tips voor het kopen van een andere auto

Een tweedehands auto kopen? 10 tips!

Bregje 10 juni 2020
Leestijd 6 minuten Categorieën: Autoverzekering, Pechhulp,

Sta je op het punt om een tweedehands auto te kopen? Omdat je huidige auto aan vervanging toe is, of omdat je echt niet langer zonder auto kan? Wat de reden ook is, en of je nou voor het eerst een tweedehands auto koopt of dat al eerder deed: het loont om goed voorbereid aan je zoektocht te beginnen. Want het aanbod tweedehands auto’s is enorm. Dan is het handig als je weet wat je zoekt. En als je weet waar je op moet letten. Daarom geven je in dit blog 10 tips. Lees snel verder en ga goed voorbereid op zoek naar jouw droomauto!

1. Bepaal wat voor auto je nodig hebt

Om je zoektocht naar een nieuwe auto overzichtelijk te houden, is het handig om jezelf het volgende af te vragen: Om je zoektocht naar een nieuwe auto overzichtelijk te houden, is het handig om jezelf het volgende af te vragen:

  • Wat voor auto heb ik nodig? Hoe groot moet de auto zijn? Hoe groot de auto moet zijn, hangt af van het gebruik. Heb je een gezin met 2 kinderen en gaan jullie regelmatig met z’n allen op pad? Dan is een auto vanaf de compacte middenklasse het meest geschikt. Denk aan een Seat Leon of Volkswagen Golf. 
    Heb je de auto nodig voor naar je werk, rijd je er meestal alleen in en wil je er (maandelijks) niet te veel aan uitgeven? Dan is een kleinere auto een goede keuze. Denk aan een Citroen C3 of, als je werk in de buurt is, een stadsauto als de Fiat Panda.
  • Welk automerk heeft mijn voorkeur? Misschien maakt het je helemaal niet uit, maar misschien heb je al een merk in je gedachten. Omdat je hier eerder goede ervaringen mee had of omdat anderen er goede ervaringen mee hadden. Heb je een favoriet? Dan verkleint dat je zoektocht aanzienlijk.
  • Welke brandstof wil ik? Kies je voor benzine, diesel of elektrisch? Diesel is pas rendabel als je elk jaar veel kilometers rijdt. Het huidige omslagpunt ligt rond de 30.000 kilometer per jaar, maar hangt af van verschillende factoren. Er zijn allerlei websites waarop je het precieze omslagpunt kunt berekenen. Rijd je minder dan 30.000 kilometer, dan is benzine een goede keus. 
    Er zijn ook steeds meer tweedehands elektrische auto’s te koop. Dan rijd je een stuk milieuvriendelijker, maar dan moet je wel afwegen of de actieradius van de auto en het opladen aan laadpalen bij je autogebruik past. Ook zijn tweedehands elektrische auto’s vaak nog wat duurder dan benzineauto's.
  • Welke extra opties wil ik? Bij een nieuwe auto kun je zelf de extra opties kiezen. Bij het kopen van een tweedehands auto moet je het doen met wat erin zit. Bepaal daarom vooraf welke opties je echt wilt hebben.
auto kopen showroom

Bereid je voor voordat je de showroom binnenstapt.

2. Bepaal je budget

Je bakent je zoektocht behoorlijk af als je het budget voor je tweedehands auto bepaalt. Wat wil je maximaal uitgeven? En wat wil je daarvoor krijgen? Denk ook na over het bedrag dat je maandelijks maximaal voor je auto kunt betalen. Zo betaal je maandelijks een bedrag voor wegenbelasting en verzekeringen. Hoe groter de auto, hoe duurder de auto. Dat geldt ook voor de wegenbelasting en autoverzekeringen.

3. Vergelijk tweedehands auto’s om een goede prijs te krijgen

Zag je een leuke auto? Dan wil je natuurlijk weten of de prijs die de verkoper vraagt een beetje reëel is. Kijk daarom eens voor hoeveel geld gelijkwaardige tweedehands auto’s te koop staan. Is de auto die je vond veel goedkoper? Dan is er waarschijnlijk iets mis mee. Is de auto veel duurder? Dan is er ruimte om te onderhandelen.

4. Maak een proefrit

Ook een gebruikte auto is geen pak melk dat je koopt. Zelfs een goede deal kost je nog veel geld. Maak daarom altijd eerst een proefrit en neem daar de tijd voor. Rijd even op de snelweg, over een doorgaande weg en door een woonwijk. Hoe is het weggedrag? En zitten de stoelen eigenlijk wel lekker?

5. Controleer de kilometerstand

Controleer altijd of de kilometerstand van de auto wel klopt. Dat kan met de RDW kentekencheck. De tellerstand kan iets afwijken, omdat registratie plaatsvindt tijdens een wettelijk verplicht registratiemoment zoals de APK of een onderhoudsbeurt. Dat kan alweer even geleden zijn. Lager kan de kilometerstand uiteraard niet zijn, dan draaide de verkoper of een eerdere eigenaar de tellerstand terug. Een signaal om van de koop af te zien.

controleer de kilometerstand

Belangrijk bij een gebruikte auto: controleer de kilometerstand!

