huisdieren schade verzekerd

Schade door een huisdier: wat is gedekt via welke verzekering?

Bregje 6 april 2023
Leestijd 5 minuten Categorieën: Verzekering, Huisdierverzekering, Woonverzekering, Reisverzekering,

Wat als je huisdier schade veroorzaakt en je hebt geen huisdierenverzekering? Daar is vaker dan je wellicht denkt een oplossing voor. Wat namelijk lang niet iedereen weet, is dat schade door je huisdier in een aantal gevallen is gedekt door een andere verzekering. Dat kan bijvoorbeeld een inboedel-, reis- of aansprakelijkheidsverzekering zijn. Hetzelfde geldt trouwens als je huisdier zelf schade ondervindt. Hoe zit dit precies? We zochten het voor je uit.

Huisdieren onder de inboedelverzekering

Huisdieren kunnen op zich onder de dekking van de inboedelverzekering vallen, maar veel verzekeraars sluiten dit uit. Je kunt dus het beste zelf je inboedelverzekering checken, of als je er niet uitkomt om uitleg vragen van je verzekeraar.

Onder andere ABN AMRO verzekeringen, ANWB, De Goudse en Unigarant benoemen duidelijk dat schade aan of door een huisdier niet gedekt is. Bij verzekeraars die wel schade aan of door huisdieren vergoeden, zien we grote verschillen. Zo dekt Aegon alleen bij schade aan kleine huisdieren, en alleen als de oorzaak een ongeval buiten of een diefstal uit je woning is. Eén ding is duidelijk: medische kosten door ziektes of afwijkingen vallen nooit onder de inboedelverzekering. Daar heb je echt een huisdierenverzekering voor nodig.

Waarom je meestal geen vergoeding krijgt vanuit de inboedelverzekering

Krabt je kat je dure leren bank stuk? Of bijt je hond liever op de tafelpoten dan op een bot? Schade aan spullen in je huis valt op zich onder de inboedelverzekering, maar zoals gezegd: de meeste inboedelverzekeringen sluiten schade door huisdieren uit.

De reden daarvoor is dat verzekeraars vinden dat je een bewust risico neemt op schade door een huisdier in huis te nemen. Met andere woorden, verzekeraars vinden dat dit je eigen verantwoordelijk is. Dringt een huisdier van iemand anders binnen, zonder jouw toestemming en veroorzaakt het dier schade? Dat valt meestal wél onder de inboedelverzekering.

Je huisdier als inboedel?

In sommige gevallen kun je bij letsel van je huisdier wel aanspraak maken op je inboedelverzekering. Het klinkt misschien gek, maar een aantal inboedelverzekeraars ziet kleine huisdieren namelijk als een ‘zaak’, net als je bankstel of kast. Letsel van jouw huisdier kan in enkele gevallen dan ook onder de inboedelverzekering vallen.

Check hiervoor de verzekeringsvoorwaarden van je inboedelverzekering: staat hier niet vermeld dat een huisdier als ‘zaak’ wordt uitgesloten? Dan maak je kans dat de verzekeraar de schade vergoedt. Er gelden vaak wel bepaalde voorwaarden. Dat kan bijvoorbeeld de voorwaarde zijn dat je huisdier binnenshuis gewond is geraakt.

Een huisdier wordt door sommige verzekeraars gezien als inboedel

Letsel van een huisdier kan soms dan ook onder de inboedelverzekering vallen.

Schade door je huisdier buitenshuis

Hoe zit het nu eigenlijk bij schade door je huisdier buitenshuis? Volgens de wet is het simpel: je bent als eigenaar aansprakelijk voor de daden van je huisdier. Dat geldt ook als je er zelf niet bij bent. Dus maakt je kat, hond of pony iets stuk bij de buren, dan ben jij daar verantwoordelijk voor.

Soms kun je dan een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Een verzekeraar kijkt echter wel kritisch naar de oorzaak van de materiële en/of letselschade die jouw huisdier aanrichtte. Blijkt uit onderzoek van de verzekeraar bijvoorbeeld dat je buurman je hond uitdaagde en je hond hem naar aanleiding daarvan aanvloog? Dan ben jij niet aansprakelijk voor de schade en het letsel van je buurman.

Schade van je huisdier aan een huisdier van iemand anders

Wat als je huisdier schade toebrengt, of beter gezegd letsel aan een huisdier van iemand anders? Als eigenaar van je huisdier ben je dan aansprakelijk. Je kunt de schade dan verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Bijt een hond bijvoorbeeld de hond van iemand anders? De eigenaar van de gebeten hond kan dan een beroep doen op de AVP van de eigenaar van de dader.

