Promovendum autoverzekering opleiding

Een autoverzekering alleen voor hoger opgeleiden, mag dat?

Bregje 24 februari 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Autoverzekering,

Je hebt vast wel eens de reclames van Promovendum gehoord of gezien: de verzekeraar die een autoverzekering exclusief voor hoger opgeleiden aanbiedt. Onlangs was er een geschil tussen deze verzekeraar en een verzekerde. De auto van de verzekerde was gestolen en Promovendum weigerde deze te vergoeden. De klant was volgens de verzekeraar bij het afsluiten van de verzekering namelijk niet hoger opgeleid.

Het beleid van Promovendum roept veel vragen op. Mag dat zomaar, een verzekeraar die klanten selecteert op basis van opleidingsniveau? En zelfs weigert uit te keren op basis van de opleiding van een verzekerde? Is dat geen discriminatie?

Geen acceptatieplicht bij autoverzekeringen

Mag een verzekeraar klanten weigeren op basis van opleiding of andere criteria? Ja, dat mag, maar lang niet altijd. Het ligt met name aan het type verzekering: bij autoverzekeringen bijvoorbeeld mag je klanten uitsluiten. Voor een autoverzekering geldt namelijk geen acceptatieplicht, zoals bij zorgverzekeringen. Een verzekeraar mag dus bij sommige verzekeringen groepen uitsluiten op basis van bijvoorbeeld leeftijd of, zoals Promovendum doet, op basis van opleiding.

Waarom maakt Promovendum dit onderscheid?

Volgens Promovendum veroorzaken hoger opgeleiden minder schade. Hierdoor is het risico voor de verzekeraar lager en kan de premie omlaag. Op de site van Promovendum staat dat zij de stelling dat hoger opgeleiden minder schade maken baseren op ‘schadestatistieken en jarenlange ervaring’. De definitie van Promovendum van hoger opgeleiden is iedereen met een afgeronde havo-, vwo-, hbo- of universitaire opleiding.

Promovendum kreeg veel bekendheid door de autoverzekering-reclames, maar biedt ook andere verzekeringen zoals inboedel-, schade-, reis- en zorgverzekeringen. Op de meeste verzekeringen biedt Promovendum korting voor hoogopgeleiden, behalve op de zorgverzekering. Voor zorgverzekeringen mogen verzekeraars niemand weigeren, hiervoor geldt namelijk een wettelijke acceptatieplicht.

Promovendum verzekeringen hoger opgeleiden

Discrimineert Promovendum?

Het selecteren op opleidingsniveau lijkt op discriminatie, er is immers sprake van ongelijke behandeling. Toch mag Promovendum dit doen. Van discriminatie is in dit geval namelijk wettelijk gezien geen sprake. Ongelijke behandeling op basis van bijvoorbeeld leeftijd of opleiding mag in een aantal gevallen, als daar een gegronde reden voor is. Voor Promovendum is de gegronde reden voor de ongelijke behandeling naar opleidingsniveau dat hoger opgeleiden minder schade veroorzaken.

Een ander voorbeeld van toegestane ongelijke behandeling is de hogere verzekeringspremie die jongeren betalen voor een autoverzekering. Hiervoor is het argument dat jongere bestuurders meer schades veroorzaken dan bestuurders in andere leeftijdscategorieën.

Risicoselectie kritisch bekeken

Selecteren en uitsluiten op opleidingsniveau is dus toegestaan, maar is het ook wenselijk? Critici wijzen erop dat het de solidariteit ondermijnt, en daar is verzekeren juist op gebaseerd.

Wat Promovendum doet scharen critici onder risicoselectie: het aantrekken van klanten met een lager risicoprofiel door ze een lagere premie te bieden. In dit geval zijn dat de hoger opgeleiden, die minder schade veroorzaken. Een gevolg daarvan is dat andere verzekeringsmaatschappijen meer lager opgeleiden verzekeren, die meer schade veroorzaken, wat bij deze maatschappijen leidt tot een hogere premie.

De kritiek op het beleid van Promovendum komt niet van de eerste de beste. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) brachten in 2014 het rapport ‘Gescheiden werelden’ uit. Promovendum wordt hierin genoemd als voorbeeld van een verzekeraar die bijdraagt aan ‘een sociale scheidslijn langs opleidingsverschillen’. Ook de Consumentenbond sloot zich aan bij de conclusies van dit rapport.

Critici wijzen erop dat het de solidariteit ondermijnt

Selecteren en uitsluiten op opleidingsniveau is toegestaan, maar wellicht niet wenselijk.

De zaak van de gestolen auto

Hoe liep het af met de zaak waarin Promovendum weigerde de gestolen auto van een verzekerde te vergoeden? De verzekerde volgde op het moment van afsluiten van de verzekering een hbo-opleiding, maar maakte deze niet af. Promovendum stelde dat de verzekerde bij de aanvraag de vraag naar de hoogst afgeronde opleiding onjuist had beantwoord. Promovendum weigerde uit te keren, beëindigde de verzekering en eiste dat de verzekerde 2.000 euro onderzoekskosten zou vergoeden.

De verzekerde stapte hiermee naar de geschillencommissie van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Die gaf de verzekerde gelijk: de verzekerde zelf voldeed weliswaar niet aan de opleidingseis van Promovendum, maar zijn toenmalige partner wel.

De geschillencommissie stelde dat Promovendum de dagwaarde van de auto moet vergoeden. Ook moet Promovendum de verzekering weer herstellen, maar alleen als de klant dat zelf nog wil.

Autoverzekeringen voor iedereen vergelijkenVergelijken

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

verzekering bij auto uitlenen
Auto lenen of uitlenen, hoe zit dat met de verzekering?

Eric 24 juni 2021

Een auto lenen of uitlenen voor een kort ritje of voor een vakantie: een groot deel van de Nederlandse autobezitters doet dit weleens. Maar lang niet iedereen staat er van tevoren bij stil wat de consequenties zijn als er schade ontstaat. Hoe zit het precies met de verzekering?

hoge benzineprijs goedkopere autoverzekering
Besparen op je autoverzekering - en zo de hoge brandstofprijzen compenseren

Eric 30 maart 2022

De brandstofprijzen zijn ongekend hoog en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn verandert. Wat kun je doen om de hoge brandstofprijzen nog enigszins te compenseren? In dit artikel helpen we je op weg met tips om toch nog wat goedkoper auto te rijden.

verzekering keyless entry systeem
Nieuwe eisen verzekering voor auto's met keyless entry systeem

Eric 12 januari 2021

Sinds 1 januari 2021 stellen verzekeraars nieuwe eisen aan de beveiliging van auto’s met een keyless entry systeem. In Nederland gaat het om zo’n 700.000 onvoldoende beveiligde auto’s. Wat zijn precies de nieuwe eisen en hoe kun je hieraan voldoen?

Allsecur wordt Allianz Direct
Allsecur wordt Allianz Direct

Eric 7 augustus 2019

In de loop van dit jaar zal de naam van online verzekeraar Allsecur worden gewijzigd in Allianz Direct. Hiermee krijg het de naam van het moederbedrijf Allianz.
Allianz benadrukt dat er voor de bestaande klanten van Allsecur behalve de naam niets zal veranderen. De lopende verzekeringen verhuizen automatisch mee naar Allianz Direct, maar de premies en voorwaarden blijven gewoon hetzelfde.