niet verzekerd bij rijden met drank op

De autoverzekering keert niet uit bij rijden onder invloed

Bregje 11 juni 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Autoverzekering,

Nu de corona-maatregelen worden versoepeld kunnen we weer een terrasje pakken, naar café en restaurant of naar feestjes. Samen met het zomerse weer en het EK voetbal is een biertje of wijntje dan verleidelijk. Daar is ook niets mis mee, behalve als je na een paar biertjes of wijntjes de auto instapt en naar huis rijdt. Alcohol en verkeer is sowieso een slecht idee, natuurlijk op de eerste plaats voor je eigen veiligheid én die van anderen, maar wist je dat je bij rijden onder invloed ook niet bent verzekerd?

Bij hoeveel biertjes of wijntjes mag je niet meer rijden?

Laten we eerst zeggen dat als je nog moet rijden, het verstandig is om helemaal geen alcohol te nuttigen. Juridisch is er echter een ondergrens waarbij je strafbaar bent als je met alcohol op een auto bestuurt.

Normaal ligt deze grens op 0,5 promille in het bloed. Als je echter beginnend bestuurder bent, dan ligt deze grens op 0,2 promille. Onder beginnend bestuurder wordt verstaan:

  • Als je minder dan 5 jaar je auto- of motorrijbewijs hebt.
  • Als je jonger bent dan 24 jaar en je een bromfiets, scooter of snorfiets rijdt.

Als je als bestuurder aangehouden wordt met een hoger promillage dan deze grens, dan is dat een misdrijf en je krijgt dan ook een strafblad!

alcoholcontrole

Als je met drank op achter het stuur stapt riskeer je een strafblad.

Hoe zit het met de verzekering bij rijden met drank op?

Naast bovengenoemde juridische aspecten is het ook goed om te weten dat je meestal niet bent verzekerd als je met drank op achter het stuur zit. Jouw eigen schade is in dat geval sowieso niet verzekerd, ook niet als je een allrisk-autoverzekering hebt.

De autoverzekeraar is echter wel wettelijk verplicht om de schade van de tegenpartij te vergoeden. De tegenpartij mag immers niet de dupe van zijn van het feit dat jij door dronkenschap niet verzekerd was. Echter zal jouw verzekeraar vrijwel zeker de uitgekeerde schade aan de tegenpartij op jouw gaan verhalen. Vrijwel alle verzekeraars hebben hiervoor een zogenoemde alcoholclausule in de polisvoorwaarden opgenomen.

Hoe kunnen verzekeraars dronkenschap bewijzen?

Tot begin 2015 was het voor verzekeraars lastig om te bewijzen dat een bestuurder ten tijde van een aanrijding te veel alcohol op had. Veel verzekeraars hanteerden tot die tijd dan ook nog geen alcoholclausule.

Vanaf 2015 krijgen de verzekeraars echter inzage in de bevindingen van de politie en kunnen dat dan ook gebruiken als bewijs in het toepassen van de alcoholclausule. Vanaf deze tijd is dit dan ook door vrijwel alle verzekeraars in de polisvoorwaarden opgenomen.

alcoholclausule in polisvoorwaarden

Een voorbeeld van een alcoholclausule in de polisvoorwaarden.

Andere gevolgen voor de autoverzekering

Rijden onder invloed kunnen je naast deze genoemde gevolgen echter nog lang parten blijven spelen. Zo heeft jouw verzekeraar na een dergelijk incident het recht om de autoverzekering te beëindigen.

Als een verzekeraar eenzijdig een verzekering heeft beëindigd, dan is het vaak lastig om ook bij andere verzekeraars nog een verzekering aan te vragen. Je zult bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering namelijk voor de verzekering relevante gegevens over je verleden moeten melden. Daarbij zal een rijontzegging en strafblad uiteraard niet in je voordeel werken.

Rijden onder invloed van andere middelen

In dit artikel hebben we het over rijden onder invloed van alcohol. Vergelijkbare regels gelden ook als je onder invloed bent van drugs of medicijnen. Raadpleeg dit artikel op Het Juridisch Loket voor de exacte regels en de grenzen waarboven het strafbaar is. Ook de meeste autoverzekeraars hanteren hier dezelfde clausules voor.

Ontvang onze adviezen als eerste in je mailbox

Laat je e-mailadres achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe interessante artikelen op onze website.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

zonder rijbewijs een autoverzekering
Kun je een auto verzekeren zonder rijbewijs?

Bregje 14 juli 2022

Als een auto op jouw naam staat, ben je verplicht die minimaal WA te verzekeren. Maar wat als je (nog) geen rijbewijs hebt? Kun je dan wel bij een autoverzekeraar terecht? We zetten voor je op een rij wat je kunt doen wanneer je een auto wilt verzekeren zonder rijbewijs.

schadevrije jaren overdragen
Sinds 1 januari is schadevrije jaren overdragen bij een autoverzekering mogelijk

Bregje 27 januari 2022

Sinds 1 januari kun je de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd overdragen. Voorheen kreeg bijvoorbeeld na een scheiding de partner die de polishouder was, alle schadevrije jaren en de andere partner niets. Zonder schadevrije jaren is de autoverzekering veel duurder.

verzekering bij auto uitlenen
Auto lenen of uitlenen, hoe zit dat met de verzekering?

Eric 24 juni 2021

Een auto lenen of uitlenen voor een kort ritje of voor een vakantie: een groot deel van de Nederlandse autobezitters doet dit weleens. Maar lang niet iedereen staat er van tevoren bij stil wat de consequenties zijn als er schade ontstaat. Hoe zit het precies met de verzekering?

autoverzekering voor hoger opgeleiden
Een autoverzekering alleen voor hoger opgeleiden, mag dat?

Bregje 24 februari 2021

Je hebt vast wel eens de reclames van Promovendum gehoord of gezien: de verzekeraar die een autoverzekering exclusief voor hoger opgeleiden aanbiedt. Het beleid van Promovendum roept veel vragen op. Mag dat zomaar, een verzekeraar die klanten selecteert op basis van opleidingsniveau? Is dat geen discriminatie?