auto verzekeren zonder rijbewijs

Kun je een auto verzekeren zonder rijbewijs?

Bregje 14 juli 2022
Leestijd 4 minuten Categorie: Autoverzekering

Als een auto op jouw naam staat, ben je verplicht die minimaal WA te verzekeren. Maar wat als je (nog) geen rijbewijs hebt? Kun je dan wel bij een autoverzekeraar terecht? We zetten voor je op een rij wat je kunt doen wanneer je een auto wilt verzekeren zonder rijbewijs.

Waarom zou je een auto willen verzekeren zonder rijbewijs?

Zonder verzekering kun je niet veel met een auto. De auto mag onverzekerd niet aan het verkeer deelnemen en zelfs niet aan de openbare weg staan. Wil je een auto verzekeren, dan vraagt de verzekeraar om een rijbewijs. Toch komt de vraag hoe je een auto verzekert zonder rijbewijs vaker naar voren dan je misschien denkt. We geven enkele voorbeelden:

auto gekocht voor rijbewijs gehaald

Misschien koop je al een auto terwijl je nog met je rijbewijs bezig bent.

Hoe kun je jouw auto verzekeren zonder rijbewijs?

Een autoverzekeraar verwacht in principe dat je een rijbewijs hebt, als je een auto bij hen wil verzekeren. Heb je dat niet, dan kun het beste eerst contact opnemen met de verzekeraar en je situatie voorleggen.

Heeft je partner bijvoorbeeld wel een rijbewijs? Dan kun je bij de meeste verzekeraars een autoverzekering afsluiten, als auto-eigenaar zonder rijbewijs. Je partner moet dan wel de regelmatige bestuurder van de auto zijn, en dat moet je ook doorgeven aan de verzekeraar.

Wat als je een auto erft en je hebt nog geen rijbewijs? Je hebt dan meestal nog tot twee maanden na het overlijden de tijd voor een oplossing. Doorgaans loopt een autoverzekering namelijk nog twee maanden door na de overlijdensdatum. Zijn de twee maanden voorbij en wil je de auto op je naam zetten en heb je nog steeds geen rijbewijs? Ga dan in eerste instantie naar de verzekeraar waar je al één of meerdere verzekeringen hebt lopen. Een nieuwe verzekeraar vinden voor een auto met een eigenaar zonder rijbewijs is in de praktijk namelijk meestal lastig. Mocht het helemaal niet lukken, dan kun je nog als tijdelijke noodoplossing de auto laten schorsen. Het nadeel is dat niemand tijdens de schorsing in de auto mag rijden.

Wat als je rijbewijs is verlopen? Een rijbewijs is niet oneindig geldig en moet je na een aantal jaar verlengen. Met een verlopen rijbewijs mag je simpelweg niet achter het stuur zitten. Dat geldt ook als je rijbewijs kwijt of gestolen is. Vraag zo snel mogelijk een nieuw rijbewijs aan bij je gemeente. Toch vergoeden sommige verzekeraars de kosten, wanneer je rijbewijs verlopen is en je schade veroorzaakt. Je moet dan vaak wel kunnen aantonen dat je niet opzettelijk je rijbewijs nog niet verlengd had.

Ben je op zoek naar een geschikte autoverzekering voor jouw situatie? Ga je voor de goedkoopste autoverzekering, of vind je andere voorwaarden belangrijker? Check het met onze autoverzekering vergelijker.

Veelgekozen autoverzekeringen

FBTO aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 15,05 p/mnd *

of per jaar: € 180,60 *

1
Centraal Beheer aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 16,21 p/mnd *

of per jaar: € 194,52 *

2
UnitedConsumers aanbieding
a.s.r. Autoverzekering WA

geen eigen risico

€ 17,00 p/mnd *

of per jaar: € 201,00 *

3
Ditzo aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 18,37 p/mnd *

of per jaar: € 220,44 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een WA verzekering?
FBTO aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 17,13 p/mnd *

of per jaar: € 205,56 *

1
UnitedConsumers aanbieding
a.s.r. Autoverzekering Beperkt Casco

eigen risico: € 250,00

€ 18,00 p/mnd *

of per jaar: € 205,00 *

2
Centraal Beheer aanbieding
Autoverzekering

eigen risico: € 150,00

€ 18,37 p/mnd *

of per jaar: € 220,44 *

3
Allianz Direct aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 19,70 p/mnd *

of per jaar: € 229,31 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een Beperkt Casco verzekering?
UnitedConsumers aanbieding
a.s.r. Autoverzekering Allrisk

eigen risico: € 250,00

€ 24,00 p/mnd *

of per jaar: € 286,00 *

1
Allianz Direct aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 26,67 p/mnd *

of per jaar: € 310,47 *

2
OHRA aanbieding
Autoverzekering Aanvullend Pakket

eigen risico: € 450,00

€ 29,75 p/mnd *

of per jaar: € 357,00 *

3
InShared aanbieding
Autoverzekering Volledig Allrisk

eigen risico: € 135,00

€ 30,37 p/mnd *

of per jaar: € 364,44 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een All Risk verzekering?
UnitedConsumers aanbieding
20% korting op alle autoverzekeringen = korting tot € 175!

