kosten dierenarts

Laat je niet verrassen door de kosten van de dierenarts

Bregje Update: 18 september 2020
Leestijd 4 minuten Categorie: Huisdierverzekering,

Je huisdier is je alles. Je hebt er dan ook enorm veel voor over. Je geeft het liefde en aandacht, voedsel en drinken en laat ze jaarlijks inenten. Het maakt niet uit of je nu een hondenliefhebber bent of helemaal weg van katten bent, voor je lieveling is geen moeite teveel. De medische kosten die je huisdier met zich meebrengen, zijn normaal gesproken goed te overzien en te budgetteren. Dat geldt helaas niet voor onvoorziene aandoeningen en ziektes bij je hond of kat. In dit artikel vind je nadere informatie over de tarieven van de dierenarts en met welke onvoorziene kosten je mogelijk te maken kunt krijgen.

Wat kost een consult bij de dierenarts?

Een consult aan een dierenkliniek of de dierenarts, medische ingrepen en medicatie kunnen qua kosten behoorlijk oplopen. Je kunt hiervoor een verzekering afsluiten, zodat je huisdier de best mogelijke medische hulp krijgt zonder dat jij na het ontvangen van de rekening failliet bent. Voorkomen (van grote uitgaven) is beter dan (niet te) genezen.

Als honden- of kattenbezitter bestaat er helaas altijd de kans dat je huisdier wordt aangereden, ergens in verstrikt raakt of komt te vallen. Wanneer je onverwachts in de wachtkamer van een dierenkliniek of dierenarts belandt, weet je niet wat je hond of kat te wachten staat. Behalve die onzekerheid heb je waarschijnlijk geen enkel idee hoe hoog de dierenartstarieven zijn, totdat je de (mogelijke torenhoge) rekening gepresenteerd krijgt.

de dierenartsrekening kan duur zijn

Indicatie dierenarts kosten

De kosten voor de dierenarts kunnen nogal verschillen. De hier genoemde bedragen zijn dan ook slechts een indicatie van hetgeen je in rekening gebracht zou kunnen krijgen. Doordat er ook voor honden en katten steeds meer behandelmethodes mogelijk zijn, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen.

Een indicatie van de “normaal gebruikelijke” kosten voor een consult en niet onvoorziene behandelingen vind je in deze tabel.

Consult €32.-
Consult avond of weekend €70,-
Urine onderzoek €16,-
Bloedonderzoek €55,-
Chippen €40,-
Vaccineren €52,-
Castratie kat €75,-
Sterilisatie kat €125,-
Castratie hond €225,-
Sterilisatie hond €380,-

Houd rekening met bijkomende zaken

Wanneer je hond of kat is behandeld moet je niet alleen denken aan de kosten van het consult en het onderzoek of de behandeling. Er komen altijd nog veel meer zaken kijken bij de uiteindelijke rekening. Zo moet je bij een botbreuk denken aan het consult, de röntgenfoto's, de operatie, pijnstilling en het infuus dat je hond of kat krijgt. Met dit allemaal samen kom je al snel uit tussen de €400,- en €1000,- of zelfs meer.

Voorbeelden uit de praktijk

Hond slikt speelgoed door

Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan dus ook jouw hond of kat overkomen. Zo is het ook niet een heel vreemd scenario dat je hond op een dag zich opeens helemaal niet lekker lijkt te voelen en constant aan het overgeven is. ‘s Avonds vertrouw je het niet meer en je gaat met je trouwe lobbes naar de dierenarts. Na een echo blijkt dat je hond die nooit aan het speelgoed van je kinderen zit, toch hun speelgoed op heeft gegeten. De dunne darm is afgesloten en een operatie is onvermijdelijk.

Een raming van de dierenartskosten voor deze behandeling.

Avondconsult €70,-
Echoscopie €150,-
Operatie onder narcose €500,-
Pijnstillers €15,-
Totaal €735,-
Consult €32,-
Röntgenfoto’s €72,-
Operatie onder narcose €500,-
Medicatie €65,-
Totaal €669,-

Kat breekt dijbeen

Een ander voorbeeld dat geregeld voorkomt is een kat die tijdens zijn dagelijkse buiten avonturen voor één keer eens niet goed oplet. Het resultaat is een aanrijding en een gebroken dijbeen. Nadat er een röntgenfoto gemaakt wordt zal de kat tijdens een operatie een pin in zijn pootje krijgen, zodat hij weer kan herstellen.

