
Eric 14 mei 2020
Leestijd 3 minuten
Categorieën:
Autoverzekering,
Verzekering,
Wegwerkzaamheden zijn in beginsel bedoeld om het comfort en de veiligheid van de weggebruikers te behouden of te verbeteren. Onderhoud aan de wegen moet daarom met enige regelmaat gebeuren. Maar vaak wordt tijdens deze werkzaamheden de situatie tijdelijk onveiliger of het wegdek slechter. Het is daarom niet denkbeeldig dat je juist door wegwerkzaamheden onverhoopt schade oploopt.
Wat kun je lezen in dit artikel?
Regelmatig voorkomende schades door wegwerkzaamheden
Veel voorkomende schade aan auto’s door wegwerkzaamheden zijn onder andere:
- Ruitschade of blikschade door opspattend grind en losliggende stenen.
- Aanrijdingen met andere auto’s door smallere rijstroken of tijdelijk 2-richtingsverkeer.
- Aanrijdingen met wegmarkeringsobjecten zoals borden, afzethekken, rijbaanscheidingen en geleidebakens.
- Schade aan bodem of schokdempers door plotselinge hoogteverschillen in het wegdek.
Volg altijd de aanwijzingen op en let op de borden
Het voorkomen van schade is als eerste natuurlijk de verantwoordelijkheid van de automobilist zelf. De wegbeheerder schat bij werkzaamheden altijd de risico’s in en zal daarvoor maatregelen treffen, waarschuwen of aanwijzingen geven. Als automobilist dien je deze aanwijzingen uiteraard altijd op te volgen. Dus houd je aan de aangegeven tijdelijke maximum snelheid, respecteer wegafzettingen en rijd niet over rijstroken die gesloten zijn door een rood kruis op de matrixborden.
Toch kan het gebeuren dat je schade oploopt ondanks dat je alle aanwijzingen en regels hebt opgevolgd. Als dit veroorzaakt is door toedoen of nalatigheid van de wegbeheerder of de aannemer die de werkzaamheden uitvoert, dan kun je deze schade mogelijk claimen. Als je bijvoorbeeld schade hebt opgelopen door losliggend grind op de snelweg waarvoor geen waarschuwingsbord stond of geen gepaste snelheid werd aangegeven, dan kun je de wegbeheerder aansprakelijk stellen.

Volg altijd de aanwijzingen op bij werkzaamheden.
Wie de wegbeheerder voor de betreffende weg is kun je terugvinden op de website van Rijkwaterstaat. Voor de hoofdsnelwegen is dit meestal Rijkswaterstaat zelf, voor de provinciale wegen de betreffende provincie en lokale wegen de gemeente of een waterschap.
Schade voor nalatigheid van de wegbeheerder
Onveilige situaties door gebreken zoals een slecht wegdek of objecten op de weg kunnen zich natuurlijk ook voordoen als er geen werkzaamheden zijn. In dat geval geldt eigenlijk hetzelfde: als de wegbeheerder heeft verzuimd dit tijdig te verhelpen of het onderhoud niet op tijd heeft uitgevoerd, kun je de schade mogelijk claimen.
Uitzonderingen
Er zijn uitzondering voor het aansprakelijk kunnen stellen van de wegbeheerder. Zo is de wegbeheerder bijvoorbeeld niet aansprakelijk als die de schade niet kon voorkomen. Bijvoorbeeld als een weg of object net beschadigd is geraakt door een ongeval of zware weersomstandigheden en de wegbeheerder nog geen kans heeft gehad om maatregelen te nemen.
Ook kan de wegbeheerder niet aansprakelijk worden gesteld als deze niet voldoende financiële middelen heeft om onderhoud te plegen of voldoende controles uit te voeren. In dat geval mag de beheerder volstaan met een waarschuwingsbord.
Daarnaast is het vanzelfsprekend dat de wegbeheerder niet aansprakelijk is als de schade is te wijten aan het gedrag van de weggebruiker. Als bijvoorbeeld harder is gereden dan de toegestane snelheid of als andere aanwijzingen niet zijn opgevolgd. De beheerder moet dat dan wel kunnen bewijzen.
Hoe kun je de wegbeheerder aansprakelijk stellen?
Het aansprakelijk stellen moet schriftelijk gebeuren. Hierin moet je in ieder geval het volgende vermelden:
- Wat was het gebrek aan of bij de weg?
- Hoe is de schade of het ongeluk ontstaan?
- Wat is de schade die je hebt opgelopen?
Je moet deze punten aannemelijk kunnen maken, eventueel met aanvullend bewijs zoals foto’s. Maak ter plaatse dus altijd voldoende en duidelijke foto’s van het gebrek, de situatie en de schade.
Ook zijn er misschien getuigen, noteer in dat geval de gegevens zodat contact met deze personen kan worden opgenomen.
De schade claimen bij de autoverzekeraar
Als je een autoverzekering hebt met minimaal Beperkt Casco dekking dan kun je ruitschade ook claimen bij de verzekeraar. Herstellen van de ruitschade is dan meestal gratis als je dit bij een aangesloten herstelbedrijf laat doen en het heeft ook geen gevolgen voor je schadevrij jaren, dus no claim korting.

