einde voor Enstroga

Einde voor Enstroga: de tweede energieleverancier in problemen door hoge gasprijzen

Eric 10 november 2021
Leestijd 2 minuten Categorie: Energie,

Opnieuw staat een Nederlandse energieleverancier op het punt van omvallen. Het Limburgse energiebedrijf Enstroga heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op eigen initiatief verzocht de leveringsvergunning in te trekken omdat het bedrijf niet meer garant kan staan voor een betrouwbare energielevering. De vergunning is daarom per 12 november ingetrokken. Na Welkom Energie, dat inmiddels failliet is, is dit het tweede energiebedrijf dat in de problemen is gekomen door de hoge gasprijzen.

Enstroga: een kleine en relatief onbekende leverancier

Enstroga is een relatief kleine energiemaatschappij en daardoor bij veel mensen wellicht onbekend. Het bedrijf komt uit het Limburgse Maastricht, maar de moedermaatschappij is Duits. Men had tot voor kort ongeveer 450 klanten.

Enkele weken geleden was Enstroga al negatief in het nieuws omdat men eenzijdig contracten met een vast tarief wilde opzeggen, tenzij die klanten akkoord gingen met een verhoging van de tarieven. Volgens de ACM mocht dit echter niet en lag daarom recent een dwangsom op aan het energiebedrijf.

Daarnaast adviseerde de ACM klanten waarvan het contract was opgezegd over te stappen naar een andere leverancier. Een deel van de klanten heeft dat inmiddels gedaan, waardoor er nu nog maar zo’n 150 klanten bij Enstroga zitten. Ter vergelijking: bij Welkom Energie ging het om ongeveer 90.000 klanten.

Wat betekent dit voor Enstroga klanten?

Er lijkt geen leverancier te zijn die de klanten vrijwillig wil overnemen. In dat geval worden de klanten verdeeld over alle andere energieleveranciers, waarbij de leveranciers met het grootste marktaandeel ook de meeste klanten krijgen toegewezen. De ACM regelt deze verdeling.

De meeste klanten zullen gezien deze verdeling naar ratio van marktaandeel terecht komen bij Eneco, Vattenfall, ENGIE en Essent. Het nieuwe energiebedrijf zal hen een contract aanbieden met nieuwe tarieven. Gezien de huidige hoge energieprijzen zullen deze klanten daarom aanzienlijk meer moeten gaan betalen voor gas en licht. Als ze niet tevreden zijn met het aanbod of de leverancier, dan kunnen ze desgewenst na dertig dagen overstappen naar een energiebedrijf naar keuze.

Overigens vallen ook de klanten waarvan Enstroga eenzijdig het contract heeft opgezegd onder deze regeling. Ook zij worden dus door ACM toegewezen aan een andere leverancier. Dit geldt niet voor klanten die zijn overgestapt en waarvan deze overstap inmiddels helemaal is afgerond.

Eindafrekening van Enstroga

Vooralsnog is Enstroga niet failliet, alleen de leveringsvergunning is ingetrokken. Echter is dit meestal wel een voorbode voor een naderend faillissement. Volgens Enstroga zelf zullen klanten nog een eindafrekening ontvangen en eventueel te veel betaalde voorschotten terugontvangen. Of dit nog zover komt is maar zeer de vraag, Welkom Energie deed deze belofte ook, maar werd enkele dagen later failliet verklaard. Na een faillissement is een teruggave zeer onwaarschijnlijk.

Energiemaatschappijen vergelijkenVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

energielabel apparaten
Energieverbruik vaak hoger dan energielabel aangeeft

Femke 27 maart 2019

Veel apparaten blijken minder energiezuinig te zijn dan op het energielabel wordt aangegeven. Dit blijkt uit een onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit NVWA. Vooral bij televisies, vaatwassers en koelkasten blijkt het energieverbruik vaak niet te kloppen met het energielabel.

zonnepanelen en energieleverancier
Welke energieleverancier kiezen als je zonnepanelen hebt en stroom wil terugleveren?

Femke 3 november 2020

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en leveren je ook nog eens geld op. Wek je namelijk met je zonnepanelen meer stroom op dan je verbruikt? Dan kun je deze stroom terugleveren aan je energieleverancier. Die betaalt je daar een vergoeding voor. Welke energieleverancier is de groenste? Wat kosten zonnepanelen en wat brengen ze op?

variabel tarief vaker aangepast
Eneco en Vattenfall passen variabel tarief vaker aan vanaf april

Femke 28 maart 2022

De energieprijzen blijven maar stijgen. Steeds meer huishoudens komen daardoor in de problemen. Energieleveranciers bieden niet of nauwelijks nog contracten met een vast tarief aan. Daarnaast passen ze het variabel tarief voor gas en stroom vaker tussentijds aan. Welke gevolgen heeft dit voor de klanten?

bouw mega boiler Diemen
Vattenfall wil duurzame stadsverwarming leveren met een mega-boiler

Eric 7 juni 2021

Vorig jaar schreven we over de twijfels bij Vattenfall over het bouwen van een nieuwe biomassacentrale bij Diemen. De kans dat de biomassacentrale er komt is een stuk kleiner geworden. Vattenfall wil nu namelijk een mega-boiler bouwen.