besparen vaste lasten met niet loyaal zijn

Loyaal zijn is vaak goed, maar niet voor je vaste lasten

Bregje 28 september 2021 Categorieën: Verzekering, Internet & TV, Energie, Mobiel

Loyaliteit wordt vaak gewaardeerd en beloond, maar voor vaste lasten zoals abonnementen, energiecontracten en verzekeringen geldt dat vaak juist niet. Verzekeraars, providers en energieleveranciers noemen klanten die nooit overstappen vaak slapende klanten. Voor hen zijn slapende klanten de beste klanten.
Kijk je nooit naar je contracten om, dan betaal je na verloop van tijd het meeste. Overstappen of onderhandelen kan je veel besparingen opleveren, maar hoe pak je het aan? We zetten de mogelijkheden om over te stappen, en daarmee geld te besparen op een rij.

Besparen op vaste lasten begint met overzicht

We staan er vaak niet bij stil, maar een groot deel van het inkomen gaat op aan vaste lasten. Tegenwoordig betaalt een grote meerderheid van de huishoudens de vaste lasten via automatische afschrijvingen. Dat is op zich handig, want je hebt zo minder werk aan je administratie, maar je verliest al snel mogelijkheden om te besparen uit het oog.

Heb je nog geen overzicht van je vaste lasten? Zet al je vaste lasten eens letterlijk op een rij, en loop ze één voor één na. Welke vaste lasten kunnen goedkoper door over te stappen? Misschien zijn er zelfs lasten die je kunt schrappen.

De volgende stap is vergelijken. Vrijwel alle vaste lasten, zoals je zorgverzekering, mobiele abonnement en je energierekening en nog veel meer, kun je online vergelijken. Een gemakkelijke en snelle manier om erachter te komen waar je voordeliger uit bent voor je abonnementen en contracten.

Kijk ook eens goed naar veranderingen in je situatie

Een verzekering of contract sluit je meestal af wanneer dat nodig is, en vaak kijk je er daarna nauwelijks meer naar om. Maar als er iets verandert in jouw situatie of die van je huishouden kan dat van invloed zijn op je verzekeringen en andere contracten. Een scheiding, een andere auto, een ander huis, kinderen, een andere baan: deze veranderingen kunnen allemaal van invloed zijn.

Loop eens al je verzekeringen en contracten na, misschien betaal je bijvoorbeeld voor dekkingen die niet meer van toepassing zijn. En het is gelijk een goed moment om te kijken of je op verzekeringen en andere contracten, bijvoorbeeld voor mobiele of vaste telefonie, internet en tv kunt besparen door over te stappen.

Een verandering in situatie of huishouden is vaak van invloed op contracten

Het overstapseizoen voor zorgverzekeringen komt er weer aan

De zorgverzekering is vaak een van de duurste onderdelen van je vaste lasten, maar ook eentje waar veel op kunt besparen. Met overstappen spaar je gemiddeld ongeveer 20 euro per persoon per uit. Een huishouden met twee volwassenen – kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd - kan dus een kleine 500 euro besparen op jaarbasis.

Hou de komende tijd de berichtgeving over zorgverzekeringen in de gaten, want de tijd om over te stappen komt er weer aan. Overstappen kan jaarlijks, aan het eind van elk jaar. In november maken de verzekeraars de nieuwe premies en voorwaarden bekend, en dan kun je tot 31 december overstappen.

Hoe groot je financieel voordeel ook lijkt, kies niet blindelings de goedkoopste zorgverzekering. Je moet eerst zeker weten dat je nieuwe verzekeraar de zorg dekt die jij verwacht nodig te hebben.

Je kunt naast overstappen op nog twee manieren besparen op je zorgverzekering:

  1. Kijk kritisch naar je aanvullende verzekeringen. Heb je deze allemaal nodig? Verwacht je bijvoorbeeld weinig gebitsproblemen en betaal je veel premie voor je tandartsverzekering, dan kun je overwegen deze te schrappen, of een lagere dekking te kiezen.
  2. Verhoog je jouw eigen risico, dan krijg je een korting op je premie. Die kan oplopen tot enkele honderden euro’s op jaarbasis. Wees je er wel van bewust dat daar een risico aan zit: als je toch onverwacht met veel zorgkosten te maken krijgt, dan ben je het hogere bedrag aan eigen risico al snel kwijt.

