autorijden bij gladheid

Autorijden bij gladheid: hoe ben je verzekerd en hoe voorkom je schade?

Bregje 2 februari 2021
Leestijd 5 minuten Categorieën: Autoverzekering, Pechhulp,

Deze week begon op de weg behoorlijk hectisch: code geel en code oranje in verband met het winterse weer. De wegen in een groot deel van het land waren spekglad door ijzel en sneeuwval, met als gevolg veel aanrijdingen met de nodige blikschade én persoonlijk letsel. Maar waar ben je nu precies voor verzekerd als het door gladheid misgaat? En hoe maak je de kans op ongelukken zo klein mogelijk?

De autoverzekering bij schade door gladde weg

Iedere auto die gebruik maakt van de openbare weg moet wettelijk zijn verzekerd. Hierbij kun je kiezen uit drie type autopolissen die ieder een bepaalde dekking bieden. Ook bij extreme omstandigheden zoals sneeuw en een gladde weg geldt gewoon de dekking van jouw autoverzekering.

De drie typen autoverzekeringen zijn:

  1. Wettelijke Aansprakelijkheid (WA): hierbij ben je alleen verzekerd voor de schade en het letsel dat door jouw schuld bij anderen ontstaat. Je eigen schade is niet gedekt, letsel wel via de normale zorgverzekering of inzittendenverzekering.
  2. Beperkt Casco: deze dekking is iets uitgebreider dan WA, hier is namelijk wel jouw eigen schade verzekerd bij bepaalde externe omstandigheden zoals stormschade, denk aan een omvallende boom. Schade door gladheid is ook bij deze dekking niet verzekerd.
  3. Allrisk: hiermee ben je ook verzekerd voor je eigen schade. Dus ook bij schade als gevolg van gladheid of sneeuw is in dit geval verzekerd. Vaak geldt wel een eigen risico, dit verschilt per polis.

Een voorbeeld: als je auto door gladheid gaat slippen en je botst vervolgens tegen een lantaarnpaal, dan ben je altijd verzekerd voor de schade aan de lantaarnpaal. Echter is jouw eigen schade alleen gedekt als je allrisk bent verzekerd.

autorijden bij winters weer

Snelwegen worden meestal snel sneeuw- en ijsvrij gemaakt.

Kun je de wegbeheerder aansprakelijk stellen voor de schade?

De wegbeheerders in Nederland zijn verantwoordelijk voor het begaanbaar en veilig houden van de wegen. Dit is voor de snelwegen Rijkswaterstaat en voor de overige wegen zijn dat gemeenten, provincies en waterschappen. De wegbeheerder heeft altijd een plan of protocol waarin staat hoe gladheid wordt bestreden.

Als automobilist heb jij echter de verantwoordelijk om je rijstijl aan te passen aan de omstandigheden. Als het glad is of er dreigt gladheid dan moet je hierop anticiperen. Er kan namelijk niet van een wegbeheerder verwacht worden dat deze altijd en overal direct de gladheid kan bestrijden. Het is in de praktijk daarom vrijwel onmogelijk om de wegbeheerder aansprakelijk te stellen voor schade als gevolg van een gladde weg.

Anders ligt dat als de wegbeheerder aantoonbaar nalatig is geweest. Bijvoorbeeld als er ondanks het gladheidsbestrijdingsplan onvoldoende of helemaal geen actie is ondernomen. Dat valt in de praktijk echter moeilijk aan te tonen. Bovendien heeft de wegbeheerder alleen een zorgplicht en geen garantieplicht.

Dus als je niet allrisk bent verzekerd kun je ervan uitgaan dat de door jou zelf veroorzaakte schade voor eigen rekening is. Ook al kwam dit door de gladde weg en was je machteloos. Als jouw schade de schuld is van een andere weggebruiker, dan wordt jouw schade uiteraard wel vergoed door de verzekeraar van de tegenpartij.

De wegbeheerder is verantwoordelijk voor gladheidsbestrijding

Maar het is erg moeilijk om de wegbeheerder aansprakelijk stellen voor schade door gladheid.

Tips om schade te voorkomen bij gladheid

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dat geldt zeker ook met de auto. Het beste is natuurlijk om bij extreme weersomstandigheden zoals sneeuw en ijzel je reis uit te stellen en gewoon thuis te blijven. Maar er kunnen situaties zijn waarbij je toch de weg op moet, voor die gevallen hieronder een paar tips om veilig en zonder brokken je bestemming te bereiken.

Pas je snelheid aan op de omstandigheden

Het klinkt als een open deur, maar toch is het verbazingwekkend hoe hard sommige automobilisten blijven rijden bij een slechte weg of bij waarschuwingen voor gladheid. Bij sneeuwval is het zichtbaar glad, maar een opvriezend wegdek of ijzel is vrijwel niet zichtbaar. Wees hier alert op bij temperaturen rond of onder het vriespunt! Met winterbanden is de grip op de weg wel veel beter, maar bij een te hoge snelheid zijn ook deze banden niet heilig.

Afstand houden

Bij gladde weg is je remweg langer en bij het plotseling stevig moeten remmen glij je door of raak je in een slip. Houdt daarom altijd veel meer afstand tot voorgangers zodat jij nog rustig kunt remmen als je voorganger plotseling in de remmen gaat of in de slip raakt.

