diefstal fiets voorkomen

Hoe voorkom je dat je fiets wordt gestolen? 8 tips

Femke 27 mei 2020
Leestijd 5 minuten Categorieën: Fietsverzekering, Verzekering,

Hoe kan je nou het beste diefstal van je fiets voorkomen? Als je het zelf nog niet hebt meegemaakt, is er een grote kans dat je iemand kent van wie zijn of haar fiets is gestolen. In dit blog helpen we je met concrete tips om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen.

Je komt terug van een feestje of van de boodschappen en plotseling zie je je fiets niet meer staan… Je had ‘m toch echt op die ene plek gezet? Even begin je te twijfelen, maar daarna begint de paniek langzaam naar boven te drijven… Je fiets is gestolen! Nee!!

Heb je een splinternieuwe dure fiets, bijvoorbeeld een e-bike of een oma-fiets? Deze zijn erg populair tegenwoordig, ook onder de fietsendieven. Denk er in dat geval over na om ook een verzekering tegen diefstal af te sluiten. Uiteraard is voorkomen van diefstal is nog altijd het beste. Om je daarbij te helpen, geven we je graag 8 tips.

1. Zet je fiets in een bewaakte stalling

Als je de keuze hebt, kies dan altijd een bewaakte fietsenstalling om je fiets te stallen. En zet ‘m uiteraard ook daar goed op slot. Het liefst maak je je fiets met een extra slot vast aan het fietsenrek. Bij veel stations kun je je fiets bewaakt achterlaten. Soms moet je betalen voor een bewaakte stalling, maar als dit diefstal van je fiets kan voorkomen, is dat in verhouding een kleine prijs.

bewaakte fietsenstalling

Een bewaakte fietsenstalling is niet duur, maar wel veilig.

2. Gebruik 2 sloten op plekken waar vaak fietsen worden gestolen

Ben je je ervan bewust dat er op bepaalde plekken vaker fietsen verdwijnen, maar kun je haast niet anders dan jouw fiets ook daar parkeren? Gebruik dan op z’n minst twee verschillende sloten: een stevig ringslot door het achterwiel en een ketting-, kabel- of beugelslot door het frame. Maak het vervolgens vast aan een fietsenrek of lantaarnpaal. De kans is dan groter dat de dief jouw fiets voorbijloopt en kiest voor een makkelijkere ‘prooi’.

3. Maak het slot hoog vast

Voorkom dat je fiets ondanks een slot toch wordt gestolen door een kabel- of kettingslot zo hoog mogelijk vast te maken. Draai de ketting zo nodig een paar keer om een paal en je fiets heen. Als het slot op de grond hangt, is het makkelijker om het slot kapot te slaan dan wanneer het in de hogerop stevig vastzit. Hoog van de grond is het moeilijker om een betonschaar te gebruiken en doorzagen is lastiger wanneer het slot een beetje los hangt. Een beugelslot kun je wel laag laten hangen. Vul de ruimte in de beugel zoveel mogelijk op.

4. Gebruik een slot met ART-keurmerk

Om het nog moeilijker te maken om jouw fiets te stelen, kies je voor een fietsenslot met het ART-keurmerk. De kwalificatie van het ART-slot geeft aan hoe diefstalbestendig het slot is. Zo wordt voor fietsen een ART 2-slot door verzekeraars geaccepteerd. Een ART 3-slot is nog beter, maar meestal ook zwaarder en duurder.

5. Bevestig het slot niet alleen aan het voorwiel

Bevestig je kettingslot liever niet alleen aan het voorwiel. Het komt voor dat fietsendieven dan gewoon het voorwiel losdraaien en er met de rest van je fiets van doorgaan. Als je je voorwiel vastmaakt, slinger het slot dan op z’n minst ook door het frame van de fiets en om een vast object.

fietsslot aan voorwiel

Bevestig het slot niet alleen aan het voorwiel.

6. Neem je zadel mee

Het klinkt een beetje heftig, maar het werkt. Ben je je extra slot vergeten mee te nemen? Om gelegenheidsdieven te ontmoedigen haal je gewoon je zadel eraf. Wil je ze echt dwarszitten, dan laat je ook een van je banden leeglopen. Vergeet niet om je fietspomp mee te nemen in dat geval.

