autoschade claimen

Autoschade: wat moet je doen, en schade wel of niet claimen?

Eric 5 oktober 2020
Leestijd 5 minuten Categorie: Autoverzekering

Autoschade: niemand zit er op te wachten, maar toch komt het best vaak voor. Gelukkig zijn er mogelijkheden om het leed wat te verzachten als het je overkomt. Een goede verzekering kan bijvoorbeeld veel verschil maken.

Toch weet je soms even niet wat je moet doen bij een aanrijding of andere vorm van autoschade. Moet je de politie bellen? Moet je de schade claimen, of ben je beter af als je de schade uit eigen zak betaalt?

In dit artikel vertellen we wat je het beste wel en niet kan doen bij autoschade, en of schade claimen altijd verstandig is.

Politie bellen bij schade aan auto?

Vaak is het niet nodig de politie te bellen bij autoschade. In twee gevallen is het juist wel aan te raden:

 1. als er verwondingen - of erger - zijn;
 2. of als de schade erg groot is.

Bel dan wél de politie, en uiteraard andere hulpdiensten die nodig zijn. De politie onderzoekt dan ter plaatse de oorzaak van de aanrijding, en maakt een proces verbaal op. Dit proces verbaal vervangt overigens niet het schadeformulier: dat moeten de tegenpartij en jij alsnog allebei invullen.

Vooral bij wat grotere zaken kan het verstandig zijn gegevens van eventuele getuigen te noteren, zoals naam, adres en telefoonnummer. Maak ook foto’s van de schade en andere omstandigheden die van belang kunnen zijn, bijvoorbeeld slipsporen.

politie bij aanrijding

Het is niet altijd nodig de politie te bellen bij een aanrijding.

Bij autoschade altijd schadeformulier invullen of mobiel melden

Of je nu zelf de veroorzaker bent van de autoschade of iemand anders: vul altijd ter plekke het standaard Europees schadeformulier in. Elke verzekeringsmaatschappij heeft dit formulier nodig om de schade af te handelen.

Is er nog iemand anders betrokken bij de schade? Ging het bijvoorbeeld om een aanrijding? Dan moet de tegenpartij ook het schadeformulier invullen en ondertekenen. Vul samen het formulier in, ook als je het nog niet met elkaar eens bent over wie schuldig is. Het gaat erom dat op het formulier duidelijk wordt aangegeven hoe de schade is veroorzaakt.

Zorg er in ieder geval voor dat je alle informatie zo duidelijk en volledig mogelijk invult. Hoe duidelijker en vollediger, hoe beter je verzekeraar je kan helpen. Vergeet niet het formulier te ondertekenen. Stuur het daarna naar je verzekeraar of tussenpersoon.

Tegenwoordig is het ook mogelijk je schade te melden via een app! Deze app heet Mobielschademelden.nl en is te vinden in zowel de Apple App Store als in de Play Store voor Android telefoons. Check wel van tevoren of  je autoverzekeraar is aangesloten op mobielschademelden.nl. Deze app is een initiatief van  gemeenschappelijke verzekeraars, om het melden van autoschade makkelijker te maken. Doe je via deze app je schademelding, dan hoef je niet meer het Europees schadeaangifteformulier in te vullen.

Veelgekozen autoverzekeringen

FBTO aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 15,05 p/mnd *

of per jaar: € 180,60 *

1
Centraal Beheer aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 16,21 p/mnd *

of per jaar: € 194,52 *

2
UnitedConsumers aanbieding
a.s.r. Autoverzekering WA

geen eigen risico

€ 17,00 p/mnd *

of per jaar: € 201,00 *

3
Ditzo aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 18,37 p/mnd *

of per jaar: € 220,44 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een WA verzekering?
FBTO aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 17,13 p/mnd *

of per jaar: € 205,56 *

1
UnitedConsumers aanbieding
a.s.r. Autoverzekering Beperkt Casco

eigen risico: € 250,00

€ 18,00 p/mnd *

of per jaar: € 205,00 *

2
Centraal Beheer aanbieding
Autoverzekering

eigen risico: € 150,00

€ 18,37 p/mnd *

of per jaar: € 220,44 *

3
Allianz Direct aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 19,70 p/mnd *

of per jaar: € 229,31 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een Beperkt Casco verzekering?
UnitedConsumers aanbieding
a.s.r. Autoverzekering Allrisk

eigen risico: € 250,00

€ 24,00 p/mnd *

of per jaar: € 286,00 *

1
Allianz Direct aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 26,67 p/mnd *

of per jaar: € 310,47 *

2
OHRA aanbieding
Autoverzekering Aanvullend Pakket

eigen risico: € 450,00

€ 29,75 p/mnd *

of per jaar: € 357,00 *

3
InShared aanbieding
Autoverzekering Volledig Allrisk

eigen risico: € 135,00

€ 30,37 p/mnd *

of per jaar: € 364,44 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een All Risk verzekering?

Wordt schade aan je auto altijd vergoed?

De verzekeraar onderzoekt wie er aansprakelijk is. Is dat de tegenpartij? Dan zal de verzekeraar de schade daarop proberen te verhalen. Ben je zelf aansprakelijk? Dan ligt het aan de dekking van je autoverzekering of je de schade vergoed krijgt. Er zijn drie mogelijkheden:

 1. WA-verzekering
 2. WA beperkt casco verzekering
 3. Allriskverzekering

We lichten per verzekering toe of schade aan je auto gedekt is of niet:

Schade aan je auto bij WA-verzekering

Heb je een WA-verzekering, dan is schade aan je eigen auto niet gedekt.

Is de schade aan je auto je eigen schuld? De schade aan je auto wordt dan niet vergoed. Een WA-verzekering vergoedt wél de schade die je toebrengt aan anderen.