Een raming van de dierenartskosten voor het behandelen van een gebroken dijbeen.

Een huisdierenverzekering biedt zekerheid

Een huisdierenverzekering biedt een goede uitkomst, zodat je er altijd van verzekerd bent dat je je huisdier in het geval van nood kunt laten behandelen. Dankzij een hondenverzekering of kattenverzekering hoef geld geen rol te spelen in je beslissing om je geliefde huisdier wel of niet te laten behandelen.

De hoogte van een huisdierenverzekering is afhankelijk van waar je deze afsluit en hoe goed verzekerd je je hond of kat wilt hebben. Het is hierbij handig dat je diverse aanbieders vergelijkt, voordat je een verzekering bij een afsluit. Hoe jonger je hond of kat is hoe lager de premie per maand, sommige verzekeraars nemen geen honden of katten aan die ouder dan een bepaalde leeftijd zijn. Deze leeftijdsgrens ligt bij honden vaak op 7 jaar en bij katten op 10 jaar. De goedkoopste verzekeringen beginnen rond de €5,- en kunnen oplopen tot zo’n €50,- per maand.

In sommige gevallen moet je zelf achteraf declaraties indienen en soms stuurt de dierenarts de rekening direct door naar de verzekeraar. Houd bij een huisdierenverzekering ook altijd rekening met het eigen risico dat je moet betalen. Daarnaast keren sommige verzekeringen alleen uit in het geval van een ongeval.

Sommige rassen kunnen niet verzekerd worden voor bepaalde aandoeningen, let hier dus goed op bij het afsluiten van een verzekeringen. Zo dekt de verzekering ED en HD behandelingen vaak niet als het ras van je hond een groot risico heeft op deze aandoeningen.

Ook geschikt voor standaard en jaarlijkse kosten

Veel verzekeringen zijn ook geschikt voor de dekking van standaard en jaarlijks terugkerende kosten. Hierbij kun je denken aan jaarlijkse vaccinaties welke vaak rond de €50,- liggen. In sommige gevallen ben je ook verzekerd voor het castreren of steriliseren van je hond of kat. Bij honden kost steriliseren vaak rond de €350,- en castreren ligt rond de €200,-. Bij katten liggen de dierenartskosten voor steriliseren rond de €125,- en castreren rond de €70,-.

Vergelijk dierenartsverzekeringenVergelijken

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

autopech
De meest voorkomende gevallen van autopech

Eric 24 juli 2020

Je stapt in je auto, start, en rijdt weg: het is zo’n vertrouwde handeling dat je hier meestal niet over nadenkt. Maar wat als op een dag je auto niet wil starten, of je komt onderweg stil te staan? Daar zit je dan, met een machteloos gevoel. Wat nu? Helaas komt autopech vaker voor dan je denkt.

hulp bij pech in buitenland
Pech in het buitenland wat moet je doen en wie bellen?

Eric 1 oktober 2019

Pech met de auto, motor of camper, daar zit niemand op te wachten en al helemaal niet in het buitenland. Eén ding is zeker: als je met de auto naar het buitenland gaat scheelt een pechhulpverzekering met buitenlandmodule een hoop gedoe en onkosten bij onverhoopte pech.

autorijden met gladde weg
Autorijden bij gladheid: hoe ben je verzekerd en hoe voorkom je schade?

Bregje 2 februari 2021

Deze week begon op de weg behoorlijk hectisch: code geel en code oranje in verband met het winterse weer. Veel aanrijdingen met de nodige blikschade én persoonlijk letsel. Maar waar ben je nu precies voor verzekerd bij gladheid? En hoe maak je de kans op ongelukken zo klein mogelijk?

door corona meer puppies gekocht
Steeds meer mensen nemen een hond, maar niet iedereen is zich bewust van de kosten

Bregje 25 maart 2021

Sinds het begin van de coronacrisis nemen steeds meer mensen een hond in huis. Door de lockdown is het gezelschap van een hond populair: een hond biedt afleiding en gezelligheid! Helaas beseft lang niet iedereen die een hond neemt welke kosten daarbij komen kijken, naast de aanschafkosten.