7. Stal je fiets op een goed verlichte en drukkere plek

Kijk voordat je je fiets vastzet even goed om je heen en voorkom hiermee diefstal van je fiets. Is er voldoende licht door bijvoorbeeld een lantaarnpaal? Staat je fiets goed in het zicht? Is het druk met mensen of verkeer, maar kijken ze eigenlijk niet om zich heen en lopen ze je straal voorbij? Een fietsendief valt niet op in zo’n straat. Zet je fiets liever pal tegenover een terras of een bushalte, zodat er meerdere mensen zicht hebben op jouw fiets.

8. Laat je fiets graveren met postcode en huisnummer

Stel, alle maatregelen die je hebt genomen om diefstal te voorkomen hebben toch niet geholpen. Dan is het handig als jij je fiets vooraf hebt laten graveren. Dat maakt het achteraf makkelijker om je fiets weer op te sporen en terug te krijgen. Neem contact op met je gemeente om te vragen naar de mogelijkheden. Bewaar zelf verder de gegevens van je fiets, zoals framenummer, type en kleur. Maak ook een duidelijke foto van je fiets.

Een modernere manier om je fiets terug te vinden is het plaatsen van een diefstalpreventie chip. Dit is een klein staafje of rondje met gegevens. Politie en fietsenhandelaren kunnen met een uitleesapparaat zien wie de eigenaar van de fiets is.

Glimmende nieuwe fiets verzekeren

Een nieuwe fiets valt een fietsendief natuurlijk veel meer op dan een exemplaar van 20 jaar oud. Natuurlijk doe je er met bovenstaande tips alles aan om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen. Toch geeft dat geen garantie dat jouw fiets niet verdwijnt.

Heb je een nieuwe fiets of ga je er binnenkort een kopen? Dan is het verstandig om je fiets te verzekeren tegen diefstal. Als in het ergste geval de tips om diefstal te voorkomen niet hebben geholpen, dan krijg je tenminste een deel van het aankoopbedrag terug. Gebruik hieronder de vergeljker van KiesZeker om heel gemakkelijk een fietsverzekering uit te kiezen. Zo heb je extra zekerheid dat je bij diefstal van je nieuwe fiets niet al je geld in een keer kwijt bent.

Diefstalverzekeringen voor je fietsVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Gerelateerde artikelen

samenwerking tegen fietsendiefstal
Bedrijven en verzekeraars werken samen in de strijd tegen e-bike diefstal

Frank 9 november 2021

Elk jaar neemt de diefstal van fietsen sterk toe. De laatste jaren is deze toename steeds meer toe te schrijven aan de diefstal van e-bikes. Met behulp van nieuwe technologie en de samenwerking tussen verschillende bedrijven wordt de strijd tegen fietsendiefstal aangegaan.

niet loyaal zijn bespaart
Loyaal zijn is vaak goed, maar niet voor je vaste lasten

Bregje Update: 1 april 2023

Loyaliteit wordt vaak gewaardeerd en beloond, maar voor vaste lasten zoals abonnementen, energiecontracten en verzekeringen geldt dat vaak juist niet. Kijk je nooit naar je contracten om, dan betaal je na verloop van tijd juiste het meeste!

zorgverzekerd buitenland
Reizen naar het buitenland: ben je verzekerd voor zorg?

Bregje 8 juli 2020

We mogen weer naar het buitenland op vakantie! Een fijn vooruitzicht, na een lange periode waarin we zo veel mogelijk thuisbleven. Maar let op, het coronavirus is zeker nog niet verdwenen. We zetten daarom op een rij waar je wat betreft zorgkosten allemaal aan moet denken voordat je op vakantie naar het buitenland gaat.

verzekeringen worden duurder
Verzekeringen worden duurder: Wat betekent dit voor jou?

Bregje 23 maart 2023

De levenskosten stijgen en dat geldt ook voor verzekeringspremies. Auto- en woonverzekeringen worden aanzienlijk duurder, met stijgingen tot 15%. Vergelijkingswebsites Independer en Kieszeker bevestigen deze trend, gebaseerd op premies tussen januari en 8 maart. Klanten met lopende polissen ondervinden de premiestijging pas bij verlenging.