betere bescherming bij energiebredrijf failliet

ACM moet de consument beter beschermen als een energiebedrijf failliet gaat

Femke 15 april 2022
Leestijd 4 minuten Categorie: Energie,

Stel dat jouw energiebedrijf failliet gaat, wat gebeurt er dan? Een actuele vraag, want de afgelopen tijd gingen meerdere energieleveranciers failliet. De grootste daarvan was Welkom Energie. Klanten konden terecht bij de overnemende leverancier Eneco, maar moesten wel plots heel veel meer betalen voor gas en stroom. Beter toezicht op energiebedrijven moet de consument beter beschermen. Toezichthouder ACM (Autoriteit Consument & Markt) gaat vanaf nu strenger optreden.

Wat gebeurt er met de klanten als een energiebedrijf failliet gaat?

Allereerst een geruststelling: je komt niet zomaar zonder gas of stroom te zitten, de levering gaat gewoon door. Gaat je energieleverancier failliet, dan bepaalt toezichthouder ACM welke energieleverancier de klanten van het failliete bedrijf overneemt.

De nieuwe leverancier doet je in zo’n geval een aanbod. Je beslist zelf of je daarop ingaat, of dat je overstapt naar een ander energiebedrijf. Helaas is dit vrijwel altijd financieel nadelig. Dat geldt nu zeker, met de hoge energieprijzen waar we allemaal mee te maken hebben.

Bij een faillissement van je energiebedrijf zit je niet zomaar zonder energie

Wel kunnen de financiële gevolgen heel nadelig uitpakken, zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn.

Wat doet de ACM precies?

De ACM is de toezichthouder voor de energiesector. De toezichthouder kijkt naar de betaalbaarheid, leveringszekerheid en duurzaamheid van de energieleveranciers. De ACM is ook verantwoordelijk voor het verstrekken van vergunningen aan bedrijven die gas leveren aan consumenten.

De ACM geeft vergunningen natuurlijk niet zomaar uit. Ze stellen voorwaarden en controleren de naleving ervan. De ACM gaat niet over de tarieven, die bepalen de leveranciers zelf, maar kan wel ingrijpen bij onredelijke tarieven. De toezichthouder stelt wel de tarieven vast voor netwerkbedrijven, die het transporteren van gas en stroom verzorgen.

De ACM had de mogelijkheden om strenger in te grijpen

De ACM liet een extern onderzoek doen, waaruit naar voren kwam dat binnen de huidige wet al een strenger toezicht mogelijk is. De ACM dacht zelf dat ze wel energiebedrijven mochten controleren, maar geen verbeteringen afdwingen. De onderzoekers stellen dat de ACM meer had kunnen doen om energieleveranciers te controleren, zoals het eisen van een herstelplan.

Een andere conclusie uit het onderzoek was dat bij de ACM de focus te veel op leveringszekerheid lag. Daardoor werd onvoldoende gelet op de belangen van de klanten. De klanten van het failliete Welkom Energie mochten bijvoorbeeld in de begintijd van hun contract niet overstappen. Toen Welkom Energie failliet ging, kon Eneco mede daardoor maar liefst 90.000 klanten overnemen en ze vervolgens confronteren met veel hogere tarieven.

hoge energierekening na failliet energiebedrijf

Klanten van het failliete Welkom Energie werden geconfronteerd met hoge tarieven.

De ACM gaat de aanbevelingen uit het onderzoek overnemen

De ACM maakte bekend dat het zich de conclusies van het onderzoek aantrekt, en dat ze een aantal aanbevelingen uit het rapport overnemen. Dat betekent aanscherping van de eisen aan energiebedrijven. Ze moeten hun financiële continuïteit, uitvoerbaarheid van hun bedrijfsplannen en risicomanagement beter onderbouwen.

De ACM stelt dat er naast de aanscherping van bestaande regels ook wettelijke aanpassingen moeten komen. De onderzoekers en de ACM zijn het er over eens dat het belangrijk is om kwetsbare consumenten te behoeden voor grote financiële schade.

Mogelijk garantiefonds voor klanten waarvan het energiebedrijf failliet gaat

Een belangrijke aanbeveling uit het onderzoek is het oprichten van een garantiefonds. Klanten van een failliete energieleverancier kunnen hier dan een beroep op doen. De onderzoekers stellen dat consumenten bijna nooit stilstaan bij het risico dat een energieleverancier failliet kan gaan.

Consumenten staan bijna nooit stil bij het risico van een failliet energiebedrijf

Mede hierom bevelen de onderzoekers het oprichten van een garantiefonds aan.

Zowel de ACM als het ministerie van Economische Zaken en Klimaat waren in e erste instantie geen voorstander van een garantiefonds. Zij menen dat het meer risicovol gedrag van klanten van energiebedrijven in de hand werkt. Het garantiefonds is daarmee niet van de baan: binnenkort gaat de ACM samen met het ministerie van Economische Zaken bekijken hoe ze consumenten beter kunnen helpen bij een faillissement van een energieleverancier.

De Consumentenbond is blij met de nieuwe aanpak

De ACM gaat ook in gesprek met de Consumentenbond over de aanscherping van de bestaande regels voor energiebedrijven. De bond liet weten blij te zijn met het verscherpte toezicht. De Consumentenbond had al eerder bij de ACM aangedrongen de regels scherper te handhaven. De ACM wil binnenkort een concept voor het nieuwe beleid ter consultatie aan de Consumentenbond voorleggen. Het is de bedoeling dat het nieuwe beleid aan het begin van het nieuwe stookseizoen, op 1 oktober van dit jaar ingaat.

Blijf op de hoogte van de energiemarkt

Meld je aan voor onze EnergieAlert en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de energiemarkt.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Tags

  • Welkom Energie
  • Eneco

Gerelateerde artikelen

mobiel vast combivoordeel
Meer consumenten profiteren van combivoordeel vast en mobiel bellen

Frank Update: 11 augustus 2021

Een vast én mobiel abonnement bij dezelfde provider afsluiten is populair. Er zijn in Nederland nu al zo’n drie miljoen consumenten die dit hebben gedaan. Providers bieden hierbij aantrekkelijke kortingen en andere voordelen.

groenste energieleverancier
Wie is de groenste energieleverancier van Nederland?

Femke 26 november 2020

Ieder jaar doen de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE samen onderzoek naar de duurzaamheid van energieleveranciers. Daarmee willen deze organisaties stimuleren om duurzame keuzes te maken. Uit het onderzoek volgt een ranglijst genaamd Stroomranking. Onlangs kwam de Stroomranking editie 2020 uit.

Greenchoice windmolens Hartelkanaal
Greenchoice neemt batterij voor windenergie ingebruik

Frank 16 juli 2019

Energieleverancier Greenchoice heeft bij het windmolenpark Hartelkanaal een gigantische batterij in gebruik genomen voor de opslag van windenergie. De locatie van dit windmolenpark ligt in de Rotterdamse haven. Met een opslagcapaciteit van 10 Megawattuur (MWh) is dit een zeer forse batterij met een omvang van wel zes zeecontainers.

bouw mega boiler Diemen
Vattenfall wil duurzame stadsverwarming leveren met een mega-boiler

Eric 7 juni 2021

Vorig jaar schreven we over de twijfels bij Vattenfall over het bouwen van een nieuwe biomassacentrale bij Diemen. De kans dat de biomassacentrale er komt is een stuk kleiner geworden. Vattenfall wil nu namelijk een mega-boiler bouwen.