Vrijwel alle verzekeraars dekken de schade in dit soort gevallen. Het kan wel verschillen hoeveel een verzekeraar uitkeert. Dat hangt onder andere af van de medische kosten, maar ook van de ‘waarde’ die het dier vertegenwoordigt.

vrouw met hond

Reis en annuleringsverzekering

Neem je jouw huisdier mee op vakantie, dan kan er natuurlijk ook altijd iets gebeuren. Daarom is het verstandig voor je op reis gaat de voorwaarden van je reis- en eventueel je annuleringsverzekering te checken; is je huisdier wel meeverzekerd? Ook hier zijn er namelijk grote verschillen tussen verzekeraars. Allianz, ANWB Compleet, De Goudse en Univé zijn enkele voorbeelden van doorlopende reisverzekeringen die standaard dekking bieden voor medische kosten van meereizende huisdieren. Vaak geldt er wel een maximum, maar ook dat verschilt weer per verzekeraar.

Krijgt je huisdier binnen zeven dagen voor vertrek te maken met ernstige ziekte of zelfs overlijden? Dat is bij sommige reisverzekeraars een geldige reden om te annuleren. Dat is onder andere zo bij ASR, Allianz, Vereniging Eigen Huis en ZLM. Bij Ohra en SNS kun je zelfs annuleren tot 14 dagen voor vertrek.

Is een huisdierenverzekering nog nodig naast deze verzekeringen?

Heb je na alle hierboven genoemde mogelijkheden nog wel een verzekering voor je huisdier nodig? Het korte antwoord is ja, tenzij je een ruime financiële buffer voor - medische - kosten van je huisdier achter de hand hebt. Alle eerder in dit artikel genoemde verzekeringen dekken sowieso vrijwel nooit medische kosten als gevolg van ziektes. Je hoopt natuurlijk altijd dat jouw huisdier een lang en gezond leven zal leiden. Maar helaas is dat niet te voorspellen.

Een huisdierverzekering is in veel gevallen aan te raden!

Andere verzekeringen dekken nooit medische kosten als gevolg van ziektes.

Medische kosten voor je huisdier kunnen vrij snel oplopen

Onverwachte medische kosten voor je huisdier kunnen vrij snel al oplopen tot € 1000,- of meer. Met een huisdierenverzekering dek je het overgrote deel van deze kosten af. Kort samengevat, zijn dit de redenen om een huisdierenverzekering te nemen:

Redenen om het niet te doen: je spaart liever zelf voor de kosten van je huisdier, in plaats van maandelijks premie betalen. Of je hebt al een financiële buffer voor onverwachte kosten voor jouw huisdier.

Vergelijk huisdierenverzekeringen

Vind jij dat jouw huisdier de beste zorg verdient, net als de rest van je huishouden? Er zijn verschillende verzekeraars die huisdierverzekeringen aanbieden. Zij bieden veel verschillende dekkingen en premies aan. Er valt dus veel te kiezen. Vergelijk ze allemaal met onze vergelijker voor huisdierenverzekeringen. Vergelijk de premies, de dekkingen en de voorwaarden en ontdek wat de beste verzekering voor jouw huisdier is.

Dierenverzekeringen vergelijkenVergelijken

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

verzekeringen worden duurder
Verzekeringen worden duurder: Wat betekent dit voor jou?

Bregje 23 maart 2023

De levenskosten stijgen en dat geldt ook voor verzekeringspremies. Auto- en woonverzekeringen worden aanzienlijk duurder, met stijgingen tot 15%. Vergelijkingswebsites Independer en Kieszeker bevestigen deze trend, gebaseerd op premies tussen januari en 8 maart. Klanten met lopende polissen ondervinden de premiestijging pas bij verlenging.

Ditzo wordt ASR
Ditzo en Europeesche Verzekeringen gaan verder onder de naam a.s.r.

Eric Update: 18 april 2023

ASR Nederland heeft aangekondigd dat de merken Ditzo en Europeesche Verzekeringen zullen samengaan onder de a.s.r.-vlag vanaf 17 april. Deze strategische beslissing is gericht op het versterken en stroomlijnen van het merk a.s.r. Voor bestaande klanten van Ditzo en Europeesche Verzekeringen verandert behalve de naam verder niets.

verzekeraar De Amersfoortse verder als ASR
Verzekeraar De Amersfoortse gaat op in a.s.r. verzekeringen

Eric 28 maart 2021

Na 83 jaar komt er een einde aan verzekeringsmerk De Amersfoortse. A.s.r., sinds 1997 het moederbedrijf van de verzekeraar uit Amersfoort zal vanaf deze datum onder het eigen merk de bestaande klanten bedienen en de verzekeringsproducten voortzetten.

rookmelderplicht
Rookmelders vanaf 1 juli verplicht: hoe zit dat met de woonverzekering?

Bregje Update: 20 juli 2022

Sinds 1 juli 2022 is het verplicht dat iedere woning in Nederland voorzien is van voldoende rookmelders. Dit is het gevolg van nieuwe wetgeving waarbij nu ook woningen van voor 2003 moeten zijn uitgerust met rookmelders. Heeft dit ook gevolgen voor de woonverzekering?