Eric 1 oktober 2019 Categorieën: Verzekering, Pechhulp,
Pech met de auto, motor of camper, daar zit niemand op te wachten en al helemaal niet in het buitenland. Bij pech in Nederland weten we doorgaans snel hulp te vinden. Als we in de buurt stranden kunnen we wellicht de lokale garage bellen of als je lid bent van de Wegenwacht of een andere pechhulpdienst bellen we die.
Pech is vervelend, vooral in het buitenland
Maar wat als je met pech komt te staan in het buitenland? Dan wordt het een ander verhaal. Lokale garagebedrijven kennen we daar niet en vaak vormt de taal ook een probleem, vooral als het gaat over technische zaken. Wie goed voorbereid op weg is gegaan heeft natuurlijk een pechhulpverzekering afgesloten. De bekendste en grootste is hierbij de Wegenwacht van de ANWB, maar ook Route Mobiel en Allianz Global Assistance zijn gerenommeerde pechhulpdiensten. Maar je kunt het ook afgesloten hebben bij je autoverzekering of garagebedrijf.
Als je een pechhulpverzekering hebt die ook hulp biedt in het buitenland, dan wordt het inroepen van hulp bij pech in het buitenland al een stuk makkelijker. Je kunt dan namelijk in de meeste gevallen het internationale alarmnummer van de pechhulpdienst bellen, je locatie doorgeven en dan wordt hulp zo snel mogelijk ingeschakeld. Zorg ervoor dat je je locatie weet voordat je belt, bijvoorbeeld door middel van kilometerpaal en wegnummer of wanneer je niet langs de snelweg staat het plaatselijke adres. Steeds vaker kun je ook in het buitenland pechhulp oproepen via een app, in dat geval zal de app zelf jouw locatie doorgeven door middel van de GPS coördinaten.
Mijn eigen ervaring
Zelf strandde ik enkele jaren geleden in Duitsland. Door een storing in het elektrische circuit van de auto deed de verlichting het plotseling niet meer. Ook al was het overdag, zonder remlichten en richtaanwijzers konden we natuurlijk niet verder rijden. Gelukkig had ik een pechhulpverzekering met buitenlanddekking waardoor na het telefoontje naar de alarmcentrale in Nederland alles werd geregeld. Omdat de hulpverlener het niet ter plekke kon repareren werd de auto met een autoambulance naar een lokale garage gebracht. Er bleek een relais defect die niet op voorraad was en daarom pas de volgende dag vervangen kon worden. De Nederlands alarmcentrale regelde daarop een hotel voor ons én een taxi die ons van het garagebedrijf naar het hotel bracht.
Dankzij ons abonnement pechhulp buitenland waren we snel weer opweg
Dus dankzij onze pechhulpverzekering buitenland hoefden we ons zelf weinig zorgen te maken en konden we de volgende dag onze weg alweer vervolgen. Met uitzondering van de reparatie zelf in de garage werden bovendien alle kosten, zoals autoambulance, taxi en hotel vergoed!
Afwijkende protocollen in sommige landen
Er zijn echter landen waar uitzonderingen gelden voor het inschakelen van pechhulp. Bijvoorbeeld in Frankrijk, een land wat veel Nederlanders in de vakantieperiode met de auto aandoen. Langs de Franse autowegen mogen alleen aangewezen dépanneurs (bergers) je helpen bij pech. Hiervoor moet je 112 bellen, je locatie doorgeven en vervolgens zal een bergingsbedrijf je auto naar een garage in de buurt brengen. Pas hierna bel je de alarmcentrale van je eigen pechhulpdienst die alles zo goed als mogelijk voor je zal afhandelen.
Als je de Franse taal niet zo machtig bent kun je voor het inschakelen van een dépanneur ook gebruik maken van de app SOS Autoroute welke gratis te downloaden is in de app stores. Deze app is Frans en Engels, helaas (nog) geen Nederlands.
Ook in andere landen kunnen afwijkende protocollen gelden voor het inroepen van hulp bij pech. Ik raad aan om hiernaar te informeren voordat je vertrekt. Maar je kunt bij onverhoopte pech in het buitenland natuurlijk altijd de Nederlandse alarmcentrale van je pechhulpdienst bellen om te vragen wat in het desbetreffende land de procedure is.
Landen met een nationale pechhulpdienst
Over het algemeen geldt dat in landen die een nationale pechhulpdienst hebben, zoals de Wegenwacht in Nederland of de ADAC in Duitsland, dat je direct een beroep kan doen op die dienst. Voor landen die dat niet hebben, zoals Frankrijk, gelden soms andere procedures die je moet volgen.
Europese landen met een dergelijke nationale pechhulpdienst zijn: België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Finland, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.
In landen met een pechhulpdienst wordt je doorgaans ook sneller geholpen dan in landen zonder. Al wordt er voor het buitenland geen garantie gegeven over de snelheid en aanrijdtijden van de hulpdiensten.
Neem een pechhulp buitenland abonnement!
Eén ding is zeker: als je met de auto naar het buitenland gaat scheelt een pechhulpverzekering met buitenlandmodule een hoop gedoe en onkosten bij onverhoopte pech. Als je auto bijvoorbeeld moet worden vervoerd naar een lokale garage door een bergingsbedrijf kan de rekening daarvoor al snel honderden, zo niet meer dan duizend euro zijn! Een pechhulpverzekering dekt deze kosten.
Over de auteur
Eric Hes
Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.
Gerelateerde artikelen
Reizen naar het buitenland: ben je verzekerd voor zorg?
Bregje 8 juli 2020
We mogen weer naar het buitenland op vakantie! Een fijn vooruitzicht, na een lange periode waarin we zo veel mogelijk thuisbleven. Maar let op, het coronavirus is zeker nog niet verdwenen. We zetten daarom op een rij waar je wat betreft zorgkosten allemaal aan moet denken voordat je op vakantie naar het buitenland gaat.
Je huisdier tijdens de vakantie: meenemen of thuislaten?
Femke 23 juni 2020
Het is alweer bijna vakantietijd. Een fijn vooruitzicht! Je kunt alvast genieten van de voorpret, maar je gaat pas echt ontspannen op vakantie als je die goed voorbereidt. Dat geldt des te meer als je een huisdier hebt. De voorbereiding begint vaak met de vraag: nemen we ons huisdier mee op vakantie? Of breng je je huisdier naar een familielid, vriend of dierenpension? En wat moet je allemaal regelen?
Schade door een huisdier: wat is gedekt via welke verzekering?
Bregje 6 april 2023
Wat als je huisdier schade veroorzaakt en je hebt geen huisdierenverzekering? Daar is vaker dan je wellicht denkt een oplossing voor. Wat namelijk lang niet iedereen weet, is dat schade door je huisdier in een aantal gevallen is gedekt door een andere verzekering.
Laat je niet verrassen door de kosten van de dierenarts
Bregje Update: 18 september 2020
Je huisdier is je alles. Je geeft het liefde en aandacht en laat ze jaarlijks inenten. Of je nu een hondenliefhebber bent of helemaal weg van katten bent, voor je lieveling is geen moeite teveel. De medische kosten die je huisdier met zich meebrengen, zijn normaal gesproken goed te overzien en te budgetteren. Dat geldt helaas niet voor onvoorziene aandoeningen en ziektes bij je hond of kat.