bespaar op je verzekeringen

Grote kans dat je teveel betaalt voor schadeverzekeringen

Eric Update: 22 mei 2025 Leestijd 4 minuten Categorieën: Verzekering, Autoverzekering, Woonverzekering

Veel mensen betalen ongemerkt te veel voor schadeverzekeringen, zoals hun inboedelverzekering, opstalverzekering of autoverzekering. Vaak komt dat doordat een polis jarenlang blijft doorlopen zonder dat iemand er nog naar omkijkt. Ondertussen zijn er goedkopere aanbieders bijgekomen én kunnen je eigen omstandigheden veranderd zijn.

Soms liggen de besparingen hoger dan je denkt

Jouw buren betalen misschien wel de helft van de premie die jij jaarlijks of maandelijks betaalt voor de inboedel- en brandverzekering. De verschillen kunnen zelfs oplopen tot drie keer meer dan de goedkoopste verzekeringspremie. Overigens is dit niet alleen bij woonverzekeringen het geval, maar vooral ook bij autoverzekeringen waar het verschil kan oplopen tot meer dan 800 euro op jaarbasis.

Je buren betalen misschien wel de helft minder!

Ondanks dat er tegenwoordig veel vergelijkingssites voor verzekeringen zijn blijken toch heel veel mensen de besparing die ze kunnen maken op verzekeren liggen. Deze vergelijkssites maken het heel eenvoudig om periodiek, bijvoorbeeld eens per jaar, je verzekeringspremies te vergelijken. Doordat de meeste verzekeringen tegenwoordig per maand of per direct zijn op te zeggen is overstappen op een goedkopere verzekering vervolgens zo geregeld.

Neem bijvoorbeeld Erik en Sanne uit Groningen: zij stapten onlangs over naar een andere verzekeraar voor hun auto en inboedel. Door hun verzekeringen te bundelen bij één aanbieder, betalen ze nu €275 per jaar minder, zonder dat ze ergens op inleverden.

Vergelijk ieder jaar je verzekeringen

De oorzaak van het feit dat toch maar weinig mensen hun verzekeringen periodiek doorlichten kan gevonden worden in het feit dat een verzekering een puur administratief iets is. Anders dan bijvoorbeeld een internetabonnement hebben we niet de prikkel om over te stappen omdat we veel storingen of een slecht product ervaren. Doorgaans kijken we alleen naar andere verzekeringen als we gaan verhuizen of als we een nieuwe auto kopen. Ook kan een slechte ervaring bij schadeafhandeling een reden zijn om kritisch naar de verzekeraar te kijken, maar het hebben van schade is komt doorgaans gelukkig ook niet vaak voor.

Wat ook meespeelt is dat er de laatste jaren een aantal prijsvechters op de verzekeringsmarkt zijn bijgekomen. Veel mensen hebben nog steeds het idee dat de tarieven voor een verzekering elkaar niet zoveel ontlopen of je nu bij de ene of de andere verzekeraar zit. Maar door de komst van deze prijsvechters is de verzekeringsmarkt de laatste tien á vijftien jaar ontzettende veranderd. Er is veel meer concurrentie tussen verzekeraars ontstaan wat tot aanzienlijk lagere premies heeft geleid. Mensen die blijven zitten waar ze zitten en bijna nooit naar hun verzekeringen kijken betalen daardoor vrijwel altijd meer dan zou hoeven.

Overstappen is een fluitje van een cent

Ook denken veel mensen dat overstappen van verzekeraar veel administratieve rompslomp met zich meebrengt en dat ze bij een autoverzekering hun korting op schadevrije jaren (no-claim korting) kwijt raken. Maar dit zijn fabels, overstappen is juist heel makkelijk. De verzekeraars regelen een overstap onderling, de nieuwe verzekeraar zegt jouw oude verzekering op en je behoudt gewoon je volledige opgebouwde no-claim korting.

Veel mensen denken dat overstappen veel administratieve rompslomp kost

Maar overstappen is juist heel makkelijk, verzekeraars regelen een overstap namelijk onderling.

Ben je niet oververzekerd?

