Welkom Energie kan niet meer leveren

Energieleverancier Welkom Energie kan niet meer leveren, wat betekent dit voor klanten?

Eric 27 oktober 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Energie,

Nadat er in het buitenland al meerdere energiebedrijven zijn omgevallen door de hoge gasprijzen, lijkt nu ook de eerste Nederlandse leverancier serieus in de problemen. Het betreft hier Welkom Energie, een relatief kleine energieleverancier met ongeveer 90.000 klanten. Omdat het bedrijf niet meer aan zijn leveringsverplichtingen kan voldoen heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) per 1 november de leveringsvergunning van Welkom Energie ingetrokken.

Wat is er mis bij Welkom Energie?

Het bedrijf is de dupe geworden van de onverwacht snel stijgende gasprijzen. Daarbij speelt mee dat de afgelopen winter relatief koud winter was. Hierdoor heeft men meer energieverbruik moeten voorfinancieren, wat een aanslag betekende op het kapitaal van het jonge energiebedrijf.

Welkom Energie heeft nu onvoldoende kapitaal om energie voor de komende winter tegen de huidige extreem hoge prijzen in te kopen. De energieleverancier heeft daarop zelf bij de ACM aangegeven dat men geen leveringszekerheid meer kan garanderen voor de komende winter. Hierop heeft de toezichthouder de vergunning dus ingetrokken.

Wat betekent dit voor de klanten van Welkom Energie?

De ongeveer 90.000 klanten hoeven in ieder geval niet bang te zijn dat ze zonder stroom of gas komen te zitten. Het is in Nederland namelijk zo geregeld dat als een energiemaatschappij failliet gaat of eerder al niet meer kan leveren, dat de klanten dan door een andere leverancier worden overgenomen. Het is de taak van de ACM om dit in goede banen te leiden.

Klanten van Welkom Energie hoeven niet bang te zijn om zonder stroom en gas komen te zitten

De energielevering wordt automatisch overgenomen door een andere leverancier.

In het geval van Welkom Energie is het inmiddels bekend dat Eneco de energielevering voor de klanten voort zal zetten. Per 1 november zijn alle Welkom Energie klanten automatisch klant bij Eneco. Deze energieleverancier zal al deze klanten een nieuw energiecontract aanbieden, maar mag hierbij wel nieuwe tarieven hanteren. Het is daarom aannemelijk dat gedupeerde klanten er wel financieel nadeel van zullen hebben.

Omdat de huidige energietarieven zo hoog liggen, zal Eneco waarschijnlijk de huidige hogere marktarieven hanteren voor de nieuwe contracten. Als klanten van Welkom Energie nog een overstapbonus in het vooruitzicht hadden, welke meestal aan het einde van de contracttermijn wordt verrekend, dan zullen ze die vrijwel zeker niet meer krijgen. Ook als het termijnbedrag, ook wel voorschotbedrag genoemd, hoger was dan het daadwerkelijk verbruik, is het niet zeker dat het te veel betaalde bedrag nog zal worden verrekend.

In hoeverre klanten door een te hoog termijnbedrag of misgelopen bonus worden gedupeerd hangt af van de financiële situatie bij Welkom Energie. Dat die niet florissant is lijkt duidelijk, maar het bedrijf heeft aan de ACM laten weten dat alle klanten nog een eindafrekening zullen krijgen. Als het bedrijf echter failliet gaat, dan kunnen klanten op weinig meer rekenen.

Welkom klanten naar Eneco

De klanten van Welkom worden in eerste instantie overgenomen door Eneco.

Welkom Energie klanten mogen na 30 dagen weg bij Eneco

Als je klant was van Welkom Energie dan zit je 30 dagen vast aan Eneco, dit is een wettelijke overgangsperiode. Daarna ben je vrij om over te stappen naar een andere energieleverancier. Als je je dus niet kunt vinden in de aanbieding van Eneco of om andere reden niet bij deze leverancier wilt blijven, dan kun je aanbiedingen van andere leveranciers vergelijken en desgewenst overstappen.

Hier op onze website Kieszeker.nl vind je diverse aanbiedingen van energieleveranciers. Door je verbruik en woonsituatie in te vullen in onze vergelijker, worden de aanbiedingen getoond die het beste bij jouw situatie passen.

Wat als je je recent hebt aangemeld als nieuwe klant bij Welkom Energie?

Als je je recent hebt aangemeld bij Welkom Energie, maar het contract nog niet is ingegaan, dan zal je huidige leverancier de energielevering voortzetten. Eneco neemt deze aanmeldingen niet over. Uiteraard kun je er dan voor kiezen om alsnog over te stappen naar een andere leverancier.

Als je op dit moment geen energieleverancier hebt, bijvoorbeeld omdat je aanmelding bij Welkom voor een nieuwe woning was of voor verhuizing, dan moet je een andere energieleverancier zoeken. Ook deze aanmeldingen worden namelijk niet overgenomen door Eneco.

Vind alternatieven voor Welkom Energie en EnecoVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Tags

  • Welkom Energie
  • Eneco

Gerelateerde artikelen

energie vast of variabel
Voor energie vast of variabel tarief kiezen?

Femke 24 december 2020

Als de gas- en stroomprijzen zo vaak dalen is een vast tarief dan nog wel verstandig? Wat is nu eigenlijk voordeliger, een energiecontract met een vast of met een variabel tarief? In dit artikel vertellen wat nu de beste en voordeligste keuzes zijn.

bouw mega boiler Diemen
Vattenfall wil duurzame stadsverwarming leveren met een mega-boiler

Eric 7 juni 2021

Vorig jaar schreven we over de twijfels bij Vattenfall over het bouwen van een nieuwe biomassacentrale bij Diemen. De kans dat de biomassacentrale er komt is een stuk kleiner geworden. Vattenfall wil nu namelijk een mega-boiler bouwen.

variabel tarief vaker aangepast
Eneco en Vattenfall passen variabel tarief vaker aan vanaf april

Femke 28 maart 2022

De energieprijzen blijven maar stijgen. Steeds meer huishoudens komen daardoor in de problemen. Energieleveranciers bieden niet of nauwelijks nog contracten met een vast tarief aan. Daarnaast passen ze het variabel tarief voor gas en stroom vaker tussentijds aan. Welke gevolgen heeft dit voor de klanten?

energielabel voor huis
Energielabel voor woningen volgend jaar waarschijnlijk fors duurder

Femke 13 oktober 2020

Sta je op het punt om je woning te verkopen of te verhuren, dan verplicht de Nederlandse overheid je om een definitief energielabel voor het pand te laten registreren. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil de aanvraagprocedure vanaf 1 januari 2021 ingewikkelder maken en daarmee ook fors duurder!