meer honden gekocht door corona

Steeds meer mensen nemen een hond, maar niet iedereen is zich bewust van de kosten

Bregje 25 maart 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Huisdierverzekering,

Sinds het begin van de coronacrisis nemen steeds meer mensen een hond in huis. Door de lockdown is het gezelschap van een hond populair: een hond biedt afleiding en gezelligheid! Soms speelt ook de avondklok een rol. Met een hond mag je namelijk wel naar buiten als de avondklok is ingegaan.

Honden zijn in veel huishoudens geliefd gezelschap. Helaas beseft lang niet iedereen die een hond neemt welke kosten daarbij komen kijken, naast de aanschafkosten. Welke kosten zijn dat zoal? En wat doe je bij onvoorziene kosten?

Met welke kosten moet je rekening houden?

Naast de eenmalige aanschafkosten, heb je bij een hond ook aardig wat bijkomende kosten. We zetten ze op een rij:

  • Hondenvoer: vooral bij grotere honden of honden met gezondheidsklachten betekent dit vaak een forse stijging van het huishoudbudget.
  • Hondenbelasting: hoeveel hondenbelasting je betaalt verschilt per gemeente. Niet alle gemeentes heffen hondenbelasting.
  • Vaccinaties: voor puppy’s geldt een vrij uitgebreid vaccinatieprogramma. Volwassen honden moet je elk jaar laten vaccineren tegen de ziekte van Weil en elke drie jaar tegen parvovirus, hondenziekte en leverziekte.
  • Accessoires: standaard heb je een riem, mand en drink- en voerbak nodig, daarnaast kun je bijvoorbeeld speeltjes voor de hond aanschaffen.

Extra kosten bij ziekte of ongeval

Naast deze terugkerende kosten, krijg je misschien ook wel te maken met onvoorziene kosten. Bijvoorbeeld doordat je hond ziek wordt of een ongeval. Juist daar zijn veel mensen niet op voorbereid, terwijl dit bij ernstige aandoeningen of ongevallen flink in de kosten kan lopen.

Overweeg dus zeker om je hond te verzekeren. Je hond verzekeren is niet verplicht, maar toch doen steeds meer mensen het. Je kunt er een hoop kosten mee besparen.

De diergeneeskunde in Nederland is van hoog niveau. Gelukkig, want jij wil natuurlijk het beste voor jouw geliefde viervoeter. Er is steeds meer mogelijk, denk bijvoorbeeld aan chemotherapie of MRI-scans voor honden. Maar aan die geavanceerde mogelijkheden zijn vaak ook hoge kosten verbonden.

hond bij de dierenarts

De diergeneeskunde in Nederland is van hoog niveau.

Voordelen van een hondenverzekering

Net als mensen, zijn alle honden wel eens een keertje ziek. Gebitsproblemen komen ook regelmatig voor en een ongeluk kan een hond ook overkomen. Een ziek of gewond huisdier is op zich al vervelend, dan is het prettig als je daarbij niet over de kosten hoeft in te zitten. Daarvoor is er de hondenverzekering. Eigenlijk een soort zorgverzekering, maar dan voor honden.

Je hond verzekeren biedt een aantal voordelen. Het belangrijkste voordeel, zoals bij veel andere verzekeringen, is dat je bij onverwachte kosten niet diep in je geldbuidel hoeft te tasten, maar dat je een beroep op je verzekering kunt doen. Een goede hondenverzekering heb je al voor een relatief klein bedrag per maand.

Daarnaast geeft het een veilig gevoel. Je weet dat als er iets met je hond gebeurt, jij voor de beste behandeling kan zorgen. Als je hond een complexe operatie moet ondergaan bijvoorbeeld.

Een hondenverzekering geeft een veilig gevoel

Je weet dat als er iets met je hond gebeurt, jij voor de beste behandeling kan zorgen.

Hondenverzekering kiezen, waar moet je op letten?

Wanneer je op zoek gaat naar een hondenverzekering, kom je er al snel achter dat het aanbod groot is. Net als de verschillen in prijs en dekking. Eén ding is voor alle hondenverzekeringen hetzelfde: je hebt altijd een eigen risico. Dat kan een vast bedrag zijn, of een percentage van de rekening.

Staar je niet blind op lage prijzen, want de kans is groot dat bij een goedkope verzekering juist de zaken die voor jou en je hond belangrijk zijn niet gedekt zijn. Denk voor het afsluiten van een hondenverzekering in ieder geval aan de volgende punten:

  • Vooral grotere honden hebben meer risico op aandoeningen aan heupen en gewrichten. Bij goedkopere verzekeringen zijn juist deze aandoeningen vaak uitgesloten, of kun je deze alleen tegen bijbetaling als extra optie verzekeren.
  • Neem je jouw hond graag mee op vakantie naar het buitenland? Denk er dan aan dat lang niet alle hondenverzekeringen dit standaard vergoeden.
  • Alle verzekeraars hanteren een maximumleeftijd voor het moment van aanmelding. Dus als je denkt: ik verzeker mijn hond wel op latere leeftijd, kom je bedrogen uit. Eenmaal verzekerd mag de hond gewoon in de verzekering blijven als hij of zij ouder wordt.

Vergelijk hondenverzekeringen

Het aanbod aan hondenverzekeringen is groot. Er zijn ook veel verschillen in premies en dekkingen. Overweeg je een hondenverzekering? Vergelijk de prijzen en dekkingen van alle aanbieders met onderstaande vergelijker!

Vergelijk verzekeringen voor hondenVergelijken

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

hulp bij pech in buitenland
Pech in het buitenland wat moet je doen en wie bellen?

Eric 1 oktober 2019

Pech met de auto, motor of camper, daar zit niemand op te wachten en al helemaal niet in het buitenland. Eén ding is zeker: als je met de auto naar het buitenland gaat scheelt een pechhulpverzekering met buitenlandmodule een hoop gedoe en onkosten bij onverhoopte pech.

autopech
De meest voorkomende gevallen van autopech

Eric 24 juli 2020

Je stapt in je auto, start, en rijdt weg: het is zo’n vertrouwde handeling dat je hier meestal niet over nadenkt. Maar wat als op een dag je auto niet wil starten, of je komt onderweg stil te staan? Daar zit je dan, met een machteloos gevoel. Wat nu? Helaas komt autopech vaker voor dan je denkt.

gebruikte auto kopen
Een tweedehands auto kopen? 10 tips!

Bregje 10 juni 2020

Sta je op het punt om een tweedehands auto te kopen? Omdat je huidige auto aan vervanging toe is, of omdat je echt niet langer zonder auto kan? Wat de reden ook is, en of je nou voor het eerst een tweedehands auto koopt of dat al eerder deed: het loont om goed voorbereid aan je zoektocht te beginnen. Daarom geven je in dit blog 10 tips om goed voorbereid op zoek te gaan naar jouw droomauto!

dierenarts kosten
Laat je niet verrassen door de kosten van de dierenarts

Bregje Update: 18 september 2020

Je huisdier is je alles. Je geeft het liefde en aandacht en laat ze jaarlijks inenten. Of je nu een hondenliefhebber bent of helemaal weg van katten bent, voor je lieveling is geen moeite teveel. De medische kosten die je huisdier met zich meebrengen, zijn normaal gesproken goed te overzien en te budgetteren. Dat geldt helaas niet voor onvoorziene aandoeningen en ziektes bij je hond of kat.