stijgende verzekeringspremies

Verzekeringen worden duurder: Wat betekent dit voor jou?

Bregje 23 maart 2023
Leestijd 4 minuten Categorie: Verzekering,

De kosten van het leven stijgen, en dat geldt ook voor verzekeringspremies. Met name autoverzekeringen en woonverzekeringen zullen aanzienlijk duurder worden. Dit constateert vergelijkingswebsite Independer en kunnen wij van Kieszeker bevestigen.

Voor autoverzekeringen is er een stijging van 11 procent en bij de woonverzekeringen gaat met een stijging van 15 procent vooral de opstalverzekering flink omhoog.

Deze cijfers zijn gebaseerd op de premies die klanten kregen aangeboden bij het afsluiten of verlengen van hun verzekering tussen januari en 8 maart. Klanten waarbij de verzekering nog niet aan verlenging toe is krijgen nog niet direct te maken met een duurdere premie, doorgaans loopt de polis een jaar.

Woonverzekering vergelijken

Stijging van verzekeringspremies door hogere materiaal- en loonkosten

Een van de belangrijkste redenen waarom je als consument te maken krijgt met stijgende premies voor autoverzekeringen en woonverzekeringen, is de toename van materiaal- en loonkosten. Verzekeraars ervaren hogere reparatiekosten bij schade en moeten daardoor meer uitkeren aan hun klanten. Door de huidige economische situatie en de schaarste op de wereldmarkt stijgen de prijzen van materialen zoals staal, hout en andere grondstoffen. Bovendien nemen loonkosten toe als gevolg van een krappe arbeidsmarkt en stijgende inflatie.

Deze hogere kosten worden uiteindelijk doorberekend in de premies die je voor je verzekeringen betaalt. Op deze manier proberen verzekeraars hun financiële risico's te beperken en ervoor te zorgen dat ze voldoende middelen hebben om toekomstige schadeclaims te dekken. Als gevolg hiervan zul je meer moeten betalen voor je verzekeringen.

Hogere materiaal- en loonkosten hebben invloed op de verzekeringspremie

Verzekeraars moeten hierdoor bij schade meer uitkeren door hogere reparatiekosten.

Ook de premie voor de zorgverzekering zal blijven stijgen

Naast autoverzekeringen en woonverzekeringen is het belangrijk om in gedachten te houden dat de premie voor de zorgverzekering waarschijnlijk in de komende jaren zal blijven stijgen. Eén van de belangrijkste oorzaken van deze stijging is de toename van loonkosten in de zorgsector. Door de groeiende vraag naar zorg en de krappe arbeidsmarkt, is er een tekort aan zorgpersoneel. Dit leidt tot hogere lonen, wat weer resulteert in hogere kosten voor zorgverleners en uiteindelijk ook voor verzekeraars.

Bovendien zijn er factoren zoals vergrijzing, nieuwe technologieën en dure behandelingen die ook een rol spelen in de stijgende zorgkosten. Verzekeraars moeten deze kosten opvangen en zullen daarom de premies verhogen om hun financiële verplichtingen na te kunnen komen. Dit betekent dat je de komende jaren waarschijnlijk steeds meer zult betalen voor je zorgverzekering.

koppel schrikt van dure verzekering

Verhoging van de verzekeringspremie tot 15 procent

Bij autoverzekeringen zien we dus nu al een gemiddelde stijging van 11 procent, terwijl bij opstalverzekeringen zelfs een gemiddelde stijging van 15 procent wordt geconstateerd. Het is goed om te weten dat er bij autoverzekeringen regionale verschillen zijn, omdat verzekeraars de premie mede baseren op het risico per regio. Dit houdt in dat de stijging in sommige gebieden hoger of lager kan uitvallen dan het landelijk gemiddelde.

De zorgverzekering ging dit jaar al met gemiddeld 8 procent omhoog. De verwachting is dat deze trend zich de komende jaren voortzet, wat betekent dat je ook voor je zorgverzekering meer zult moeten betalen.

Ook andere verzekeringen zullen duurder worden

Terwijl we ons hier vooral richten op de stijgende premies van auto-, woon- en zorgverzekeringen, is het belangrijk om niet te vergeten dat ook andere verzekeringen duurder zullen worden. Of het nu gaat om je reisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandverzekering, de algemene tendens laat zien dat premies in alle verzekeringscategorieën zullen stijgen.

