autoschade claimen

Autoschade: wat moet je doen, en schade wel of niet claimen?

Eric 5 oktober 2020
Leestijd 5 minuten Categorie: Autoverzekering

Autoschade: niemand zit er op te wachten, maar toch komt het best vaak voor. Gelukkig zijn er mogelijkheden om het leed wat te verzachten als het je overkomt. Een goede verzekering kan bijvoorbeeld veel verschil maken.

Toch weet je soms even niet wat je moet doen bij een aanrijding of andere vorm van autoschade. Moet je de politie bellen? Moet je de schade claimen, of ben je beter af als je de schade uit eigen zak betaalt?

In dit artikel vertellen we wat je het beste wel en niet kan doen bij autoschade, en of schade claimen altijd verstandig is.

Politie bellen bij schade aan auto?

Vaak is het niet nodig de politie te bellen bij autoschade. In twee gevallen is het juist wel aan te raden:

 1. als er verwondingen - of erger - zijn;
 2. of als de schade erg groot is.

Bel dan wél de politie, en uiteraard andere hulpdiensten die nodig zijn. De politie onderzoekt dan ter plaatse de oorzaak van de aanrijding, en maakt een proces verbaal op. Dit proces verbaal vervangt overigens niet het schadeformulier: dat moeten de tegenpartij en jij alsnog allebei invullen.

Vooral bij wat grotere zaken kan het verstandig zijn gegevens van eventuele getuigen te noteren, zoals naam, adres en telefoonnummer. Maak ook foto’s van de schade en andere omstandigheden die van belang kunnen zijn, bijvoorbeeld slipsporen.

politie bij aanrijding

Het is niet altijd nodig de politie te bellen bij een aanrijding.

Bij autoschade altijd schadeformulier invullen of mobiel melden

Of je nu zelf de veroorzaker bent van de autoschade of iemand anders: vul altijd ter plekke het standaard Europees schadeformulier in. Elke verzekeringsmaatschappij heeft dit formulier nodig om de schade af te handelen.

Is er nog iemand anders betrokken bij de schade? Ging het bijvoorbeeld om een aanrijding? Dan moet de tegenpartij ook het schadeformulier invullen en ondertekenen. Vul samen het formulier in, ook als je het nog niet met elkaar eens bent over wie schuldig is. Het gaat erom dat op het formulier duidelijk wordt aangegeven hoe de schade is veroorzaakt.

Zorg er in ieder geval voor dat je alle informatie zo duidelijk en volledig mogelijk invult. Hoe duidelijker en vollediger, hoe beter je verzekeraar je kan helpen. Vergeet niet het formulier te ondertekenen. Stuur het daarna naar je verzekeraar of tussenpersoon.

Tegenwoordig is het ook mogelijk je schade te melden via een app! Deze app heet Mobielschademelden.nl en is te vinden in zowel de Apple App Store als in de Play Store voor Android telefoons. Check wel van tevoren of  je autoverzekeraar is aangesloten op mobielschademelden.nl. Deze app is een initiatief van  gemeenschappelijke verzekeraars, om het melden van autoschade makkelijker te maken. Doe je via deze app je schademelding, dan hoef je niet meer het Europees schadeaangifteformulier in te vullen.

Veelgekozen autoverzekeringen

UnitedConsumers aanbieding
21% korting op alle autoverzekeringen

Nu bij UnitedConsumers: maar liefst 21% korting op de premie voor de autoverzekering! Verzekeringen van o.a. Allianz, a.s.r., Avéro Achmea en Nationale Nederlanden.

