Eric 27 augustus 2020
Leestijd 4 minuten
Categorie:
Fietsverzekering,
Nederland is een fietsland: we staan hoog in de top tien van landen waar het meest wordt gefietst. Een nare bijkomstigheid van deze hoge fiets-dichtheid is dat fietsendiefstal een grootschalig probleem is. Het goede nieuws is dat het aantal fietsendiefstallen in ons land de laatste jaren afneemt. Toch levert het stelen van fietsen de daders meer geld op. Fietsendieven kiezen namelijk steeds vaker voor duurdere fietsen, zoals e-bikes. Daardoor stijgt de financiële schade voor consumenten en verzekeraars.
Aantal gestolen fietsen neemt af, schade neemt toe
In de verkoopcijfers van fietsen in Nederland is de laatste jaren een grote verschuiving te zien: in 2007 werden er 840.000 gewone fietsen verkocht, en maar 84.000 elektrische fietsen. Inmiddels worden er meer e-bikes verkocht dan gewone fietsen: in 2019 werden er 332.310 gewone fietsen verkocht en maar liefst 422.940 elektrische. Dat is een stijging van meer dan 500%!
Het aantal fietsendiefstallen is in de afgelopen tien jaar dan wel gedaald, maar het gaat nog steeds om behoorlijke aantallen. In 2019 werden ruim 466.000 fietsen gestolen, oftewel ongeveer 1300 per dag. Omdat de gestolen fietsen gemiddeld steeds duurder zijn, is de financiële schade enorm gestegen: van 450 miljoen euro in 2012 naar 600 miljoen euro in 2019.
In 2019 werden ongeveer 1300 fietsen per dag gestolen!
Vooral de duurdere e-bikes zijn steeds meer in trek bij fietsendieven.
Georganiseerde bendes stelen doelgericht
Vroeger was een fietsendief meestal een eenling: bijvoorbeeld een gelegenheidsdief die geen zin had om te lopen, iemand die geen geld had om een fiets te kopen of een drugsverslaafde. Dat komt nog steeds voor, maar inmiddels wordt het grootste deel van de fietsen gestolen door professionele bendes.
Zij stelen doelgericht grote aantallen fietsen. Waaronder veel e-bikes, omdat deze nu eenmaal meer opbrengen. Vooral stations, winkelcentra en uitgaansgebieden zijn fietsendiefstal-hotspots. Ook wordt er soms ingebroken in fietsenwinkels. En er zijn zelfs gevallen bekend van diefstal onder dreiging van geweld.
De gestolen fietsen worden zo snel mogelijk met busjes naar het buitenland – vaak naar het oosten, bijvoorbeeld Estland, Litouwen, Polen of Roemenië – getransporteerd, om ze daar te verkopen.
Voor deze bendes is de opbrengst van fietsendiefstal misschien kleiner dan bijvoorbeeld drugs- of wapenhandel. Maar daar staan voor hen twee voordelen tegenover: de pakkans is klein en de straffen zijn laag, vergeleken met andere vormen van criminaliteit.
Fietsendiefstal geen prioriteit bij de politie
Helaas heeft de Nationale Politie in januari 2020 aangekondigd geen prioriteit te geven aan fietsendiefstal. Er is geen capaciteit voor een gecoördineerde, landelijke aanpak. Daar komt nog bij dat als je aangifte doet, het een paar dagen kan duren voordat deze is opgenomen in het diefstalregister. Dat is jammer, want de eerste 48 uur na een diefstal zijn belangrijk. Daarna zijn de fietsen meestal al over de grens verdwenen.
Wat kun je zelf doen?
Het diefstalprobleem is voor een deel op te lossen door verbetering van de preventie. Zo stond 10% van de gestolen fietsen niet op slot. Een voor de hand liggende tip is dus alvast: zet je fiets altijd op slot, ook al ben je maar heel kort weg.
