diefstal fiets voorkomen

Hoe voorkom je dat je fiets wordt gestolen? 8 tips

Femke 27 mei 2020
Leestijd 5 minuten Categorieën: Fietsverzekering, Verzekering,

Hoe kan je nou het beste diefstal van je fiets voorkomen? Als je het zelf nog niet hebt meegemaakt, is er een grote kans dat je iemand kent van wie zijn of haar fiets is gestolen. In dit blog helpen we je met concrete tips om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen.

Je komt terug van een feestje of van de boodschappen en plotseling zie je je fiets niet meer staan… Je had ‘m toch echt op die ene plek gezet? Even begin je te twijfelen, maar daarna begint de paniek langzaam naar boven te drijven… Je fiets is gestolen! Nee!!

Heb je een splinternieuwe dure fiets, bijvoorbeeld een e-bike of een oma-fiets? Deze zijn erg populair tegenwoordig, ook onder de fietsendieven. Denk er in dat geval over na om ook een verzekering tegen diefstal af te sluiten. Uiteraard is voorkomen van diefstal is nog altijd het beste. Om je daarbij te helpen, geven we je graag 8 tips.

1. Zet je fiets in een bewaakte stalling

Als je de keuze hebt, kies dan altijd een bewaakte fietsenstalling om je fiets te stallen. En zet ‘m uiteraard ook daar goed op slot. Het liefst maak je je fiets met een extra slot vast aan het fietsenrek. Bij veel stations kun je je fiets bewaakt achterlaten. Soms moet je betalen voor een bewaakte stalling, maar als dit diefstal van je fiets kan voorkomen, is dat in verhouding een kleine prijs.

bewaakte fietsenstalling

Een bewaakte fietsenstalling is niet duur, maar wel veilig.

2. Gebruik 2 sloten op plekken waar vaak fietsen worden gestolen

Ben je je ervan bewust dat er op bepaalde plekken vaker fietsen verdwijnen, maar kun je haast niet anders dan jouw fiets ook daar parkeren? Gebruik dan op z’n minst twee verschillende sloten: een stevig ringslot door het achterwiel en een ketting-, kabel- of beugelslot door het frame. Maak het vervolgens vast aan een fietsenrek of lantaarnpaal. De kans is dan groter dat de dief jouw fiets voorbijloopt en kiest voor een makkelijkere ‘prooi’.

3. Maak het slot hoog vast

Voorkom dat je fiets ondanks een slot toch wordt gestolen door een kabel- of kettingslot zo hoog mogelijk vast te maken. Draai de ketting zo nodig een paar keer om een paal en je fiets heen. Als het slot op de grond hangt, is het makkelijker om het slot kapot te slaan dan wanneer het in de hogerop stevig vastzit. Hoog van de grond is het moeilijker om een betonschaar te gebruiken en doorzagen is lastiger wanneer het slot een beetje los hangt. Een beugelslot kun je wel laag laten hangen. Vul de ruimte in de beugel zoveel mogelijk op.

4. Gebruik een slot met ART-keurmerk

Om het nog moeilijker te maken om jouw fiets te stelen, kies je voor een fietsenslot met het ART-keurmerk. De kwalificatie van het ART-slot geeft aan hoe diefstalbestendig het slot is. Zo wordt voor fietsen een ART 2-slot door verzekeraars geaccepteerd. Een ART 3-slot is nog beter, maar meestal ook zwaarder en duurder.

5. Bevestig het slot niet alleen aan het voorwiel

Bevestig je kettingslot liever niet alleen aan het voorwiel. Het komt voor dat fietsendieven dan gewoon het voorwiel losdraaien en er met de rest van je fiets van doorgaan. Als je je voorwiel vastmaakt, slinger het slot dan op z’n minst ook door het frame van de fiets en om een vast object.

fietsslot aan voorwiel

Bevestig het slot niet alleen aan het voorwiel.

6. Neem je zadel mee

Het klinkt een beetje heftig, maar het werkt. Ben je je extra slot vergeten mee te nemen? Om gelegenheidsdieven te ontmoedigen haal je gewoon je zadel eraf. Wil je ze echt dwarszitten, dan laat je ook een van je banden leeglopen. Vergeet niet om je fietspomp mee te nemen in dat geval.

