autoschade claimen bij wegbeheerder

Autoschade door wegwerkzaamheden of nalatigheid wegbeheerder

Eric 14 mei 2020
Leestijd 3 minuten Categorieën: Autoverzekering, Verzekering,

Wegwerkzaamheden zijn in beginsel bedoeld om het comfort en de veiligheid van de weggebruikers te behouden of te verbeteren. Onderhoud aan de wegen moet daarom met enige regelmaat gebeuren. Maar vaak wordt tijdens deze werkzaamheden de situatie tijdelijk onveiliger of het wegdek slechter. Het is daarom niet denkbeeldig dat je juist door wegwerkzaamheden onverhoopt schade oploopt.

Regelmatig voorkomende schades door wegwerkzaamheden

Veel voorkomende schade aan auto’s door wegwerkzaamheden zijn onder andere:

  • Ruitschade of blikschade door opspattend grind en losliggende stenen.
  • Aanrijdingen met andere auto’s door smallere rijstroken of tijdelijk 2-richtingsverkeer.
  • Aanrijdingen met wegmarkeringsobjecten zoals borden, afzethekken, rijbaanscheidingen en geleidebakens.
  • Schade aan bodem of schokdempers door plotselinge hoogteverschillen in het wegdek.

Volg altijd de aanwijzingen op en let op de borden

Het voorkomen van schade is als eerste natuurlijk de verantwoordelijkheid van de automobilist zelf. De wegbeheerder schat bij werkzaamheden altijd de risico’s in en zal daarvoor maatregelen treffen, waarschuwen of aanwijzingen geven. Als automobilist dien je deze aanwijzingen uiteraard altijd op te volgen. Dus houd je aan de aangegeven tijdelijke maximum snelheid, respecteer wegafzettingen en rijd niet over rijstroken die gesloten zijn door een rood kruis op de matrixborden.

Toch kan het gebeuren dat je schade oploopt ondanks dat je alle aanwijzingen en regels hebt opgevolgd. Als dit veroorzaakt is door toedoen of nalatigheid van de wegbeheerder of de aannemer die de werkzaamheden uitvoert, dan kun je deze schade mogelijk claimen. Als je bijvoorbeeld schade hebt opgelopen door losliggend grind op de snelweg waarvoor geen waarschuwingsbord stond of geen gepaste snelheid werd aangegeven, dan kun je de wegbeheerder aansprakelijk stellen.

wegwerkzaamheden

Volg altijd de aanwijzingen op bij werkzaamheden.

Wie de wegbeheerder voor de betreffende weg is kun je terugvinden op de website van Rijkwaterstaat. Voor de hoofdsnelwegen is dit meestal Rijkswaterstaat zelf, voor de provinciale wegen de betreffende provincie en lokale wegen de gemeente of een waterschap.

Schade voor nalatigheid van de wegbeheerder

Onveilige situaties door gebreken zoals een slecht wegdek of objecten op de weg kunnen zich natuurlijk ook voordoen als er geen werkzaamheden zijn. In dat geval geldt eigenlijk hetzelfde: als de wegbeheerder heeft verzuimd dit tijdig te verhelpen of het onderhoud niet op tijd heeft uitgevoerd, kun je de schade mogelijk claimen.

Uitzonderingen

Er zijn uitzondering voor het aansprakelijk kunnen stellen van de wegbeheerder. Zo is de wegbeheerder bijvoorbeeld niet aansprakelijk als die de schade niet kon voorkomen. Bijvoorbeeld als een weg of object net beschadigd is geraakt door een ongeval of zware weersomstandigheden en de wegbeheerder nog geen kans heeft gehad om maatregelen te nemen.

Ook kan de wegbeheerder niet aansprakelijk worden gesteld als deze niet voldoende financiële middelen heeft om onderhoud te plegen of voldoende controles uit te voeren. In dat geval mag de beheerder volstaan met een waarschuwingsbord.