Remmen met ABS

Als je toch plotseling stevig moet remmen trap dan bij een schakelauto je rem maximaal in. Het antiblokkeersysteem (ABS) treedt dan in werking en dit systeem voorkomt dat de wielen blokkeren, maar de auto wel maximaal afremt. Als de wielen niet blokkeren kun je wel blijven sturen. Het rempedaal zal waarschijnlijk gaan trillen, dit is een normale eigenschap van het antiblokkeersysteem.

Trek rustig op

Wegrijden uit stilstand kan bij gladheid als meteen problemen opleveren. Doordat bij te veel gas geven de wielen doordraaien kom je bij gladheid of sneeuw misschien niet eens vooruit. Bij sneeuw kun je zelfs vast komen te zitten doordat de wielen zichzelf ingegraven. Ook kan bij te snel optrekken je auto direct scheeftrekken, wat vooral bij verkeerlichten gevaarlijke situaties kan opleveren. Wegrijden in de tweede versnelling is dit soort situaties beter.

Zorg dat de banden in goede conditie zijn

Goede banden zijn in alle gevallen een must, ook onder normale weersomstandigheden. Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden het beste. Je hebt daarmee meer grip op sneeuw en ijs, maar ook in de regen.

Als je geen winterbanden hebt, controleer dan in ieder geval of de banden nog voldoende profiel hebben. De weg op gaan met slechte banden is vragen om problemen.

Controleer ook regelmatig de bandenspanning. Bij winterweer is een juiste bandenspanning extra belangrijk! Dat bij gladheid een lagere bandenspanning beter zou zijn doordat het meer grip geeft is een fabeltje. Dit gaat namelijk ten koste van de stabiliteit.

profiel winterbanden controleren

Controleer regelmatig het profiel van de banden.

Kies voor de hoofdwegen wegen

Doorgaande hoofdwegen worden altijd beter sneeuw- en ijsvrij gehouden dan woonwijken en kleine minder belangrijke wegen en straten. Kies daarom bij winterse omstandigheden je route zoveel mogelijk via de hoofdwegen.

Je bestemming ligt wellicht wel in een straat waar niet gestrooid wordt. Houd hier rekening mee en pas daarop je snelheid aan.

Voorkomen is beter dan genezen, ook voor autoschade

Pas altijd je rijstijl aan op de omstandigheden, voor je eigen veiligheid en die van anderen!

Meer kans op pech bij winterweer

Koud winterweer geeft ook meer kans op pech. Denk aan auto’s die niet willen starten of aan vastgevroren deuren en bevroren sloten. Bovendien is bij sneeuw en ijs ook de kans op pech onderweg groter, bijvoorbeeld een lekke band.

Het is daarom handig om een abonnement te hebben bij een pechhulpdienst zoals de ANWB Wegenwacht of Allianz pechhulp. Ook kun je pechhulp afnemen als extra module bij veel autoverzekeringen. Je kunt dan rekenen op hulp onderweg en met woonplaatsservice ook op hulp voor de deur.

Vind de beste autoverzekeringenVergelijken

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Tags

  • ANWB
  • Allianz Global Assistance

Gerelateerde artikelen

schadevrije jaren bij scheiding
Hoe zit het bij de autoverzekering met schadevrije jaren na een scheiding?

Bregje Update: 24 januari 2022

Een scheiding is vaak zwaar. Naast emoties brengt het ook veel administratieve rompslomp met zich mee. Er zijn heel wat zaken die je moet regelen, en soms zijn dat zaken waar je niet zo snel bij stil staat. Zoals de schadevrije jaren van de autoverzekering bijvoorbeeld.

door corona meer puppies gekocht
Steeds meer mensen nemen een hond, maar niet iedereen is zich bewust van de kosten

Bregje 25 maart 2021

Sinds het begin van de coronacrisis nemen steeds meer mensen een hond in huis. Door de lockdown is het gezelschap van een hond populair: een hond biedt afleiding en gezelligheid! Helaas beseft lang niet iedereen die een hond neemt welke kosten daarbij komen kijken, naast de aanschafkosten.

kat of hond mee op vakantie
Je huisdier tijdens de vakantie: meenemen of thuislaten?

Femke 23 juni 2020

Het is alweer bijna vakantietijd. Een fijn vooruitzicht! Je kunt alvast genieten van de voorpret, maar je gaat pas echt ontspannen op vakantie als je die goed voorbereidt. Dat geldt des te meer als je een huisdier hebt. De voorbereiding begint vaak met de vraag: nemen we ons huisdier mee op vakantie? Of breng je je huisdier naar een familielid, vriend of dierenpension? En wat moet je allemaal regelen?

schade door huisdier
Schade door een huisdier: wat is gedekt via welke verzekering?

Bregje 6 april 2023

Wat als je huisdier schade veroorzaakt en je hebt geen huisdierenverzekering? Daar is vaker dan je wellicht denkt een oplossing voor. Wat namelijk lang niet iedereen weet, is dat schade door je huisdier in een aantal gevallen is gedekt door een andere verzekering.