Woon je in een grotere stad of heb je een dure fiets? Kies dan liever voor 2 sloten. Bijvoorbeeld een ringslot en een kettingslot - en bezuinig niet op de kwaliteit van je fietssloten. Zorg dat je kettingslot aan het frame van je fiets en aan bijvoorbeeld een lantaarnpaal of verankerd fietsenrek vastzit. Parkeer je fiets bij voorkeur op een verlichte, openbare plek.
Een ander middel waarmee je diefstal niet direct voorkomt, maar waarmee je wel de kans dat je fiets wordt teruggevonden vergroot, is track and trace. Fietsen met een trackingsysteem worden vaker teruggevonden, want met dit systeem kun je wereldwijd tot op een paar meter nauwkeurig achterhalen waar je fiets zich bevindt.
Verzekeraars terughoudend met verzekeren dure e-bikes
Stijging van diefstal, geen prioriteit bij de politie, lage pakkans: uiteraard zijn deze feiten ook bekend bij verzekeringsmaatschappijen. Sommigen daarvan worden dan ook wat terughoudender in het verzekeren van fietsen, vooral e-bikes in de hoogste prijsklasse. Zo kan het voorkomen dat verzekeraars eisen stellen aan de beveiliging van je fiets, en bijvoorbeeld in de premie mee berekenen of je fiets een trackingsysteem heeft of niet.
Toch blijft het verstandig om je fiets te verzekeren
Ondanks de terughoudendheid van sommige verzekeraars, is de keuze in anti-diefstalverzekeringen groot. Een fietsverzekering hoeft niet duur te zijn, al vanaf enkele euro’s per maand kun je terecht. Natuurlijk blijft het altijd vervelend als je fiets wordt gestolen, maar een verzekering die je bij diefstal een nette vergoeding betaalt, verzacht het leed aanzienlijk.
Ook stijgt de kans dat je jouw gestolen fiets weer terugkrijgt, want een aantal verzekeraars zet zelf particuliere opsporingsdiensten in. Redenen genoeg dus om je dure nieuwe fiets goed te verzekeren. Vergelijk hier de prijzen en voorwaarden van fietsverzekeringen!
Over de auteur
Eric Hes
Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.
Bronvermelding
Gerelateerde artikelen
Bedrijven en verzekeraars werken samen in de strijd tegen e-bike diefstal
Frank 9 november 2021
Elk jaar neemt de diefstal van fietsen sterk toe. De laatste jaren is deze toename steeds meer toe te schrijven aan de diefstal van e-bikes. Met behulp van nieuwe technologie en de samenwerking tussen verschillende bedrijven wordt de strijd tegen fietsendiefstal aangegaan.
De helft van de elektrische stadsfietsen is onverzekerd
Bregje 18 juni 2021
In Nederland zijn er op dit moment ongeveer 3,8 miljoen elektrische stadsfietsen. Uit een onlangs door Multiscoop uitgevoerd onderzoek blijkt slechts de helft van deze fietsen verzekerd tegen diefstal. Dat is opmerkelijk want de diefstal van e-bikes rijst de pan uit.
Pechhulp voor de fiets, is dat nuttig of onzin?
Eric 8 maart 2021
Als je een verzekering voor je fiets hebt zit daar soms ook fietspechhulp bij in. Maar zonder verzekering kun je net als pechhulp voor de auto ook een los pechhulpabonnement voor de fiets nemen. In dit artikel beantwoorden we de vraag of pechhulp fiets toegevoegde waarde heeft.
Hoe voorkom je dat je fiets wordt gestolen? 8 tips
Femke 27 mei 2020
Heb je een splinternieuwe dure fiets, bijvoorbeeld een e-bike of een oma-fiets? Deze zijn erg populair tegenwoordig, ook onder de fietsendieven. Hoe kan je nou het beste diefstal van je fiets voorkomen? Als je het zelf nog niet hebt meegemaakt, is er een grote kans dat je iemand kent van wie zijn of haar fiets is gestolen. In dit blog helpen we je met concrete tips om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen.