duurzaam energiecontract en klimaat

Help je het klimaat echt met een duurzaam energiecontract?

Femke 14 augustus 2020
Leestijd 3 minuten Categorie: Energie

Wil jij graag een steentje bijdragen aan het minder belasten van het klimaat, bijvoorbeeld door te kiezen voor een duurzaam energiecontract? Wanneer je op zoek gaat naar een aanbieder die écht duurzaam en milieuvriendelijk is, kom je er al snel achter dat dit nog niet zo makkelijk is. Er zijn tientallen aanbieders, die ook nog eens vrijwel allemaal verschillende soorten contracten aanbieden. Hoe kies je daaruit de meest duurzame? Waar moet je nu precies op letten? En hoe weet je of een aanbieder zijn groene beloftes echt waarmaakt?

Gas is meestal de grootste kostenpost

Om te beginnen: denk als eerste aan gas. De overheid wil weliswaar dat we in de toekomst allemaal gaan stoppen met gas gebruiken, maar de komende – waarschijnlijk tientallen - jaren zal gas op de energierekening van de meeste huishoudens nog wel de grootste kostenpost blijven. In negen van de tien woningen stookt men op dit moment nog altijd vervuilend aardgas. Redenen genoeg om te kiezen voor ‘groen’ gas dus, maar let op: vaak gaat het bij een duurzaam energiecontract voor groen gas toch om normaal aardgas, maar dan overgoten met een groen sausje.

Groen gas is vaak niet helemaal groen

Hoe zit dat? Een energiemaatschappij kan het gas groen noemen, ook als het om normaal aardgas gaat, omdat de milieuschade gecompenseerd wordt. Door bijvoorbeeld bossen aan te planten. Leveranciers die volledig groen gas leveren, dus zonder compensatie, zijn er maar weinig.

Een voorbeeld: kies je voor het contract genaamd ‘Dubbelgroen’ van Essent, dan is ongeveer tien procent van het gas echt ‘groen’ gas uit Nederland. De rest is gewoon aardgas, waarvan Essent de milieuschade compenseert door te investeren in windmolens in China, en schone kooktoestellen in Oeganda. Essent mag dit gas groen noemen, omdat deze molens en kooktoestellen bijdragen aan verlaging van de CO2-uitstoot. CO2 is een wereldwijd probleem, dus dat is op zich prima.

Waarom is compenseren dan toch omstreden? Het draagt ten eerste niet bij aan de vergroening in Nederland zelf, en ten tweede, wie kan garanderen dat wat er in China en Oeganda gebeurt effectief is?

Compenseren draagt meestal niet bij aan vergoening in Nederland

Wie kan garanderen dat wat er in China en Oeganda gebeurt effectief is?

Gasloos? Kies dan voor groene stroom

Het Klimaatakkoord beoogt dat we in de toekomst gasloos wonen, en ons huis dan bijvoorbeeld verwarmen met een elektrische warmtepomp. Met zonnepanelen kun je deels in je eigen stroomgebruik voorzien, maar toch blijven voorlopig de meeste woningen in Nederland afhankelijk van een energiemaatschappij. Kies je dan voor groene stroom? Dat kan prima, maar net als bij gas is het ook hier opletten!

Nederlandse wind- of zonne-energie

De meest groene keuze is wind- of zonne-energie afkomstig uit ons eigen land. Hoe meer mensen binnenlandse groene elektriciteit kopen, hoe meer de verduurzaming gestimuleerd wordt. Maar hoe weet je nu zeker dat de groene stroom ook echt uit Nederland komt? Heel eenvoudig: leveranciers zijn verplicht dit op hun website te vermelden. Door dit te checken voorkom je teleurstelling achteraf: namelijk dat je erachter komt dat je weliswaar een duurzaam energiecontract hebt afgesloten bij een Nederlands bedrijf, maar dat de stroom zelf van buitenlandse herkomst is.

Kleine of grote aanbieder?

Relatief kleine energieleveranciers, bijvoorbeeld EasyEnergy en Pure Energie, scoren goed op groene ranglijsten van bijvoorbeeld Natuur & Milieu, Greenpeace en de Consumentenbond. Grote namen als Essent of Vattenfall juist niet: deze maken nog vaak gebruik van vervuilende bronnen voor hun energie. Is kiezen voor een kleine leverancier dus beter? Dat kan je van twee kanten bekijken: een purist zal principieel geen klant willen zijn van een bedrijf dat energie produceert uit fossiele bronnen, kernenergie of omstreden biomassa. Aan de andere kan: als veel consumenten kiezen voor een groen contract bij een groot bedrijf helpen ze zo mee dit bedrijf een nieuwe, groenere koers te laten varen.

Onze energiewijzer helpt je bij je keuze

Als je wilt bijdragen aan een beter klimaat door te kiezen voor een schoon energiecontract valt dat nog niet mee, want er zijn veel zaken waar je op moet letten. Groen en duurzaam betekenen niet voor elke energiemaatschappij hetzelfde. Laat je hierdoor niet ontmoedigen, we helpen je graag op weg met onze energievergelijker! Je kunt daarin filteren op groene stroom, én de herkomst ervan: uit Nederland of daarbuiten. Ook kun je in de energievergelijker instellen dat je alleen bepaalde (bijvoorbeeld alleen duurzame) leveranciers wil selecteren. Met de energievergelijker willen we de keuze voor groene energie voor jou makkelijker maken.

Vergelijk duurzame energieVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Bronvermelding

Tags

  • Pure Energie
  • EasyEnergy

Gerelateerde artikelen

strenger toezicht acm energiebedrijven
ACM moet de consument beter beschermen als een energiebedrijf failliet gaat

Femke 15 april 2022

Stel dat jouw energiebedrijf failliet gaat, wat gebeurt er dan? Een actuele vraag, want de afgelopen tijd gingen meerdere energieleveranciers failliet, vaak met nadelige gevolgen voor de klanten. Beter toezicht op energiebedrijven moet de consument beter beschermen.

energie vast of variabel
Voor energie vast of variabel tarief kiezen?

Femke 24 december 2020

Als de gas- en stroomprijzen zo vaak dalen is een vast tarief dan nog wel verstandig? Wat is nu eigenlijk voordeliger, een energiecontract met een vast of met een variabel tarief? In dit artikel vertellen wat nu de beste en voordeligste keuzes zijn.

stijgende energieprijzen
De energieprijzen schieten omhoog, wat merk je hiervan als consument?

Eric 22 september 2021

In de media horen we al geruime tijd over allerlei crisissen, maar met de steeds maar hogere energieprijzen wordt nu ook al gesproken van een energiecrisis. De tarieven voor elektriciteit en gas blijven maar stijgen. Wat is er aan de hand en wat is de oorzaak? En wat gaan we hier als consument van merken?

energiekosten duurder
Waarom zijn de energieprijzen de afgelopen maanden zoveel gestegen?

Femke 26 mei 2021

Begin januari waren de energieprijzen de laagste sinds jaren. Dit was mede het gevolg van de mindere vraag naar energie door de coronacrisis. Nu, zo’n vier maanden na dit laagtepunt zijn de tarieven in korte tijd echter flink gestegen. Hoe kan dit zo snel omslaan?