einde voor Enstroga

Einde voor Enstroga: de tweede energieleverancier in problemen door hoge gasprijzen

Eric 10 november 2021
Leestijd 2 minuten Categorie: Energie

Opnieuw staat een Nederlandse energieleverancier op het punt van omvallen. Het Limburgse energiebedrijf Enstroga heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op eigen initiatief verzocht de leveringsvergunning in te trekken omdat het bedrijf niet meer garant kan staan voor een betrouwbare energielevering. De vergunning is daarom per 12 november ingetrokken. Na Welkom Energie, dat inmiddels failliet is, is dit het tweede energiebedrijf dat in de problemen is gekomen door de hoge gasprijzen.

Enstroga: een kleine en relatief onbekende leverancier

Enstroga is een relatief kleine energiemaatschappij en daardoor bij veel mensen wellicht onbekend. Het bedrijf komt uit het Limburgse Maastricht, maar de moedermaatschappij is Duits. Men had tot voor kort ongeveer 450 klanten.

Enkele weken geleden was Enstroga al negatief in het nieuws omdat men eenzijdig contracten met een vast tarief wilde opzeggen, tenzij die klanten akkoord gingen met een verhoging van de tarieven. Volgens de ACM mocht dit echter niet en lag daarom recent een dwangsom op aan het energiebedrijf.

Daarnaast adviseerde de ACM klanten waarvan het contract was opgezegd over te stappen naar een andere leverancier. Een deel van de klanten heeft dat inmiddels gedaan, waardoor er nu nog maar zo’n 150 klanten bij Enstroga zitten. Ter vergelijking: bij Welkom Energie ging het om ongeveer 90.000 klanten.

Wat betekent dit voor Enstroga klanten?

Er lijkt geen leverancier te zijn die de klanten vrijwillig wil overnemen. In dat geval worden de klanten verdeeld over alle andere energieleveranciers, waarbij de leveranciers met het grootste marktaandeel ook de meeste klanten krijgen toegewezen. De ACM regelt deze verdeling.

De meeste klanten zullen gezien deze verdeling naar ratio van marktaandeel terecht komen bij Eneco, Vattenfall, ENGIE en Essent. Het nieuwe energiebedrijf zal hen een contract aanbieden met nieuwe tarieven. Gezien de huidige hoge energieprijzen zullen deze klanten daarom aanzienlijk meer moeten gaan betalen voor gas en licht. Als ze niet tevreden zijn met het aanbod of de leverancier, dan kunnen ze desgewenst na dertig dagen overstappen naar een energiebedrijf naar keuze.

Overigens vallen ook de klanten waarvan Enstroga eenzijdig het contract heeft opgezegd onder deze regeling. Ook zij worden dus door ACM toegewezen aan een andere leverancier. Dit geldt niet voor klanten die zijn overgestapt en waarvan deze overstap inmiddels helemaal is afgerond.

Eindafrekening van Enstroga

Vooralsnog is Enstroga niet failliet, alleen de leveringsvergunning is ingetrokken. Echter is dit meestal wel een voorbode voor een naderend faillissement. Volgens Enstroga zelf zullen klanten nog een eindafrekening ontvangen en eventueel te veel betaalde voorschotten terugontvangen. Of dit nog zover komt is maar zeer de vraag, Welkom Energie deed deze belofte ook, maar werd enkele dagen later failliet verklaard. Na een faillissement is een teruggave zeer onwaarschijnlijk.

Energiemaatschappijen vergelijkenVergelijken

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

variabel tarief vaker aangepast
Eneco en Vattenfall passen variabel tarief vaker aan vanaf april

Femke 28 maart 2022

De energieprijzen blijven maar stijgen. Steeds meer huishoudens komen daardoor in de problemen. Energieleveranciers bieden niet of nauwelijks nog contracten met een vast tarief aan. Daarnaast passen ze het variabel tarief voor gas en stroom vaker tussentijds aan. Welke gevolgen heeft dit voor de klanten?

energietarieven komende jaren omhoog
De energietarieven gaan de komende jaren opnieuw omhoog

Eric 3 december 2019

De verwachting is dat de energietarieven de komende jaren opnieuw fors zullen stijgen, dit meldt Vereniging Eigen Huis. Dit komt doordat het zogenoemde capaciteitstarief voor stroom met 20 á 25 procent zal gaan stijgen.

gasprijzen dalen niet
De kans dat de gasprijzen op korte termijn zullen dalen is klein

Femke 24 februari 2022

Sinds de gasprijzen eind vorige jaar een zeer snelle en ongekende stijging lieten zien is de energiemarkt uiterst onzeker. Analisten verwachtten enkele maanden geleden nog dat de prijzen bij het aanbreken van het voorjaar weer zouden dalen, maar de situatie is nu heel anders.

goedkopere energieprijzen eneco nuon
Energieprijzen goedkoper voor Nuon en Eneco klanten

Eric 3 juni 2019

Nadat bij de start van dit jaar de energieprijzen fors zijn gestegen is er nu positiever nieuws te melden! Enkele energiebedrijven hebben nu namelijk een verlaging van de prijzen aangekondigd. Eneco kondigde recent als eerste aan dat de prijzen voor energie aanzienlijk gaan dalen. Klanten met een variabel tarief zullen hier direct van gaan profiteren. Niet veel later kwam Nuon met eenzelfde mededeling.