ACTIE
t/m 10-06-2022
FBTO aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 16,12 p/mnd *

of per jaar: € 193,44 *

1
Centraal Beheer aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 16,95 p/mnd *

of per jaar: € 203,40 *

2
Univé aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 17,94 p/mnd *

of per jaar: € 215,28 *

3
Ditzo aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 18,27 p/mnd *

of per jaar: € 219,24 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een WA verzekering?
FBTO aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 19,27 p/mnd *

of per jaar: € 231,24 *

1
Centraal Beheer aanbieding
Autoverzekering

eigen risico: € 150,00

€ 19,31 p/mnd *

of per jaar: € 231,72 *

2
Univé aanbieding
Autoverzekering

eigen risico: € 100,00

€ 21,16 p/mnd *

of per jaar: € 253,92 *

3
InShared aanbieding
Autoverzekering

eigen risico: € 135,00

€ 21,45 p/mnd *

of per jaar: € 257,40 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een Beperkt Casco verzekering?
UnitedConsumers aanbieding
a.s.r. Autoverzekering Allrisk

eigen risico: € 250,00

€ 29,00 p/mnd *

of per jaar: € 348,00 *

1
Univé aanbieding
Autoverzekering

eigen risico: € 100,00

€ 30,17 p/mnd *

of per jaar: € 362,04 *

2
InShared aanbieding
Autoverzekering Volledig Allrisk

eigen risico: € 135,00

€ 30,59 p/mnd *

of per jaar: € 367,08 *

3
Allianz Direct aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 30,92 p/mnd *

of per jaar: € 371,04 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een All Risk verzekering?
OHRA aanbieding
De OHRA Kilometerverzekering voor wie weinig kilometers maakt

Met de OHRA Kilometerverzekering betaal je alleen premie voor de kilometers die je rijdt. Een complete autoverzekering voor als je weinig kilometers maakt!

Wordt schade aan je auto altijd vergoed?

De verzekeraar onderzoekt wie er aansprakelijk is. Is dat de tegenpartij? Dan zal de verzekeraar de schade daarop proberen te verhalen. Ben je zelf aansprakelijk? Dan ligt het aan de dekking van je autoverzekering of je de schade vergoed krijgt. Er zijn drie mogelijkheden:

 1. WA-verzekering
 2. WA beperkt casco verzekering
 3. Allriskverzekering

We lichten per verzekering toe of schade aan je auto gedekt is of niet:

Schade aan je auto bij WA-verzekering

Heb je een WA-verzekering, dan is schade aan je eigen auto niet gedekt.

Is de schade aan je auto je eigen schuld? De schade aan je auto wordt dan niet vergoed. Een WA-verzekering vergoedt wél de schade die je toebrengt aan anderen.

Is bij een aanrijding de schade de schuld van de tegenpartij? Dan vergoedt de WA-verzekering van de tegenpartij de schade aan jouw auto.

Schade aan je auto bij WA beperkt casco autoverzekering

Heb je een WA beperkt casco verzekering, dan wordt schade aan je auto in een aantal gevallen vergoed, namelijk bij:

 • Ruitschade
 • Schade door inbraak en vandalisme
 • Stormschade

Bij een aanrijding door eigen schuld wordt de schade ook met deze uitgebreidere dekking niet vergoed!

Schade aan je auto bij all risk autoverzekering

Heb je een allriskverzekering, dan worden bijna alle schades aan je auto vergoed. Dus ook bij eigen schuld. Er zijn twee uitzonderingen:

 1. Je hebt de schade opzettelijk veroorzaakt.
 2. Je hebt de schade veroorzaakt onder invloed van alcohol of drugs.

Naast bovengenoemde verzekeringen is er nog een aanvulling mogelijk: een rechtsbijstandsverzekering voor verkeer. Deze verzekering biedt juridische hulp en ondersteuning bij verkeersconflicten.

Schade aan je auto door onbekende dader

Helaas komt autoschade door een onbekende dader regelmatig voor. Bijvoorbeeld iemand die gewoon doorrijdt na een aanrijding. Voor autoschade met onbekende dader is er het Waarborgfonds Motorverkeer. Om voor een vergoeding van het Waarborgfonds in aanmerking te komen moet je wel aan een aantal criteria voldoen. Kijk voor welke criteria dit precies zijn op de site van het Waarborgfonds Motorverkeer.

Dader onbekend? In sommige gevallen wordt autoschade tóch vergoed!

Voor schades veroorzaakt door een onbekende dader is er het Waarborgfonds Motorverkeer.

