prijsplafond energie complex

Het prijsplafond voor energie blijkt zeer complex, hoe werkt het?

Femke 23 december 2022
Leestijd 6 minuten Categorie: Energie

Vanaf 1 januari 2023 gaat het energieplafond voor gas en stroom in. Wat in eerste instantie simpel leek, blijkt in de praktijk zeer ingewikkeld. Dat geldt zowel voor de consumenten als voor de energieleveranciers. De complexiteit van het prijsplafond voor energie maakt de invoering ervan tot het laatste moment onzeker. Wat maakt het prijsplafond voor energie nu eigenlijk zo ingewikkeld?

Wat is ook alweer het prijsplafond voor energie?

We schreven er al eerder over, maar we vatten het graag nog even kort samen. Heel simpel gesteld betekent het prijsplafond dat er maximumprijzen gaan gelden voor gas en stroom. Het gaat per 1 januari 2023 om de volgende bedragen: een maximale prijs voor stroom van € 0,40/kWh en een maximale prijs voor gas van € 1,45 m³.

Bij deze maximumprijzen horen plafonds. Die zijn voor nu vastgesteld op 1200 m³ gas en 2900 kWh stroom per jaar. Verbruik je boven de plafondwaardes, dan betaal je de dan geldende prijzen zoals opgenomen in je energiecontract. En die zijn zeer waarschijnlijk een stuk hoger dan de prijsplafond prijzen.

Over verbruik boven het vastgestelde energieplafond betaal je het normale tarief

De plafonds zijn gebaseerd op het gemiddelde verbruik van huishoudens. De prijzen en het plafond liggen vast, ze zijn bij elke energieleverancier exact hetzelfde.

Wat is er zo complex aan het prijsplafond?

Tot zover lijkt het principe van maximumprijzen en plafonds niet zo ingewikkeld. In de praktijk zijn er echter een aantal factoren die het wel degelijk complex maken. We lichten ze hieronder voor je toe.

prijsplafond berekenen

Het prijsplafond blijkt nog behoorlijk lastig.

Het prijsplafond bij wisselen van energieleverancier

Een groot aantal consumenten wisselt regelmatig van energieleverancier. Daar wil de overheid rekening mee houden, bij het toepassen van het prijsplafond. Na een overstap moet een leverancier namelijk bepalen hoeveel de nieuwe klant al verbruikt heeft. En daarnaast hoeveel ruimte er nog over is, voordat de klant het plafond bereikt.

Om de berekening bij overstappende klanten makkelijker te maken voor de energieleveranciers, is het verbruik waarvoor het prijsplafond geldt (de eerder genoemde 1200 m³ gas en 2900 kWh stroom per jaar) per maand uitgesplitst. Dit heet de volumegrens per maand. In de tabel hieronder zie je de afgesproken waardes voor 2023.

2023 Stroom (KWh) Gas (m3)
Jan 339 221
Feb 280 188
Mrt 267 159
Apr 207 86
Mei 181 35
Jun 159 19
Jul 161 17
Aug 176 17
Sep 199 24
Okt 266 81
Nov 306 147
Dec 356 207
Totaal 2900 1200

Het is in de praktijk nog ingewikkelder, want de volumes per maand zijn weer onderverdeeld per dag. Want stel dat iemand op 12 januari overstapt: dan moet de energieleverancier weten op hoeveel energie de nieuwe klant nog tot 31 januari aanspraak kan maken.

De verdeling kwam tot stand op basis van de gemiddelde energieconsumptie van Nederlandse huishoudens. Iedere energieleverancier moet vanaf 1 januari 2023 exact deze verdeling aanhouden. De gedachte achter de verdeling is, dat het stroom- en gasverbruik het hele jaar door wisselt. Als het koud en donker is gebruik je immers meer stroom en gas. In de warme, zonnige maanden is dat andersom.

Het prijsplafond en je voorschot

Het prijsplafond heeft ook gevolgen voor je voorschot. Je factuur kan er daardoor iets anders uit komen te zien. Wat je maandelijks betaalt, is een bedrag op basis van een inschatting van de werkelijke kosten die je gaat betalen. Ook daarbij moeten energieleveranciers rekening houden met het prijsplafond. Is de verwachting dat je verbruik de komende maanden hoger uitkomt dan de eerder genoemde maximale volumes? Dan rekent je leverancier voor alles wat je verbruikt boven het maximum niet meer de plafondprijs, maar de dan geldende contractprijs.

Het prijsplafond en de energiebelasting

Waar het prijsplafond ook mee te maken heeft, is de energiebelasting. Dit is namelijk onderdeel van het prijsplafond. De ene maatschappij zet de energiebelasting bij de vaste en de ander bij de variabele prijscomponenten.
Het kan zo zijn dat je op jouw factuur een prijs ziet die onder de plafondprijs zit. Maar als je de energiebelasting (zie tabel hieronder) er dan bij optelt kom je als het goed is alsnog op de plafondprijs uit.

Belasting of heffing per onderdeel Juli 2022 Januari 2023
Energiebelasting stroom (€ p/KWh) 0,0401 0,1525
Energiebelasting gas (€ p/m3) 0,3959 0,5927
ODE stroom (€ p/KWh) 0,0333 geen
ODE gas ((€ p/m3) 0,0943 geen
Vermindering energiebelasting (p/jaar) -€824,77 -€596,86
BTW 9% 21%

ODE = Opslag Duurzame Energie.
Bovenstaande heffingen gelden op stroom tot een verbruik van 10.000 kWh en op gas tot een verbruik van 170.000 m3.

Kortom, hoe leveranciers precies factureren verschilt nogal. Wil je weten hoe het bij jouw leverancier zit, bijvoorbeeld met de weergave van de plafondprijzen of de energiebelasting, dan kun je dat het beste daar even navragen.

