betaal je veel premie voor je tandartsverzekering, dan kun je overwegen deze te schrappen, of een lagere dekking te kiezen.
  2. Verhoog je jouw eigen risico, dan krijg je een korting op je premie. Die kan oplopen tot enkele honderden euro’s op jaarbasis. Wees je er wel van bewust dat daar een risico aan zit: als je toch onverwacht met veel zorgkosten te maken krijgt, dan ben je het hogere bedrag aan eigen risico al snel kwijt.

De goedkoopste zorgverzekeringen bij een maximaal eigen risico

FLKS zorgpolis
Budget

budget-naturapolis

basisverzekering
met € 885 eigen risico

p/mnd

1
UnitedConsumers zorgpolis
UC Bewuste Keuze

budget-naturapolis

basisverzekering
met € 885 eigen risico

p/mnd

2
Salland zorgpolis
Zorgverzekering

naturapolis

basisverzekering
met € 885 eigen risico

p/mnd

3
Ditzo zorgpolis
Goede Keuze

naturapolis

basisverzekering
met € 885 eigen risico

p/mnd

4

Overstappen andere verzekeringen

Wat voor je zorgverzekering geldt, geldt ook voor veel andere verzekeringen. Zoals je autoverzekering en je reis- inboedel- opstal, aansprakelijkheids- of rechtsbijstandverzekering. Overstappen kan op verschillende manieren lonen: bijvoorbeeld door een welkomstkorting bij je nieuwe verzekeraar, of doordat simpelweg de premie bij een andere verzekeraar lager is.

Maak er daarom een gewoonte van om eens per jaar de prijzen van jouw verzekeringen te vergelijken met die van andere verzekeraars. De concurrentie is groot en verzekeraars komen regelmatig met kortingsacties en ook verzekeringspremies veranderen regelmatig.

Waar je ook vaak mee kunt besparen is zoveel mogelijk al je verzekeringen bij één verzekeraar onderbrengen. Veel verzekeraars geven extra korting naarmate je meer verzekeringen bij hen onderbrengt.

Misschien kun je zelfs soms verzekeringen schrappen, bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering als je eigenlijk nooit reist.

Maak er een gewoonte van om eens per jaar de prijzen van verzekeringen te vergelijken

Overstappen van energieleverancier

De een doet het ieder jaar, de ander nooit: veranderen van energieleverancier. Behoor jij tot de tweede groep, overweeg dan om het toch een keer te proberen. Je energiecontract vergelijken en overstappen naar een andere leverancier kan je op twee manieren voordeel opleveren:

  1. Je krijgt een welkomstkorting, cadeau of cashback.
  2. Je geniet van lagere tarieven bij je nieuwe energieleverancier.

Check wel even of jouw huidige contract voor bepaalde of onbepaalde tijd is. Heb je een contract voor onbepaalde tijd, dan kun je elk moment overstappen. Heb je een contract voor bepaalde tijd, zoals een jaarcontract? Dan kun je meestal pas overstappen op het einde van de looptijd. Let bij een jaarcontract of ander contract voor bepaalde tijd ook op de opzegtermijn.

Vergelijk energie en stap overVergelijken

Heb je zonnepanelen of een dubbele meter? Deze opties kun je op de volgende pagina opgeven.

Overstappen gaat steeds makkelijker

Wat mensen er vaak van weerhoudt om over te stappen is dat ze denken dat het veel gedoe is. Overstappen is echter steeds makkelijker geworden, en vaak helpt je nieuwe leverancier je graag met het overstappen.

Waren de energieprijzen een jaar geleden historisch laag, inmiddels zijn ze historisch hoog. De verwachting is dat de tarieven voor consumenten de komende tijd gaan stijgen. Een reden te meer om over te stappen naar een voordeliger leverancier.

Overstappen van internet, tv en telefonieabonnement

Abonnementen voor internet, tv en vaste telefonie zijn vaak gecombineerd in een 3-in-1 pakket. Providers beconcurreren elkaar hevig, en daar kun je als consument je voordeel mee doen. Vergelijk jouw 3-in-1 abonnement, of je losse abonnementen eens met die van andere aanbieders. Je zult zien dat je vrijwel altijd goedkoper uit kan komen. Door bijvoorbeeld over te stappen naar een provider met lagere tarieven, of eentje die een substantiële welkomstkorting geeft, of als je geluk hebt beide.

