allrisk of wa verzekeren

Je auto All Risk, WA of Beperkt Casco verzekeren?

Eric 2 januari 2020 Categorie: Autoverzekering

Als we een nieuwe fiets kopen of een wat duurdere smartphone dan vinden we het vaak verstandig om die te verzekeren tegen diefstal, verlies of schade. Ook sluiten we voor een wat duurdere reis voor de zekerheid toch maar een annuleringsverzekering af.

Opvallend is het daarom dat we voor onze auto vaak een andere keuze maken. Want voor een wat oudere auto die misschien toch nog wel een dagwaarde heeft van enkele duizenden euro’s vinden we doorgaans de verplichte WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering wel voldoende. Dat betekent dat je bij diefstal, brand of schade door eigen toedoen helemaal niets vergoed krijgt van de verzekering.

Auto's behouden tegenwoordig langer hun waarde

Voor auto’s ouder dan pakweg 8 á 10 jaar wordt over het algemeen gesteld dat het niet meer nodig is om die All Risk te verzekeren, de dagwaarde zou immers nog minimaal zijn. Maar dat was misschien 20, 30 jaar geleden wel zo, tegenwoordig gaan auto’s veel langer mee en verliezen daardoor ook minder snel hun waarde.

auto allrisk verzekerd

Deze auto uit 2009 heeft nog een dagwaarde van 4000 euro.

Als voorbeeld nemen we een Citroen C4 Picasso 1.6 uit 2009. Volgens de koerslijst van de ANWB is de dagwaarde van deze auto die een nieuwprijs had van € 24.190 op dit moment (januari 2020) nog € 4.000 waard. Als we de adviezen zouden opvolgen en deze auto dus alleen WA zouden verzekeren, dan zijn we bij een onverhoopt incident waarbij de auto verloren gaat of total loss wordt verklaard dus niet verzekerd voor deze dagwaarde van 4000 euro. Toch een behoorlijke financiële strop!

Stel dat we een nieuwe elektrische fiets of een scooter van ongeveer deze waarde zouden aanschaffen, zouden hiermee dan ook onverzekerd op pad gaan? Ik denk dat voor de meeste mensen het antwoord hierop nee is.

Zou je met een fiets van 4000 euro onverzekerd op pad gaan?

Met een auto van die waarde doen we dat vaak wel.

Je kunt daarom niet zomaar stellen dat het voor auto’s vanaf een bepaalde leeftijd niet meer de moeite is om deze All Risk te verzekeren. Het hangt er namelijk maar net vanaf hoeveel je auto nog waard is en hoeveel risico je wilt lopen om voor deze kosten op te draaien bij schade of total loss verklaring. Dit zul je vervolgens af moeten wegen tegen het verschil in premie tussen All Risk en WA of Beperkt Casco (WA plus).

Verschil in premie tussen All Risk en WA of Beperkt Casco

Het verschil in premie hangt af van de no-claim korting die je hebt opgebouwd, oftewel het aantal schadevrije jaren. Als we onze voorbeeld auto, de Citroen C4, er weer even bij pakken dan zien we het volgende verschil in premie:

Schadevrije jaren jaarpremie *
WA Beperkt Casco All Risk
0 € 510 € 580 € 783
8 € 320 € 356 € 492

* Dit zijn premies van een autoverzekering bij Inshared.

Hier zien we dat het verschil in premie tussen alleenWA en All Risk bij nog geen opgebouwde no-claim korting zo’n 270 euro per jaar is. Als we echter al een flink aantal jaren schadevrij rijden is het verschil bij 8 jaren nog maar zo’n 160 euro.

In beide gevallen zou ik het zelf de overweging waard vinden om deze auto met een dagwaarde van 4000 euro toch nog even All Risk verzekerd te laten. Hierbij is het bij deze keuze natuurlijk ook nog van belang wat je eigen financiële situatie is. Een oude wijsheid voor verzekeren zegt immers dat je alleen dingen moet verzekeren waarvoor je zelf niet de financiële middelen hebt om het te vervangen.

