GPS tracking tegen diefstal e bikes

Bedrijven en verzekeraars werken samen in de strijd tegen e-bike diefstal

Frank 9 november 2021
Leestijd 3 minuten Categorieën: Fietsverzekering, Verzekering

Elk jaar neemt de diefstal van fietsen sterk toe. De laatste jaren is deze toename steeds meer toe te schrijven aan de diefstal van elektrische fietsen, ofwel e-bikes. Een fietsverzekering waarin diefstal is gedekt is daarom ten zeerste aan te raden voor bezitters van e-bikes, hiermee beperkt je jouw schade bij diefstal. Om het aantal gestolen e-bikes terug te dringen is er echter meer nodig. Met behulp van nieuwe technologie en de samenwerking tussen verschillende bedrijven wordt de strijd tegen diefstal aangegaan.

Welke technologieën worden ingezet tegen fietsendiefstal?

Een zeer effectief middel tegen fietsendiefstal is de inzet van GPS-trackers. Met een GPS-tracker kun je middels een netwerk van satellieten de exacte locatie van de fiets bepalen, ook na diefstal. GPS is ook de technologie die gebruikt wordt voor onder andere navigatie in de auto en op mobiele telefoons, zoals Google Maps.

Met GPS bepaalt een apparaat, in dit geval dus de tracker, alleen zijn eigen positie. Om die locatie door te geven moet er ook nog een internet of ander dataverbinding zijn. Hiervoor wordt meestal het LoRa-netwerk gebruikt. LoRa betekent Long Range, het maakt gebruik van een mobiel netwerk, maar zonder simkaart en abonnement. Het is bedoeld voor apparaten die maar zeer weinig en niet continu data moeten verzenden. Ideaal dus voor een doorgeven van een GPS-positie alleen op het moment wanneer deze is veranderd.

Een GPS-tracker in de fiets blijkt een zeer effectief middel tegen de diefstal van e-bikes. Volgens Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) worden gestolen fietsen met een dergelijke tracker in zo’n tachtig procent van de gevallen teruggevonden. Daarnaast levert een teruggevonden fiets vaak nog een bijvangst op doordat er op de vindplaats veelal nog meer gestolen fietsen worden aangetroffen.

GPS-tracker

Verzekeraars stimuleren het gebruik van GPS-trackers

Steeds meer fietsverzekeraars zien de voordelen van met e-bikes die voorzien zijn van een GPS-tracker. Ze bieden hierbij speciale pakketten aan of geven een korting voor fietsen met deze technologie.

Zo heeft fietsverzekeraar ENRA al sinds enkele jaren speciale lagere tarieven voor e-bikes met GPS. Nadat de fiets gestolen is geldt er voor de eigenaar een wachttijd van drie weken voordat tot het uitbetalen van de schade wordt overgegaan. In deze drie weken heeft de fietsverzekeraar de tijd om de gestolen e-bike met behulp van de technologie op te sporen. ENRA werkt hiervoor samen met het beveiligingsbedrijf G4S.

Inmiddels heeft AXA Bike Security, fabrikant van sloten en beveiligingsproducten zich aangesloten bij dit samenwerkingsverband. De e-bikes worden tegenwoordig dan ook voorzien van een GPS track & trace-systeem van deze fabrikant. Het systeem wordt helemaal ingebouwd in de fiets, meestal in het frame, zodat de fietsendieven de GPS-tracker niet kunnen verwijderen.

De eigenaar van de e-bike kan middels een app zelf ook de fiets in de gaten houden en bij onverhoopte diefstal direct via de app een melding doen.

Gegarandeerd je gestolen fiets terug?

Naast ENRA hebben inmiddels meerdere verzekeraars dergelijke pakketten en diensten. Zo heeft de ANWB de Blijven Fietsen Verzekering voor fietsen met een GPS-tracker. Met deze verzekering “garandeert” men dat een gestolen fiets binnen 48 uur terug is. Als dit niet lukt wordt het aankoopbedrag van de fiets uitgekeerd. Voor de opsporing werkt de ANWB samen met Find Recover & Insurance Service (FRIS).

Fietsverzekeraar Kingpolis heeft een vergelijkbare service. Hier krijg je een korting als je e-bike is uitgerust met een tracker. Als na de diefstalmelding de fiets binnen 60 uur niet is gevonden wordt overgegaan tot uitkeren.

Daarnaast lanceerde fietsfabrikant Stella recent een eigen verzekeringspolis onder de naam Zorgeloos Fietsen. Hiervoor werkt men samen met de ANWB, KPN en AXA Bike Security. Deze fietsverzekering is alleen voor eigenaren van een Stella e-bike.

Vergelijk e-bike verzekeringenVergelijken

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Tags

  • Kingpolis
  • ENRA
  • ANWB

Gerelateerde artikelen

motorverzekering winterstop
Bespaar op je motorverzekering en wegenbelasting door je motor te schorsen

Bregje 15 april 2021

Rijd je nooit in de winter, maar betaal je toch de verzekeringspremie en wegenbelasting voor jouw motor door? Dan kan het voordelig zijn om je motor te schorsen. Maar let op, in sommige gevallen is het voordeel maar klein. We hebben de voor- en nadelen op een rij gezet.

huisdieren kunnen ook corona krijgen
Ook honden en katten kunnen corona krijgen

Bregje 30 mei 2020

Het coronavirus houdt de hele wereld al maandenlang in zijn greep. Uit recente berichten blijkt nu ook dat huisdieren, waaronder honden en katten besmet kunnen raken met covid-19. Onlangs is bekende geworden dat er in Nederland drie katten en een hond positief zijn getest. welke (huis)dieren kunnen er besmet raken en wat moet je doen als je huisdier klachten heeft? In dit artikel hoop ik je gerust te kunnen stellen.

pechhulp fiets
Pechhulp voor de fiets, is dat nuttig of onzin?

Eric 8 maart 2021

Als je een verzekering voor je fiets hebt zit daar soms ook fietspechhulp bij in. Maar zonder verzekering kun je net als pechhulp voor de auto ook een los pechhulpabonnement voor de fiets nemen. In dit artikel beantwoorden we de vraag of pechhulp fiets toegevoegde waarde heeft.

fietsendiefstal steeds vaker georganiseerd
Fietsendiefstal in Nederland steeds vaker door georganiseerde bendes

Eric 27 augustus 2020

Nederland is een fietsland: we staan hoog in de top tien van landen waar het meest wordt gefietst. Een nare bijkomstigheid van deze hoge fiets-dichtheid is dat fietsendiefstal een grootschalig probleem is. Fietsendieven kiezen namelijk steeds vaker voor duurdere fietsen, daardoor stijgt de financiële schade.