energie besparen met elf tips

11 tips om energie te besparen

Femke Update: 13 juli 2021
Leestijd 14 minuten Categorie: Energie,

Voor veel Nederlandse huishoudens is de energierekening een grote kostenpost elke maand. Tijdens een koude winter zetten we de verwarming extra hoog en in een hele warme zomer zetten we massaal airco’s en ventilatoren aan. De jaarlijkse rekening kan daardoor onverwachts vervelend uitpakken. Energie besparen is geld besparen. Geld dat je weer kunt gebruiken voor andere dingen. Wie een beetje oplet en wat aanpassingen maakt in bepaalde gewoonten, kan behoorlijk veel besparen op energiekosten.

Daarom hebben we in dit artikel een hele lading tips verzameld om energie te besparen. De 11 tips zijn verdeeld in 2 soorten:

  1. Tips die je direct kunt toepassen zonder een investering te hoeven doen;
  2. Tips waar een investering voor nodig is, maar die zich op de lange termijn terugverdienen.

Besparingstips om direct toe te passen (zonder investering)

Tip 1. Efficiënt verwarmen

Het gebruik van gas is de grootste kostenpost van je energierekening. En daarom ook het meest interessant om naar te kijken bij het besparen van energiekosten. Wie houdt er niet van om tijdens een koude herfst- of winterdag de kachel binnen lekker hoog te zetten? Alleen van de stookkosten achteraf worden we meestal minder blij… Zonder comfort te verliezen en al bibberend in huis te zitten, is het echt mogelijk om te besparen op het verwarmen van je huis.

Verwarm geen lege ruimtes
Loop eens door je huis en bekijk in welke ruimtes de verwarming aan staat. Vraag jezelf af: “Is het echt nodig dat deze ruimte wordt verwarmd?”. Heb je een logeerkamer, maar op dit moment geen logees? Dan kun je de verwarming daar gerust laag draaien. En wat dacht je van de gang? Een plek waar je je jas en schoenen opbergt en snel doorheen loopt wanneer je naar de wc gaat. Niet per se nodig om volledig te verwarmen, toch? En als je overdag nauwelijks in je slaapkamer bent, kun je de radiator daar ook wat lager zetten. Het is hartstikke zonde van de energie en van jouw geld om ruimtes te verwarmen waar je toch bijna niet ben. Verwarm daarom alleen de ruimtes waar je je daadwerkelijk bevindt.

Sluit deuren en ramen of zet ze juist open!
Vergeet ook niet om overal de deur achter je te sluiten, zodat er geen warmte of kou lekt naar een andere ruimte. Wanneer je de deur open laat staan van een kamer die wordt verwarmd, ontsnapt er warmte naar de andere ruimte en zal de verwarmingsinstallatie extra gaan werken om de ingestelde temperatuur weer te bereiken. Bespaar energie door deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten te houden wanneer de verwarming aanstaat.

Het klinkt misschien een beetje gek, maar zet ook elke dag even de ramen open om frisse lucht binnen te laten in je huis. Doe dit voordat je de verwarming aanzet. De ‘verse’ lucht verwarmt sneller en beter dan ‘oude’ vochtige lucht. Door even te ventileren, wordt het in huis juist sneller warm. Minder stoken = meer gas en geld besparen!

Graadje lager proberen?
Wil je nog meer besparen op de kosten voor het verwarmen van je huis? Probeer dan eens om de verwarming standaard 1 of 2 graden lager te zetten. Het is vaak een gewoonte om de thermostaat op een bepaalde stand te zetten. Na een periode van wennen, merk je er waarschijnlijk niets meer van en is de nieuwe temperatuur ‘gewoon’. In je portemonnee ga je het wel merken: de temperatuur een graadje lager in huis scheelt wel 6 tot 8% van je verwarmingskosten!

besparen door thermostaat lager zetten

De verwarming een graadje lager kan veel besparen.

Voelt het toch een beetje koud in huis met die graad lager? Draag een extra warme trui, doe dikke sokken of sloffen aan en pak er een dekentje bij op de bank. Kost niets extra, maar levert een hoop energiebesparing op!

Tip 2. Korter douchen en minder in bad

Voor veel mensen is niets zo ontspannend als een warm bad of lekkere lange douche. Door de warmte kom je tot rust en onder de douche krijg je soms de meest geweldige ideeën. Helaas komt dat wel met een prijs…
Wil je besparen op je gasverbruik? Dan is het een goed idee om ook je badritueel onder de loep te nemen.

