pakketkorting verzekeringen

Is pakketkorting bij verzekeringen altijd voordelig?

Bregje 5 december 2023
Leestijd 5 minuten Categorie: Verzekering,

Misschien heb jij het ook weleens overwogen: veel verzekeraars bieden aantrekkelijke kortingen aan als je meerdere verzekeringen bij hen afsluit. Dat noemen we pakketkorting. Maar is dit altijd de beste keuze? Het is sowieso verstandig om niet alleen naar korting te kijken, maar ook naar de dekkingen en voorwaarden. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van pakketkorting bij verzekeringen, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Hoe werkt pakketkorting bij verzekeringen?

Pakketkorting is een korting die verzekeraars geven wanneer je meerdere verzekeringen bij hen afsluit. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een combinatie van een autoverzekering, inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Hoe meer verzekeringen je afsluit, hoe hoger de korting kan oplopen.

Hoe meer verzekeringen bij dezelfde verzekeraar, hoe hoger de korting

Individuele verzekeringen voordeliger?

Maar er zit een andere kant aan dit verhaal. Nationale Nederlanden bijvoorbeeld, schafte pakketkortingen in 2023 af. Een woordvoerder meldde als een van de redenen voor de afschaffing, dat een pakketverzekering waarschijnlijk niet in alle gevallen de voordeligste keuze is. Anders gezegd, je krijgt wel korting, maar het kan zijn dat de prijs van de pakketverzekering onvoordeliger is dan de prijs van losse verzekeringen. Met kortingen op een hogere prijs schiet je natuurlijk niet zoveel op.

Pakketverzekeringen bieden niet altijd de beste dekking en voorwaarden

En er is nog een nadeel. Pakketverzekeringen geven lang niet altijd de beste dekkingen en voorwaarden. Veel verzekeraars hebben specialisaties; stel dat een verzekeraar de beste inboedelverzekering heeft, dan betekent dat niet dat deze automatisch ook de beste opstalverzekering heeft, bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er nog verzekeraars die maar één type verzekering bieden en op dat gebied autoriteit hebben. Denk bijvoorbeeld aan maatschappijen met alleen reisverzekeringen, rechtsbijstandverzekeringen of autoverzekeringen. Juist door de specialisatie kunnen deze maatschappijen vaak scherpe prijzen rekenen.

Veel verzekeraars hebben verzekeringen waarin ze specialist zijn

Daarom is het soms juist beter om je verzekeringen af te sluiten bij meerdere verzekeraars.

Hoeveel pakketkorting kun je krijgen?

Hoe hoog de pakketkorting precies is, verschilt per verzekeraar. Volgens de Geldgids van oktober/november 2023 is de laagste korting 2% en de hoogste 15% (Hema en Lancyr). ASR geeft geen korting in procenten, maar in bedragen: je kunt maximaal 100 euro korting krijgen op hun ‘Ik kies zelf’ verzekeringen. Vaak loopt de korting op; van 2 tot 3% bij twee verzekeringen tot 15% bij drie of meer verzekeringen.

De voordelen van pakketkorting bij verzekeringen

We zetten de voordelen van verzekeringen met pakketkorting voor je op een rij:

  1. Besparing op premies: het meest voor de hand liggende voordeel van pakketkorting is natuurlijk de besparing op de verzekeringspremies. Door meerdere verzekeringen bij één verzekeraar af te sluiten, krijg je korting en kun je dus besparen op de totale kosten.
  2. Gemak: het afsluiten van meerdere verzekeringen bij één verzekeraar zorgt voor overzicht en gemak. Je hebt maar één aanspreekpunt en ontvangt slechts één rekening. Dit maakt het beheren van je verzekeringen een stuk eenvoudiger. Ook hebben alle verzekeringen in het pakket meestal dezelfde opzegdatum. Dat is handig als je op een gegeven moment toch wil overstappen, je kunt dan alle verzekeringen in het pakket in één keer opzeggen.
  3. Eén loket voor schades: bij meer complexe zaken kan het handig zijn dat je met maar één verzekeraar te maken hebt. Denk bijvoorbeeld aan schade door een inbraak: een geforceerde deur valt vaak onder de opstalverzekering en gestolen spullen onder de inboedelverzekering. Overigens zijn er ook verzekeraars die de inboedel- en opstalverzekering sowieso als één woonverzekering aanbieden.