Nu bij UnitedConsumers: maar liefst 20% korting op de premie voor de autoverzekering! Verzekeringen van o.a. Allianz, a.s.r., Avéro Achmea en Nationale Nederlanden.

BEKIJK

meer info

ACTIE
t/m 01-01-2023
OHRA aanbieding
De OHRA Kilometerverzekering voor wie weinig kilometers maakt

Met de OHRA Kilometerverzekering betaal je alleen premie voor de kilometers die je rijdt. Een complete autoverzekering voor als je weinig kilometers maakt!

BEKIJK

meer info

Een auto verzekeren als je rijbewijs is ingevorderd

Is je rijbewijs ingevorderd, dan mag je niet meer in je auto rijden. De auto mag nog wel op je naam blijven staan. Je moet dan wel iemand anders, bijvoorbeeld je partner, hoofdbestuurder maken. Maar let op, in ernstige gevallen kan je verzekeraar de autoverzekering beëindigen. Je krijgt dan een melding in het Centraal Informatie Systeem (CIS), waardoor het vrijwel onmogelijk is een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Vaak is de enige verzekeraar waar je dan nog terecht kunt De Vereende Verzekeringen. Zij zijn gespecialiseerd in meer risicovolle verzekeringen. Je betaalt dan wel veel meer premie dan voor een standaard-autoverzekering.

Zonder rijbewijs mag je nooit een auto besturen

Is het je gelukt jouw auto te verzekeren zonder rijbewijs? Dat betekent absoluut niet dat je de auto dan zelf mag besturen. Rijd je namelijk zonder rijbewijs, dan ben je per definitie niet verzekerd. Raak je betrokken bij een ongeval of rij je schade, dan is dat natuurlijk op zich al vervelend. Ben je onverzekerd, dan heeft het nog meer nare consequenties. De standaardregel is namelijk dat wie onverzekerd schade veroorzaakt, zelf voor alle kosten opdraait.

Ook al heb je zonder rijbewijs je auto verzekerd, je mag zeker niet zelf rijden!

Vergelijk autoverzekeringen

Wil je een nieuwe autoverzekering afsluiten, of past jouw lopende autoverzekering niet meer bij jouw situatie? Vergelijken kan je een aanzienlijke besparing opleveren. De premies van verzekeraars wijzigen regelmatig, alleen al daarom is regelmatig vergelijken aan te raden. Vergelijk de premies en voorwaarden van autoverzekeringen in onze autoverzekering vergelijker.

Vergelijk autoverzekeringenVergelijken

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

verzekering autohuur
Huurauto verzekeren vaak onduidelijk en duur

Bregje 9 februari 2022

Je reserveert een huurauto en bij het ophalen confronteert de verhuurder je met de vraag of je extra verzekeringen wil. Men wijst je op de risico’s als je dat niet doet. Door je van te voren te informeren en eventueel een losse verzekering af te sluiten voorkom je stress bij de balie.

hoge benzineprijs goedkopere autoverzekering
Besparen op je autoverzekering - en zo de hoge brandstofprijzen compenseren

Eric 30 maart 2022

De brandstofprijzen zijn ongekend hoog en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn verandert. Wat kun je doen om de hoge brandstofprijzen nog enigszins te compenseren? In dit artikel helpen we je op weg met tips om toch nog wat goedkoper auto te rijden.

lagere verzekeringspremie auto door corona
Lagere premie autoverzekering door coronacrisis?

Eric 26 april 2020

Nu het coronavirus ons land voor een groot deel heeft lam gelegd, heeft dat ook gevolgen voor het aantal autoschadegevallen. Veel bedrijven zijn gesloten of het personeel werkt grotendeels thuis.
Gevolg: minder verkeer en minder aanrijdingen dus ook. Steeds meer autobezitters vragen zich daarom af of de premie voor de autoverzekering nu niet omlaag kan.

schade auto door werkzaamheden
Autoschade door wegwerkzaamheden of nalatigheid wegbeheerder

Eric 14 mei 2020

Wegwerkzaamheden zijn in beginsel bedoeld om het comfort en de veiligheid van de weggebruikers te behouden of te verbeteren. Onderhoud aan de wegen moet daarom met enige regelmaat gebeuren. Maar vaak wordt tijdens deze werkzaamheden de situatie tijdelijk juist onveiliger of het wegdek juist slechter. Het is daarom niet denkbeeldig dat je juist door wegwerkzaamheden schade onverhoopt oploopt. In sommige gevallen kun je hiervoor de wegbeheerder aansprakelijk stellen.