bespaar op je verzekeringen

Grote kans dat je teveel betaalt voor schadeverzekeringen

Eric 6 mei 2019
Leestijd 3 minuten Categorieën: Verzekering, Autoverzekering,

Nadat je een verzekering afsluit kijk je er vervolgens vaak jaren niet meer naar. De polis gaat in een (digitale)map en je premie wordt periodiek automatisch afgeschreven. Pas wanneer je een andere auto koopt of je gaat verhuizen, dan komen de verzekeringen weer tevoorschijn omdat ze aangepast moeten worden.

Herken je dit? Dan is de kans groot dat jij ook teveel betaalt voor je verzekeringen!

Je buren betalen misschien wel de helft minder!

Jouw buren betalen misschien wel de helft van de premie die jij jaarlijks of maandelijks betaalt voor de inboedel- en brandverzekering. De verschillen kunnen zelfs oplopen tot drie keer meer dan de goedkoopste verzekeringspremie. Overigens is dit niet alleen bij woonverzekeringen het geval, maar vooral ook bij autoverzekeringen waar het verschil kan oplopen tot meer dan 800 euro op jaarbasis.

Ondanks dat er tegenwoordig veel vergelijkingssites voor verzekeringen zijn blijken toch heel veel mensen de besparing die ze kunnen maken op verzekeren liggen. Deze vergelijkssites maken het heel eenvoudig om periodiek, bijvoorbeeld eens per jaar, je verzekeringspremies te vergelijken. Doordat de meeste verzekeringen tegenwoordig per maand of per direct zijn op te zeggen is overstappen op een goedkopere verzekering vervolgens zo geregeld.

Vergelijk ieder jaar je verzekeringen

De oorzaak van het feit dat toch maar weinig mensen hun verzekeringen periodiek doorlichten kan gevonden worden in het feit dat een verzekering een puur administratief iets is. Anders dan bijvoorbeeld een internetabonnement hebben we niet de prikkel om over te stappen omdat we veel storingen of een slecht product ervaren. Doorgaans kijken we alleen naar andere verzekeringen als we gaan verhuizen of als we een nieuwe auto kopen. Ook kan een slecht ervaring bij schadeafhandeling een reden zijn om kritisch naar de verzekeraar te kijken, maar het hebben van schade is komt doorgaans gelukkig ook niet vaak voor.

Wat ook meespeelt is dat er de laatste jaren een aantal prijsvechters op de verzekeringsmarkt zijn bijgekomen. Veel mensen hebben nog steeds het idee dat de tarieven voor een verzekering elkaar niet zoveel ontlopen of je nu bij de ene of de andere verzekeraar zit. Maar door de komst van deze prijsvechters is de verzekeringsmarkt de laatste tien á vijftien jaar ontzettende veranderd. Er is veel meer concurrentie tussen verzekeraars ontstaan wat tot aanzienlijk lagere premies heeft geleid. Mensen die blijven zitten waar ze zitten en bijna nooit naar hun verzekeringen kijken betalen daardoor vrijwel altijd meer dan zou hoeven.

Besparen met onze gratis bespaartips

Ontvang onze bespaartips als eerste in je mailbox!

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Overstappen is een fluitje van een cent

Ook denken veel mensen dat overstappen van verzekeraar veel administratieve rompslomp met zich meebrengt en dat ze bij een autoverzekering hun korting op schadevrije jaren (no-claim korting) kwijt raken. Maar dit zijn fabels, overstappen is juist heel makkelijk. De verzekeraars regelen een overstap onderling, de nieuwe verzekeraar zegt jouw oude verzekering op en je behoudt gewoon je volledige opgebouwde no-claim korting.

Ben je niet oververzekerd?

Een ander punt waarom je kunt besparen door je verzekeringen periodiek eens onder de loep te nemen is het oververzekerd zijn. Sommige verzekeringen die we ooit afgesloten hebben we misschien bij nader inzien helemaal niet (meer) nodig. Een verzekering moet je eigenlijk alleen afsluiten voor zaken die je zelf niet kunt betalen, met uitzondering van verplichte verzekeringen. Denk bijvoorbeeld een verzekering voor een mobiele telefoon, diefstal en bijvoorbeeld waterschade kunnen een flinke tegenvaller zijn, maar de meeste mensen kunnen deze schade zelf nog wel dragen. Een verzekering hiervoor kost al snel een tientje per maand, over een paar jaar gezien is dat een paar honderd euro.

Of denk aan een rechtsbijstandsverzekering waarin ook arbeidsconflicten zijn meeverzekerd. Als je met pensioen gaat heb je hier niets meer aan, maar als je zelf geen actie onderneemt blijft dit wel gewoon doorlopen en betaal je dus onnodig premie.
Kortom, wat je wel en niet moet verzekeren hangt af van jouw persoonlijke situatie en je financiële buffer.

Vergelijk je autoverzekering

Wil je weten of jij kunt besparen op jouw autoverzekering? Doe hieronder direct de check.

Vergelijk je autoverzekeringVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

hulp bij pech in buitenland
Pech in het buitenland wat moet je doen en wie bellen?

Eric 1 oktober 2019

Pech met de auto, motor of camper, daar zit niemand op te wachten en al helemaal niet in het buitenland. Eén ding is zeker: als je met de auto naar het buitenland gaat scheelt een pechhulpverzekering met buitenlandmodule een hoop gedoe en onkosten bij onverhoopte pech.

Allsecur wordt Allianz Direct
Allsecur wordt Allianz Direct

Eric 7 augustus 2019

In de loop van dit jaar zal de naam van online verzekeraar Allsecur worden gewijzigd in Allianz Direct. Hiermee krijg het de naam van het moederbedrijf Allianz.
Allianz benadrukt dat er voor de bestaande klanten van Allsecur behalve de naam niets zal veranderen. De lopende verzekeringen verhuizen automatisch mee naar Allianz Direct, maar de premies en voorwaarden blijven gewoon hetzelfde.

schade door huisdier
Schade door een huisdier: wat is gedekt via welke verzekering?

Bregje 6 april 2023

Wat als je huisdier schade veroorzaakt en je hebt geen huisdierenverzekering? Daar is vaker dan je wellicht denkt een oplossing voor. Wat namelijk lang niet iedereen weet, is dat schade door je huisdier in een aantal gevallen is gedekt door een andere verzekering.

verzekeringen worden duurder
Verzekeringen worden duurder: Wat betekent dit voor jou?

Bregje 23 maart 2023

De levenskosten stijgen en dat geldt ook voor verzekeringspremies. Auto- en woonverzekeringen worden aanzienlijk duurder, met stijgingen tot 15%. Vergelijkingswebsites Independer en Kieszeker bevestigen deze trend, gebaseerd op premies tussen januari en 8 maart. Klanten met lopende polissen ondervinden de premiestijging pas bij verlenging.