De nadelen van pakketkorting bij verzekeringen

Hou voordat je kiest voor pakketkorting rekening met de volgende haken en ogen:

  1. Minder keuzevrijheid: door te kiezen voor pakketkorting, beperk je jezelf tot het aanbod van één verzekeraar. Hierdoor loop je mogelijk betere deals bij andere verzekeraars mis. Het is daarom verstandig om verzekeringen goed te vergelijken voordat je besluit om ze bij één verzekeraar af te sluiten.
  2. Minder flexibiliteit: wanneer je al je verzekeringen bij één verzekeraar hebt ondergebracht, kan het lastiger zijn om een enkele verzekering op te zeggen of over te stappen naar een andere verzekeraar. Je loopt dan immers het risico je pakketkorting te verliezen.
  3. Valse besparingen: hoewel pakketkorting op het eerste gezicht aantrekkelijk lijkt, kan het zijn dat je uiteindelijk meer betaalt dan wanneer je de verzekeringen los bij verschillende verzekeraars had afgesloten. Dit komt doordat de basispremies van verzekeraars onderling sterk kunnen verschillen. Het is dus belangrijk om niet alleen naar de korting te kijken, maar ook naar de totale kosten van de verzekeringen.
  4. Verborgen kosten: de Consumentenbond bestrijdt al jaren verborgen kosten. Toch komt dit nog steeds voor. Soms rekenen maatschappijen ‘poliskosten’ of ‘afsluitkosten’ die het kortingsvoordeel verminderen.
  5. Verleiding: focus je alleen op korting, dan kan je in de valkuil stappen dat je te veel verzekeringen afsluit. Verzekeraars bieden immers meer korting bij meer verzekeringen. Dus je zou in de verleiding kunnen komen om een extra verzekering af te sluiten die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Andere kortingen

Pakketkorting is lang niet de enige manier waarop je kunt besparen op verzekeringspremies. Dit zijn enkele andere kortingen op verzekeringen waarmee je mogelijk geld kunt besparen:

Hoe maak je de beste keuze?

Om de beste keuze te maken ontkom je er niet aan om wat tijd te steken in onderzoeken en vergelijken. Laat je niet alleen leiden door korting en blijf rationeel denken: welke verzekeringen heb ik echt nodig? Welke verzekering is inhoudelijk de beste?

Om te bepalen of pakketkorting op verzekeringen voor jou voordelig is, is het belangrijk om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Houd hierbij niet alleen rekening met de pakketkorting, maar ook met de dekking, voorwaarden en service van de verzekeraar.

koppel checkt pakketkorting

Vergelijk verzekeringen

Pakketkorting bij verzekeringen kan zeker voordelen bieden, zoals besparing op premies en gemak. Maar staar je niet blind op de korting en vergelijk de verschillen tussen verzekeraars. Zo kun je de beste keuze maken en voorkom je dat je uiteindelijk meer betaalt dan nodig is.

Wil je meer tips ontvangen?

Als je meer tips op het gebied van besparen wilt ontvangen, laat dan je e-mailadres achter!

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

niet loyaal zijn bespaart
Loyaal zijn is vaak goed, maar niet voor je vaste lasten

Bregje Update: 1 april 2023

Loyaliteit wordt vaak gewaardeerd en beloond, maar voor vaste lasten zoals abonnementen, energiecontracten en verzekeringen geldt dat vaak juist niet. Kijk je nooit naar je contracten om, dan betaal je na verloop van tijd juiste het meeste!

verzekeraar De Amersfoortse verder als ASR
Verzekeraar De Amersfoortse gaat op in a.s.r. verzekeringen

Eric 28 maart 2021

Na 83 jaar komt er een einde aan verzekeringsmerk De Amersfoortse. A.s.r., sinds 1997 het moederbedrijf van de verzekeraar uit Amersfoort zal vanaf deze datum onder het eigen merk de bestaande klanten bedienen en de verzekeringsproducten voortzetten.

zorgverzekerd buitenland
Reizen naar het buitenland: ben je verzekerd voor zorg?

Bregje 8 juli 2020

We mogen weer naar het buitenland op vakantie! Een fijn vooruitzicht, na een lange periode waarin we zo veel mogelijk thuisbleven. Maar let op, het coronavirus is zeker nog niet verdwenen. We zetten daarom op een rij waar je wat betreft zorgkosten allemaal aan moet denken voordat je op vakantie naar het buitenland gaat.

verzekeringen worden duurder
Verzekeringen worden duurder: Wat betekent dit voor jou?

Bregje 23 maart 2023

De levenskosten stijgen en dat geldt ook voor verzekeringspremies. Auto- en woonverzekeringen worden aanzienlijk duurder, met stijgingen tot 15%. Vergelijkingswebsites Independer en Kieszeker bevestigen deze trend, gebaseerd op premies tussen januari en 8 maart. Klanten met lopende polissen ondervinden de premiestijging pas bij verlenging.