7. Stal je fiets op een goed verlichte en drukkere plek

Kijk voordat je je fiets vastzet even goed om je heen en voorkom hiermee diefstal van je fiets. Is er voldoende licht door bijvoorbeeld een lantaarnpaal? Staat je fiets goed in het zicht? Is het druk met mensen of verkeer, maar kijken ze eigenlijk niet om zich heen en lopen ze je straal voorbij? Een fietsendief valt niet op in zo’n straat. Zet je fiets liever pal tegenover een terras of een bushalte, zodat er meerdere mensen zicht hebben op jouw fiets.

8. Laat je fiets graveren met postcode en huisnummer

Stel, alle maatregelen die je hebt genomen om diefstal te voorkomen hebben toch niet geholpen. Dan is het handig als jij je fiets vooraf hebt laten graveren. Dat maakt het achteraf makkelijker om je fiets weer op te sporen en terug te krijgen. Neem contact op met je gemeente om te vragen naar de mogelijkheden. Bewaar zelf verder de gegevens van je fiets, zoals framenummer, type en kleur. Maak ook een duidelijke foto van je fiets.

Een modernere manier om je fiets terug te vinden is het plaatsen van een diefstalpreventie chip. Dit is een klein staafje of rondje met gegevens. Politie en fietsenhandelaren kunnen met een uitleesapparaat zien wie de eigenaar van de fiets is.

Glimmende nieuwe fiets verzekeren

Een nieuwe fiets valt een fietsendief natuurlijk veel meer op dan een exemplaar van 20 jaar oud. Natuurlijk doe je er met bovenstaande tips alles aan om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen. Toch geeft dat geen garantie dat jouw fiets niet verdwijnt.

Heb je een nieuwe fiets of ga je er binnenkort een kopen? Dan is het verstandig om je fiets te verzekeren tegen diefstal. Als in het ergste geval de tips om diefstal te voorkomen niet hebben geholpen, dan krijg je tenminste een deel van het aankoopbedrag terug. Gebruik hieronder de vergeljker van KiesZeker om heel gemakkelijk een fietsverzekering uit te kiezen. Zo heb je extra zekerheid dat je bij diefstal van je nieuwe fiets niet al je geld in een keer kwijt bent.

Diefstalverzekeringen voor je fietsVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Gerelateerde artikelen

Ditzo wordt ASR
Ditzo en Europeesche Verzekeringen gaan verder onder de naam a.s.r.

Eric Update: 18 april 2023

ASR Nederland heeft aangekondigd dat de merken Ditzo en Europeesche Verzekeringen zullen samengaan onder de a.s.r.-vlag vanaf 17 april. Deze strategische beslissing is gericht op het versterken en stroomlijnen van het merk a.s.r. Voor bestaande klanten van Ditzo en Europeesche Verzekeringen verandert behalve de naam verder niets.

kat of hond mee op vakantie
Je huisdier tijdens de vakantie: meenemen of thuislaten?

Femke 23 juni 2020

Het is alweer bijna vakantietijd. Een fijn vooruitzicht! Je kunt alvast genieten van de voorpret, maar je gaat pas echt ontspannen op vakantie als je die goed voorbereidt. Dat geldt des te meer als je een huisdier hebt. De voorbereiding begint vaak met de vraag: nemen we ons huisdier mee op vakantie? Of breng je je huisdier naar een familielid, vriend of dierenpension? En wat moet je allemaal regelen?

elektrische stadsfiets verzekeren
De helft van de elektrische stadsfietsen is onverzekerd

Bregje 18 juni 2021

In Nederland zijn er op dit moment ongeveer 3,8 miljoen elektrische stadsfietsen. Uit een onlangs door Multiscoop uitgevoerd onderzoek blijkt slechts de helft van deze fietsen verzekerd tegen diefstal. Dat is opmerkelijk want de diefstal van e-bikes rijst de pan uit.

pechhulp fiets
Pechhulp voor de fiets, is dat nuttig of onzin?

Eric 8 maart 2021

Als je een verzekering voor je fiets hebt zit daar soms ook fietspechhulp bij in. Maar zonder verzekering kun je net als pechhulp voor de auto ook een los pechhulpabonnement voor de fiets nemen. In dit artikel beantwoorden we de vraag of pechhulp fiets toegevoegde waarde heeft.