Ruitschade heeft geen gevolgen voor no claim.
Als je All Risk bent verzekerd kun je ook andere schade dan ruitschade claimen bij de verzekeraar. Als de verzekeraar het echter niet kan verhalen op de wegbeheerder, lever je wél schadevrije jaren in en betaal je eventueel een eigen risico.
Hulp bij het aansprakelijk stellen van de wegbeheerder
Heb je een rechtsbijstandsverzekering voor verkeer of auto? Dan kan deze verzekering mogelijk hulp bieden bij de het aansprakelijk stellen van de gemeente, provincie, het waterschap of Rijkswaterstaat.
Over de auteur

Eric Hes
Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.
Bronvermelding
Gerelateerde artikelen

Huurauto verzekeren vaak onduidelijk en duur
Bregje 9 februari 2022
Je reserveert een huurauto en bij het ophalen confronteert de verhuurder je met de vraag of je extra verzekeringen wil. Men wijst je op de risico’s als je dat niet doet. Door je van te voren te informeren en eventueel een losse verzekering af te sluiten voorkom je stress bij de balie.

Je huisdier tijdens de vakantie: meenemen of thuislaten?
Femke 23 juni 2020
Het is alweer bijna vakantietijd. Een fijn vooruitzicht! Je kunt alvast genieten van de voorpret, maar je gaat pas echt ontspannen op vakantie als je die goed voorbereidt. Dat geldt des te meer als je een huisdier hebt. De voorbereiding begint vaak met de vraag: nemen we ons huisdier mee op vakantie? Of breng je je huisdier naar een familielid, vriend of dierenpension? En wat moet je allemaal regelen?

Bespaar op schadeverzekeringen door te vergelijken
Eric Update: 22 mei 2025
Nadat je een verzekering afsluit kijk je er vervolgens vaak jaren niet meer naar. De polis gaat in een map en je premie wordt periodiek automatisch afgeschreven. Pas wanneer je een andere auto koopt of je gaat verhuizen, dan komen de verzekeringen weer tevoorschijn.
Jouw buren betalen misschien wel de helft van de premie die jij jaarlijks of maandelijks betaalt voor de inboedel- en brandverzekering.

Hoe voorkom je dat je fiets wordt gestolen? 8 tips
Femke 27 mei 2020
Heb je een splinternieuwe dure fiets, bijvoorbeeld een e-bike of een oma-fiets? Deze zijn erg populair tegenwoordig, ook onder de fietsendieven. Hoe kan je nou het beste diefstal van je fiets voorkomen? Als je het zelf nog niet hebt meegemaakt, is er een grote kans dat je iemand kent van wie zijn of haar fiets is gestolen. In dit blog helpen we je met concrete tips om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen.