huurauto verzekeren

Huurauto verzekeren vaak onduidelijk en duur

Bregje 9 februari 2022
Leestijd 4 minuten Categorie: Autoverzekering

Je reserveert online een huurauto en bij het ophalen confronteert de verhuurder je met de vraag of je extra verzekeringen wil. Men wijst je nadrukkelijk op de risico’s als je dat niet doet. Deze overvaltactiek van autoverhuurders komt helaas vaak voor.

Daarnaast zijn de polissen en voorwaarden van huurauto verzekeringen niet altijd even helder, door allerlei afkortingen en wollig taalgebruik. Kortom, een huurauto verzekeren is vaak onduidelijk en duur. We zetten voor je op een rij waar je allemaal op moet letten bij het verzekeren van een huurauto.

Bij een huurauto verzekeren geldt vaak een hoog eigen risico

Huur je een auto, dan is het eigen risico vaak best hoog. Bij de bekende, grote autoverhuurketens valt het meestal mee. Het is niet voor elke auto hetzelfde, maar gemiddeld heb je daar een eigen risico van rond de 350 euro. Bij lokale verhuurders kan het eigen risico echter oplopen tot wel 2000 euro. Wil je het eigen risico afkopen, dan kan dat met een extra verzekering.

Een huurauto verzekeren hoeft niet per se bij de verhuurder

Laat je niet onder druk zetten door verhuurders. Een huurauto verzekeren kun je prima van tevoren regelen. Vaak is dit veel goedkoper dan aan de balie van de autoverhuurder. Grofweg heb je twee mogelijkheden:

  1. Een losse huurauto verzekering afsluiten bij een verzekeraar.
  2. Via een creditcard.
eigen risico verzekeren autohuur

Laat je aan de balie niet onder druk zetten extra verzekeringen af te sluiten.

Een losse verzekering voor je huurauto

Wil je niet afhankelijk zijn van de verhuurder en een losse huurauto verzekering afsluiten, dan kun je hiervoor bij verschillende verzekeraars terecht. Bijvoorbeeld bij Allianz Global Assistance, zij bieden een huurauto verzekering die naast het eigen risico ook de ingehouden borg vergoedt, bij schade of diefstal van je huurauto of huurcamper.

De prijzen van de huurauto verzekeringen variëren - afhankelijk van welk type auto je huurt, het land waarin je gaat rijden en nog veel meer - maar houd rekening met een gemiddeld bedrag van rond de zes euro per dag. Overigens is dat vaak maar de helft van wat je kwijt bent als je een vergelijkbare verzekering afsluit bij de verhuurder.

Dekkingen van huurautoverzekeringen

Een losse huurauto verzekering dekt vrijwel altijd het gehele eigen risico af. Daarnaast dekken ze ook meestal schade aan bijvoorbeeld de velgen, de spiegels en het dak. Dat komt regelmatig goed van pas, omdat een huurauto vaak een auto is waaraan je niet gewend bent. Daardoor heb je eerder kans op schade aan een velg of spiegel bij bijvoorbeeld inparkeren.

Sommige verzekeringen dekken ook andere problemen dan schade, bijvoorbeeld kosten als gevolg van het verliezen van de autosleutels, of de kosten bij herstel door verkeerd tanken. Is de schade zo groot dat een huurauto een tijd niet kan rijden, dan kan een verhuurder je kosten voor gederfde inkomsten in rekening brengen. Ook daar kun je jezelf bij sommige verzekeraars tegen verzekeren.

Onafhankelijk van de autoverhuurder kun je een losse verzekering afsluiten

Een losse huurauto verzekering dekt vrijwel altijd het gehele eigen risico af.

Uitsluitingen bij huurautoverzekeringen

Hoe uitgebreid een verzekering ook is, er zijn altijd wel uitsluitingen. Een aantal daarvan ligt voor de hand: schade als gevolg van rijden onder invloed en roekeloos rijden is altijd uitgesloten. Bij rijden onder invloed zijn er wel verschillen. Bij sommige verzekeraars heb je een zero tolerance beleid bij alcoholgebruik, bij andere is een licht alcoholpromillage toegestaan. Vaak is ook molest uitgesloten. Met molest bedoelen verzekeraars schade door oorlog, opstand, rellen et cetera.