Douchen met waterbesparende douchekop
Wist je dat je met een bad 3 keer zoveel water gebruikt als met een douche? Vaker onder de douche stappen en minder badderen is dus een makkelijke manier om energie te besparen.
Wanneer je gebruikmaakt van een waterbesparende douchekop, bespaar je nog eens extra kosten. Het douchen met een waterbesparende douchekop is net zo ontspannend als normaal. Het verschil merk je bijna niet, totdat je de rekening ziet. Met een waterbesparende douchekop verbruik je namelijk tot wel 60% minder water. Al dat water dat je hiermee bespaart, hoeft niet verwarmd te worden - en zo bespaar je dus water en gas!

waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop bespaart tot 60% water.

Korter douchen
Nog meer besparen? Sta dan wat korter onder de douche. Een paar minuten minder lang douchen heeft al een positief effect op de rekening. Tip: plaats een zandloper of zet de wekker en maak er een spel van om voor de aflooptijd klaar te zijn. Er bestaan speciale waterdichte douchewekkers of -klokken om je hierbij te helpen.

Tip 3. De juiste verlichting

Verlichting kan net als verwarming een echte energieslurper zijn als je niet oppast. Let er daarom op dat je het licht uit doet wanneer je een ruimte verlaat. Het is echt geldverspilling om ergens de lampen te laten branden, terwijl jij in een ander deel van het huis bent.

Laat het zonlicht binnen
Gebruik maken van daglicht is de makkelijkste manier om te besparen op verlichting. Zorg ervoor dat jouw gordijnen of andere raambekleding de zon niet blokkeren, zodat deze lekker naar binnen kan schijnen. Als er genoeg daglicht is, hoef je minder lichten te laten branden. Dat scheelt elektriciteit.

Vaarwel gloeilampen, hallo led-verlichting
Zeg eens eerlijk… Hoeveel gloeilampen branden er nog in jouw huis? Door nieuwe technieken is die goeie ouwe gloeilamp hopeloos ouderwets geworden. led-verlichting verbruikt namelijk veel minder energie dan een gloeilamp en gaat ook nog eens langer mee. Door het vervangen van alle gloeilampen in je huis door led-lampen kun je dus veel energie besparen.

Tip 4. Slim omgaan met wasmachine en droger

Wat een geluk om een wasmachine en misschien zelfs een droger in huis te hebben. Vooral op vakantie - of bij thuiskomst - beseffen we vaak weer wat een uitkomst het is om niet met de hand te hoeven wassen en wringen. Ontzettend fijne apparaten, want ze besparen ons een hoop werk. Helaas zijn het ook echte grootgebruikers van energie. We moeten dus slim met ze omgaan.

Energiezuinige A+++ variant
Is jouw wasmachine of droger binnenkort aan vervanging toe? Let dan bij het kopen van een nieuwe goed op het energielabel. Kies - als het even kan - voor de A+++ variant. Deze apparaten zijn op dit moment het meest energiezuinig. Het kost waarschijnlijk iets meer wanneer je het koopt, maar op de lange termijn verdien je dit verschil weer terug en bespaar je hier geld mee. Kies dus voor de meest energiezuinige variant van een wasmachine of droger.

energielabel wasmachine

Kies een zuinige wasmachine met energielabel A+++.

Lagere temperatuur wassen
Was jij je kleren op 40 graden of hoger? Probeer het eens op een lagere temperatuur te wassen. Tegenwoordig wordt je kleding met 30 graden ook perfect schoon. Wasmiddelen zijn hier ook op ingesteld. Heb je een nieuwe generatie zuinige wasmachine staan in huis? Waarschijnlijk heeft het dan een eco-stand. De wasbeurt duurt langer, maar er wordt automatisch op minder hoge temperatuur gewassen, zodat je toch energie bespaart.

Kleine wasjes, grote wasjes
Spaar je wasgoed op en zet niet voor elk wissewasje de machine aan. Je wasmachine gebruikt een hoop water en energie tijdens een wasbeurt. Door alleen te wassen als de trommel vol zit, gebruik je de machine minder en daardoor bespaar je op je energiekosten. Dit geldt natuurlijk ook voor de droger.

Piek- en daltarief van je energieleverancier
Heb jij een enkeltarief of een dubbeltarief afgesproken met je energieleverancier? Als je een contract hebt met een piek- en daltarief is het interessant om je wasmachine en droger alleen in de daluren te gebruiken. Veel wasmachines en drogers kun je zo instellen dat ze op het door jouw gewenste moment beginnen of eindigen met de was. Maak hier gebruik van. Je bespaart hiermee geen energie, maar natuurlijk wel de energiekosten.