Is bij een aanrijding de schade de schuld van de tegenpartij? Dan vergoedt de WA-verzekering van de tegenpartij de schade aan jouw auto.

Schade aan je auto bij WA beperkt casco autoverzekering

Heb je een WA beperkt casco verzekering, dan wordt schade aan je auto in een aantal gevallen vergoed, namelijk bij:

 • Ruitschade
 • Schade door inbraak en vandalisme
 • Stormschade

Bij een aanrijding door eigen schuld wordt de schade ook met deze uitgebreidere dekking niet vergoed!

Schade aan je auto bij all risk autoverzekering

Heb je een allriskverzekering, dan worden bijna alle schades aan je auto vergoed. Dus ook bij eigen schuld. Er zijn twee uitzonderingen:

 1. Je hebt de schade opzettelijk veroorzaakt.
 2. Je hebt de schade veroorzaakt onder invloed van alcohol of drugs.

Naast bovengenoemde verzekeringen is er nog een aanvulling mogelijk: een rechtsbijstandsverzekering voor verkeer. Deze verzekering biedt juridische hulp en ondersteuning bij verkeersconflicten.

Schade aan je auto door onbekende dader

Helaas komt autoschade door een onbekende dader regelmatig voor. Bijvoorbeeld iemand die gewoon doorrijdt na een aanrijding. Voor autoschade met onbekende dader is er het Waarborgfonds Motorverkeer. Om voor een vergoeding van het Waarborgfonds in aanmerking te komen moet je wel aan een aantal criteria voldoen. Kijk voor welke criteria dit precies zijn op de site van het Waarborgfonds Motorverkeer.

Dader onbekend? In sommige gevallen wordt autoschade tóch vergoed!

Voor schades veroorzaakt door een onbekende dader is er het Waarborgfonds Motorverkeer.

Schade aan auto, claimen of zelf betalen?

Het ligt voor dat hand dat je de schade aan je auto graag vergoed wil hebben. Toch is het niet in alle gevallen verstandig hier gebruik van te maken. Is het schadebedrag minder dan ongeveer 750 euro? Dan is het vaak voordeliger de schade zelf te betalen, en dus niet te claimen.

Hoe zit dat? Elke verzekeraar werkt bij autoschades met een bonus-malus ladder. Dat is een systeem om korting op je premie te berekenen. Bij een schadevrij jaar stijg je op de bonus-malus ladder en krijg je meer korting. Claim je schade, dan daal je en krijg je minder korting. Minder korting betekent dus dat je meer premie gaat betalen.

Het is dus verstandig om het schadebedrag dat je wil claimen af te zetten tegen de premiestijging. Kom je er zelf niet helemaal uit of het verstandig is je schadebedrag te claimen? Vraag aan je verzekeraar of tussenpersoon dit voor je uit te rekenen. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Heb je de schadevergoeding al ontvangen en twijfel je daarna? Als je binnen 12 maanden besluit dat het toch beter is om zelf te betalen en je betaalt de schadevergoeding terug, dan worden de korting op je premie en je schadevrije jaren hersteld.

kleine autoschade

Kleine autoschades claimen is niet altijd gunstig.

Wanneer wel autoschade claimen?

In een aantal gevallen kun je de autoschade beter wel declareren:

 • Wanneer de schade niet jouw schuld is.
 • Als je een no-claim beschermer hebt: dat is een aanvullende verzekering die inhoudt dat je één keer per jaar schade kunt claimen zonder dat je korting omlaag gaat.
 • Als je al heel lang schadevrij rondrijdt, kan het zo zijn dat je aantal schadevrije jaren zo hoog is dat het geen effect heeft op je korting als je terugvalt op bonus-malus ladder.

Kortom, het is niet per definitie verstandig autoschade te claimen, reken het goed uit voordat je ermee naar je verzekeraar stapt.

Vind de beste en goedkoopste autoverzekeringVergelijken

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

auto gestolen
Je auto gestolen: wat moet je doen en wat vergoedt de verzekering?

Bregje 23 oktober 2020

In Nederland worden jaarlijks duizenden auto’s gestolen. Je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt, maar wat als je op een dag wel met een gestolen auto te maken krijgt? Wat moet je allemaal precies doen en wat vergoed je verzekering?

zonder rijbewijs een autoverzekering
Kun je een auto verzekeren zonder rijbewijs?

Bregje 14 juli 2022

Als een auto op jouw naam staat, ben je verplicht die minimaal WA te verzekeren. Maar wat als je (nog) geen rijbewijs hebt? Kun je dan wel bij een autoverzekeraar terecht? We zetten voor je op een rij wat je kunt doen wanneer je een auto wilt verzekeren zonder rijbewijs.

OHRA kilometerverzekering
De kilometerverzekering van OHRA, een nieuwe prepaid autoverzekering

Frank 16 december 2021

Verzekeraar OHRA komt met een nieuw concept in autoverzekeringen: de kilometerverzekering. Het uitgangspunt van deze nieuwe manier van verzekeren is dat je alleen betaalt voor de kilometers die je rijdt. Maar hoe werkt dit in de praktijk en ben je er voordeliger mee uit?

autorijden met gladde weg
Autorijden bij gladheid: hoe ben je verzekerd en hoe voorkom je schade?

Bregje 2 februari 2021

Deze week begon op de weg behoorlijk hectisch: code geel en code oranje in verband met het winterse weer. Veel aanrijdingen met de nodige blikschade én persoonlijk letsel. Maar waar ben je nu precies voor verzekerd bij gladheid? En hoe maak je de kans op ongelukken zo klein mogelijk?