energienota voorschotbedrag

Jouw energie maandbedrag. Hoe wordt deze berekend?

Femke 10 januari 2019
Leestijd 3 minuten Categorie: Energie,

Het maandbedrag voor jouw energie wordt berekend op basis van een gemiddeld gebruik. Dit gemiddelde komt tot stand door het energieverbruik in de achterliggende drie jaar op het betreffende adres. Het bedrag wat daaruit voortkomt betaal je maandelijks. Dit wordt ook wel het voorschotbedrag genoemd. De jaarrekening ontvang je vervolgens 12 maanden nadat je een contract hebt afgesloten met de energieleverancier. Deze energierekening laat het daadwerkelijke energieverbruik over deze periode zien.

Ook in 2019 stijgen de energieprijzen weer door toedoen van belastingverhogingen. Dit is natuurlijk van directe invloed op het voorschotbedrag dat je maandelijks betaald aan de leverancier. Een goed moment om de totstandkoming van jouw maandbedrag eens nader te bekijken. Zo krijg je meer inzicht in jouw energieverbruik en weet je precies hoe het voorschot dat je maandelijks betaald wordt opgebouwd.

Lagere energierekening? Vergelijk en stap over!Vergelijken

Zo komt jouw energierekening en maandbedrag tot stand

De energierekening betaal je altijd op jaarbasis. Dit wordt ook wel de eindafrekening genoemd. Toch betaal je maandelijks een vast voorschotbedrag dat afgeleid is van een gemiddeld verbruik. Dit heeft een goede reden. Zo betaal je namelijk ook in het koude winterseizoen hetzelfde maandbedrag. Deze eindafrekening is opgebouwd uit een aantal elementen. Het bevat de kosten voor levering, gebruik van het netwerk én het daadwerkelijke energieverbruik. Bij het afsluiten van een energiecontract moeten de bovenstaande factoren én de prijs per kWh of m3 het uitgangspunt zijn, niet het voorschotbedrag.

De kosten voor de levering betaal je aan de energieleverancier waarmee je een contract hebt. Deze bijdrage wordt ook wel gezien als abonnementskosten. De hoogte van deze bijdrage is per aanbieder verschillend en wordt ook door de leverancier bepaald. Deze vaste kosten hebben niets te maken met de hoeveelheid energie die je verbruikt.

Het tarief voor jouw energieverbruik wordt per kWh stroom en m3 gas door de leverancier bepaalt. Dat is het voorschotbedrag dat je maandelijks moet voldoen. Dit is dus altijd een schatting op basis van het energieverbruik in de achterliggende 3 jaar. De informatie die nodig is om jouw voorschotbedrag te kunnen vaststellen, wordt door de netwerkbeheerder doorgegeven aan de energieleverancier. Ben je in het bezit van een nieuwbouw woning? Dan beschikt het pand natuurlijk niet over deze historie. In dat geval komt het maandbedrag anders tot stand. Er wordt gekeken naar de locatie van de woning, de isolatiemaatregelen die getroffen zijn én de inhoud van de ruimte.

De rekening voor energie bestaat als laatste ook uit netwerkkosten. Deze komen ten goede van de netwerkbeheerder maar betaal je aan jouw eigen leverancier. Elke regio kent zijn eigen tarieven. De energieleverancier speelt hierin geen rol. Deze bijdrage betaal je voor het transporteren van gas en stroom naar jouw huisadres.

Jaarrekening voor energie? Verhogen of verlagen van het voorschotbedrag

Je ontvangt ieder jaar een eindafrekening van jouw energieleverancier. Hierop lees je het exacte energieverbruik van het achterliggende jaar, en kun je bepalen of dit overeenkomt met het voorschotbedrag dat je maandelijks betaalt. Is het verbruik meer of minder dan is ingeschat, dan moet je bijbetalen of krijg je geld terug. Op deze manier weet je dus altijd zeker dat je betaald voor wat je verbruikt. De jaarrekening laat tevens de eventuele bonus zien die je verkregen hebt bij het maken van een overstap. Deze wordt verrekend in de jaarrekening.

Als jouw voorschotbedrag na het verkrijgen van de eindafrekening te hoog blijkt te zijn, kun je deze eenvoudig naar beneden bijstellen. Dit geldt natuurlijk ook als je jouw maandelijkse voorschot wil verhogen omdat je samen gaat wonen of gezinsuitbreiding verwacht. Ook als jouw woning een nieuw energielabel heeft verkregen door het aanbrengen van bijvoorbeeld isolatie, kun je het voorschotbedrag naar beneden bijstellen. Wees echter wel reëel in het aanpassen van het maandbedrag. Als je aan het einde van het jaar veel bij moet betalen aan energiekosten, komt dit altijd als een onaangename verrassing.

Meer bespaartips voor energie ontvangen?

Meld je aan en ontvang onze beste bespaartips direct in je mailbox!

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Gerelateerde artikelen

energieplafond in Nederland
Met het prijsplafond voor energie moet de energierekening betaalbaar blijven

Femke Update: 10 november 2022

Het is de laatste tijd het gesprek van de dag: de hoogte van de energierekening. Voor veel huishoudens dreigen betalingsproblemen. De overheid stelt daarom een prijsplafond voor energie in. We lichten dit hier uitgebreid voor je toe.

Coolblue nu ook energieleverancier
Een nieuw groen energiebedrijf: Coolblue Energie

Femke 28 januari 2021

Vanaf heden is er een verrassende nieuwe energieleverancier op de markt: Coolblue Energie. Eerder was de bekende webwinkel al in de markt van zonnepanelen gestapt, waar nu dus een heus energiebedrijf bij komt. Coolblue wil het met de eigen energiemaatschappij anders doen dan de andere leveranciers.

enkeltarief en dubbeltarief stroom
Enkeltarief en dubbeltarief: hoe profiteer je van de daluren voor stroom?

Femke 11 februari 2021

Bij stroom kun je kiezen voor enkeltarief of dubbeltarief. Dubbeltarief werkt vanaf 1 juli 2021 alleen nog maar met een slimme meter. Waarom is dat eigenlijk, en hoe werkt het? Wat is het verschil tussen enkel- en dubbeltarief en welk tarief is voor jou gunstiger?

afbouw salderingsregeling
Salderingsregeling zonnepanelen: hoe zit het nu precies met deze regeling vanaf 2023?

Femke 9 april 2021

Eind 2020 kwam het kabinet met een wetsvoorstel om de salderingsregeling zonnepanelen af te bouwen vanaf 2023. Wat is de status hiervan en hoe gaat het nu precies verder met de salderingsregeling? En is zonnepanelen aanschaffen nog wel verstandig als deze populaire regeling wordt afgebouwd?