De goedkoopste zorgverzekeringen bij een maximaal eigen risico

Jaaah zorgpolis aanbieding
Budgetpolis

basisverzekering
met € 885 eigen risico

p/mnd

1
De Friesland zorgpolis aanbieding
Zelf Bewust Polis

basisverzekering
met € 885 eigen risico

p/mnd

2
Ditzo zorgpolis aanbieding
Goede Keuze

basisverzekering
met € 885 eigen risico

p/mnd

3
HEMA zorgpolis aanbieding
Combinatiepolis

basisverzekering
met € 885 eigen risico

p/mnd

4

Overstappen andere verzekeringen

Wat voor je zorgverzekering geldt, geldt ook voor veel andere verzekeringen. Zoals je autoverzekering en je reis- inboedel- opstal, aansprakelijkheids- of rechtsbijstandverzekering. Overstappen kan op verschillende manieren lonen: bijvoorbeeld door een welkomstkorting bij je nieuwe verzekeraar, of doordat simpelweg de premie bij een andere verzekeraar lager is.

Maak er daarom een gewoonte van om eens per jaar de prijzen van jouw verzekeringen te vergelijken met die van andere verzekeraars. De concurrentie is groot en verzekeraars komen regelmatig met kortingsacties en ook verzekeringspremies veranderen regelmatig.

Waar je ook vaak mee kunt besparen is zoveel mogelijk al je verzekeringen bij één verzekeraar onderbrengen. Veel verzekeraars geven extra korting naarmate je meer verzekeringen bij hen onderbrengt.

Misschien kun je zelfs soms verzekeringen schrappen, bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering als je eigenlijk nooit reist.

Maak er een gewoonte van om eens per jaar de prijzen van verzekeringen te vergelijken

Overstappen van energieleverancier

De een doet het ieder jaar, de ander nooit: veranderen van energieleverancier. Behoor jij tot de tweede groep, overweeg dan om het toch een keer te proberen. Je energiecontract vergelijken en overstappen naar een andere leverancier kan je op twee manieren voordeel opleveren:

  1. Je krijgt een welkomstkorting, cadeau of cashback.
  2. Je geniet van lagere tarieven bij je nieuwe energieleverancier.

Check wel even of jouw huidige contract voor bepaalde of onbepaalde tijd is. Heb je een contract voor onbepaalde tijd, dan kun je elk moment overstappen. Heb je een contract voor bepaalde tijd, zoals een jaarcontract? Dan kun je meestal pas overstappen op het einde van de looptijd. Let bij een jaarcontract of ander contract voor bepaalde tijd ook op de opzegtermijn.

Vergelijk energie en stap overVergelijken

Heb je zonnepanelen of een dubbele meter? Deze opties kun je op de volgende pagina opgeven.

Overstappen gaat steeds makkelijker

Wat mensen er vaak van weerhoudt om over te stappen is dat ze denken dat het veel gedoe is. Overstappen is echter steeds makkelijker geworden, en vaak helpt je nieuwe leverancier je graag met het overstappen.

Waren de energieprijzen een jaar geleden historisch laag, inmiddels zijn ze historisch hoog. De verwachting is dat de tarieven voor consumenten de komende tijd gaan stijgen. Een reden te meer om over te stappen naar een voordeliger leverancier.

Overstappen van internet, tv en telefonieabonnement

Abonnementen voor internet, tv en vaste telefonie zijn vaak gecombineerd in een 3-in-1 pakket. Providers beconcurreren elkaar hevig, en daar kun je als consument je voordeel mee doen. Vergelijk jouw 3-in-1 abonnement, of je losse abonnementen eens met die van andere aanbieders. Je zult zien dat je vrijwel altijd goedkoper uit kan komen. Door bijvoorbeeld over te stappen naar een provider met lagere tarieven, of eentje die een substantiële welkomstkorting geeft, of als je geluk hebt beide.

Goedkopere internet & tv abonnementen

T-Mobile aanbieding
GO GO GO Deals - korting en superveel extra's!

Geen aansluitkosten t.w.v. 30 op alle Thuis abonnementen + de eerste 6 maanden videoland premium + voor glasvezel geen installatiekosten t.w.v. € 75