Soms is je huurauto al verzekerd via je creditcard

Wil je een huurauto verzekeren en heb je een creditcard, dan loont het de moeite om uit te zoeken wat daar allemaal bij inbegrepen is. Bij een aantal creditcards zit namelijk standaard een doorlopende verzekering voor autohuur. Meestal is dan wel een voorwaarde dat je de huur betaalt met de creditcard.

autohuur verzekering creditcard

Bij sommige creditcards is een doorlopende verzekering autohuur inbegrepen.

Sommige creditcards dekken het eigen risico tot bijvoorbeeld 500 of 750 euro. Denk eraan dat bij sommige autoverhuurders het eigen risico hoger is dan deze bedragen. Waar je ook op moet letten zijn uitsluitingen. Bij veel huurautoverzekeringen via de creditcard is schade aan het interieur, de onderkant van de auto, banden, spiegels en ruiten niet gedekt. Loop je hier schade aan op, dan is dat dus voor eigen rekening. Check ook of er nog extra beperkingen gelden, zoals uitsluiting van bepaalde landen, een maximale huurtermijn of een leeftijdsgrens bijvoorbeeld.

Sluit een voordelige verzekering af voordat je een auto huurt

Zoek je een betaalbare en betrouwbare huurauto verzekering? Allianz Global Assistance biedt de Eigen Risico Verzekering Autohuur: een huurauto verzekering die naast het eigen risico ook de ingehouden borg vergoedt, bij schade of diefstal van je huurauto of huurcamper. Premie al vanaf € 5,50 euro per dag!

Allianz Global Assistance logo
De Eigen Risico Verzekering Autohuur

Voorkom stress aan de balie en sluit vooraf een goede verzekering voor je huurauto af!

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Tags

  • Allianz Global Assistance

Gerelateerde artikelen

autorijden met gladde weg
Autorijden bij gladheid: hoe ben je verzekerd en hoe voorkom je schade?

Bregje 2 februari 2021

Deze week begon op de weg behoorlijk hectisch: code geel en code oranje in verband met het winterse weer. Veel aanrijdingen met de nodige blikschade én persoonlijk letsel. Maar waar ben je nu precies voor verzekerd bij gladheid? En hoe maak je de kans op ongelukken zo klein mogelijk?

lagere verzekeringspremie auto door corona
Lagere premie autoverzekering door coronacrisis?

Eric 26 april 2020

Nu het coronavirus ons land voor een groot deel heeft lam gelegd, heeft dat ook gevolgen voor het aantal autoschadegevallen. Veel bedrijven zijn gesloten of het personeel werkt grotendeels thuis.
Gevolg: minder verkeer en minder aanrijdingen dus ook. Steeds meer autobezitters vragen zich daarom af of de premie voor de autoverzekering nu niet omlaag kan.

OHRA kilometerverzekering
De kilometerverzekering van OHRA, een nieuwe prepaid autoverzekering

Frank 16 december 2021

Verzekeraar OHRA komt met een nieuw concept in autoverzekeringen: de kilometerverzekering. Het uitgangspunt van deze nieuwe manier van verzekeren is dat je alleen betaalt voor de kilometers die je rijdt. Maar hoe werkt dit in de praktijk en ben je er voordeliger mee uit?

verzekering bij auto uitlenen
Auto lenen of uitlenen, hoe zit dat met de verzekering?

Eric 24 juni 2021

Een auto lenen of uitlenen voor een kort ritje of voor een vakantie: een groot deel van de Nederlandse autobezitters doet dit weleens. Maar lang niet iedereen staat er van tevoren bij stil wat de consequenties zijn als er schade ontstaat. Hoe zit het precies met de verzekering?