De redenen voor deze stijgingen zijn divers, maar omvatten vaak dezelfde factoren als bij de eerder genoemde verzekeringen, zoals hogere materiaal- en loonkosten, economische omstandigheden en veranderende marktontwikkelingen.

De premies in vrijwel alle verzekeringscategorieën zullen stijgen

De premiestijging gaat niet voor iedereen tegelijkertijd in

Hoewel verzekeringen duurder worden, merk je als verzekerde wellicht niet meteen de gevolgen. De nieuwe, hogere premie gaat doorgaans pas in bij het verlengen van de polis, die meestal een looptijd van een jaar heeft. Dit houdt in dat pas bij de eerstvolgende verlenging van je verzekering de premiestijging om de hoek komt kijken.

Rond de verlengingsdatum is het slim om alert te zijn en te checken of je huidige verzekering nog steeds de beste optie is, gezien de veranderende marktomstandigheden. Het loont de moeite om verzekeringen te vergelijken en na te denken over een overstap naar een andere aanbieder als je een betere dekking of lagere premie kunt krijgen. Maar vergeet niet dat premiestijgingen in de hele sector voorkomen, waardoor het wellicht lastiger wordt om een aanzienlijk goedkopere optie te vinden.

Verzekeringen vergelijken op Kieszeker

Om het vergelijken van premies voor verzekeringen makkelijker te maken, biedt Kieszeker.nl diverse handige vergelijkers. Met deze vergelijkers is het eenvoudig om verschillende aanbieders en hun premies naast elkaar te leggen, zodat je de beste optie voor je eigen situatie en budget kunt vinden.

Of het nu gaat om een autoverzekering, woonverzekering of zorgverzekering, op Kieszeker.nl vind je alle informatie die nodig is om een weloverwogen beslissing te nemen. Daarnaast worden de vergelijkers regelmatig bijgewerkt met de meest recente informatie over premiestijgingen en veranderingen in de verzekeringsbranche. Op deze manier ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kun je, ondanks de stijgende premies, vaak toch besparen op je verzekeringen.

Blijf op de hoogte: meld je aan voor onze updates

Mis niets en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsmarkt! Meld je nu aan voor onze periodieke updates en ontvang het belangrijkste nieuws, tips en exclusieve aanbiedingen direct in je inbox. Schrijf je in en zorg ervoor dat je altijd goed geïnformeerd bent!

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

niet loyaal zijn bespaart
Loyaal zijn is vaak goed, maar niet voor je vaste lasten

Bregje Update: 1 april 2023

Loyaliteit wordt vaak gewaardeerd en beloond, maar voor vaste lasten zoals abonnementen, energiecontracten en verzekeringen geldt dat vaak juist niet. Kijk je nooit naar je contracten om, dan betaal je na verloop van tijd juiste het meeste!

verzekeringen in coronatijd
Besparen op je verzekeringen in coronatijd

Frank 11 juni 2020

In de coronatijd zijn er veel dingen veranderd in de samenleving als geheel. Je geeft op het ene gebied meer uit en op een ander vlak juist weer minder. Zo is het momenteel bijvoorbeeld heel interessant om te kijken naar bepaalde verzekeringen. Want hoe zit het eigenlijk met je autoverzekering, je reisverzekering en je rechtsbijstandsverzekering? En is het nog wel nodig om zo’n hoge zorgverzekering te behouden?

voorkomen dat je fiets wordt gestolen
Hoe voorkom je dat je fiets wordt gestolen? 8 tips

Femke 27 mei 2020

Heb je een splinternieuwe dure fiets, bijvoorbeeld een e-bike of een oma-fiets? Deze zijn erg populair tegenwoordig, ook onder de fietsendieven. Hoe kan je nou het beste diefstal van je fiets voorkomen? Als je het zelf nog niet hebt meegemaakt, is er een grote kans dat je iemand kent van wie zijn of haar fiets is gestolen. In dit blog helpen we je met concrete tips om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen.

schade door huisdier
Schade door een huisdier: wat is gedekt via welke verzekering?

Bregje 6 april 2023

Wat als je huisdier schade veroorzaakt en je hebt geen huisdierenverzekering? Daar is vaker dan je wellicht denkt een oplossing voor. Wat namelijk lang niet iedereen weet, is dat schade door je huisdier in een aantal gevallen is gedekt door een andere verzekering.