daluren stroom

Enkeltarief en dubbeltarief: hoe profiteer je van de daluren voor stroom?

Femke 11 februari 2021
Leestijd 4 minuten Categorie: Energie,

Bij stroom kun je kiezen voor enkeltarief of dubbeltarief. Dubbeltarief werkt vanaf 1 juli 2021 alleen nog maar met een slimme meter. Waarom is dat eigenlijk, en hoe werkt het? Wat is het verschil tussen enkel- en dubbeltarief, en welk tarief is voor jou gunstiger? En hoe kun je wisselen van tarief? In dit artikel hebben we het antwoord op al deze vragen over stroomtarieven op een rijtje gezet.

Wat is dubbeltarief?

Het dubbeltarief heet zo omdat het uit twee tarieven bestaat, een normaaltarief en een daltarief:

  • Het normaaltarief gaat in op werkdagen om 7.00 uur. De eindtijd verschilt per regio: het is meestal 23.00 uur, maar in Brabant, Limburg en een aantal gemeenten begint het daltarief al om 21:00 uur. De netwerkbeheerders bepalen deze tijden, dus niet je leverancier. Welke tijd voor jou geldt vind je op je jaarnota.
  • Het daltarief geldt tijdens de uren vanaf het einde van het normaaltarief tot de volgende ochtend 7:00 uur. Daarnaast geldt het daltarief ook in het weekend en tijdens feestdagen.

Wat is enkeltarief?

Enkeltarief is simpelweg één tarief. Je betaalt dus altijd evenveel en je hebt geen onderscheid tussen een normaal- en daltarief. De prijs van het enkeltarief ligt tussen het normaal- en daltarief in.

In het contract van je energieleverancier staat welk tarief geldt voor jouw elektriciteitsverbruik. Als je dit niet kunt vinden neem dan contact op met je energieleverancier.

Wanneer is dubbeltarief voordeliger?

De verschillen worden steeds kleiner, toch is dubbeltarief in een aantal gevallen nog altijd goedkoper. Of dat in jouw situatie ook zo is kun je zelf eenvoudig checken. Voldoe je aan de volgende twee voorwaarden dan is dubbeltarief meestal goedkoper:

  1. Je gebruikt per jaar meer dan 3500 kWh aan stroom.
  2. Minstens de helft van deze stroom gebruik je tijdens daluren.

Hoe het exact in jouw situatie uitpakt hangt voor een deel af van de prijzen van jouw leverancier. Ben je benieuwd naar de prijsverschillen van verschillende energieleveranciers? In onze vergelijker kun je ook vergelijken op dubbeltarief!

De verschillen worden kleiner, maar dubbeltarief kan nog steeds lonen

Hoe dit voor jou uitpakt hangt voor een deel ook af van de tarieven van jouw leverancier.

Vanaf 1 juli 2021 alleen nog dubbeltarief met een slimme meter

Vanaf 1 juli 2021 is dubbeltarief alleen nog mogelijk als je een slimme meter hebt. Dat komt omdat alle netwerkbeheerders met ingang van die datum het TF-signaal uitzetten. Het TF (toonfrequent) signaal maakt dubbel tarief mogelijk, maar is een verouderde en kostbare techniek. Daarom stoppen de netwerkbeheerders hiermee en gaan ze over op digitaal.

Wat is nu precies een slimme meter?

De slimme meter werkt digitaal. Hierdoor is het mogelijk de meterstanden op afstand uit te lezen. Je hoeft dus geen meterstanden meer door te geven en de netbeheerder hoeft niemand langs te sturen om de meterstanden te controleren.

Volgens cijfers van Netbeheer Nederland heeft al ruim 5 miljoen huishoudens een slimme meter. Het is de bedoeling dat voor het eind van 2021 iedereen in Nederland een aanbod voor een slimme meter heeft gekregen van de netbeheerder. Heb jij dus nog geen slimme meter, dan kun je dit jaar nog een aanbod verwachten.

Hoe kun je wisselen van enkeltarief naar dubbeltarief en andersom?

Sommige leveranciers bieden alleen dubbeltarief, andere alleen enkeltarief, maar de meerderheid levert beide.

Wil je overstappen van enkeltarief naar dubbeltarief? Dat is gratis, maar je meter moet er wel geschikt voor zijn. Een slimme meter is sowieso geschikt, en een analoge meter is tot aan 1 juli 2021 geschikt als deze een dubbel telwerk heeft. Heb je nog een analoge meter met een enkel telwerk, en wil je overstappen naar dubbeltarief dan moet je meter eerst vervangen worden door een slimme meter.

Wil je van dubbeltarief overstappen naar enkeltarief? Dat is veel eenvoudiger, want daarvoor hoef je jouw meter niet te laten vervangen. Er wordt dan simpelweg maar één van de twee telwerken op je dubbele meter gebruikt.

Nieuw contract bij tariefwijziging?

Omdat het tarief in je contract vastligt, vraag je bij een wijziging dus eigenlijk om een nieuw contract. Je energieleverancier is niet verplicht hieraan mee te werken. Wil je weten hoe dit zit bij jouw energieleverancier, controleer dan wat hierover staat in de algemene voorwaarden.

Is het voor jou voordeliger om je huidige tarief te wijzigen, en wil jouw energieleverancier hier niet aan meewerken? Dan kun je natuurlijk altijd overwegen om over te stappen naar een andere energieleverancier. Check in dat geval van tevoren of de leverancier waarnaar je wil overstappen het voor jou voordelige tarief wel aanbiedt.

Energieleveranciers vergelijkenVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Gerelateerde artikelen

zonnepanelen met subsidie
Investeren in zonnepanelen zonder die op je eigen dak te hebben

Eric 17 juni 2022

Ons land is nu koploper in Europa wat betreft het aantal zonnepanelen per hoofd van de bevolking. De hogere energieprijzen maken zonnepanelen nog interessanter. Maar wat doe je als jouw dak niet geschikt is voor zonnepanelen? Ook in dat geval kun je investeren in zonnepanelen!

prijsplafond uitleg
Het prijsplafond voor energie blijkt zeer complex, hoe werkt het?

Femke 23 december 2022

Vanaf 1 januari 2023 gaat het prijsplafond voor gas en stroom in. Wat in eerste instantie simpel leek, blijkt in de praktijk zeer ingewikkeld. Dat geldt zowel voor de consumenten als voor de energieleveranciers.Wat maakt het prijsplafond voor energie zo ingewikkeld en hoe gaat het werken?

Enstroga in problemen
Einde voor Enstroga: de tweede energieleverancier in problemen door hoge gasprijzen

Eric 10 november 2021

Opnieuw staat een Nederlandse energieleverancier op het punt van omvallen. Het energiebedrijf Enstroga heeft de Autoriteit Consument & Markt op eigen initiatief verzocht de leveringsvergunning in te trekken omdat het bedrijf niet meer garant kan staan voor een betrouwbare energielevering. De vergunning is daarom per 12 november ingetrokken.

gasprijzen dalen niet
De kans dat de gasprijzen op korte termijn zullen dalen is klein

Femke 24 februari 2022

Sinds de gasprijzen eind vorige jaar een zeer snelle en ongekende stijging lieten zien is de energiemarkt uiterst onzeker. Analisten verwachtten enkele maanden geleden nog dat de prijzen bij het aanbreken van het voorjaar weer zouden dalen, maar de situatie is nu heel anders.