Strijkdroog of kurkdroog?
Het liefst gebruik je je droger alleen wanneer je schone was echt snel droog moet zijn. Voor alle andere keren volstaat een droogrek om je wasgoed te drogen. Gebruik je de droger voor iets wat je daarna ook nog gaat strijken? Kies dan voor het programma ‘strijkdroog’ in plaats van ‘kurkdroog’. Je kleren blijven iets vochtiger dan bij het ‘kurkdroog’-programma en kreuken daardoor minder. Het strijken gaat zo veel makkelijker en sneller.

Helemaal uit
Let op dat je je wasmachine en droger na gebruik helemaal uit zet. Zie je nog ergens een lampje branden? Deze stand-by lampjes zijn stiekeme energieslurpers en zorgen ervoor dat je energiekosten ongemerkt hoger zijn dan nodig. Zet echt alles uit.

Tip 5. De juiste temperatuur en stand van de koelkast en vriezer

Iedereen heeft er wel een. Het maakt niet uit of je een grote of kleine koelkast of koelvriescombinatie hebt. Of dat je nog een extra vriezer hebt staan. Het is altijd nuttig om wat efficiënter om te gaan met onze koelkast en/of vriezer. Zo laten we vaak de deur van de koelkast openstaan wanneer we twijfelen wat we zullen eten of drinken. Of tijdens het inschenken van een glas drinken. De kou vliegt zo weg en de koelkast moet weer harder gaan werken om op temperatuur te blijven. Zonde van de energie!

open koelkast energieverspilling

Laat de koelkast niet onnodig open staan.

Achterkant schoonmaken
Weleens aan de achterkant van je koelkast en/of vriezer gekeken? Grote kans dat er een flinke stoflaag op de condensor ligt. Maak ‘m zo snel mogelijk schoon. Door al het stof op de condensor werkt de koelkast niet optimaal en verbruik je dus meer stroom dan nodig is.

Zijn de rubbers nog goed?
Check regelmatig of de rubbers op de deuren nog goed zijn. Als de rubbers versleten zijn, kan er lucht lekken en moet de koelkast extra hard werken om koel te blijven. Vervang daarom de rubbers wanneer dit nodig is, daarmee bespaar je energie.

De juiste temperatuur
Stel de juiste temperatuur in voor je koelkast en vriezer. Voor de koelkast is dat ongeveer 4 graden en voor de vriezer -18 graden. Eten en drinken blijft dan goed bewaard. Kouder zetten dan de genoemde temperaturen is niet nodig.

Op tijd ontdooien
Wist je dat een laagje ijs van nog geen centimeter al voor extra energieverbruik van je vriezer zorgt? Ontdooi daarom op tijd je vriezer om te voorkomen dat dat laagje ijs groter wordt. Door met vaste regelmaat je vriezer te ontdooien, bespaar je geld en energie.

Een goed moment om dit te doen is wanneer je op vakantie gaat. Haal de koelkast en vriezer helemaal leeg voor vertrek en zet ‘m uit voor vertrek. Om schimmelvorming en vieze geurtjes te voorkomen zet je de deur op een kiertje (bijvoorbeeld door er iets tussen te zetten).

In de juiste stand
Controleer ten slotte ook of de koelkast en/of vriezer waterpas staat. En of het apparaat voldoende afstand (zeker 10 cm) heeft tot de muur. Een koelkast en vriezer geven hun warmte af aan de achterkant. Daarom moet er voldoende ruimte zijn om de warme lucht af te voeren. Als de warme lucht blijft hangen, moeten de koelkast en vriezer extra hard werken om de ingestelde temperatuur vast te houden. Dat is verspilde energie en je hebt kans dat zich extra snel een laag ijs ontwikkelt in je vriezer.

Tip 6. Volle vaatwasser

Wat is het fijn om na het koken en eten de afwas over te laten aan de vaatwasser! Lekker makkelijk en de keuken is snel weer opgeruimd. Heb je geen vaatwasser thuis? Niet getreurd, want jij bespaart automatisch al op je energiekosten. Een vaatwasser is namelijk ook weer zo’n grootverbruiker van energie.

Dal- en piektarief
Net als bij tip 4 voor de wasmachine en droger, kun je ook voor de vaatwasser letten op de piek- en daltarieven als dit in het contract met je energieleverancier staat. Stel het programma zo in dat het draait tijdens de daluren. Is het programma afgelopen? Let er dan op dat je de vaatwasser helemaal uitzet om sluipverbruik te voorkomen. Zo bespaar je energiekosten.