Daarnaast is het vanzelfsprekend dat de wegbeheerder niet aansprakelijk is als de schade is te wijten aan het gedrag van de weggebruiker. Als bijvoorbeeld harder is gereden dan de toegestane snelheid of als andere aanwijzingen niet zijn opgevolgd. De beheerder moet dat dan wel kunnen bewijzen.

Hoe kun je de wegbeheerder aansprakelijk stellen?

Het aansprakelijk stellen moet schriftelijk gebeuren. Hierin moet je in ieder geval het volgende vermelden:

  1. Wat was het gebrek aan of bij de weg?
  2. Hoe is de schade of het ongeluk ontstaan?
  3. Wat is de schade die je hebt opgelopen?

Je moet deze punten aannemelijk kunnen maken, eventueel met aanvullend bewijs zoals foto’s. Maak ter plaatse dus altijd voldoende en duidelijke foto’s van het gebrek, de situatie en de schade.

Ook zijn er misschien getuigen, noteer in dat geval de gegevens zodat contact met deze personen kan worden opgenomen.

De schade claimen bij de autoverzekeraar

Als je een autoverzekering hebt met minimaal Beperkt Casco dekking dan kun je ruitschade ook claimen bij de verzekeraar. Herstellen van de ruitschade is dan meestal gratis als je dit bij een aangesloten herstelbedrijf laat doen en het heeft ook geen gevolgen voor je schadevrij jaren, dus no claim korting.

ruitschade verzekerd

Ruitschade heeft geen gevolgen voor no claim.

Als je All Risk bent verzekerd kun je ook andere schade dan ruitschade claimen bij de verzekeraar. Als de verzekeraar het echter niet kan verhalen op de wegbeheerder, lever je wél schadevrije jaren in en betaal je eventueel een eigen risico.

Hulp bij het aansprakelijk stellen van de wegbeheerder

Heb je een rechtsbijstandsverzekering voor verkeer of auto? Dan kan deze verzekering mogelijk hulp bieden bij de het aansprakelijk stellen van de gemeente, provincie, het waterschap of Rijkswaterstaat.

Autoverzekeringen vergelijkenVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

schadevrije jaren overdragen
Sinds 1 januari is schadevrije jaren overdragen bij een autoverzekering mogelijk

Bregje 27 januari 2022

Sinds 1 januari kun je de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd overdragen. Voorheen kreeg bijvoorbeeld na een scheiding de partner die de polishouder was, alle schadevrije jaren en de andere partner niets. Zonder schadevrije jaren is de autoverzekering veel duurder.

auto gestolen
Je auto gestolen: wat moet je doen en wat vergoedt de verzekering?

Bregje 23 oktober 2020

In Nederland worden jaarlijks duizenden auto’s gestolen. Je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt, maar wat als je op een dag wel met een gestolen auto te maken krijgt? Wat moet je allemaal precies doen en wat vergoed je verzekering?

goedkopere verzekering
Bespaar op schadeverzekeringen door te vergelijken

Eric 6 mei 2019

Nadat je een verzekering afsluit kijk je er vervolgens vaak jaren niet meer naar. De polis gaat in een map en je premie wordt periodiek automatisch afgeschreven. Pas wanneer je een andere auto koopt of je gaat verhuizen, dan komen de verzekeringen weer tevoorschijn.
Jouw buren betalen misschien wel de helft van de premie die jij jaarlijks of maandelijks betaalt voor de inboedel- en brandverzekering.

schadevrije jaren bij scheiding
Hoe zit het bij de autoverzekering met schadevrije jaren na een scheiding?

Bregje Update: 24 januari 2022

Een scheiding is vaak zwaar. Naast emoties brengt het ook veel administratieve rompslomp met zich mee. Er zijn heel wat zaken die je moet regelen, en soms zijn dat zaken waar je niet zo snel bij stil staat. Zoals de schadevrije jaren van de autoverzekering bijvoorbeeld.