auto lenen en verzekering

Auto lenen of uitlenen, hoe zit dat met de verzekering?

Eric 24 juni 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Autoverzekering,

Een auto lenen of uitlenen voor een kort ritje of voor een vakantie: een groot deel van de Nederlandse autobezitters doet dit weleens. Maar lang niet iedereen staat er van tevoren bij stil wat de consequenties zijn als er schade ontstaat. Wat dekt de verzekering bij een auto lenen of uitlenen en wie draait er op voor bijkomende kosten? Het antwoord op deze en andere vragen over een auto (uit)lenen en je verzekering lees je hieronder.

Je verzekering geldt ook bij auto uitlenen

Een autoverzekering sluit je af op basis van het kenteken van de auto. Dat betekent dat je verzekering ook geldt als je niet zelf achter het stuur zit, zoals bij uitlenen. Uiteraard moet de bestuurder wel rijbevoegd zijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is je autoverzekering dus niet aan een persoon gebonden, maar aan een kenteken.

Dat betekent dat bij een autoschade, ook al is die veroorzaakt door iemand anders, de eigenaar terugvalt in de no-claim korting. De premie gaat dan omhoog, hoeveel precies verschilt per situatie.

Ook kan de schade van invloed zijn op een eventueel eigen risico. Welke soort verzekering je hebt is ook nog van belang. Is je auto niet allrisk verzekerd? Dan is de kans groot dat schade aan je uitgeleende auto helemaal niet is gedekt.

Auto lenen of uitlenen? Zet duidelijke afspraken op papier

Als je een auto leent of uitleent gaat het meestal om iemand uit de familie- of vriendenkring. Dat maakt het extra vervelend als er een conflict ontstaat over schade. Hoe betrouwbaar iemand ook is, er kan altijd iets gebeuren.

Voorkom problemen door van tevoren afspraken op papier te zetten. Leg bijvoorbeeld vast wie er achter het stuur mogen zitten. Daarnaast kun je vastleggen wie verantwoordelijk is voor welke deel van de kosten bij schade, een ongeval en bij pech.

Wil je jouw auto uitlenen check dan van tevoren je verzekering, met name of de dekking van jouw auto wel bij je huidige situatie past. Je kunt dan de verzekering van je auto voor het uitlenen eventueel nog aanpassen. Stel bijvoorbeeld dat je auto niet allrisk verzekerd is, en degene aan wie je jouw auto uitleent rijdt je auto total loss, dan draai jij voor de kosten op.

Mocht de tijdelijke bestuurder van een geleende auto schade toebrengen bij anderen dan wordt dit altijd vergoed. Dit valt namelijk onder de verplichte WA-verzekering.

 

Auto lenen of uitlenen? Zet duidelijke afspraken op papier

Of sluit een leenautoverzekering af zodat schade en terugval in no-claim korting zijn gedekt.

Denk aan een inzittendenverzekering

Leen je jouw auto uit en veroorzaakt de bestuurder een aanrijding? Dan is de bestuurder zelf niet verzekerd vanuit de basisdekking van jouw autoverzekering. Het is mogelijk daarvoor een extra verzekering af te sluiten: een inzittendenverzekering.

Naast jezelf zijn dan ook andere bestuurders en inzittenden van jouw auto verzekerd, ook bij schade of een ongeval door eigen schuld. Let op dat er twee soorten inzittendenverzekeringen bestaan: een schadeverzekering en een ongevallenverzekering.

Auto uitlenen en je verzekering: niet claimen is soms voordeliger

Ga bij schade altijd na of de kosten niet lager zijn dan de extra premie die je gaat betalen als je terugvalt in no-claimkorting. Een eenvoudig voorbeeld: stel dat je door een terugval 20 euro per maand meer gaat betalen, dan is dat 240 euro op jaarbasis.

Is het bedrag dat het herstel van je schade gaat kosten minder, bijvoorbeeld 200 euro dan kun je overwegen om de schade gewoon zelf te betalen. Je premie blijft dan op het oude niveau, en dat is in dit geval op de lange termijn voordeliger.

krasschade auto na uitlenen

Soms is het voordeliger kleine schades niet te claimen.

Leenautoverzekering

Wat dekt jouw verzekering bij een auto lenen of uitlenen? Leen je zelf weleens een auto, bijvoorbeeld voor een vakantie of verhuizing? Dan is er nog een oplossing om problemen bij schade te voorkomen: de leenautoverzekering. Voor een kleine premie per dag bespaar je je bij onverhoopte schade veel ellende en een eventueel conflict met vrienden of familie.

Een leenautoverzekering houdt kort samengevat in dat de leenauto verzekerd is tegen schade die niet onder de autoverzekering valt van de eigenaar van de auto. Dat kan schade aan de leenauto zelf zijn, maar ook kosten van bijvoorbeeld een eigen risico en ook de terugval in no-claim korting. Wil je snel op pad met een geleende auto? Dan kun je de leenautoverzekering online afsluiten en per direct in laten gaan.

Ontvang nieuwe adviezen direct in je mailbox!

Regelmatig publiceren wij blogs met adviezen over verzekeringen en abonnementen. Wil je een berichtje ontvangen zodra we nieuwe interessante artikelen publiceren? Laat dan je e-mailadres achter.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Tags

  • OHRA

Gerelateerde artikelen

goedkopere verzekering
Bespaar op schadeverzekeringen door te vergelijken

Eric 6 mei 2019

Nadat je een verzekering afsluit kijk je er vervolgens vaak jaren niet meer naar. De polis gaat in een map en je premie wordt periodiek automatisch afgeschreven. Pas wanneer je een andere auto koopt of je gaat verhuizen, dan komen de verzekeringen weer tevoorschijn.
Jouw buren betalen misschien wel de helft van de premie die jij jaarlijks of maandelijks betaalt voor de inboedel- en brandverzekering.

gebruikte auto kopen
Een tweedehands auto kopen? 10 tips!

Bregje 10 juni 2020

Sta je op het punt om een tweedehands auto te kopen? Omdat je huidige auto aan vervanging toe is, of omdat je echt niet langer zonder auto kan? Wat de reden ook is, en of je nou voor het eerst een tweedehands auto koopt of dat al eerder deed: het loont om goed voorbereid aan je zoektocht te beginnen. Daarom geven je in dit blog 10 tips om goed voorbereid op zoek te gaan naar jouw droomauto!

OHRA kilometerverzekering
De kilometerverzekering van OHRA, een nieuwe prepaid autoverzekering

Frank 16 december 2021

Verzekeraar OHRA komt met een nieuw concept in autoverzekeringen: de kilometerverzekering. Het uitgangspunt van deze nieuwe manier van verzekeren is dat je alleen betaalt voor de kilometers die je rijdt. Maar hoe werkt dit in de praktijk en ben je er voordeliger mee uit?

auto gestolen
Je auto gestolen: wat moet je doen en wat vergoedt de verzekering?

Bregje 23 oktober 2020

In Nederland worden jaarlijks duizenden auto’s gestolen. Je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt, maar wat als je op een dag wel met een gestolen auto te maken krijgt? Wat moet je allemaal precies doen en wat vergoed je verzekering?