vakantie met hond of kat

Je huisdier tijdens de vakantie: meenemen of thuislaten?

Femke 23 juni 2020
Leestijd 4 minuten Categorieën: Huisdierverzekering, Verzekering

Het is alweer bijna vakantietijd. Een fijn vooruitzicht! Je kunt alvast genieten van de voorpret, maar je gaat pas echt ontspannen op vakantie als je die goed voorbereidt. Dat geldt des te meer als je een huisdier hebt. De voorbereiding begint vaak met de vraag: nemen we ons huisdier mee op vakantie?

En als je ervoor kiest je huisdier niet mee te nemen: is er thuis iemand die op kan passen? Of breng je je huisdier naar een familielid, vriend of dierenpension? En wat moet je allemaal regelen?

Huisdier mee op vakantie

Voelt voor jou je huisdier als een soort familielid? Dan wil je hem natuurlijk graag meenemen op vakantie. Maar wat vindt je huisdier hier zelf van? Dat kun je niet letterlijk aan je huisdier vragen, maar probeer jezelf voor te stellen hoe het voor je dier zou zijn op vakantie. Zo zijn bijvoorbeeld katten erg gehecht aan hun omgeving. Je kunt je dan dus afvragen of het verstandig is je kat mee te nemen, zeker als de vakantie relatief kort is. Of stel dat je hond een hele dikke vacht heeft, daar kan hij in een warm land echt last van krijgen.

Check vooraf de regels van je vakantiebestemming

Heb je besloten je huisdier mee te nemen? Check dan vooraf de regels van je vakantieland. Binnen de EU gelden sowieso de volgende regels: honden en katten moeten:

  • een chip hebben,
  • tegen rabiës zijn gevaccineerd,
  • en een Europees dierenpaspoort hebben.

Maar let op: er zijn binnen de EU landen met aanvullende eisen. Check dit ruim voordat je gaat vertrekken op de site van het landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren (LICG). Hier vind je ook de eisen van landen buiten de EU. En je kunt er ook lezen over welke dierziektes voorkomen in je vakantieland.

Veilig op reis

Neem je hond, kat, konijn of ander huisdier nooit los mee in de auto. Als je plotseling moet remmen, of als je huisdier plotseling bij de bestuurder op schoot springt, ontstaan er levensgevaarlijke situaties.

Neem je je hond mee op vakantie, dan is een vervoerskennel aan te raden. Of als je er de ruimte voor hebt, een stevig hondenrek. Zorg voor katten of kleinere huisdieren voor een transport box en zet deze stevig vast op de achterbank of op de grond achter de bijrijdersstoel.

Ga je met het vliegtuig? Informeer dan vooraf bij de luchtvaartmaatschappij. En vergeet ook niet te checken wat de regels voor huisdieren zijn van je hotel, pension of camping waar je gaat verblijven.

poes in kattenbench

Vervoer je kat of hond veilig in een bench.

Maak een lijstje

Veel mensen maken in de voorbereiding op hun vakantie een lijstje van alle dingen die je niet moet vergeten mee te nemen. Een heel goed idee! Denk hierbij ook aan alles wat je huisdier nodig heeft. Voer, drinken, eet- en drinkbakjes, speeltjes, een (incontinentie)matje enzovoort.

Verzekerd op reis

Krijgt je huisdier tijdens vakantie een ongelukje dan is dat sowieso al naar, maar daar kan nog bijkomen dat je een fors bedrag kwijt bent aan behandeling, medicijnen en verzorging. Een huisdierverzekering met buitenlanddekking is dan een uitkomst. Een huisdierenverzekering hoeft niet duur te zijn, terwijl de kosten van medische verzorging snel op kunnen lopen.

