einde voor Enstroga

Einde voor Enstroga: de tweede energieleverancier in problemen door hoge gasprijzen

Eric 10 november 2021
Leestijd 2 minuten Categorie: Energie

Opnieuw staat een Nederlandse energieleverancier op het punt van omvallen. Het Limburgse energiebedrijf Enstroga heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op eigen initiatief verzocht de leveringsvergunning in te trekken omdat het bedrijf niet meer garant kan staan voor een betrouwbare energielevering. De vergunning is daarom per 12 november ingetrokken. Na Welkom Energie, dat inmiddels failliet is, is dit het tweede energiebedrijf dat in de problemen is gekomen door de hoge gasprijzen.

Enstroga: een kleine en relatief onbekende leverancier

Enstroga is een relatief kleine energiemaatschappij en daardoor bij veel mensen wellicht onbekend. Het bedrijf komt uit het Limburgse Maastricht, maar de moedermaatschappij is Duits. Men had tot voor kort ongeveer 450 klanten.

Enkele weken geleden was Enstroga al negatief in het nieuws omdat men eenzijdig contracten met een vast tarief wilde opzeggen, tenzij die klanten akkoord gingen met een verhoging van de tarieven. Volgens de ACM mocht dit echter niet en lag daarom recent een dwangsom op aan het energiebedrijf.

Daarnaast adviseerde de ACM klanten waarvan het contract was opgezegd over te stappen naar een andere leverancier. Een deel van de klanten heeft dat inmiddels gedaan, waardoor er nu nog maar zo’n 150 klanten bij Enstroga zitten. Ter vergelijking: bij Welkom Energie ging het om ongeveer 90.000 klanten.

Wat betekent dit voor Enstroga klanten?

Er lijkt geen leverancier te zijn die de klanten vrijwillig wil overnemen. In dat geval worden de klanten verdeeld over alle andere energieleveranciers, waarbij de leveranciers met het grootste marktaandeel ook de meeste klanten krijgen toegewezen. De ACM regelt deze verdeling.

De meeste klanten zullen gezien deze verdeling naar ratio van marktaandeel terecht komen bij Eneco, Vattenfall, ENGIE en Essent. Het nieuwe energiebedrijf zal hen een contract aanbieden met nieuwe tarieven. Gezien de huidige hoge energieprijzen zullen deze klanten daarom aanzienlijk meer moeten gaan betalen voor gas en licht. Als ze niet tevreden zijn met het aanbod of de leverancier, dan kunnen ze desgewenst na dertig dagen overstappen naar een energiebedrijf naar keuze.

Overigens vallen ook de klanten waarvan Enstroga eenzijdig het contract heeft opgezegd onder deze regeling. Ook zij worden dus door ACM toegewezen aan een andere leverancier. Dit geldt niet voor klanten die zijn overgestapt en waarvan deze overstap inmiddels helemaal is afgerond.

Eindafrekening van Enstroga

Vooralsnog is Enstroga niet failliet, alleen de leveringsvergunning is ingetrokken. Echter is dit meestal wel een voorbode voor een naderend faillissement. Volgens Enstroga zelf zullen klanten nog een eindafrekening ontvangen en eventueel te veel betaalde voorschotten terugontvangen. Of dit nog zover komt is maar zeer de vraag, Welkom Energie deed deze belofte ook, maar werd enkele dagen later failliet verklaard. Na een faillissement is een teruggave zeer onwaarschijnlijk.

Energiemaatschappijen vergelijkenVergelijken

Heb je zonnepanelen of een dubbele meter? Deze opties kun je op de volgende pagina opgeven.

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

energiekosten bij thuiswerken
Thuiswerken door corona: bespaar energiekosten met onze tips

Femke 11 januari 2021

Een gevolg van meer thuiswerken is dat het thuisgebruik van water, gas en stroom toeneemt. Veel huishoudens zien dan ook de vaste lasten stijgen. Gelukkig kun je zelf veel doen om energiekosten te besparen met onze tips voor het voorkomen van een hoge energierekening!

lagere gas en stroomtarieven
Variabele stroom- en gastarieven per 1 januari opnieuw omlaag

Femke 19 december 2020

Voor het derde half jaar op rij dalen per 1 januari 2021 de energietarieven opnieuw. Het gaat om de variabele tarieven, maar dit heeft ook invloed op nieuwe contracten met vaste tarieven. Daarentegen gaan de netbeheerkosten juist omhoog. Wat betekent dit voor de energierekening?

gasprijzen dalen niet
De kans dat de gasprijzen op korte termijn zullen dalen is klein

Femke 24 februari 2022

Sinds de gasprijzen eind vorige jaar een zeer snelle en ongekende stijging lieten zien is de energiemarkt uiterst onzeker. Analisten verwachtten enkele maanden geleden nog dat de prijzen bij het aanbreken van het voorjaar weer zouden dalen, maar de situatie is nu heel anders.

zonnepanelen met subsidie
Investeren in zonnepanelen zonder die op je eigen dak te hebben

Eric 17 juni 2022

Ons land is nu koploper in Europa wat betreft het aantal zonnepanelen per hoofd van de bevolking. De hogere energieprijzen maken zonnepanelen nog interessanter. Maar wat doe je als jouw dak niet geschikt is voor zonnepanelen? Ook in dat geval kun je investeren in zonnepanelen!