Schade aan auto, claimen of zelf betalen?

Het ligt voor dat hand dat je de schade aan je auto graag vergoed wil hebben. Toch is het niet in alle gevallen verstandig hier gebruik van te maken. Is het schadebedrag minder dan ongeveer 750 euro? Dan is het vaak voordeliger de schade zelf te betalen, en dus niet te claimen.

Hoe zit dat? Elke verzekeraar werkt bij autoschades met een bonus-malus ladder. Dat is een systeem om korting op je premie te berekenen. Bij een schadevrij jaar stijg je op de bonus-malus ladder en krijg je meer korting. Claim je schade, dan daal je en krijg je minder korting. Minder korting betekent dus dat je meer premie gaat betalen.

Het is dus verstandig om het schadebedrag dat je wil claimen af te zetten tegen de premiestijging. Kom je er zelf niet helemaal uit of het verstandig is je schadebedrag te claimen? Vraag aan je verzekeraar of tussenpersoon dit voor je uit te rekenen. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Heb je de schadevergoeding al ontvangen en twijfel je daarna? Als je binnen 12 maanden besluit dat het toch beter is om zelf te betalen en je betaalt de schadevergoeding terug, dan worden de korting op je premie en je schadevrije jaren hersteld.

kleine autoschade

Kleine autoschades claimen is niet altijd gunstig.

Wanneer wel autoschade claimen?

In een aantal gevallen kun je de autoschade beter wel declareren:

 • Wanneer de schade niet jouw schuld is.
 • Als je een no-claim beschermer hebt: dat is een aanvullende verzekering die inhoudt dat je één keer per jaar schade kunt claimen zonder dat je korting omlaag gaat.
 • Als je al heel lang schadevrij rondrijdt, kan het zo zijn dat je aantal schadevrije jaren zo hoog is dat het geen effect heeft op je korting als je terugvalt op bonus-malus ladder.

Kortom, het is niet per definitie verstandig autoschade te claimen, reken het goed uit voordat je ermee naar je verzekeraar stapt.

Vind de beste en goedkoopste autoverzekeringVergelijken

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

Route Mobiel stopt
Pechhulp van Route Mobiel stopt, wat zijn de alternatieven?

Eric 7 januari 2021

Na zeventien jaar houdt de pechhulpaanbieder Route Mobiel op te bestaan. De reden hiervoor is de overname van Reaal door Nationale Nederlanden die geen pechhulpdienst wil aanbieden. Wat betekent dit voor Route Mobiel klanten en wat zijn de alternatieven?

verzekering keyless entry systeem
Nieuwe eisen verzekering voor auto's met keyless entry systeem

Eric 12 januari 2021

Sinds 1 januari 2021 stellen verzekeraars nieuwe eisen aan de beveiliging van auto’s met een keyless entry systeem. In Nederland gaat het om zo’n 700.000 onvoldoende beveiligde auto’s. Wat zijn precies de nieuwe eisen en hoe kun je hieraan voldoen?

lagere verzekeringspremie auto door corona
Lagere premie autoverzekering door coronacrisis?

Eric 26 april 2020

Nu het coronavirus ons land voor een groot deel heeft lam gelegd, heeft dat ook gevolgen voor het aantal autoschadegevallen. Veel bedrijven zijn gesloten of het personeel werkt grotendeels thuis.
Gevolg: minder verkeer en minder aanrijdingen dus ook. Steeds meer autobezitters vragen zich daarom af of de premie voor de autoverzekering nu niet omlaag kan.

autoverzekering voor hoger opgeleiden
Een autoverzekering alleen voor hoger opgeleiden, mag dat?

Bregje 24 februari 2021

Je hebt vast wel eens de reclames van Promovendum gehoord of gezien: de verzekeraar die een autoverzekering exclusief voor hoger opgeleiden aanbiedt. Het beleid van Promovendum roept veel vragen op. Mag dat zomaar, een verzekeraar die klanten selecteert op basis van opleidingsniveau? Is dat geen discriminatie?