Kleine dingen met de hand afwassen
Zet de vaatwasser pas aan wanneer ‘ie vol is. Het is zonde van de energie om het programma te draaien terwijl de vaatwasser voor de helft leeg is. Heb je tussendoor dringend iets nodig om eten klaar te maken? Was het dan gewoon even met de hand af. Dat is nog sneller ook.

volle vaatwasser bespaart energie

Efficient energiegebruik met een volle vaatwasser.

Niet te hoge temperatuur
Wanneer je de volle vaatwasser aanzet, stel dan een programma in dat niet zo’n hoge temperatuur heeft. Een hogere temperatuur betekent hogere energiekosten. Wil je energie besparen? Verwijder dan vooraf handmatig de etensresten van je borden en pannen en zet de temperatuur wat lager.

Tip 7. Sluipverbruik van overige elektrische apparaten

Overal in huis staan of liggen tegenwoordig elektrische apparaten. Zeker in een gezin struikel je nog net niet over de opladers en snoeren van onder andere telefoons, tablets, laptops, spelcomputers en beeldschermen. Al deze apparaten trekken ongemerkt stroom. Sluipverbruik is een grote boosdoener van energieverspilling.

Een bekend voorbeeld hiervan is de stand-by functie van de televisie. Heel handig, maar er gaat een hoop energie verlopen in alle uren dat het op jou staat te wachten. Een ander voorbeeld is de oplader van de telefoon. Of de telefoon blijft onnodig lang in de oplader hangen. Of de telefoon wordt na het opladen gepakt, maar blijft de stekker in het stopcontact zitten. De telefoon laadt dan niet meer op, maar er gaat wel energie verloren. In beide gevallen energieverspilling.

Stekkerdoos
Wil je extra energie besparen? Maak dan gebruik van stekkerdozen met een schakelaar. Met 1 druk op de knop schakel je ‘s avonds alle apparaten uit die anders in een sluimerstand zouden blijven. Denk aan de tv, muziekinstallatie, dvd-speler en de Playstation.

Tip 8. Overstappen naar een andere energieleverancier

Met de laatste tip van het eerste deel kun je jaarlijks honderden euro’s besparen. Kijk elk jaar kritisch naar je energiecontract. Stap vervolgens over naar een goedkopere energieleverancier zodra dat kan. Energieleveranciers maken hun aanbod altijd extra aantrekkelijk voor nieuwe klanten door speciale kortingen, cashbacks en/of lagere tarieven aan te bieden. Maak hier gebruik van. Door elke keer aan het einde van je contract over te stappen, kun je honderden euro’s besparen. Aansluiten bij een energiecollectief zoals United Consumers in plaats van direct bij een leverancier is ook een goede optie.

Op KiesZeker.nl kun je heel eenvoudig energie vergelijken en je nieuwe contract afsluiten. Zo bespaar je extra makkelijk geld op je energierekening.

Energie besparen met vergelijken en overstappenVergelijken

Besparen door te investeren

Onderstaande tips om te besparen op energie kosten behoorlijk wat geld om te realiseren. Op de lange termijn verdient dit zich wel helemaal terug. In het geval van zonnepanelen kun je er zelfs geld mee verdienen.

Als je geïnteresseerd bent in deze manieren van energiebesparing, informeer dan eens bij je gemeente of kijk op internet of je in aanmerking komt voor een duurzaamheidslening of een subsidie. De overheid probeert zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken om hun huis te verduurzamen en stelt daarom leningen en subsidies beschikbaar.

Schakel je een specialist in? Vraag dan altijd meerdere offertes op! De prijzen kunnen behoorlijk uiteenlopen. Door goed te vergelijken kun je ook kosten besparen.

Tip 9. Isolatie van je huis

Een huis dat goed is geïsoleerd, bespaart veel energie en geld. Heb je een relatief nieuwe woning, dan hoef je niet veel meer te doen. Vaak is de woning dan al behoorlijk goed geïsoleerd tijdens de bouw. Woon je in een wat ouder huis, dan kun je bijvoorbeeld aan de slag met dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dubbel glas om warmteverlies in de woning te beperken. Kies bij het glas niet voor ‘gewoon’ dubbel glas, maar kies voor HR-glas, HR++ of triple glas. Dat houdt de warmte nog beter binnen en scheelt dus kosten voor gas.

isolatie glas

Met HR, HR++ of triple glas bespaar je veel energie.