Dus bij het kiezen tussen WA of All Risk moeten we eigenlijk rekening houden met:

 1. De dagwaarde van de auto.
 2. Opgebouwde no-claim korting.
  Bij een hogere korting wordt het verschil in premie kleiner.
 3. Je eigen financiële situatie.
  Als je de eventuele schade zelf financiëel kunt dragen is All Risk verzekeren wellicht minder noodzakelijk.

Zet je autoverzekering dus na een bepaalde leeftijd niet zomaar om van All Risk naar WA of Beperkt Casco, maar ga eerst bovenstaande punten na en maak dan een goede afweging.

Soms kom je dan tot de conclusie dat All Risk verzekeren inderdaad niet meer rendabel is. Je kunt dan je verzekering omzetten naar WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) of Beperkt Casco (ook wel WA plus genoemd). Beide typen verzekeringen zijn wat dekking betreft echter wel direct een flinke stap omlaag vergeleken bij All Risk. Het verschil is kortgezegd alles of niets, iets daartussen wordt vooralsnog niet aangeboden door autoverzekeraars.

Beperkt Casco Extra-dekking

Een uitzondering hierop is verzekeraar Inshared die sinds 2014 een zogenoemde “Beperkt Casco Extra-dekking” polis aanbiedt. Bij deze polis zijn schades die veroorzaakt zijn door jezelf voor 50 procent gedekt. Dat is wellicht een acceptabele tussenstap.

Beperkt Casco heeft ten opzichte van alleen WA nog wel een aantal extra dekkingen voor onder andere diefstal en inbraak, ruitschade en stormschade. Deze schades kun je claimen zonder dat dat gevolgen heeft voor je no-claim korting. Maar alle schade die je zelf veroorzaakt of vandalisme en parkeerschade door onbekende daders zijn niet verzekerd.

Dus als je auto door eigen toedoen total loss wordt verklaard, dan krijg je niets uitgekeerd van de verzekering. In geval van onze ruim tien jaar oude voorbeeld auto is dat dus een strop van zo’n 4000 euro.

Schades die worden veroorzaakt door een ander worden bij een WA en Beperkt Casco verzekering vergoed door de verzekering van de tegenpartij. Hier moet je echter wel zelf achteraan, jouw autoverzekeraar regelt dit niet voor je bij deze type polissen. Wel kun je daarvoor mogelijk een beroep doen op de rechtsbijstandsverzekering, als je die hebt.

Bij een polis met All Risk dekking is dit wel het geval, jouw eigen verzekeraar vergoedt jou dan de schade en de afhandeling met de verzekering van de tegenpartij wordt vervolgens buiten jou om geregeld.

De verschillen in dekkingen tussen allrisk, Beperkt Casco en WA

All Risk

 • schade aan anderen
 • schade die je eigen schuld is
 • diefstal en inbraak
 • brandschade
 • storm- en natuurschade
 • vandalisme
 • botsing met wild dier
 • vervangend vervoer tijdens reparatie
 • verzendkosten vervangende onderdelen
 • schadeverhaal derden
 • beperkte hulpverlening langs de weg

Beperkt Casco

 • schade en letsel aan anderen
 • diefstal en inbraak
 • ruitschade
 • brandschade
 • storm- en natuurschade
 • botsing met wild dier (alleen directe schade)
 • vervangend vervoer, afhankelijk van schadeoorzaak
 • zeer beperkte hulpverlening langs de weg

WA

Alleen schade en letsel aan anderen.

