scheiden en autoverzekering

Hoe zit het bij de autoverzekering met schadevrije jaren na een scheiding?

Bregje Update: 24 januari 2022
Leestijd 3 minuten Categorie: Autoverzekering

Een scheiding is vaak zwaar. Naast emoties brengt het ook veel administratieve rompslomp met zich mee. Er zijn heel wat zaken die je moet regelen, en soms zijn dat zaken waar je niet zo snel bij stil staat. Zoals de schadevrije jaren van de autoverzekering bijvoorbeeld.

Wat als je samen met je partner een auto had, hoe zit het dan met de opgebouwde schadevrije jaren? En waarom zijn schadevrije jaren eigenlijk belangrijk? In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met de schadevrije jaren na een scheiding.

Wat zijn schadevrije jaren en waarom zijn ze belangrijk?

Bij elke autoverzekering geldt dat voor elk jaar dat je schadevrij rijdt je extra korting krijgt. Rij je dus jarenlang zonder schade dan kan de korting aardig oplopen, tot wel tachtig procent van de oorspronkelijke premie. De opgebouwde korting wordt ook wel no-claim korting genoemd. Je schadevrije jaren vind je terug op de polis van de autoverzekering.

De schadevrije jaren kunnen best een hoge financiële waarde vertegenwoordigen. Stel dat na de scheiding de ene partner 80% korting krijgt op de autoverzekering, en de andere partner niet: dat kan honderden euro’s schelen op jaarbasis, bij dure auto’s nog veel meer.

Samen schadevrije jaren opgebouwd

Als je tijdens je huwelijk gezamenlijk een auto had en daar beide gebruik van maakte, dan heb je in feite samen schadevrije jaren opgebouwd. Toch zijn de schadevrije jaren persoonsgebonden: ze staan op naam van degene op wiens naam de autoverzekering staat. Het is alles of niets: de ene partner houdt alle schadevrije jaren, en dus een mogelijk fikse korting op de autoverzekering, de ander begint weer bij nul schadevrije jaren en is duurder uit voor een nieuwe autoverzekering.

Wil je de schadevrije jaren verdelen, of van de ene op de andere partner overdragen? Dat kan niet altijd zomaar.

Autoverzekering bij scheiding: overnemen of delen van de schadevrije jaren vaak lastig

Wat zijn nu precies de mogelijkheden om de schadevrije jaren over te nemen van je ex-partner, of ze te verdelen? Helaas is het bij lang niet alle verzekeraars mogelijk de schadevrije jaren te verdelen of over te dragen na een scheiding. Wel zijn er enkele verzekeraars die na een scheiding een korting bieden aan de ex-partner op wiens naam de verkering niet stond.

Informeer bij een scheiding dus altijd bij je verzekeraar hoe het zit met de schadevrije jaren. Het verschilt enorm per verzekeraar hoe hiermee wordt omgegaan: overnemen kan vaak wel, verdelen kan bij een stuk minder verzekeraars. Ook verschillen de voorwaarden die verzekeraars stellen bij een overname of verdelingen.

Het verschilt per verzekeraar hoe wordt omgegaan met schadevrije jaren

Overnemen kan vaak wel, maar verdelen kan bij een stuk minder verzekeraars.

Consumentenbond wil betere regeling voor het verdelen van schadevrije jaren autoverzekering na scheiding

De Consumentenbond vindt dat het overnemen of delen van de schadevrije jaren op je autoverzekering bij een scheiding beter geregeld moet worden. De bond is hierover al jaren in gesprek met verzekeraars. Dit gaat echter zo langzaam dat de Consumentenbond het ook onder de aandacht bracht van de politiek. Naar aanleiding daarvan zijn er in 2019 Kamervragen gesteld.

Inmiddels heeft het Verbond van Verzekeraars een moderniseringsstap aangekondigd. Het Verbond verwacht eind 2021 met nieuwe regels te komen op het gebied van de verdeling van schadevrije jaren na een scheiding. Het Verbond vertrouwt erop dat verzekeraars zich tot het zover is flexibel opstellen, en minder terughoudend zullen zijn bij het verdelen van schadevrije jaren na een scheiding.

Update 2022: schadevrije jaren kunnen nu worden overgedragen

In navolging van de wat we hierboven schreven kunnen we inmiddels melden dat het Verbond van Verzekeraars woord heeft gehouden. Sinds 1 januari 2022 is het namelijk mogelijk om na een scheiding de schadevrije jaren over te dragen. Dit mag ook een verdeling zijn waarbij de polishouder de verdeelsleutel bepaalt.

Lees hier meer over in ons blog: schadevrije jaren overdragen.

Nieuwe autoverzekering kiezen

Of je de schadevrije jaren op je autoverzekering na een scheiding kunt verdelen verschilt dus per verzekeraar. Vaak is het uitgangspunt dat degene die na de afhandeling van de scheiding de auto krijgt, de opgebouwde schadevrije jaren overneemt. Wil jij schadevrije jaren overnemen van je ex-partner? Dan kun je het beste contact opnemen met de verzekeraar van de auto, om te bespreken hoe zij omgaan met het overnemen van schadevrije jaren.

Een scheiding brengt meestal veel veranderingen met zich mee. Een andere auto, een ander adres en nog veel meer. Het is daarom verstandig autoverzekeringen te vergelijken. De kans is best groot dat je bij een andere verzekeraar voordeliger uit bent. Wil je weten hoeveel voordeel overstappen naar een andere autoverzekeraar je kan opleveren? Vergelijk de prijzen en dekkingen van autoverzekeringen in onze vergelijker.

Vergelijk autoverzekeringenVergelijken

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

Route Mobiel stopt
Pechhulp van Route Mobiel stopt, wat zijn de alternatieven?

Eric 7 januari 2021

Na zeventien jaar houdt de pechhulpaanbieder Route Mobiel op te bestaan. De reden hiervoor is de overname van Reaal door Nationale Nederlanden die geen pechhulpdienst wil aanbieden. Wat betekent dit voor Route Mobiel klanten en wat zijn de alternatieven?

zonder rijbewijs een autoverzekering
Kun je een auto verzekeren zonder rijbewijs?

Bregje 14 juli 2022

Als een auto op jouw naam staat, ben je verplicht die minimaal WA te verzekeren. Maar wat als je (nog) geen rijbewijs hebt? Kun je dan wel bij een autoverzekeraar terecht? We zetten voor je op een rij wat je kunt doen wanneer je een auto wilt verzekeren zonder rijbewijs.

schadevrije jaren overdragen
Sinds 1 januari is schadevrije jaren overdragen bij een autoverzekering mogelijk

Bregje 27 januari 2022

Sinds 1 januari kun je de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd overdragen. Voorheen kreeg bijvoorbeeld na een scheiding de partner die de polishouder was, alle schadevrije jaren en de andere partner niets. Zonder schadevrije jaren is de autoverzekering veel duurder.

autoverzekering niet geldig bij drank
De autoverzekering keert niet uit bij rijden onder invloed

Bregje 11 juni 2021

Nu de corona-maatregelen worden versoepeld kunnen we weer een terrasje pakken, naar café en restaurant of naar feestjes. Een biertje of wijntje is dan ook verleidelijk. Niets mis mee, behalve als je daarna achter het stuur stapt. In dat geval ben je namelijk niet verzekerd!