De meest gekozen huisdierenverzekeringen

Aegon hondenverzekering
Huisdierverzekering Zorg

eigen risico:
€ 50
max. vergoeding per jaar:
€ 3500

vanaf
€ 12,91 p/mnd

1
InShared hondenverzekering
Huisdierverzekering Zorg 100%

eigen risico:
15%
max. vergoeding per jaar:
€ 3500

vanaf
€ 32,05 p/mnd

2
PetSecur hondenverzekering
Huisdierverzekering Standaard

eigen risico:
50%
max. vergoeding per jaar:
€ 2500

vanaf
€ 21,15 p/mnd

3
OHRA hondenverzekering
Huisdierverzekering Plus

eigen risico:
20%
max. vergoeding per jaar:
€ 3500

vanaf
€ 21,08 p/mnd

4
Hoe is deze premie berekend?
Aegon kattenverzekering
Huisdierverzekering Zorg

eigen risico:
€ 50
max. vergoeding per jaar:
€ 3500

vanaf
€ 9,89 p/mnd

1
InShared kattenverzekering
Huisdierverzekering Zorg 100%

eigen risico:
15%
max. vergoeding per jaar:
€ 3500

vanaf
€ 23,66 p/mnd

2
PetSecur kattenverzekering
Huisdierverzekering Standaard

eigen risico:
50%
max. vergoeding per jaar:
€ 2500

vanaf
€ 18,90 p/mnd

3
OHRA kattenverzekering
Huisdierverzekering Basis

eigen risico:
20%
max. vergoeding per jaar:
€ 2500

vanaf
€ 12,28 p/mnd

4
Hoe is deze premie berekend?

Je huisdier thuislaten

Gaat je hond, kat, cavia of ander huisdier niet mee? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zoals oppas thuis, buren of familieleden die op het dier passen. Of het dier gaat logeren bij een bekende, of bij een dierenpension. Welke oplossing je ook kiest, bereid het goed voor.

Denk aan de medische zaken

Zorg ervoor dat degene die op je huisdier past op de hoogte is van medische zaken: is je huisdier ingeënt, en waartegen, heeft je huisdier een behandeling tegen parasieten gehad, heeft je huisdier allergieën, enzovoort. Als je huisdier medicijnen gebruikt, is dat zeker ook iets om even bij stil te staan. Denk ook aan de instructies om de medicijnen toe te dienen.

paspoort voor huisdieren

In het huisdieren paspoort staan de medische gegevens.

Maak een handleiding

De oppas is meestal niet zo bekend met het gedrag van je huisdier als jijzelf. Het is dus handig het een en ander op papier te zetten. Maak een overzichtelijk lijstje van wat je huisdier eet en wanneer, hoe vaak moet je huisdier naar buiten en ander gedrag dat handig is om te weten voor de verzorger.

Laat een voorraad achter

Je wil het je oppas natuurlijk een beetje makkelijk maken, dus zorg ervoor dat er een voorraadje voer is. Denk ook aan andere dingen die je huisdier nodig heeft, bijvoorbeeld zaagsel als je een huisdier in een kooi hebt.

Huisdierverzekering: veilig idee, ook voor de thuisblijvers

Ondanks alle goede zorgen van de oppas, kan er altijd wat gebeuren. Bij een ongelukje of ziekte wil je wel graag dat er zo snel mogelijk actie wordt ondernomen, zonder je zorgen te hoeven maken over de kosten. Als je een huisdierenverzekering afsluit met dekking van de kosten van medische zorg voor je huisdier, heb je dus een zorg minder. En hoe minder zorgen, hoe meer ontspannen je op vakantie kunt!

Vergelijk zorgverzekeringen voor jouw huisdierVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Gerelateerde artikelen

verzekeraar De Amersfoortse verder als ASR
Verzekeraar De Amersfoortse gaat op in a.s.r. verzekeringen

Eric 28 maart 2021

Na 83 jaar komt er een einde aan verzekeringsmerk De Amersfoortse. A.s.r., sinds 1997 het moederbedrijf van de verzekeraar uit Amersfoort zal vanaf deze datum onder het eigen merk de bestaande klanten bedienen en de verzekeringsproducten voortzetten.

door corona meer puppies gekocht
Steeds meer mensen nemen een hond, maar niet iedereen is zich bewust van de kosten

Bregje 25 maart 2021

Sinds het begin van de coronacrisis nemen steeds meer mensen een hond in huis. Door de lockdown is het gezelschap van een hond populair: een hond biedt afleiding en gezelligheid! Helaas beseft lang niet iedereen die een hond neemt welke kosten daarbij komen kijken, naast de aanschafkosten.

schade auto door werkzaamheden
Autoschade door wegwerkzaamheden of nalatigheid wegbeheerder

Eric 14 mei 2020

Wegwerkzaamheden zijn in beginsel bedoeld om het comfort en de veiligheid van de weggebruikers te behouden of te verbeteren. Onderhoud aan de wegen moet daarom met enige regelmaat gebeuren. Maar vaak wordt tijdens deze werkzaamheden de situatie tijdelijk juist onveiliger of het wegdek juist slechter. Het is daarom niet denkbeeldig dat je juist door wegwerkzaamheden schade onverhoopt oploopt. In sommige gevallen kun je hiervoor de wegbeheerder aansprakelijk stellen.

autopech
De meest voorkomende gevallen van autopech

Eric 24 juli 2020

Je stapt in je auto, start, en rijdt weg: het is zo’n vertrouwde handeling dat je hier meestal niet over nadenkt. Maar wat als op een dag je auto niet wil starten, of je komt onderweg stil te staan? Daar zit je dan, met een machteloos gevoel. Wat nu? Helaas komt autopech vaker voor dan je denkt.