6. Kijk of het onderhoudsboekje er is

Een tweedehands auto heeft een onderhoudsgeschiedenis die je terugvindt in het onderhoudsboekje. Is er geen onderhoudsboekje? Zie dan van de koop af, hoe graag je de auto ook wilt hebben. Je hebt dan namelijk geen idee of de auto wel goed onderhouden is. Achterstallig onderhoud kan je heel duur komen te staan.

7. Bereken de wegenbelasting

We hadden het er al even over bij tip 2. Naast kosten voor aanschaf betaal je ook maandelijks voor de wegenbelasting en verzekering. Het bedrag dat je aan wegenbelasting betaalt, hangt af van het gewicht, de CO2-uitstoot en de brandstofsoort van de gebruikte auto die je koopt. Op de website van de Belastingdienst vind je een handige rekentool waarmee je het kwartaalbedrag voor de wegenbelasting heel makkelijk zelf berekent.

8. Controleer de APK-keuring

Elke auto in Nederland moet met regelmaat een APK-keuring ondergaan. Komt een auto niet door de APK, dan moet er eerst onderhoud plaatsvinden voordat er alsnog goedkeuring volgt. Zonder goedkeuring mag de auto niet meer de weg op.

Controleer als je een gebruikte auto koopt altijd of de auto wel door de laatste APK-keuring kwam. Kijk daarnaast hoelang het nog duurt voordat je de auto opnieuw moet laten keuren (dit kan soms behoorlijk wat kosten). Hoe recenter de auto nog is gekeurd, hoe gunstiger.

9. Sluit een verzekering af

Na de koop van je tweedehands auto ben je nog niet helemaal klaar. Dan moet je nog een verzekering afsluiten. Doe dat voordat je met de auto de weg op gaat, want zodra de auto op je naam staat is een verzekering wettelijk verplicht. Stap je zonder verzekering de auto in? Dan staat daar een hoge boete tegenover.

Ga daarom meteen na het vinden van je nieuwe gebruikte auto op zoek naar een goede verzekering. Het loont om verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken, want de verschillen in premie kunnen groot zijn. Raadpleeg hieronder de vergelijker om een goede keuze te maken.

Vergelijk verzekeringen voor je nieuwe autoVergelijken

10. Neem pechhulp

Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken, maar bij elke auto loop je het risico dat hij onderweg een keer stuk gaat. Dat gebeurt bij nieuwe auto’s en bij auto’s die al wat ouder zijn. Zorg er daarom voor dat als je met pech langs de kant van de weg staat, er een partij is die je komt helpen.

Wegenwacht van de ANWB is het meest bekend, maar zeker niet de enige pechhulpaanbieder. Raadpleeg hieronder de vergelijker en ontdek uit welke aanbieders je allemaal kunt kiezen.

Vergelijk abonnementen voor pechhulpVergelijken

Ontvang onze bespaartips in je mailbox!

Laat je e-mailadres achter en je ontvangt onze beste bespaartips als eerste!

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

OHRA kilometerverzekering
De kilometerverzekering van OHRA, een nieuwe prepaid autoverzekering

Frank 16 december 2021

Verzekeraar OHRA komt met een nieuw concept in autoverzekeringen: de kilometerverzekering. Het uitgangspunt van deze nieuwe manier van verzekeren is dat je alleen betaalt voor de kilometers die je rijdt. Maar hoe werkt dit in de praktijk en ben je er voordeliger mee uit?

autoverzekering voor hoger opgeleiden
Een autoverzekering alleen voor hoger opgeleiden, mag dat?

Bregje 24 februari 2021

Je hebt vast wel eens de reclames van Promovendum gehoord of gezien: de verzekeraar die een autoverzekering exclusief voor hoger opgeleiden aanbiedt. Het beleid van Promovendum roept veel vragen op. Mag dat zomaar, een verzekeraar die klanten selecteert op basis van opleidingsniveau? Is dat geen discriminatie?

goedkopere verzekering
Bespaar op schadeverzekeringen door te vergelijken

Eric 6 mei 2019

Nadat je een verzekering afsluit kijk je er vervolgens vaak jaren niet meer naar. De polis gaat in een map en je premie wordt periodiek automatisch afgeschreven. Pas wanneer je een andere auto koopt of je gaat verhuizen, dan komen de verzekeringen weer tevoorschijn.
Jouw buren betalen misschien wel de helft van de premie die jij jaarlijks of maandelijks betaalt voor de inboedel- en brandverzekering.

allrisk of wa autoverzekering
Je auto All Risk, Beperkt Casco of alleen WA verzekeren

Eric 2 januari 2020

Moet je auto All Risk verzekeren of is een WA of Beperkt Casco dekking voldoende? Als je auto op een bepaalde leeftijd komt is dit vaak een lastige afweging. Wat is wijsheid? Wij zetten een aantal dingen op een rij die je mee zou moeten nemen bij je keuze.