Goedkopere internet & tv abonnementen

Youfone aanbieding
Alles in 1 30 Mbps

30 MB internet
46 TV zenders (29 HD)

€ 44,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 24,00
p/mnd

1
Ziggo aanbieding
Alles in 1 Voordeelpakket

50 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

€ 56,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 9 maanden € 28,00
p/mnd

2
Budget aanbieding
Alles in 1 100 Mbit/s

100 MB internet
79 TV zenders (58 HD)

€ 50,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 19,50
p/mnd

3
DELTA aanbieding
Alles in 1 Glasvezel 1000 mb/s

1000 MB internet
73 TV zenders (42 HD)

€ 67,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 12 maanden € 47,00
p/mnd

4
Ziggo aanbieding
Basis Voordeelpakket

50 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

€ 52,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 9 maanden € 26,25
p/mnd

1
Youfone aanbieding
Internet & TV 30 Mbps

30 MB internet
46 TV zenders (29 HD)

€ 43,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 23,00
p/mnd

2
Budget aanbieding
Standaard Internet en TV 100 Mbit/s

100 MB internet
79 TV zenders (58 HD)

€ 49,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 18,50
p/mnd

3
DELTA aanbieding
TV & Internet 1000 mb/s

1000 MB internet
73 TV zenders (42 HD)

€ 68,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 12 maanden € 45,00
p/mnd

4
Youfone aanbieding
Internet en bellen 30 Mbps

30 MB internet

€ 32,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 22,00
p/mnd

1
Budget aanbieding
Standaard Internet en Bellen 100 Mbit/s

100 MB internet

€ 35,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 19,50
p/mnd

2
T-Mobile aanbieding
Internet 50 Mbps & Bellen

50 MB internet

€ 35,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 32,50
p/mnd

3
KPN aanbieding
Glasvezel Internet 1000 Mbit/s & Bellen

1000 MB internet

€ 54,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 28,25
p/mnd

4
Youfone aanbieding
Internet 30 Mbps

30 MB internet

€ 31,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 21,00
p/mnd

1
Budget aanbieding
Standaard Internet 100 Mbit/s

100 MB internet

€ 34,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 18,50
p/mnd

2
T-Mobile aanbieding
Internet 50 Mbps

50 MB internet

€ 32,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 30,00
p/mnd

3
Ziggo aanbieding
Internet Complete

350 MB internet

€ 53,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 26,50
p/mnd

4

Overstappen van mobiele telefonie provider

Mobiele telefonie behoort tegenwoordig voor vrijwel iedereen tot de vaste lasten. Ook op het gebied van mobiele telefoonabonnementen heb je uitgebreide mogelijkheden om te vergelijken en te besparen door over te stappen. Vaak hoeft dit niet ten koste van de kwaliteit te gaan. Goedkope aanbieders als Simpel, Simyo of Lebara gebruiken namelijk exact dezelfde netwerken als de gevestigde namen zoals KPN en Vodafone.

Vergelijk mobiel en stap overVergelijken

0 GB
0 min

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

goedkoper bellen naar buitenland
Goedkoop bellen in de EU tarieven zijn vanaf nu lager

Femke 23 mei 2019

Vanaf heden is bellen naar andere landen binnen de Europese Unie aanzienlijk goedkoper geworden. Dat geldt overigens ook voor het versturen van sms-berichten. Voor maximaal 0,19 eurocent per minuut kan er vanuit Nederland gebeld worden naar een willekeurig EU-land. Ook het versturen van een sms bericht is met maximaal 0,06 eurocent excl. btw aanzienlijk voordeliger geworden.

internetten op je vakantieadres
Bereikbaar en online blijven op vakantie onze tips

Eric Update: 25 februari 2021

Nu de vakanties weer voor de deur staan is het nuttig om de mogelijkheden en valkuilen van bereikbaar en online zijn op je vakantieadres weer eens op een rij te zetten. Of je nu in Nederland blijft, in Europa of naar een land buiten Europa gaat, het is altijd weer opletten dat je geen torenhoge kosten maakt met je bel- en internetgedrag.

aanleg glasvezelkabels
KPN kan glasvezel nog sneller uitrollen dankzij pensioenfonds ABP

Eric 26 maart 2021

Enkele maanden geleden kondigde KPN al aan flink te gaan investeren in het aanleggen van glasvezel. Dit krijgt nu nog een extra boost doordat Nederlands grootste pensioenfonds ABP mee gaat investeren in de aanleg van glasvezelnetwerken. Samen zullen ABP en KPN nog 1 miljard euro extra investeren.

glasvezel kabel aanleggen
Glasvezel in Nederland: de stand van zaken én alternatieven

Eric Update: 1 december 2020

Nadat de aanleg van glasvezel een aantal jaren op een laag pitje heeft gestaan gaan er tegenwoordig weer veel glasvezelkabels de grond in. Dit is onder andere te danken aan de vele nieuwbouwprojecten waarbij nieuwe wijken direct worden voorzien van fiber, maar ook het verglazen van de buitengebieden heeft hierin een groot aandeel.