keyless entry eisen verzekering

Nieuwe eisen verzekering voor auto's met keyless entry systeem

Eric 12 januari 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Autoverzekering,

Sinds 1 januari 2021 stellen verzekeraars nieuwe eisen aan de beveiliging van auto’s met een keyless entry systeem. In Nederland gaat het om zo’n 700.000 onvoldoende beveiligde auto’s. Maar wat is een keyless entry systeem nu eigenlijk precies? Waarom is het zo diefstalgevoelig? Wat zijn precies de nieuwe eisen en hoe kun je hieraan voldoen? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat is een keyless entry systeem

Met een keyless entry systeem open je de auto zonder sleutel. Je hebt de sleutel - meestal smart key genoemd - wel bij je, maar je kunt deze letterlijk in je zak houden want de auto ontgrendelt automatisch als de smart key dichtbij komt. In de smart key zit namelijk een zendertje. Wanneer je binnen een paar meter van je auto komt vangt deze het signaal van het zendertje op.

Keyless entry gevoeliger voor diefstal door relay attack

In Nederland zijn er nu een kleine 900.000 personenauto’s met een keyless entry systeem. Hiervan is ongeveer 80% onvoldoende beveiligd tegen diefstal, zo’n 700.000 auto’s dus.
De onvoldoende beveiligde auto’s met een keyless entry systeem zijn potentieel doelwit van een relay attack. Dit is een vorm van autodiefstal waarbij een dief het signaal van de auto naar de autosleutel onderschept en doorstuurt naar een apparaat waarmee de dief vervolgens de auto kan openen en starten.

auto keyless starten

Met het signaal van de smart key start je de auto gewoon met een knop.

Nieuwe beveiligingseisen sinds 1 januari

De nieuwe beveiligingseisen gaan via het Keurmerk Voertuigbeveiliging van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Alleen goedgekeurde systemen ontvangen dit keurmerk en bijbehorend certificaat.

De nieuwe eisen houden onder andere in dat de smart key na vijf minuten in slaapstand springt. Het signaal wordt dan niet meer uitgezonden en dieven kunnen het dus ook niet meer opvangen. Andere goedgekeurde opties zijn een systeem dat het signaal wegfiltert, of zelfs helemaal uitzet.

Gevolgen voor premies en voorwaarden autoverzekering

Verzekeraars kunnen sinds 1 januari auto’s weigeren, of aanvullende eisen stellen als deze het certificaat van het keurmerk niet hebben. Verzekeraars kunnen ook hun premies en voorwaarden voor de verzekering van auto’s met een keyless entry systeem aanpassen. In hoeverre ze dat ook daadwerkelijk doen is op dit moment nog onduidelijk, de reacties verschillen per verzekeraar. Heeft jouw auto keyless entry dan kun je dan ook het beste zelf checken bij jouw verzekeraar hoe het zit met de premie en voorwaarden van jouw autoverzekering.

Bestaande certificaten blijven geldig

Het Verbond van Verzekeraars meldt dat bestaande certificaten geldig blijven. Het Verbond wil niet dat auto’s onverzekerd rondrijden en auto’s met certificaten van voor 1 januari 2021 blijven gewoon verzekerd. Dus heb je al een certificaat, dan hoef je niet meteen een nieuwe aan te vragen. Pas op: het moment dat je een nieuwe verzekering wil afsluiten, is het mogelijk dat je aanvullende maatregelen moet treffen.

Het Verbond noemt nog een belangrijk doel van de aangescherpte eisen: autofabrikanten aansporen nieuwe auto’s te voorzien van de juiste beveiliging tegen diefstal via een keyless entry systeem. Veel autofabrikanten reageerden hier positief op en hebben hun systemen aangepast. Koop je een auto die gebouwd is na 1 januari 2021, dan is de kans groot dat daar goede beveiliging tegen een relay attack op zit.

Check jouw auto op de nieuwe website

Heb je een auto met keyless entry systeem en wil je weten of jouw auto onder de nieuwe eisen valt? Daarvoor is een nieuwe website gelanceerd. Check jouw auto op: https://autodiefstalcheck.nl/.

Wat als nu blijkt dat jouw auto niet aan de eisen voldoet, en je hebt ook geen certificaat van voor 1 januari 2021? Je kunt dan alsnog een certificaat krijgen als je met je auto naar een CCV-inbouwbedrijf voor voertuigbeveiliging gaat dat is erkend door Kiwa-SCM. Daar laat je jouw systeem aanpassen zodat deze aan de eisen voldoet. Kiwa-SCM is de certificatie instelling voor voertuigbeveiliging.

Vergelijk verzekeringen

De premies van autoverzekeringen voor auto’s met een keyless entry systeem kunnen behoorlijk verschillen. Wil je checken of je niet teveel betaalt bij je huidige verzekeraar of wil je autoverzekeringen vergelijken? Vergelijk alle verzekeringen voor jouw keyless entry auto met onze vergelijker!

Vergelijk autoverzekeringenVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

wat te doen bij autoschade
Autoschade: wat moet je doen, en schade wel of niet claimen?

Eric 5 oktober 2020

Autoschade: niemand zit er op te wachten, maar toch komt het best vaak voor. Gelukkig zijn er mogelijkheden om het leed wat te verzachten als het je overkomt. Een goede verzekering kan bijvoorbeeld veel verschil maken. Toch weet je soms even niet wat je moet doen bij een aanrijding of andere vorm van autoschade.

autoverzekering niet geldig bij drank
De autoverzekering keert niet uit bij rijden onder invloed

Bregje 11 juni 2021

Nu de corona-maatregelen worden versoepeld kunnen we weer een terrasje pakken, naar café en restaurant of naar feestjes. Een biertje of wijntje is dan ook verleidelijk. Niets mis mee, behalve als je daarna achter het stuur stapt. In dat geval ben je namelijk niet verzekerd!

schade auto door werkzaamheden
Autoschade door wegwerkzaamheden of nalatigheid wegbeheerder

Eric 14 mei 2020

Wegwerkzaamheden zijn in beginsel bedoeld om het comfort en de veiligheid van de weggebruikers te behouden of te verbeteren. Onderhoud aan de wegen moet daarom met enige regelmaat gebeuren. Maar vaak wordt tijdens deze werkzaamheden de situatie tijdelijk juist onveiliger of het wegdek juist slechter. Het is daarom niet denkbeeldig dat je juist door wegwerkzaamheden schade onverhoopt oploopt. In sommige gevallen kun je hiervoor de wegbeheerder aansprakelijk stellen.

OHRA kilometerverzekering
De kilometerverzekering van OHRA, een nieuwe prepaid autoverzekering

Frank 16 december 2021

Verzekeraar OHRA komt met een nieuw concept in autoverzekeringen: de kilometerverzekering. Het uitgangspunt van deze nieuwe manier van verzekeren is dat je alleen betaalt voor de kilometers die je rijdt. Maar hoe werkt dit in de praktijk en ben je er voordeliger mee uit?