Tip 10. Zonnepanelen

Zonnepanelen op je dak laten aanbrengen is een stevige investering, maar kunnen ook een hoop opleveren. De energierekening kan per jaar wel € 500 lager zijn dan voorheen. De installatie van 10 zonnepanelen kost ongeveer € 4400. Binnen ongeveer 10 jaar heb je waarschijnlijk je investering terugverdiend. De levensduur van de nieuwste zonnepanelen is zeker 25 jaar. Dus hier valt op de lange termijn veel geld mee te besparen.

Tip 11. Warmtepomp

De overheid wil dat we langzaamaan van het gas afgaan en kiezen voor duurzamere alternatieven om onze huizen te verwarmen. Een warmtepomp is een van de mogelijkheden. Zorg dat je huis volledig geïsoleerd is, voordat je een warmtepomp laat installeren. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, dus informeer goed welke bij jouw woning en situatie past. Prijzen voor aanschaf en installatie variëren van € 2500 tot € 15.000. De nieuwe waterpompen hebben een levensduur van zeker 30 jaar. Gemiddeld bespaar je met een waterpomp ongeveer € 250 per jaar op de energiekosten.

Inzicht in je energieverbruik

Je hebt net een heleboel praktische tips gelezen om te besparen op je energieverbruik. Wanneer je aan de slag gaat met onze tips, is het handig om precies te weten wat je energieverbruik is. Je kunt natuurlijk regelmatig in de meterkast kijken en de standen noteren. Een andere manier is om gebruik te maken van een energieverbruiksmanager in combinatie met een app op je smartphone. Deze geven nog veel meer inzicht in je energieverbruik en laten je precies zien wanneer je meer of minder verbruikt en welke apparaten energiezuinig zijn of juist stiekem sluipverbruik vertonen.

energieverbruiksmanager

Inzicht in je energieverbruik met een manager.

Kijk op energieverbruiksmanagers.nl welke energieverbruiksmanagers er allemaal te koop zijn. Ontdek snel waar jij het meeste kunt besparen om je energierekening te verlagen.

Vraag een energiecoach om advies

Nog een bonustip! Als je er toch nog niet uitkomt of niet weet waar je moet beginnen met energie besparen, dan kun je wellicht een energiecoach inschakelen. Deze coaches komen bij je thuis en kijken wat de beste energiebesparende oplossingen zijn in jouw situatie. Dit advies is gratis en vrijblijvend. Lees hier meer over de energiecoach.

Meer besparingstips ontvangen?

Wil je meer tips voor besparen ontvangen? Niet alleen op het gebied van energie, maar ook voor andere vaste lasten? Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief!

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Gerelateerde artikelen

bouw mega boiler Diemen
Vattenfall wil duurzame stadsverwarming leveren met een mega-boiler

Eric 7 juni 2021

Vorig jaar schreven we over de twijfels bij Vattenfall over het bouwen van een nieuwe biomassacentrale bij Diemen. De kans dat de biomassacentrale er komt is een stuk kleiner geworden. Vattenfall wil nu namelijk een mega-boiler bouwen.

prijsplafond voor energie stopt
Prijsplafond voor energie stopt, is overstappen verstandig?

Femke Update: 22 november 2023

Vanaf 1 januari 2024 komt er een einde aan het prijsplafond voor energie in Nederland. Dit kan gevolgen hebben voor jouw energierekening. Wat is het prijsplafond ook alweer, wat verandert er precies en hoe kun je jezelf het beste beschermen tegen onverwachte prijsstijgingen?

energie overstappen gunstig
Aanbod van energiecontracten groeit en overstappen kan weer lonen

Femke 26 januari 2022

De prijsontwikkelingen op de energiemarkt van de afgelopen maanden zijn gerust chaotisch te noemen. Het lijkt er echter op dat de markt een beetje tot rust komt. De energieprijs is nog wel hoog, maar doordat het wat stabiliseert valt er wel weer meer te kiezen en het weer lonen om over te stappen.

strenger toezicht acm energiebedrijven
ACM moet de consument beter beschermen als een energiebedrijf failliet gaat

Femke 15 april 2022

Stel dat jouw energiebedrijf failliet gaat, wat gebeurt er dan? Een actuele vraag, want de afgelopen tijd gingen meerdere energieleveranciers failliet, vaak met nadelige gevolgen voor de klanten. Beter toezicht op energiebedrijven moet de consument beter beschermen.