De goedkoopste All Risk, Beperkt Casco en WA autoverzekeringen

FBTO aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 16,25 p/mnd *

of per jaar: € 195,00 *

1
Centraal Beheer aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 16,64 p/mnd *

of per jaar: € 199,68 *

2
Univé aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 17,94 p/mnd *

of per jaar: € 215,28 *

3
UnitedConsumers aanbieding
Avéro Autoverzekering WA

geen eigen risico

€ 18,00 p/mnd *

of per jaar: € 216,00 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een WA verzekering?
Centraal Beheer aanbieding
Autoverzekering

eigen risico: € 150,00

€ 18,61 p/mnd *

of per jaar: € 223,32 *

1
FBTO aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 18,98 p/mnd *

of per jaar: € 227,76 *

2
UnitedConsumers aanbieding
a.s.r. Autoverzekering Beperkt Casco

eigen risico: € 250,00

€ 20,00 p/mnd *

of per jaar: € 240,00 *

3
Ditzo aanbieding
Autoverzekering

eigen risico: € 150,00

€ 20,63 p/mnd *

of per jaar: € 247,56 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een Beperkt Casco verzekering?
UnitedConsumers aanbieding
a.s.r. Autoverzekering Allrisk

eigen risico: € 250,00

€ 27,00 p/mnd *

of per jaar: € 324,00 *

1
Univé aanbieding
Autoverzekering

eigen risico: € 100,00

€ 29,06 p/mnd *

of per jaar: € 348,72 *

2
InShared aanbieding
Autoverzekering Volledig Allrisk

eigen risico: € 135,00

€ 29,43 p/mnd *

of per jaar: € 353,16 *

3
FBTO aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 30,08 p/mnd *

of per jaar: € 360,96 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een All Risk verzekering?

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Bronvermelding

 • Geldgids (Consumentenbond)

Tags

 • Inshared
 • Beperkt Casco
 • Allrisk
 • WA

Gerelateerde artikelen

verzekering keyless entry systeem
Nieuwe eisen verzekering voor auto's met keyless entry systeem

Eric 12 januari 2021

Sinds 1 januari 2021 stellen verzekeraars nieuwe eisen aan de beveiliging van auto’s met een keyless entry systeem. In Nederland gaat het om zo’n 700.000 onvoldoende beveiligde auto’s. Wat zijn precies de nieuwe eisen en hoe kun je hieraan voldoen?

schade auto door werkzaamheden
Autoschade door wegwerkzaamheden of nalatigheid wegbeheerder

Eric 14 mei 2020

Wegwerkzaamheden zijn in beginsel bedoeld om het comfort en de veiligheid van de weggebruikers te behouden of te verbeteren. Onderhoud aan de wegen moet daarom met enige regelmaat gebeuren. Maar vaak wordt tijdens deze werkzaamheden de situatie tijdelijk juist onveiliger of het wegdek juist slechter. Het is daarom niet denkbeeldig dat je juist door wegwerkzaamheden schade onverhoopt oploopt. In sommige gevallen kun je hiervoor de wegbeheerder aansprakelijk stellen.

lagere verzekeringspremie auto door corona
Lagere premie autoverzekering door coronacrisis?

Eric 26 april 2020

Nu het coronavirus ons land voor een groot deel heeft lam gelegd, heeft dat ook gevolgen voor het aantal autoschadegevallen. Veel bedrijven zijn gesloten of het personeel werkt grotendeels thuis.
Gevolg: minder verkeer en minder aanrijdingen dus ook. Steeds meer autobezitters vragen zich daarom af of de premie voor de autoverzekering nu niet omlaag kan.

goedkopere verzekering
Bespaar op schadeverzekeringen door te vergelijken

Eric 6 mei 2019

Nadat je een verzekering afsluit kijk je er vervolgens vaak jaren niet meer naar. De polis gaat in een map en je premie wordt periodiek automatisch afgeschreven. Pas wanneer je een andere auto koopt of je gaat verhuizen, dan komen de verzekeringen weer tevoorschijn.
Jouw buren betalen misschien wel de helft van de premie die jij jaarlijks of maandelijks betaalt voor de inboedel- en brandverzekering.