elektrische stadsfietsen is onverzekerd

De helft van de elektrische stadsfietsen is onverzekerd

Bregje 18 juni 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Fietsverzekering

In Nederland zijn er op dit moment ongeveer 3,8 miljoen elektrische stadsfietsen. Uit een onlangs door Multiscoop uitgevoerd onderzoek blijkt slechts de helft van deze fietsen verzekerd tegen diefstal. Dat is opmerkelijk want de diefstal van e-bikes rijst de pan uit. Vorige jaar steeg het aantal aangiften van diefstal van een e-bike met maar liefst 37 procent, tot een totaal van ruim 18.000 aangiften in het hele jaar. Dat is gemiddeld zo’n 50 per dag!

Wat is een elektrische stadsfiets?

Een elektrische stadsfiets moet je zien als een fiets voor de kortere ritten tot zo’n 20 kilometer. Ze worden voornamelijk gebruikt om van A naar B te fietsen, bijvoorbeeld naar school of voor een boodschap in de stad. Voor gewoon lekker een tocht maken op de elektrische fiets kun je deze fiets uiteraard ook gebruiken, maar doe je dat vaker, dan is toch een e-bike met wat uitgebreidere mogelijkheden aan te raden.

Veel eigenaren zijn wel eens geconfronteerd met diefstal

Uit het genoemde onderzoek blijkt dat 7 procent van de eigenaren van een elektrische stadsfiets wel eens is geconfronteerd met diefstal van zijn of haar fiets. Bij 2 procent is dit zelfs vaker gebeurd. Net als gewone stadsfietsen zijn de elektrische varianten een gewild object voor dieven.

Waar gewone fietsen echter vaak op straat of uit een onbewaakte stalling worden gestolen, worden e-bikes ook steeds vaker uit afgesloten bergingen, garages en schuurtjes gestolen. Dit wijst erop dat het voor de dieven lucratief is om voor dit type fiets meer risico te nemen en moeite te doen.

Elektrische fietsen worden ook vaak door inbraak gestolen

Gewone fietsen worden meestal op straat gestolen, e-bikes ook uit bergingen en garages.

Je elektrische stadsfiets verzekeren is verstandig

Dat er zoveel elektrische stadsfietsen onverzekerd zijn is opvallend. De fietsen vallen dan wel in een lagere prijsklasse dan de uitgebreidere e-bikes en speed pedelecs, maar toch heeft ook de elektrische stadsfiets een behoorlijke aanschafwaarde. Dat afgezet tegen een steeds groter risico op diefstal, is een fietsverzekering niet overbodig.

Een verzekering voor tenminste dekking van diefstal hoeft niet meer van 10 euro per maand te kosten. Vaak zijn dan ook nog andere risico’s meeverzekerd, zoals schade door vandalisme of een ongelukje.

Naast een fietsverzekering is uiteraard goede preventie ook belangrijk, voorkomen blijft immers beter dan genezen. Raadpleeg voor preventietips ons eerdere blog over het voorkomen van fietsendiefstal.

Populaire fietsverzekeringen

In het onderzoek werd ook gekeken welke verzekeraars het meest werden gekozen bij het afsluiten van een fietsverzekering voor elektrische stadsfietsen. Hier kwam de ANWB als winnaar uit de bus, 20 procent van de verzekeringen werd hier afgesloten. Daarnaast zijn Kingpolis, Univé, Unigarant (overigens een dochter van de ANWB) en ENRA veel gekozen fietsverzekeraars.

Verzekeringen voor elektrische fietsen vergelijken

Ondanks dat we hierboven de meest gekozen fietsverzekeraars hebben genoemd, zijn dit niet per definitie de beste verzekeraars voor jou. Het hangt af van je fiets en je wensen welke fietsverzekering het beste bij jou past. Om je te helpen bij het kiezen van een fietsverzekering hebben we een vergelijker ontwikkeld waarmee je in één oogopslag de verschillende opties voor het verzekeren van jouw elektrische stadsfiets ziet. Raadpleeg onze vergelijker hieronder.

Verzekeringen voor elektrische stadsfietsenVergelijken

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Bronvermelding

Tags

  • ANWB
  • Univé
  • Unigarant
  • Kingpolis
  • ENRA