Een ander punt waarom je kunt besparen door je verzekeringen periodiek eens onder de loep te nemen is het oververzekerd zijn. Sommige verzekeringen die we ooit afgesloten hebben we misschien bij nader inzien helemaal niet (meer) nodig. Een verzekering moet je eigenlijk alleen afsluiten voor zaken die je zelf niet kunt betalen, met uitzondering van verplichte verzekeringen. Denk bijvoorbeeld een verzekering voor een mobiele telefoon, diefstal en bijvoorbeeld waterschade kunnen een flinke tegenvaller zijn, maar de meeste mensen kunnen deze schade zelf nog wel dragen. Een verzekering hiervoor kost al snel een tientje per maand, over een paar jaar gezien is dat een paar honderd euro.

Of denk aan een rechtsbijstandsverzekering waarin ook arbeidsconflicten zijn meeverzekerd. Als je met pensioen gaat heb je hier niets meer aan, maar als je zelf geen actie onderneemt blijft dit wel gewoon doorlopen en betaal je dus onnodig premie. Kortom, wat je wel en niet moet verzekeren hangt af van jouw persoonlijke situatie en je financiële buffer.

Checklist: moet jij je verzekering onder de loep nemen?

Loop onderstaande punten even na. Als je één of meer vragen met 'ja' beantwoordt, is het slim om je verzekeringen te vergelijken:

  1. Is je premie het afgelopen jaar verhoogd?
  2. Ben je verhuisd of heb je verbouwd?
  3. Heb je een andere auto gekocht?
  4. Zijn je kinderen het huis uit?
  5. Weet je eigenlijk niet meer waarvoor je precies verzekerd bent?

Bonustip: profiteer van pakketkorting

Sommige verzekeraars geven tot wel 10% korting als je meerdere schadeverzekeringen bij hen afsluit. Denk aan je opstal-, inboedel- én aansprakelijkheidsverzekering onder één dak. Dat scheelt premie én papierwerk.

Overigens is pakketkorting niet altijd de beste keuze, lees dat in dit blog.

Conclusie

Even vergelijken kost je misschien 10 minuten, maar kan je zomaar honderden euro’s per jaar besparen. Gebruik de tools op KiesZeker om direct te zien wat jij kunt besparen, je hoeft alleen wat basisgegevens in te vullen.

Besparen met onze gratis bespaartips

Ontvang onze bespaartips als eerste in je mailbox!

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

allrisk of wa autoverzekering
Je auto All Risk, Beperkt Casco of alleen WA verzekeren

Eric 2 januari 2020

Moet je auto All Risk verzekeren of is een WA of Beperkt Casco dekking voldoende? Als je auto op een bepaalde leeftijd komt is dit vaak een lastige afweging. Wat is wijsheid? Wij zetten een aantal dingen op een rij die je mee zou moeten nemen bij je keuze.

pechhulp fiets
Pechhulp voor de fiets, is dat nuttig of onzin?

Eric 8 maart 2021

Als je een verzekering voor je fiets hebt zit daar soms ook fietspechhulp bij in. Maar zonder verzekering kun je net als pechhulp voor de auto ook een los pechhulpabonnement voor de fiets nemen. In dit artikel beantwoorden we de vraag of pechhulp fiets toegevoegde waarde heeft.

verzekeringen worden duurder
Verzekeringen worden duurder: Wat betekent dit voor jou?

Bregje 23 maart 2023

De levenskosten stijgen en dat geldt ook voor verzekeringspremies. Auto- en woonverzekeringen worden aanzienlijk duurder, met stijgingen tot 15%. Vergelijkingswebsites Independer en Kieszeker bevestigen deze trend, gebaseerd op premies tussen januari en 8 maart. Klanten met lopende polissen ondervinden de premiestijging pas bij verlenging.

verzekering autohuur
Huurauto verzekeren vaak onduidelijk en duur

Bregje 9 februari 2022

Je reserveert een huurauto en bij het ophalen confronteert de verhuurder je met de vraag of je extra verzekeringen wil. Men wijst je op de risico’s als je dat niet doet. Door je van te voren te informeren en eventueel een losse verzekering af te sluiten voorkom je stress bij de balie.