niet verzekerd bij rijden met drank op

De autoverzekering keert niet uit bij rijden onder invloed

Bregje 11 juni 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Autoverzekering

Nu de corona-maatregelen worden versoepeld kunnen we weer een terrasje pakken, naar café en restaurant of naar feestjes. Samen met het zomerse weer en het EK voetbal is een biertje of wijntje dan verleidelijk. Daar is ook niets mis mee, behalve als je na een paar biertjes of wijntjes de auto instapt en naar huis rijdt. Alcohol en verkeer is sowieso een slecht idee, natuurlijk op de eerste plaats voor je eigen veiligheid én die van anderen, maar wist je dat je bij rijden onder invloed ook niet bent verzekerd?

Bij hoeveel biertjes of wijntjes mag je niet meer rijden?

Laten we eerst zeggen dat als je nog moet rijden, het verstandig is om helemaal geen alcohol te nuttigen. Juridisch is er echter een ondergrens waarbij je strafbaar bent als je met alcohol op een auto bestuurt.

Normaal ligt deze grens op 0,5 promille in het bloed. Als je echter beginnend bestuurder bent, dan ligt deze grens op 0,2 promille. Onder beginnend bestuurder wordt verstaan:

  • Als je minder dan 5 jaar je auto- of motorrijbewijs hebt.
  • Als je jonger bent dan 24 jaar en je een bromfiets, scooter of snorfiets rijdt.

Als je als bestuurder aangehouden wordt met een hoger promillage dan deze grens, dan is dat een misdrijf en je krijgt dan ook een strafblad!

alcoholcontrole

Als je met drank op achter het stuur stapt riskeer je een strafblad.

Hoe zit het met de verzekering bij rijden met drank op?

Naast bovengenoemde juridische aspecten is het ook goed om te weten dat je meestal niet bent verzekerd als je met drank op achter het stuur zit. Jouw eigen schade is in dat geval sowieso niet verzekerd, ook niet als je een allrisk-autoverzekering hebt.

De autoverzekeraar is echter wel wettelijk verplicht om de schade van de tegenpartij te vergoeden. De tegenpartij mag immers niet de dupe van zijn van het feit dat jij door dronkenschap niet verzekerd was. Echter zal jouw verzekeraar vrijwel zeker de uitgekeerde schade aan de tegenpartij op jouw gaan verhalen. Vrijwel alle verzekeraars hebben hiervoor een zogenoemde alcoholclausule in de polisvoorwaarden opgenomen.

Hoe kunnen verzekeraars dronkenschap bewijzen?

Tot begin 2015 was het voor verzekeraars lastig om te bewijzen dat een bestuurder ten tijde van een aanrijding te veel alcohol op had. Veel verzekeraars hanteerden tot die tijd dan ook nog geen alcoholclausule.

Vanaf 2015 krijgen de verzekeraars echter inzage in de bevindingen van de politie en kunnen dat dan ook gebruiken als bewijs in het toepassen van de alcoholclausule. Vanaf deze tijd is dit dan ook door vrijwel alle verzekeraars in de polisvoorwaarden opgenomen.

alcoholclausule in polisvoorwaarden

Een voorbeeld van een alcoholclausule in de polisvoorwaarden.

Andere gevolgen voor de autoverzekering

Rijden onder invloed kunnen je naast deze genoemde gevolgen echter nog lang parten blijven spelen. Zo heeft jouw verzekeraar na een dergelijk incident het recht om de autoverzekering te beëindigen.

Als een verzekeraar eenzijdig een verzekering heeft beëindigd, dan is het vaak lastig om ook bij andere verzekeraars nog een verzekering aan te vragen. Je zult bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering namelijk voor de verzekering relevante gegevens over je verleden moeten melden. Daarbij zal een rijontzegging en strafblad uiteraard niet in je voordeel werken.

Rijden onder invloed van andere middelen

In dit artikel hebben we het over rijden onder invloed van alcohol. Vergelijkbare regels gelden ook als je onder invloed bent van drugs of medicijnen. Raadpleeg dit artikel op Het Juridisch Loket voor de exacte regels en de grenzen waarboven het strafbaar is. Ook de meeste autoverzekeraars hanteren hier dezelfde clausules voor.

Ontvang onze adviezen als eerste in je mailbox

Laat je e-mailadres achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe interessante artikelen op onze website.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

auto gestolen
Je auto gestolen: wat moet je doen en wat vergoedt de verzekering?

Bregje 23 oktober 2020

In Nederland worden jaarlijks duizenden auto’s gestolen. Je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt, maar wat als je op een dag wel met een gestolen auto te maken krijgt? Wat moet je allemaal precies doen en wat vergoed je verzekering?

gebruikte auto kopen
Een tweedehands auto kopen? 10 tips!

Bregje 10 juni 2020

Sta je op het punt om een tweedehands auto te kopen? Omdat je huidige auto aan vervanging toe is, of omdat je echt niet langer zonder auto kan? Wat de reden ook is, en of je nou voor het eerst een tweedehands auto koopt of dat al eerder deed: het loont om goed voorbereid aan je zoektocht te beginnen. Daarom geven je in dit blog 10 tips om goed voorbereid op zoek te gaan naar jouw droomauto!

Route Mobiel stopt
Pechhulp van Route Mobiel stopt, wat zijn de alternatieven?

Eric 7 januari 2021

Na zeventien jaar houdt de pechhulpaanbieder Route Mobiel op te bestaan. De reden hiervoor is de overname van Reaal door Nationale Nederlanden die geen pechhulpdienst wil aanbieden. Wat betekent dit voor Route Mobiel klanten en wat zijn de alternatieven?

allrisk of wa autoverzekering
Je auto All Risk, Beperkt Casco of alleen WA verzekeren

Eric 2 januari 2020

Moet je auto All Risk verzekeren of is een WA of Beperkt Casco dekking voldoende? Als je auto op een bepaalde leeftijd komt is dit vaak een lastige afweging. Wat is wijsheid? Wij zetten een aantal dingen op een rij die je mee zou moeten nemen bij je keuze.