einde voor Enstroga

Einde voor Enstroga: de tweede energieleverancier in problemen door hoge gasprijzen

Eric 10 november 2021
Leestijd 2 minuten Categorie: Energie,

Opnieuw staat een Nederlandse energieleverancier op het punt van omvallen. Het Limburgse energiebedrijf Enstroga heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op eigen initiatief verzocht de leveringsvergunning in te trekken omdat het bedrijf niet meer garant kan staan voor een betrouwbare energielevering. De vergunning is daarom per 12 november ingetrokken. Na Welkom Energie, dat inmiddels failliet is, is dit het tweede energiebedrijf dat in de problemen is gekomen door de hoge gasprijzen.

Enstroga: een kleine en relatief onbekende leverancier

Enstroga is een relatief kleine energiemaatschappij en daardoor bij veel mensen wellicht onbekend. Het bedrijf komt uit het Limburgse Maastricht, maar de moedermaatschappij is Duits. Men had tot voor kort ongeveer 450 klanten.

Enkele weken geleden was Enstroga al negatief in het nieuws omdat men eenzijdig contracten met een vast tarief wilde opzeggen, tenzij die klanten akkoord gingen met een verhoging van de tarieven. Volgens de ACM mocht dit echter niet en lag daarom recent een dwangsom op aan het energiebedrijf.

Daarnaast adviseerde de ACM klanten waarvan het contract was opgezegd over te stappen naar een andere leverancier. Een deel van de klanten heeft dat inmiddels gedaan, waardoor er nu nog maar zo’n 150 klanten bij Enstroga zitten. Ter vergelijking: bij Welkom Energie ging het om ongeveer 90.000 klanten.

Wat betekent dit voor Enstroga klanten?

Er lijkt geen leverancier te zijn die de klanten vrijwillig wil overnemen. In dat geval worden de klanten verdeeld over alle andere energieleveranciers, waarbij de leveranciers met het grootste marktaandeel ook de meeste klanten krijgen toegewezen. De ACM regelt deze verdeling.

De meeste klanten zullen gezien deze verdeling naar ratio van marktaandeel terecht komen bij Eneco, Vattenfall, ENGIE en Essent. Het nieuwe energiebedrijf zal hen een contract aanbieden met nieuwe tarieven. Gezien de huidige hoge energieprijzen zullen deze klanten daarom aanzienlijk meer moeten gaan betalen voor gas en licht. Als ze niet tevreden zijn met het aanbod of de leverancier, dan kunnen ze desgewenst na dertig dagen overstappen naar een energiebedrijf naar keuze.

Overigens vallen ook de klanten waarvan Enstroga eenzijdig het contract heeft opgezegd onder deze regeling. Ook zij worden dus door ACM toegewezen aan een andere leverancier. Dit geldt niet voor klanten die zijn overgestapt en waarvan deze overstap inmiddels helemaal is afgerond.

Eindafrekening van Enstroga

Vooralsnog is Enstroga niet failliet, alleen de leveringsvergunning is ingetrokken. Echter is dit meestal wel een voorbode voor een naderend faillissement. Volgens Enstroga zelf zullen klanten nog een eindafrekening ontvangen en eventueel te veel betaalde voorschotten terugontvangen. Of dit nog zover komt is maar zeer de vraag, Welkom Energie deed deze belofte ook, maar werd enkele dagen later failliet verklaard. Na een faillissement is een teruggave zeer onwaarschijnlijk.

Energiemaatschappijen vergelijkenVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

Coolblue nu ook energieleverancier
Een nieuw groen energiebedrijf: Coolblue Energie

Femke 28 januari 2021

Vanaf heden is er een verrassende nieuwe energieleverancier op de markt: Coolblue Energie. Eerder was de bekende webwinkel al in de markt van zonnepanelen gestapt, waar nu dus een heus energiebedrijf bij komt. Coolblue wil het met de eigen energiemaatschappij anders doen dan de andere leveranciers.

lagere gas licht prijzen
Opnieuw lagere energietarieven vanaf 1 juli

Eric 4 juni 2020

Vanaf 1 juli zullen de energietarieven voor energiecontracten met een variabel tarief nog meer dalen. De daling zal gemiddeld 6,6 procent zijn, voor huishoudens scheelt dat op jaarbasis zo’n honderd euro. Vooral de tarieven voor gas dalen sterk, gemiddeld met ruim 20 procent. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren, namelijk de mindere vraag door de coronacrisis en de overvloed aan voorraad gas door de relatief warme winter.

prijsplafond uitleg
Het prijsplafond voor energie blijkt zeer complex, hoe werkt het?

Femke 23 december 2022

Vanaf 1 januari 2023 gaat het prijsplafond voor gas en stroom in. Wat in eerste instantie simpel leek, blijkt in de praktijk zeer ingewikkeld. Dat geldt zowel voor de consumenten als voor de energieleveranciers.Wat maakt het prijsplafond voor energie zo ingewikkeld en hoe gaat het werken?

enkeltarief en dubbeltarief stroom
Enkeltarief en dubbeltarief: hoe profiteer je van de daluren voor stroom?

Femke 11 februari 2021

Bij stroom kun je kiezen voor enkeltarief of dubbeltarief. Dubbeltarief werkt vanaf 1 juli 2021 alleen nog maar met een slimme meter. Waarom is dat eigenlijk, en hoe werkt het? Wat is het verschil tussen enkel- en dubbeltarief en welk tarief is voor jou gunstiger?