Het prijsplafond en dynamische tarieven

Heb je een contract met dynamische tarieven, dan verschilt de prijs van stroom per uur en die van gas per dag. De overheid heeft lang met de grote energieleveranciers gediscussieerd, over hoe het prijsplafond toe te passen bij dynamische tarieven.

Uiteindelijk is besloten het prijsplafond bij dynamische tarieven te baseren op het tarief dat de consument in minimaal één maand gemiddeld betaalt. Per kWh elektriciteit of m³ gas. Neem bijvoorbeeld het uurtarief voor stroom: dat wordt dus niet meteen afgetopt, als de prijs in een bepaald uur boven het plafond uitkomt.

Bij dynamische tarieven geldt het energieplafond over het gemiddelde tarief

Het prijsplafond en zonnepanelen

Heb je zonnepanelen, dan ken je ongetwijfeld de salderingsregeling: de stroom die je oplevert, mag je wegstrepen tegen de afgenomen stroom. De overheid bouwt de salderingsregeling af, maar tot 2030 loopt deze nog door. Ook daar moeten de prijsplafond regels dus de komende jaren rekening mee houden. Daar heeft het kabinet het volgende op bedacht: het prijsplafond geldt alleen op het netto verbruik. Anders gezegd: eerst de salderingsregeling hanteren en daarna pas de prijsplafond regels.

Het prijsplafond werkt minder gunstig uit bij een warmtepomp

Heb je een warmtepomp, dan gebruik je gemiddeld meer stroom en weinig of geen gas. Voor gas is de plafondprijs lager, dus met een warmtepomp profiteer je minder van het prijsplafond. Het kabinet stelt dat dit meevalt, omdat het prijsplafond maar een tijdelijke maatregel is. Het prijsplafond geldt een jaar, terwijl de warmtepomp een levensduur van 15 à 20 jaar kent. Toch heeft het kabinet aangekondigd eigenaren van een warmtepomp meer tegemoet te willen komen, om de prikkel tot verduurzaming te behouden.

Met een warmtepomp profiteer je minder van het energieplafond

Maar het kabinet wil deze groep meer tegemoet komen om verduurzaming te stimulern.

Het prijsplafond energie voor blokverwarming

Huishoudens met blokverwarming leken lang buiten de boot te vallen bij het prijsplafond. Maar ook hiervoor komt er nu een regeling. Het gaat naar schatting om zo’n 700.000 huishoudens. Dit gaat overigens niet direct per 1 januari gebeuren, ook het bedrag is nog niet bekend. Het kabinet werkt namelijk nog aan de regeling. De verwachting is dat het in de loop van 2023 rond zal zijn. Het is de bedoeling dat huishoudens met blokverwarming via hun woningcorporatie of de vereniging van eigenaren geld krijgen.

Daarnaast is er nog een groep die oorspronkelijk buiten de prijsplafond regels viel, namelijk woningen met gedeelde aansluitingen. Denk daarbij aan studentenhuizen, woongroepen, woonzorginitiatieven en vergelijkbare panden met gesplitste aansluitingen. Zij delen een aansluiting en gaan daarom ook het prijsplafond delen.

blokverwarming en prijsplafond

Appartementencomplexen hebben vaak een gezamelijke aansluiting, blokverwarming.

Overstappen van energieleverancier kan ook met prijsplafond

Overstappen van energieleverancier heeft dus geen invloed op het prijsplafond voor energie. Daar is immers rekening mee gehouden. De laatste tijd is er weer meer aanbod van energiecontracten gekomen. Dus wellicht loont het voor jou de moeite om over te stappen. Zo nu en dan vergelijken is in ieder geval aan te raden. Vergelijk de aanbiedingen van de verschillende energiemaatschappijen met onze vergelijker hieronder!

Vergelijk energiemaatschappijenVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Gerelateerde artikelen

groene stroom uit het stopcontact
Hoe komt groene stroom uit jouw stopcontact?

Eric 17 september 2019

Een vraag die wij zo nu en dan krijgen is: hoe zorgt de energieleverancier er voor dat precies dat groene stroom uit mijn stopcontacten komt? Bij het wisselen van aanbieder of contract gebeurt er immers niets met de aansluiting op de elektriciteitskabel of de meter. Ik blijf aangesloten op dezelfde kabel als mijn buurman die gewoon grijze stroom afneemt.

dynamisch energiecontract
Een dynamisch energiecontract, is dat gunstig of niet?

Femke Update: 3 januari 2023

De energiemarkt is op dit moment uiterst onzeker, contracten met vaste tarieven worden niet meer aangeboden en steeds meer huishoudens komen in de problemen door dure variabele tarieven. Er is echter ook nog een contract met dynamisch tarief, is dit gustig of juist niet?

variabel tarief vaker aangepast
Eneco en Vattenfall passen variabel tarief vaker aan vanaf april

Femke 28 maart 2022

De energieprijzen blijven maar stijgen. Steeds meer huishoudens komen daardoor in de problemen. Energieleveranciers bieden niet of nauwelijks nog contracten met een vast tarief aan. Daarnaast passen ze het variabel tarief voor gas en stroom vaker tussentijds aan. Welke gevolgen heeft dit voor de klanten?

afbouw salderingsregeling
Salderingsregeling zonnepanelen: hoe zit het nu precies met deze regeling vanaf 2023?

Femke 9 april 2021

Eind 2020 kwam het kabinet met een wetsvoorstel om de salderingsregeling zonnepanelen af te bouwen vanaf 2023. Wat is de status hiervan en hoe gaat het nu precies verder met de salderingsregeling? En is zonnepanelen aanschaffen nog wel verstandig als deze populaire regeling wordt afgebouwd?