ACTIE
t/m 29-11-2021
Youfone aanbieding
Alles in 1 30 Mbps

30 MB internet
45 TV zenders (28 HD)

€ 44,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 24,00
p/mnd

1
Online.nl aanbieding
Alles in 1 100 Mb/s

100 MB internet
89 TV zenders (51 HD)

€ 51,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 31,50
p/mnd

2
Budget aanbieding
Alles in 1 100 Mbit/s

100 MB internet
70 TV zenders (44 HD)

€ 47,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 19,50
p/mnd

3
Ziggo aanbieding
Alles in 1 Complete

300 MB internet
80 TV zenders (36 HD)

€ 71,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 39,95
p/mnd

4
Youfone aanbieding
Internet & TV 30 Mbps

30 MB internet
45 TV zenders (28 HD)

€ 43,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 23,00
p/mnd

1
Online.nl aanbieding
Internet 100 Mb/s

100 MB internet
89 TV zenders (51 HD)

€ 49,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 29,00
p/mnd

2
Budget aanbieding
Standaard Internet en TV 100 Mbit/s

100 MB internet
70 TV zenders (44 HD)

€ 46,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 18,50
p/mnd

3
KPN aanbieding
Glasvezel Internet 1000 Mbit/s & TV

1000 MB internet
75 TV zenders (54 HD)

€ 67,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 35,00
p/mnd

4
Youfone aanbieding
Internet en bellen 30 Mbps

30 MB internet

€ 32,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 22,00
p/mnd

1
Budget aanbieding
Standaard Internet en Bellen 100 Mbit/s

100 MB internet

€ 33,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 18,50
p/mnd

2
T-Mobile aanbieding
Internet 50 Mbps & Bellen

50 MB internet

€ 32,50 p/mnd

3
KPN aanbieding
Glasvezel Internet 1000 Mbit/s & Bellen

1000 MB internet

€ 59,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 37,00
p/mnd

4
Youfone aanbieding
Internet 30 Mbps

30 MB internet

€ 31,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 21,00
p/mnd

1
Budget aanbieding
Standaard Internet 100 Mbit/s

100 MB internet

€ 32,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 18,50
p/mnd

2
T-Mobile aanbieding
Internet 50 Mbps

50 MB internet

€ 30,00 p/mnd

3
Ziggo aanbieding
Internet Complete

300 MB internet

€ 52,95 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 39,95
p/mnd

4
Online.nl aanbieding
Super Cadeau weken - € 70 cashback!

Tijdens de Cashback Actie geeft Online.nl maar liefst 70 euro cashback bij ieder nieuw internet & tv abonnement!

ACTIE
t/m 14-11-2021

Overstappen van mobiele telefonie provider

Mobiele telefonie behoort tegenwoordig voor vrijwel iedereen tot de vaste lasten. Ook op het gebied van mobiele telefoonabonnementen heb je uitgebreide mogelijkheden om te vergelijken en te besparen door over te stappen. Vaak hoeft dit niet ten koste van de kwaliteit te gaan. Goedkope aanbieders als Simpel, Simyo of Lebara gebruiken namelijk exact dezelfde netwerken als de gevestigde namen zoals KPN en Vodafone.

Vergelijk mobiel en stap overVergelijken

0 GB
0 min

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

sneller internet KPN glasvezel
KPN versnelt aanleg glasvezel, in 2025 meerderheid woningen aangesloten

Frank 30 november 2020

KPN versnelt de komende jaren de uitrol van glasvezel. Glasvezel is namelijk sneller, stabieler en ook nog eens onderhoudsvriendelijker dan de bestaande koperleidingen. KPN ziet graag dat het aan aansluitingen over 5 jaar is verdubbeld. Om dit te bereiken investeert KPN de komende jaren 3,5 miljard euro.

verzekeraar De Amersfoortse verder als ASR
Verzekeraar De Amersfoortse gaat op in a.s.r. verzekeringen

Eric 28 maart 2021

Na 83 jaar komt er een einde aan verzekeringsmerk De Amersfoortse. A.s.r., sinds 1997 het moederbedrijf van de verzekeraar uit Amersfoort zal vanaf deze datum onder het eigen merk de bestaande klanten bedienen en de verzekeringsproducten voortzetten.

groene stroom uit het stopcontact
Hoe komt groene stroom uit jouw stopcontact?

Eric 17 september 2019

Een vraag die wij zo nu en dan krijgen is: hoe zorgt de energieleverancier er voor dat precies dat groene stroom uit mijn stopcontacten komt? Bij het wisselen van aanbieder of contract gebeurt er immers niets met de aansluiting op de elektriciteitskabel of de meter. Ik blijf aangesloten op dezelfde kabel als mijn buurman die gewoon grijze stroom afneemt.

energie overstappen
Record overstappen energie door hogere energiekosten

Eric 12 februari 2019

In 2018 is een recordaantal huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier. Aanleiding hiervoor was met name de aangekondigde stijging van energiekosten. Door over te stappen naar een andere leverancier kunnen consumenten tot wel 300 euro besparen op de energienota.